Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Dacă vrei să prepari o pâine intens parfumată, cu miez stratificat și aromat, îți recomandăm rețeta de pâine împletită și umplută cu verdețuri. Este ideală pentru micul dejun, dar și pentru sandvișuri sau supe și ciorbe.

Această pâine împletită nu este doar frumoasă la vedere. Este și un adevărat deliciu pentru simțuri. Aluatul este moale și ușor elastic. Iar în interior se ascunde o umplutură generoasă de verdețuri tocate. Poți folosi mărar, pătrunjel, ceapă verde sau leurdă, în funcție de sezon. Acestea sunt amestecate cu usturoi, puțin ulei de măsline și, opțional, brânză sau semințe.
Prin împletirea aluatului cu umplutura, se creează straturi ondulate de gust. Când rupi o felie, se desprinde în fâșii moi, parfumate și colorate natural în nuanțe verzi. Crusta este lucioasă, aurie, eventual presărată cu susan sau mac. Iar mirosul care se răspândește în bucătărie este absolut irezistibil.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această delicioasă pâine împletită și umplută cu verdețuri.
Ingrediente
Mod de preparare
Ca pentru orice aluat dospit vei începe cu pregătirea drojdiei. Dizolvă drojdia și zahărul în 2 linguri de apă călduță. Lasă amestecul rezultat timp de 5–10 minute, până se formează spumă la suprafață.
Cum prepari o rețetă simplă de pâine împletită și umplută cu verdețuri
Când drojdia s-a activat, poți începe prepararea aluatului de pâine. Într-un bol mare trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Creează un loc adânc la mijloc și adaugă acolo drojdia activată, restul de apă și uleiul.
Amestecă toate ingredientele și frământă aluatul timp de 8–10 minute. Vei obține un aluat elastic, moale și neted. Acoperă-l cu un ștergar curat și lasă-l la dospit timp de 1 oră, într-un loc cald.
Între timp te ocupi de pregătirea umpluturii. Spală și toacă mărunt verdețurile. Amestecă-le cu uleiul de măsline, sare, piper. Dacă dorești poți adăuga și brânză sau usturoi zdrobit.
Pentru a forma pâinea răstoarnă aluatul pe masa presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie dreptunghiulară. Întinde uniform umplutura de verdețuri pe toată suprafața.
Rulează ca pe o ruladă, apoi taie ruloul în două pe lungime. Împletește cele două fâșii (cu tăietura în sus, pentru un efect spectaculos) și formează o coroană sau o pâine lungă. Procedezi ca la rețeta de cozonac Babka.
Așază pâinea în tavă pe hârtie de copt, acoper-o cu ștergarul curat și mai las-o la dospit timp de 20–30 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Unge pâinea cu ou bătut, lapte sau apă și presară semințe dacă dorești. Pune tava în cuptor și coace delicioasa pâine împletită și umplută cu verdețuri timp de 40-45 de minute, până e bine rumenită și parfumată.
O poți servi caldă, cu iaurt sau cu supă cremă. Merge tăiată felii, ca aperitiv pe un platou rustic sau folosită la sandvișuri vegetale, cu roșii și hummus.
Și tot din categoria pâinilor umplute mai poți încerca și rețeta de pâine cu unt aromat cu leurdă.