Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Merdenele este denumirea unor plăcinte cu o crustă crocantă și stratificată, umplute cu brânză sărată, coapte până devin aurii și foșnitoare.

Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenelele coapte au o crustă crocantă, care foșnește ușor la atingere, cu straturi vizibile și un mijloc sărat și cremos / Shutterstock

Deși astăzi le întâlnim adesea în brutării și patiserii, merdenelele autentice au o istorie interesantă. Sunt inspirate din tradiția balcanică a plăcintelor împăturite, cu influențe otomane.

Cuvântul „merdenea” are origini turcești (mürdüme, börek), iar conceptul de aluat uns și împăturit este prezent în toată zona balcanică. Se regăsește la börek-urile turcești, la banitsa bulgărească, tiropita grecească și plăcintele românești.

Merdenelele românești au însă un specific aparte – sunt mai simple, mai rustice, dar extrem de gustoase, păstrând spiritul plăcintelor de brutărie de odinioară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Umplutura este simplă și savuroasă. Se folosește brânză telemea, uneori amestecată cu ou, învelită într-un aluat fraged sau foietaj de casă.

Au o crustă crocantă, care foșnește ușor la atingere, cu straturi vizibile și un mijloc sărat și cremos.

Se consumă calde sau la temperatura camerei, alături de un pahar de iaurt rece sau un ceai neîndulcit. Se pot păstra 1-2 zile, dar sunt cele mai bune în ziua preparării.

Urmărește mai jos rețeta detaliată dacă dorești să prepari și tu delicioasele merdenele.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea aluatului. Este un aluat simplu, precum aluatul pentru foi de plăcintă, fără agenți de creștere.

Cum prepari aluatul pentru merdenele

Într-un bol, cerne făina și adaugă sarea. Amestecă oul cu oțetul și apa călduță, apoi toarnă acest amestec peste făină. Frământă aluatul până când devine elastic, dar nu lipicios. Dacă e prea moale, mai adaugă puțină făină.

Unge-l cu puțin ulei, acoperă-l și lasă-l să se odihnească 30 de minute la temperatura camerei.

Între timp, pregătește umplutura.

Rade brânza și amestec-o cu oul (opțional) și puțin piper, dacă dorești o notă ușor picantă.

Împarte aluatul în 4 bile egale. Întinde prima bilă într-o foaie subțire (cam 30×30 cm). Unge bine foaia cu unt sau untură. Așază deasupra următoarea foaie și unge din nou. Continuă până când suprapui toate cele 4 foi, ultima rămânând neunsă.

Răsucește pachetul ca pe un rulou, apoi învârte-l ca un melc. Acoperă-l cu folie și lasă-l la frigider 30 de minute, pentru ca untul să se întărească și aluatul să se relaxeze.

Cum formezi și coci merdenelele

Scoate aluatul și taie-l în 8-10 bucăți egale. Întinde fiecare bucată într-un pătrat de aproximativ 12×12 cm. Pune o lingură de umplutură în mijloc.

Împăturește în formă de plic sau dreptunghi: adu marginile laterale peste umplutură, apoi pliază în sus și în jos.

Așază aceste merdenele pe o tavă cu hârtie de copt. Unge-le cu gălbenuș amestecat cu lapte. Presară semințe, dacă dorești.

Pune tava în cuptor și coace la 200°C timp de 25–30 minute, până sunt rumen-aurii și stratificate.

Merdenelele coapte au o crustă crocantă, care foșnește ușor la atingere, cu straturi vizibile și un mijloc sărat și cremos.

Se consumă calde sau la temperatura camerei, alături de un pahar de iaurt rece sau un ceai neîndulcit. Se pot păstra 1–2 zile, dar sunt cele mai bune în ziua preparării.

Dacă îți plac plăcintele sărate, mai poți încerca și rețeta de plăcintă creață cu brânză sărată.

Citește și
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Galerie foto
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
Galerie foto
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Plăcintă cu cartofi și jumări secționată pe platou
Galerie foto
Plăcintă cu cartofi și jumări. Un preparat gustos și sățios
Plăcintă cu cartofi și jumări. Un preparat gustos și sățios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide