Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Merdenele este denumirea unor plăcinte cu o crustă crocantă și stratificată, umplute cu brânză sărată, coapte până devin aurii și foșnitoare.

Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenelele coapte au o crustă crocantă, care foșnește ușor la atingere, cu straturi vizibile și un mijloc sărat și cremos / Shutterstock

Deși astăzi le întâlnim adesea în brutării și patiserii, merdenelele autentice au o istorie interesantă. Sunt inspirate din tradiția balcanică a plăcintelor împăturite, cu influențe otomane.

Cuvântul „merdenea” are origini turcești (mürdüme, börek), iar conceptul de aluat uns și împăturit este prezent în toată zona balcanică. Se regăsește la börek-urile turcești, la banitsa bulgărească, tiropita grecească și plăcintele românești.

Merdenelele românești au însă un specific aparte – sunt mai simple, mai rustice, dar extrem de gustoase, păstrând spiritul plăcintelor de brutărie de odinioară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Umplutura este simplă și savuroasă. Se folosește brânză telemea, uneori amestecată cu ou, învelită într-un aluat fraged sau foietaj de casă.

Au o crustă crocantă, care foșnește ușor la atingere, cu straturi vizibile și un mijloc sărat și cremos.

Se consumă calde sau la temperatura camerei, alături de un pahar de iaurt rece sau un ceai neîndulcit. Se pot păstra 1-2 zile, dar sunt cele mai bune în ziua preparării.

Urmărește mai jos rețeta detaliată dacă dorești să prepari și tu delicioasele merdenele.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea aluatului. Este un aluat simplu, precum aluatul pentru foi de plăcintă, fără agenți de creștere.

Cum prepari aluatul pentru merdenele

Într-un bol, cerne făina și adaugă sarea. Amestecă oul cu oțetul și apa călduță, apoi toarnă acest amestec peste făină. Frământă aluatul până când devine elastic, dar nu lipicios. Dacă e prea moale, mai adaugă puțină făină.

Unge-l cu puțin ulei, acoperă-l și lasă-l să se odihnească 30 de minute la temperatura camerei.

Între timp, pregătește umplutura.

Rade brânza și amestec-o cu oul (opțional) și puțin piper, dacă dorești o notă ușor picantă.

Împarte aluatul în 4 bile egale. Întinde prima bilă într-o foaie subțire (cam 30×30 cm). Unge bine foaia cu unt sau untură. Așază deasupra următoarea foaie și unge din nou. Continuă până când suprapui toate cele 4 foi, ultima rămânând neunsă.

Răsucește pachetul ca pe un rulou, apoi învârte-l ca un melc. Acoperă-l cu folie și lasă-l la frigider 30 de minute, pentru ca untul să se întărească și aluatul să se relaxeze.

Cum formezi și coci merdenelele

Scoate aluatul și taie-l în 8-10 bucăți egale. Întinde fiecare bucată într-un pătrat de aproximativ 12×12 cm. Pune o lingură de umplutură în mijloc.

Împăturește în formă de plic sau dreptunghi: adu marginile laterale peste umplutură, apoi pliază în sus și în jos.

Așază aceste merdenele pe o tavă cu hârtie de copt. Unge-le cu gălbenuș amestecat cu lapte. Presară semințe, dacă dorești.

Pune tava în cuptor și coace la 200°C timp de 25–30 minute, până sunt rumen-aurii și stratificate.

Merdenelele coapte au o crustă crocantă, care foșnește ușor la atingere, cu straturi vizibile și un mijloc sărat și cremos.

Se consumă calde sau la temperatura camerei, alături de un pahar de iaurt rece sau un ceai neîndulcit. Se pot păstra 1–2 zile, dar sunt cele mai bune în ziua preparării.

Dacă îți plac plăcintele sărate, mai poți încerca și rețeta de plăcintă creață cu brânză sărată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii pe o farfurie albă
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute
Porții de tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic
Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios
Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure porționată
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure
Galette cu nectarine și migdale alături de un bol cu miere și un bol cu fulgi de migdale
Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Clafoutis cu caise în tavă ceramică, alături de caise proaspete
Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat
Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
plăcintă de pește, așezată într-un ramekin, alături de boabe de mazăre și o furculiță
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Galerie foto
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
06:29
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
05:19
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
11 august, 09:24
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
11 august, 09:00
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
10 august, 06:18
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
10 august, 05:43
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
9 august, 06:17
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
9 august, 05:41
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Can Yaman a ajuns în România. Actorul turc și iubita sa, Sara Bluma, au fost surprinși în ipostaze tandre
Can Yaman a ajuns în România. Actorul turc și iubita sa, Sara Bluma, au fost surprinși în ipostaze tandre
Can Yaman a ajuns în România. Actorul turc și iubita sa, Sara Bluma, au fost surprinși în ipostaze tandre
Noua propunere la pensiile private: rentă viageră, toată viaţa, însă fără a putea moşteni banii
Noua propunere la pensiile private: rentă viageră, toată viaţa, însă fără a putea moşteni banii
Noua propunere la pensiile private: rentă viageră, toată viaţa, însă fără a putea moşteni banii
Când a comis-o băiatul meuamp;#8230;. Gino Iorgulescu, dezvăluiri rare despre fiul său Mario: Eram înjurat pe nedrept
„Când a comis-o băiatul meuamp;#8230;”. Gino Iorgulescu, dezvăluiri rare despre fiul său Mario: „Eram înjurat pe nedrept”
„Când a comis-o băiatul meuamp;#8230;”. Gino Iorgulescu, dezvăluiri rare despre fiul său Mario: „Eram înjurat pe nedrept”
Legătura neștiută dintre Claudia Florescu, fosta concurentă de la Insula Iubirii, și Babs. Cum s-au cunoscut cele două
Legătura neștiută dintre Claudia Florescu, fosta concurentă de la Insula Iubirii, și Babs. Cum s-au cunoscut cele două
Legătura neștiută dintre Claudia Florescu, fosta concurentă de la Insula Iubirii, și Babs. Cum s-au cunoscut cele două
Can Yaman și Sara Bluma au ajuns în România. Faimosul actor turc și partenera sa își continuă relația de iubire
Can Yaman și Sara Bluma au ajuns în România. Faimosul actor turc și partenera sa își continuă relația de iubire
Can Yaman și Sara Bluma au ajuns în România. Faimosul actor turc și partenera sa își continuă relația de iubire
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ratatouille pe felii de pâine, gratinate cu cașcaval
Ratatouille pe felii de pâine, gratinate cu cașcaval
Ratatouille pe felii de pâine, gratinate cu cașcaval
Mâncărimea picioarelor în sarcină. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Mâncărimea picioarelor în sarcină. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Mâncărimea picioarelor în sarcină. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Justin Bieber a lansat videoclipul piesei Yukon, în care apare și fiul său, Jack Blues. Micuțul are 11 luni
Justin Bieber a lansat videoclipul piesei Yukon, în care apare și fiul său, Jack Blues. Micuțul are 11 luni
Justin Bieber a lansat videoclipul piesei Yukon, în care apare și fiul său, Jack Blues. Micuțul are 11 luni
De ce ai dureri de cap când călătorești. Care sunt factorii care pot provoca aceste simptome
De ce ai dureri de cap când călătorești. Care sunt factorii care pot provoca aceste simptome
De ce ai dureri de cap când călătorești. Care sunt factorii care pot provoca aceste simptome
fresh
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată

Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată

Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată

Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos

Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos

Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat

Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat

Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde

Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde

Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust

Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
închide