Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată
Printre deserturile cu dovleac pe care dorești să le prepari pentru răsfățul familiei, trece pe listă și rețeta de prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit. Îi vei cuceri cu un desert delicios, aromat și plăcut colorat.
Galerie foto
Această prăjitură combină un aluat fraged și crocant cu o cremă aromată de dovleac plăcintar. Contrastul dintre textura fină a cremei și nota crocantă a aluatului răzuit face ca fiecare bucățică să fie irezistibilă. Rețeta este simplă, ușoară și destul de ușor de pregătit. Nu va fi nevoie să prepari decât un singur aluat fraged, atât pentru baza prăjiturii, cât și pentru deasupra. După prepararea rupi o mică parte din aluat pe care o pui la congelator pentru a o răzui deasupra cremei.
Crema o poți prepara fie din dovleac copt, fie din dovleac răzuit și caramelizat. Prăjitura este ușor asemănătoare cu celebra prăjitură cu gem și aluat ras care face parte dintre deserturile cu gust de copilărie pe care le preparau mamele și bunicile odinioară.
Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu delicioasa rețetă de prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului. Amestecă făina, zahărul, praful de copt, sarea și zahărul vanilat. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și frământă ingredientele până obții o textură nisipoasă. Încorporează gălbenușurile și smântâna, omogenizând aluatul.
Pune o bucată mică de aluat la congelator, iar restul aluatului pune-l la frigider pentru 30 de minute.
Cum prepari crema și coci prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit
Mai întâi coace dovleacul sau răzuiește-l și caramelizează-l. Descoperă aici cum prepari cel mai bun dovleac copt la cuptor.
Apoi transformă dovleacul copt sau caramelizat în piure fin și cremos. Pune piureul de dovleac într-un bol și adaugă peste el zahărul, pudra de scorțișoară și pudra de nucșoară. Amestecă bine ingredientele până la omogenizarea compoziției.
Încorporează pe rând ouăle și amidonul, apoi adaugă smântâna pentru frișcă. Amestecă bine până la omogenizarea compoziției.
Înainte de montarea prăjiturii în tavă, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi tapetează o tavă, având dimensiunile aproximative de 20×30 cm cu hârtie de copt.
Scoate aluatul fraged din frigider și modelează-l la baza tăvii, în strat uniform. Întinde crema de dovleac peste aluat și nivelează-i uniform suprafața. Scoate și aluatul de la congelator și răzuiește-l deasupra cremei de dovleac, distribuindu-l uniform.
Pune tava în cuptorul cald și coace prăjitura timp de 35-40 de minute sau până când aluatul răzuit devine auriu.
Lasă delicioasa prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit să se răcească complet înainte de a o porționa. Apoi taie prăjitura în pătrate sau romburi și servește-o simplă sau cu puțin zahăr pudră deasupra.
Această prăjitură este o alegere excelentă pentru sezonul rece, oferind arome reconfortante în fiecare mușcătură.
Tot din categoria deserturilor delicioase cu dovleac îți mai recomandăm să încerci și rețeta de muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Sunt perfecți pentru micul dejun sau ca gustare sănătoasă.
Galerie foto