Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Rețeta de prăjitură cu gem și aluat ras face parte dintre deserturile cu gust de copilărie pe care le preparau mamele și bunicile odinioară. Le preparăm și noi în prezent și le transmitem mai departe, pentru a se bucura și generațiile următoare de ele.
Galerie foto
Este o prăjitură simplă, ce se prepară cu ingrediente foarte comune și la îndemâna oricui. Este numai bună de savurat dimineața, la micul dejun, cu un ceai bun, un iaurt sau alături de cafea. Aluatul este unul fraged, pe bază de unt cu ouă și făină. Iar pentru a se frăgezi și mai mult de la o zi la alta, se adaugă și puțin bicarbonat de sodiu sau de amoniu. O parte din aluat se va răzui deasupra prăjiturii, peste un strat de gem delicios și aromat.
Cel mai potrivit gem pentru prepararea acestei prăjituri este gemul de prune. Iar dacă acesta este preparat fără zahăr, te poți bucura de o prăjitură mai sănătoasă.
Descoperă aici cum să faci gem de prune fără zahăr, ca pe vremea bunicii. Iar în continuare vei descoperi lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru prăjitura cu gem și aluat ras.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului fraged, care necesită și un timp de relaxare. Iar în acest interval de timp, o parte din aluat va sta la congelator pentru a putea fi răzuit. Prăjitura va arăta spectaculos cu acest aluat răzuit pe deasupra.
Descoperă și o rețetă de prăjitură cu afine și crumble cu migdale.
Cum prepari aluatul pentru prăjitura cu gem și aluat ras
Amestecă, într-un bol, ouăle cu zahărul, un praf de sare și untul moale. Amestecă-le până când granulele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția devine omogenă. Amestecă bicarbonatul cu iaurtul și adaugă amestecul în compoziția de mai sus.
Omogenizează compoziția și încorporează treptat făina amestecată cu praful de copt. Va rezulta un aluat ușor ferm și nelipicios, tocmai bun de întins.
Rupe aproximativ un sfert din aluat și mai frământă-l adăugând aproximativ 50 de grame de făină. Împachetează-l în folie și pune-l la congelator pentru 15-20 de minute.
Între timp, întinde restul de aluat în tava tapetată cu hârtie de copt. Înțeapă-l cu o furculiță din loc în loc.
Peste aluatul întins în tavă adaugă gemul de prune, în strat uniform. Deasupra răzuiește aluatul de la congelator.
Pune tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și coace prăjitura cu gem și aluat ras pentru 35-40 de minute.
După coacere, las-o să se mai răcorească, presară zahăr pudră pe deasupra și porționeaz-o frumos.
Dacă mai dorești să prepari o altă prăjitură cu gem de prune, poți încerca rețeta de prăjitură Greta Garbo.
Galerie foto