Pastă de ardei copți cu vinete - Ajvar. Rețetă tradițională sârbească

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Pentru că tarabele din piață abundă de vinete și de ardei, îți propunem să prepari o delicioasă pastă de ardei copți cu vinete. Rețeta poartă denumirea de ”Ajvar” și aparține bucătăriei tradiționale sârbești.

Pastă de ardei copți cu vinete - Ajvar în bol și în borcan, alături de doi ardei copți și un coș cu ardei proaspeți
Galerie foto

Galerie foto

Pasta Ajvar este folosită pentru condimentarea sosurilor, a pastelor, a burgerilor și a mai multor preparate / Shutterstock

Rețeta a apărut în Iugoslavia după cel de-al Doilea Război Mondial, devenind populară în toată zona balcanică. Este ușor asemănătoare cu rețeta de zacuscă, dar se prepară mult mai simplu. Comparativ cu zacusca, ingredientele folosite la Ajvar se transformă în pastă. Poate fi preparat proaspăt, dar poate fi și conservat la borcan, precum zacusca.

Citește și

Ajvarul este un sos considerat, de fapt, un condiment. Poate fi folosit în diferite preparate pentru a da gust și culoare acestora. Poate fi folosit ca și ketchupul adăugat în preparatele cu sosuri. Merge tare bine în rețetele de paste, la pizza, la hamburgeri și la multe altele. Înlocuiește cu succes chiar și sosul barbeque la fripturi sau diferite preparate la grătar. Este ideal servit ca antreu pe platourile cu mezeluri crud-uscate sau afumate și pe cele cu brânzeturi. Este gustos și savurat simplu, pe felii de pâine sau ca bază pentru sandvișuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă de aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă. Este ușor asemănătoare cu rețeta de pastă de ardei copți cu vinete – Ajvar pe care o vei descoperi mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea vinetelor și a ardeilor care necesită spălare și ștergere. Optează pentru ardei mai mari și mai cărnoși pentru că aceștia vor fi supuși coacerii. De asemenea, optează și pentru vinete sănătoase, mai mari și mai coapte. Cu cât alegi ingrediente mai calitative, cu atât gustul preparatului va fi mai delicios.

Cum prepari pastă de ardei copți cu vinete

După ce ai pregătit vinetele și ardeii, le poți coace ca pentru zacuscă. Dacă dispui de un grătar cu lemne sau cărbuni, folosește-l pentru că atât vinetele cât și ardeii vor avea gust mai bun. În lipsa acestuia, poți apela la metoda aragazului sau a cuptorului.

Descoperă aici cum se coc corect ardeii, precum și câteva sfaturi și trucuri de la bucătari iscusiți.

După ce ai copt legumele, curăță-le și lasă-le la scurs în site separate. Nu curăța nici vinetele nici ardeii sub jetul de apă de la chiuvetă pentru că le vei diminua gustul. Curăță legumele umezindu-ți mâinile cu apă rece.

După curățare trece ardei prin mașina de tocat. Trece prin mașină și ardeiul iute, dacă optezi pentru gustul picant. Toacă și vinetele mărunt, folosind satârul sau chiar un blender.

Ia o cratiță mai mare și adaugă în ea uleiul. Apoi adaugă vinetele și ardeii și presară sarea peste ingrediente. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Fierbe delicioasa pastă de ardei copți cu vinete pentru maxim 30 de minute. Pe parcursul fierberii amestecă continuu cu o spatulă pentru a nu se lipi pasta de pereții cratiței.

Sterilizează borcanele și umple-le cu pasta Ajvar fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele și acoperă-le cu o pătură pentru a se răci lent.

Dacă ai dat deja startul preparării conservelor pentru iarnă, descoperă și cum să conservi vinete la borcan pentru iarnă. O rețetă în stil italian, fără coacere

Citește și
Trei felii de pâine cu pastă de ardei copți cu vinete pe un platou de lemn, alături de ardei proaspeți și grăunți de usturoi
Galerie foto

Galerie foto

Ardei copt trecut prin mașina de tocat
Pastă de ardei copți cu vinete - Ajvar în bol și în borcan, alături de doi ardei copți și un coș cu ardei proaspeți
+0
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Vremea la extreme. Cod portocaliu de caniculă în vest, cod galben de furtuni în mai multe judeţe
Vremea la extreme. Cod portocaliu de caniculă în vest, cod galben de furtuni în mai multe judeţe
Vremea la extreme. Cod portocaliu de caniculă în vest, cod galben de furtuni în mai multe judeţe
Propunerea pe care i-a făcut-o Ioana Năstase lui Ilie Năstase, după ce a depus actele pentru divorţ!
Propunerea pe care i-a făcut-o Ioana Năstase lui Ilie Năstase, după ce a depus actele pentru divorţ!
Propunerea pe care i-a făcut-o Ioana Năstase lui Ilie Năstase, după ce a depus actele pentru divorţ!
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
închide