Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă combinația de ingrediente, dar nici aspectul prăjiturii nu este mai prejos.
Galerie foto
Prăjitura este perfectă pentru momentele dulci petrecute alături de familie. Berea neagră adăugată în compoziția blatului de prăjitură oferă acesteia o textură densă, dar pufoasă și ușor sfărâmicioasă. Influențează în același timp și culoarea blatului, dar într-un mod plăcut.
Cât despre pere, pentru acestea pregătești un sirop caramel pe care îl adaugi odată cu perele în forma de copt. Blatul se va însiropa ușor cu acest sos caramel, după răsturnarea prăjiturii pe platou. Poți lăsa prăjitura simplă, pentru a se putea vedea frumos perele caramelizate, însă o poți decora și cu frișcă sau cu o cremă de vanilie.
Tot din categoria deserturilor cu pere îți mai recomandăm și rețeta de pere umplute cu nuci în aluat, servite cu sos delicios de ciocolată. Urmărește în continuare rețeta detaliată pentru prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea perelor. Apoi prepari sosul caramel în care se vor răsfăța perele și la final prepari compoziția pentru blatul prăjiturii.
Pașii necesari pentru prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Curăță perele de coajă, taie-le în sferturi și îndepărtează cotoarele și căsuța semințelor. Sferturile de pere mai secționează-le odată și așază-le simetric într-o formă de copt cu diametrul de 28 cm. Nu uita să așezi hârtie de copt în tavă.
Pregătește siropul caramel.
Adaugă zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă. Amestecă intens până când zahărul se topește. Apoi adaugă untul și din nou amestecă până când și untul se topește. La final, adaugă apa și sucul de lămâie și amestecă pentru omogenizarea siropului.
Întinde siropul caramel peste pere, doar cât să acoperi ușor baza tăvii de copt.
Pregătește compoziția de blat cu bere neagră.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Amestecă untul moale cu zahărul până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă unul câte unul, ouăle, apoi un praf de sare, pudra de cacao amestecată cu pudra de scorțișoară. Omogenizează bine compoziția și încorporează în ea făina amestecată cu praful de copt.
La final, adaugă în compoziție și berea neagă, amestecând ușor cu o spatulă. Întinde compoziția pentru blat cu bere neagră, uniform, peste perele cu sosul caramel din tavă.
Introdu tava în cuptorul încălzit și coace prăjitura pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. După coacere, răstoarn-o imediat pe platou, pentru a nu avea timp siropul caramel să se întărească pe tavă, la contactul cu aerul rece. Siropul caramel va pătrunde ușor în blat, iar delicioasa prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră va fi și mai interesantă.
În timpul servirii, glazurează porțiile de prăjitură cu siropul rămas.
Dacă dorești să incluzi perele și în torturi, îți recomandăm să încerci și rețeta de tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin.
Galerie foto