Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești sau muntenești
Mucenicii se mănâncă pe 9 martie pentru a-i comemora pe cei 40 de mucenici din Sebastia. Tradiția se ține doar în România și în Republica Moldova, iar mucenicii se mai numesc și sfinți, sfințișori sau brădoși, în funcție de zonă. Hai să aflăm împreună cum se face aluatul pentru mucenici.
Dacă ești din Moldova știi că mucenicii se coc în cuptor, sunt moi și pufoși, însiropați și parfumați. Dacă ești din zona Munteniei atunci pentru tine 9 martie vine cu mucenici fierți în zeamă, aromați cu scorțișoară, nucă, zahăr vanilat și coajă de lămâie sau de portocală.
Dacă îți plac ambele feluri de mucenici și vrei să îi faci acasă poți să încerci fie rețeta de cocă pentru mucenici moldovenești, fie pe cea pentru mucenici muntenești, fie pe ambele.
Rețetă de aluat pentru mucenici moldovenești
Mucenicii moldovenești sunt pufoși și foarte aromați datorită faptului că sunt însiropați cu un amestec de apă, zahăr, esență de rom și coajă de lămâie și/sau portocală.
Ingrediente
- 1 kg de faină
- 450 ml de lapte
- 50 g drojdie proaspătă
- 3 ouă
- 125 g zahăr
- 75 g unt
- coajă de la o lămâie
- 1 esenţa de vanilie
- Pentru decor
- 250 ml de apă
- 110 g zahăr
- coajă de lămâie sau de portocală
- 1 linguriţă de esenţă de rom
- Pentru sirop
- 200 g de miere
- 200 g nucă măcinată
Mod de preparare
Se încălzesc 50 ml de lapte și se pun într-un castron. Se adaugă drojdia, o linguriţă de zahăr şi două linguri de faină. Se amestecă bine și se lasă 10-15 minute sau până când compoziția începe să se umfle.
Într-un castron mare se pune făina cernută. Se face o gaură în centrul ei și se adaugă maiaua, ouăle și zahărul. Se amestecă. Se începe frământarea și se adaugă laptele puțin câte puțin până se obține un aluat omogen. Apoi se pune untul moale și se frământă până se încorporează complet. Se formează o bilă, se acoperă cu folie de plastic și se lasă să crească o oră sau până își dublează volumul.
Între timp se face siropul. Se pune apa la fiert. Când clocotește se pune zahărul și se amestecă până se topește. Apoi se adaugă coaja de lămâie și esența de rom.
După ce aluatul este crescut se mai frământă puțin, apoi se împarte în aproximativ 10 bile. Acestea se rulează și se modelează în 8-uri.
Se pune hârtie de copt într-o tavă, apoi se pun mucenicii. Se mai lasă să crească aproximativ 20-30 de minute. Apoi se ung cu gălbenuș de ou și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C până capătă o culoare aurie.
Se scot mucenicii din cuptor și se lasă să se răcească. Apoi se ung bine cu sirop, se lasă 15 minute să îl absoarbă și apoi se ung cu miere și se presară cu nucă măcinată.
Rețeta de aluat pentru mucenici muntenești
Mucenicii muntenești se vând în orice magazin, dar poți să încerci să îi faci acasă, de dragul copilăriei. Poți face din asta un joc împreună cu toată familia.
Ingrediente
- Pentru aluat
- 500 g făină
- 200 ml apă
- 1/2 linguriță de sare
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele și se frământă până se obține un aluat potrivit de tare. Se întinde aluatul într-o foaie cu o grosime de maximum 0,5 cm. Apoi se formează mucenici cu ajutorul aparatului special. Se pun pe o tavă și se lasă să se usuce minimum o oră, de preferat peste noapte.
Ce fel de făină se folosește pentru mucenici
Pentru mucenici nu ai nevoie de o făină specială. Poți să folosești făină 000. Dacă vrei să fii sigură că vor crește suficient, pentru mucenicii moldovenești caută făină pentru cozonaci.
Ai grijă ca făina folosită să fie depozitată în condiții corecte, fără umiditate. Înainte de a o folosi este bine să o cerni măcar o dată.