Mucenici moldovenești de post. Rețetă tradițională românească

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru ziua de 9 Martie, în care se comemorează cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, îți recomandăm să prepari și tu rețeta tradițională de mucenici moldovenești de post.

Mucenici moldovenești de post pe un grătar negru și pe două platouri, alături de o cană cu ceai
Galerie foto

Galerie foto

Mucenicii sunt delicioși atât calzi cât și reci / Shutterstock

Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de sărbătoarea Paştelui. În ziua de 9 martie, pentru a aduce o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius, în casele creștinilor se prepară mucenici. Rețetele acestora diferă de la o zonă la alta.

Citește și

În Muntenia se prepară mucenici fierți cu miez de nucă și aromați cu vanilie și scorțișoară. Descoperă aici și o rețetă tradițională de mucenici muntenești. Însă cei mai populari sunt mucenicii moldovenești a căror rețetă ți-o prezentăm mai jos, în varianta de post.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Rețeta pentru aluatul mucenicilor de post se prepară simplu, ca și rețeta aluatului pentru pâine, dar îndulcit și aromatizat. Frământarea aluatului se poate executa manual sau cu ajutorul robotului.

Pașii necesari pentru mucenici moldovenești de post

Pentru a prepara aluatul de post pentru mucenicii moldovenești începe prin a trece făina prin sită deasă, într-un bol încăpător. O poți trece de două ori prin sită, ca la rețetele de cozonac, pentru a deveni  mai aerată. Apoi las-o la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute.

Într-un bol, amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și 2 linguri de apă caldă. Fă o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo drojdia. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă drojdia să se dezvolte, timp de 10 minute, sau până își dublează volumul.

În restul de apă caldă, adaugă sarea  și restul de zahăr, esența, coaja de lămâie și uleiul. Amestecă bine pentru a se dizolva sarea și zahărul. Toarnă câte puțin din amestecul lichid peste drojdia activată, în timp ce amesteci intens adăugând și făina din bol.

Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la loc cald până când își dublează volumul.

Cum formezi și coci mucenicii moldovenești

Rupe bucăți mici din aluat, în număr par. Modelează-le în șnururi subțiri și cât mai lungi, pe masa presărată cu făină. Apoi împletește câte două șnururi de aluat și formează mucenicii sub forma cifrei opt. Lipește capetele libere, prin presare la jumătatea mucenicilor, dedesubtul acestora.

Așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lasă-i 10 minute să se dezvolte, timp în care pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.

Coace delicioșii mucenici moldovenești de post pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă-i să se tempereze pentru 5-6 minute, timp în care prepari siropul.

Fierbe apa cu zahărul și esența până când zahărul se dizolvă. Toarnă siropul fierbinte peste mucenici.

Amestecă mierea cu puțin sirop și glazurează cu ea mucenicii moldovenești, însiropați. Presară imediat peste ei nuca măcinată grosier.

Dacă mai dorești o altă rețetă de mucenici, îți recomandăm să încerci rețeta de mucenici moldovenești împletiți.

Citește și
Mucenici moldovenești de post presărați cu nucă
Galerie foto

Galerie foto

Mucenici copți în tavă
Colaj de poze cu pașii de formare a mucenicilor
Mucenici moldovenești de post pe un grătar negru și pe două platouri, alături de o cană cu ceai
+21
CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit, porționate pe un platou de lemn cu un decupator de pizza, alături de legume proaspete
Galerie foto
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Batoane pufoase cu gem pe un suport de lemn, un baton secționat la un capăt
Galerie foto
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
Galerie foto
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Singura profesoară din Botoşani care a luat 10 la titularizare nu a prins niciun post. Ce disciplină predă
Singura profesoară din Botoşani care a luat 10 la titularizare nu a prins niciun post. Ce disciplină predă
Singura profesoară din Botoşani care a luat 10 la titularizare nu a prins niciun post. Ce disciplină predă
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
închide