Prăjitură cu aluat turnat și dovleac. Desert de toamnă delicios
Dacă adori deserturile cu dovleac, îți oferim pentru deliciul zilelor de toamnă, o rețetă de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.
Rețeta se prepară foarte simplu, dintr-un aluat clasic de pandișpan cu lapte și umplutură generoasă de dovleac. Poți opta pentru dovleac copt sau pentru dovleac răzuit și caramelizat cu zahăr. Indiferent de varianta aleasă, prăjitura va ieși savuroasă, dar și aspectuoasă.
Este sezonul dovlecilor plăcintari gustoși și aromați, plini de beneficii pentru sănătatea organismului. Nu ezita să-i incluzi în diferite preparate culinare, atât dulci cât și sărate. Poți începe cu rețeta de dovleac copt, mult adorată în copilărie. Dovleacul copt îl poți consuma și ca desert, dar poți prepara din el și o delicioasă supă cremă pe care să o servești cu semințe și crutoane aromate.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de supă cremă de dovleac, plină de savoare și culoare! Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru prăjitura cu dovleac.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătire umpluturii de dovleac care necesită un timp de preparare și un timp de răcire la temperatura camerei. Apoi pornești cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătești aluatul.
Cum prepari umplutura pentru prăjitură cu aluat turnat și dovleac
Taie dovleacul în felii pentru a-l putea curăța de coajă și de semințe. Apoi dă miezul dovleacului pe răzătoarea mare. Pune o cratiță cu pereți dubli la foc mediu și adaugă o linguriță de ulei. Apoi adăugă dovleacul răzuit și zahărul și amestecă continuu pentru a se topi zahărul și a se carameliza dovleacul. Uleiul este important pentru a nu se lipi dovleacul de pereții cratiței.
Când răzătura de dovleac este bine caramelizată, adaugă untul tăiat în bucăți mici. Amestecă până când acesta se topește și se încorporează uniform în compoziția de dovleac. Stinge focul și adaugă pudra de scorțișoară și vanilia. Omogenizăm compoziția și las-o deoparte să se odihnească până când pregătești aluatul.
Cum prepari aluatul pentru prăjitura cu dovleac
Sparge ouăle într-un bol și adăugăm peste ele sarea, zahărul și coaja de lămâie. Amestecă-le energic cu mixerul sau cu un tel până când obții o compoziție spumoasă. Apoi, adaugă pe rând: uleiul, laptele și omogenizează după fiecare.
Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Adaugă-l treptat în compoziție. Vei obține un aluat ceva mai consistent decât aluatul clasic pentru clătite.
Unge interiorul tăvii de copt cu puțin ulei și presară puțină făină. Toarnă în ea jumătate din aluatul pentru prăjitură. Pune tava la cuptor pentru 15 minute sau până când aluatul este ușor rumenit ușor la suprafață.
Apoi, scoate tava din cuptor și întinde uniform deasupra aluatului, dovleacul caramelizat. Deasupra stratului de dovleac toarnă restul de aluat.
Pune din nou la cuptor, tava cu prăjitură cu aluat turnat și dovleac. Mai coace prăjitura pentru alte 15 minute sau până când aluatul de deasupra este copt și frumos rumenit.
Decorează prăjitura după răcire cu zahăr pudră, apoi o poți porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.
Și dacă ți-am deschis apetitul pentru prăjituri cu dovleac, pentru data viitoare pune pe lista de preparat și rețeta de negresă marmorată cu dovleac copt.