Salată de vară cu ardei și vinete la grătar. Nu lăsa să treacă sezonul fără să o încerci
Salata de vinete se poate consuma într-o mulțime de feluri. Poate fi simplă, cu maioneză sau cu alte legume adăugate. Descoperă și tu o rețetă de salată de vară cu ardei și vinete la grătar. Preparatul este un deliciu care cuprinde cele mai bune legume ale sezonului.
Salata de vară cu ardei și vinete la grătar este atât de bună încât nu te mai saturi de ea. Dacă ai posibilitatea să coci vinetele și ardeii afară, cu foc din lemne și cărbuni, atunci deja ai un deliciu pe care vei vrea să îl ai la fiecare masă. Secretul este că poți să faci acest preparat și iarna dacă ai vinete și ardei copți la borcan sau congelator.
Dacă nu ai un grătar în curte, atunci coace vinetele pe aragaz, la foc deschis. Vinetele coapte la borcan sunt perfecte și pentru sezonul de toamnă.
Ca să nu murdărești foarte tare aragazul poți pune folie de aluminiu deasupra. Ardeii pot fi copți și la cuptor, la foc mare. Din când în când va trebui să scoți tava și să îi întorci.
Poți face o cantitate mai mare, respectând proporțiile. Salata se va păstra foarte bine la frigider, în vas închis ermetic, pentru o săptămână.
Ingrediente
Cum alegi ingredientele pentru salata de vară cu ardei și vinete la grătar
Cele mai importante ingrediente pentru acest preparat sunt vinetele și ardeii. Alege vinete de mărime medie, fără urme de lovituri și fără pete. Ardeii trebuie să fie și ei fără părți moi și pete și, mai ales, trebuie să fie cărnoși. Poți folosi ce soi de ardei îți place: kapia, gras în orice culoare.
Roșiile este recomandat să fie cărnoase și zemoase, foarte bine coapte. Zeama pe care și-o vor lăsa va deveni un sos ușor acrișor care se va combina perfect cu restul ingredientelor. Nu rata și rețeta de salată de ardei copți cu usturoi.
Dacă nu îți place pătrunjelul sau nu ai la îndemână, poți folosi coriandru sau mărar proaspăt. Poți pune chiar toate cele trei ierburi, însă ai grijă să fie doar câteva fire din fiecare pentru că aroma lor este foarte puternică și va acoperi restul gusturilor.
Mod de preparare
Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește, amestecând, până se rumenește, 5-7 minute. Apoi se scoate și se transferă pe o farfurie. Se adaugă uleiul de măsline rămas în tigaie. Se pun apoi roșiile, usturoiul, pătrunjelul, sarea și piperul. Se mai lasă 2-3 minute, apoi se aduce din nou ceapa în tigaie.
Vinetele se coc pe flacăra aragazului sau pe grătar la foc deschis afară. Se iau de pe foc și când pot fi manevrate se curăță de coajă. Pulpa se pune într-o strecurătoare și se lasă la scurs pentru o oră. Apoi se toacă mărunt. Află mai multe și despre efectele benefice ale cnsumului de vinete.
Ardeii se coc pe o plită pe aragaz sau pe grătar afară. Se pun într-un vas cu capac și când pot fi manevrați se curăță de pieliță și li se îndepărtează cotorul și semințele. Apoi se taie în fâșii mărunte.
Într-un bol mare se amestecă vinetele, ardeii și compoziția de legume călite. Se servește la temperatura camerei sau rece.