Mucenici moldovenești de post. Rețetă tradițională românească

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru ziua de 9 Martie, în care se comemorează cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, îți recomandăm să prepari și tu rețeta tradițională de mucenici moldovenești de post.

Mucenici moldovenești de post pe un grătar negru și pe două platouri, alături de o cană cu ceai
Galerie foto

Galerie foto

Mucenicii sunt delicioși atât calzi cât și reci / Shutterstock

Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de sărbătoarea Paştelui. În ziua de 9 martie, pentru a aduce o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius, în casele creștinilor se prepară mucenici. Rețetele acestora diferă de la o zonă la alta.

Citește și

În Muntenia se prepară mucenici fierți cu miez de nucă și aromați cu vanilie și scorțișoară. Descoperă aici și o rețetă tradițională de mucenici muntenești. Însă cei mai populari sunt mucenicii moldovenești a căror rețetă ți-o prezentăm mai jos, în varianta de post.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Rețeta pentru aluatul mucenicilor de post se prepară simplu, ca și rețeta aluatului pentru pâine, dar îndulcit și aromatizat. Frământarea aluatului se poate executa manual sau cu ajutorul robotului.

Pașii necesari pentru mucenici moldovenești de post

Pentru a prepara aluatul de post pentru mucenicii moldovenești începe prin a trece făina prin sită deasă, într-un bol încăpător. O poți trece de două ori prin sită, ca la rețetele de cozonac, pentru a deveni  mai aerată. Apoi las-o la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute.

Într-un bol, amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și 2 linguri de apă caldă. Fă o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo drojdia. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă drojdia să se dezvolte, timp de 10 minute, sau până își dublează volumul.

În restul de apă caldă, adaugă sarea  și restul de zahăr, esența, coaja de lămâie și uleiul. Amestecă bine pentru a se dizolva sarea și zahărul. Toarnă câte puțin din amestecul lichid peste drojdia activată, în timp ce amesteci intens adăugând și făina din bol.

Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la loc cald până când își dublează volumul.

Cum formezi și coci mucenicii moldovenești

Rupe bucăți mici din aluat, în număr par. Modelează-le în șnururi subțiri și cât mai lungi, pe masa presărată cu făină. Apoi împletește câte două șnururi de aluat și formează mucenicii sub forma cifrei opt. Lipește capetele libere, prin presare la jumătatea mucenicilor, dedesubtul acestora.

Așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lasă-i 10 minute să se dezvolte, timp în care pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.

Coace delicioșii mucenici moldovenești de post pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă-i să se tempereze pentru 5-6 minute, timp în care prepari siropul.

Fierbe apa cu zahărul și esența până când zahărul se dizolvă. Toarnă siropul fierbinte peste mucenici.

Amestecă mierea cu puțin sirop și glazurează cu ea mucenicii moldovenești, însiropați. Presară imediat peste ei nuca măcinată grosier.

Dacă mai dorești o altă rețetă de mucenici, îți recomandăm să încerci rețeta de mucenici moldovenești împletiți.

Citește și
Mucenici moldovenești de post presărați cu nucă
Galerie foto

Galerie foto

Mucenici copți în tavă
Colaj de poze cu pașii de formare a mucenicilor
Mucenici moldovenești de post pe un grătar negru și pe două platouri, alături de o cană cu ceai
+1
CELE MAI CITITE
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Cremă bavareză în cupe de sticlă
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Boeuf Bourguignon în bol rustic cu pâine, ciuperci și roșii
06:52
Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză
Chec cu dovlecei și măsline verzi porționat
05:46
Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană
Rote Grütze în pahar cu sos de iaurt deasupra
05:35
Rote Grütze. Rețeta unui desert răcoritor cu consistență suculentă Rote Grütze. Rețeta unui desert răcoritor cu consistență suculentă
Mazăre cu baby morcov la borcan - două porții
17 iulie, 06:50
Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă
Limonadă cu lime și mentă într-o carafă de sticlă, alături de un lime secționat și lămâie
17 iulie, 05:33
Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea porționată
17 iulie, 05:08
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
Salată Cobb pe o farfurie, alături de o sosieră cu dressing și boluri cu ingrediente
16 iulie, 06:47
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Gem de coacăze roșii în bol cu linguriță
16 iulie, 05:33
Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Armata vrea să atragă tineri, pentru un voluntariat de 4 luni. Le oferă 3 salarii medii brute
Armata vrea să atragă tineri, pentru un voluntariat de 4 luni. Le oferă 3 salarii medii brute
Armata vrea să atragă tineri, pentru un voluntariat de 4 luni. Le oferă 3 salarii medii brute
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
fresh
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară

Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară

Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine

Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
închide