Tartă Tatin cu mere caramelizate. Rețetă de desert franțuzesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicios cu mere, încearcă rețeta de tartă Tatin cu mere caramelizate. Este simplă și ușor de preparat, este savuroasă și are un aspect spectaculos.

Tartă cu mere pe un platou alb așezat pe un tocător de lemn, alături de mere proaspete și un ștergar gri
Galerie foto

Galerie foto

Merele se caramelizează într-un sos caramel cu unt, zahăr și scorțișoară / Shutterstock

Rețeta de tartă Tatin aparține bucătăriei franțuzești. Se spune că a fost creată accidental la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron prin anii 1880. Pe atunci erau două surori, Stéphanie și Caroline Tatin, care se ocupau de administrarea hotelului.

Stéphanie Tatin era cea care se ocupa de bucătăria restaurantului. Într-o zi a dorit să prepare o plăcintă tradițională cu mere. Dar fiind o zi foarte solicitată, a caramelizat merele în exces. Pentru a nu risipi ingredientele, ea a salvat desertul adăugând aluat deasupra merelor. Apoi a introdus cratița la cuptor pentru a se prepara și aluatul.

După coacere, a răsturnat desertul invers pe platou, iar merele caramelizate au arătat foarte bine peste blatul inundat de siropul lor. Desertul a fost apreciat maxim de către oaspeții hotelului și a devenit unul tradițional.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

În timp, rețeta tartei Tatin a devenit celebră în toată Franța, iar mai apoi a fost preluată și de bucătăriile internaționale. Rețeta se poate adapta și cu alte fructe, dar se poate prepara și în varianta sărată, cu diferite legume.

Descoperă și rețeta tartei Tatin preparată cu gutui și nuci. Iar în continuare vei descoperi rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea merelor  pe care le speli bine și le secționezi în jumătăți pentru a le îndepărta cotoarele. Apoi le cureți de coajă și tai fiecare jumătate în 3-4 felii. Stropește imediat feliile de mere cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.

Cum prepari tartă Tatin cu mere caramelizate

Folosește o tigaie cu diametrul de 28-30 cm și unge-i toată suprafața cu puțină apă. Apoi pune zahărul la caramelizat. Nu amesteca în zahăr, doar agită ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde.

Când zahărul dizolvat, adaugă untul și pudra de scorțișoară. Amestecă cu o spatulă pentru a se topi untul. Apoi adaugă feliile de mere. Amestecă-le ușor prin sosul caramel și întoarce-le de pe o parte pe cealaltă până când încep să se pătrundă și să se coloreze frumos. Apoi lasă-le să se răcească și pregătește compoziția pentru aluatul tartei.

Descoperă și o rețetă de tartă cu banane și caramel.

Înainte de a pregăti compoziția pentru aluat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri. Presară un praf de sare peste albușuri și amestecă-le energic până când devin spumoase. Apoi adaugă zahărul, treptat, în timp ce amesteci pentru a obține o bezea fermă. Încorporează în bezea mai întâi gălbenușurile, apoi făina și nucile măcinate fin.

Întinde aluatul uniform peste merele caramelizate din tigaie. Pune tigaia în cuptorul încălzit și coace delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate, pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate să se tempereze 16-8 minute, apoi răstoarn-o pe un platou. Porționeaz-o după răcirea completă.

Tot din categoria rețetelor de deserturi cu mere îți mai recomandăm și rețeta de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale.

Citește și
Tartă Tatin cu mere caramelizate pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Tartă cu mere pe un platou alb așezat pe un tocător de lemn, alături de mere proaspete și un ștergar gri
Tartă Tatin cu mere caramelizate secționată pe un platou alb, alături de mere proaspete și un ștergar gri
+0
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Tartă Tatin cu pere porționată pe platou și pe farfurie, servită cu înghețată
Galerie foto
Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc
Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc
Tartă trandafir cu mere și miere pe un tocător cu cuțit și mere proaspete
Galerie foto
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide