Zacuscă de vinete ca la mama acasă. Rețeta tradițională
Zacusca este unul dintre cele mai populare conserve de la noi pentru faptul că este foarte versatilă. Poate fi gustare, garnitură sau chiar fel principal. Se consumă în post cu murături sau în restul zilelor cu carne. Îți oferim o rețetă delicioasă de zacuscă de vinete ca la mama acasă. Gustul ei îți va aduce aminte de copilărie și mesele savurate alături de cei dragi.
Galerie foto
Rețetele de zacuscă se moștenesc în familie și fiecare are modul său unic de preparare. Baza sunt vinetele, gogoșarii și roșiile, dar restul țin foarte mult de gustul fiecăruia.
Cantitatea de ceapă și de usturoi și tipul de condimente au legătură mai degrabă cu preferințele personale. Poți să mai pui și o crenguță de cimbru proaspăt, bobițe de coriandru, chiar și boia.
Cum să prepari zacuscă de vinete ca la mama acasă
Dacă vrei ca zacusca ta să fie perfectă trebuie să coci vinetele și gogoșarii pe grătar pentru a căpăta acel gust de afumat. Dacă ai posibilitatea să le coci afară, la foc de lemne, este cu atât mai bine. În acest caz poți coace gogoșarii pe o tablă de metal.
Un alt aspect important este să alegi legumele cât mai proaspete, fără pete sau părți moi, coapte. Vinetele ar trebui să aibă pulpa albă, fără prea multe semințe.
Legumele le vei toca în funcție de cât de fină vrei să fie zacusca. Nu încerca să le mărunțești folosind blenderul pentru că nu vei mai obține textura potrivită. Trebuie să simți bucățile de legume, chiar dacă ele vor fi foarte mici.
Ingrediente
Mod de preparare
Se coc vinetele și gogoșarii, la foc deschis pe grătar, pentru a obține gustul ușor de afumat. Apoi se curăță și se lasă să se scurgă.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se toacă mărunt. Se pun la călit în ulei de floarea-soarelui și sare. Se toacă gogoșarii mărunt și se adăugăm peste ceapa călită, continuând procesul până și ceapa prinde culoarea gogoșarilor.
Zacusca iese perfect, dacă este amestecată constant
Se toacă vinetele și se adaugă pe foc cu sare, foi de dafin și piper. Se fierb la foc foarte mic, minimum două ore. Se amestecă constant să nu se lipească. Apoi se adaugă sucul de roșii și se mai fierbe amestecul 25-30 de minute. Dacă se folosesc roșii proaspete, se opăresc, se curăță de coajă și se dau prin blender.
La final se mai adaugă sare și piper, dacă este necesar, și se amestecă.
Se sterilizează borcanele la cuptor. Când zacusca este gata se pun în borcane, se pun capacele, se închid ermetic. Borcanele se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.
Tipuri de zacuscă
Există mai multe tipuri de zacuscă care se prepară în România: zacuscă cu ciuperci, zacuscă de dovlecei, zacuscă de fasole, zacuscă de pește, zacuscă de fasole păstăi.
Acest tip de tocăniță de legume pentru iarnă se gătește peste tot în zona Balcanilor, fiecare țară având un preparat specific. Descoperă mai jos numele pe care îl poartă acest preparat în alte țări ale lumii.
- Ljutenica: zacuscă de vinete cu usturoi. Se gătește în Bulgaria, Serbia și Macedonia.
- Pindjur: zacuscă de ardei gras, roșii și ursturoi. Se găsește în Bulgaria, Macedonia, Albania, Bosnia Herțegovina.
- Kyopolu: vinete coapte și usturoi. Se prepară în Bulgaria și Turcia.
- Melidzano: piure de ardei gras, vinete și muștar. Se prepară în Macedonia.
- Ajvar: zacuscă de ardei gras. Se găsește în Croația, Muntenegru, Serbia.