Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă și are o combinație interesantă de ingrediente.
Galerie foto
Perele sunt fructe de vară și de toamnă, foarte populare pe piețele de la noi. Ca și merele, te poți bucura de ele pe tot parcursul anului. Sunt pline de vitamine și au numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt o adevărată sursă de nutrienți, inclusiv fibre, vitamina C și potasiu. Perele sunt, de asemenea, o sursă și de antioxidanți. Au gust dulce și miezul suculent și sunt diuretice, depurative, laxative, remineralizante, astringente si ușor sedative.
Anumite soiuri de pere sunt rezistente și peste iarnă, ca și merele, depozitate în condiții optime. Iar cele care sunt de sezon se pot conserva sub formă de gem, compot, dulceață, sirop sau nectar. Descoperă aici și rețeta pentru gem de pere, foarte dens și aromat. Iar în continuare poți urmări rețeta de prăjitură cu pere și nuci, pentru a o prepara și tu și a-ți răsfăța familia cu un desert delicios.
Ingrediente
Mod de preparare
Prăjitura se compune din trei elemente: aluat fraged, piure de pere cu nuci și o delicioasă budincă de vanilie. Le pregătești pe rând și tot pe rând le atașezi când formezi prăjitura.
Cum prepari aluatul pentru prăjitură cu pere și nuci
Sparge oul într-un bol și amestecă-l cu sarea, apoi cu zahărul tos și cel vanilinat. Adaugă pe rând: uleiul, smântâna, bicarbonatul stins în oțet și esența. Omogenizează după fiecare ingredient adăugat. Apoi încorporează în compoziția obținută făina cernută împreună cu praful de copt. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.
Lasă-l la odihnit timp de aproximativ 15-20 de minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade și pregătește compoziția de pere cu nuci.
Adaugă într-o crăticioară apa cu zahărul, sucul de lămâie și esența. Amestecă bine totul și așază crăticioara pe flacăra aragazului. Curăță perele, secționează-le în felii și scufundă-le în sirop. Fierbe-le până când se pătrund, apoi le scurgi, le lași să se răcorească puțin și le transformi în piure. Adaugă nucile măcinate, amestecate cu pesmetul și potrivește compoziția turnând din siropul în care au fiert perele și amestecând intens.
Ia o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și modelează aluatul în ea. Îmbracă cu aluat și pereții laterali, așa cum procedezi la rețetele de tarte. În interiorul aluatului astfel modelat adaugă piureul de pere cu nuci. Pune tava în cuptor, la 180 de grade Celsius pentru 12-15 minute.
Cum prepari budinca de vanilie
Amestecă într-o crăticioară ouăle cu un praf de sare. Într-un bol, amestecăm făina cu o parte din laptele rece. Restul de lapte îl pui la încălzit împreună cu untul și zahărul și îl lași până când untul este topit. Lasă acest amestec să se mai răcească și adaugă-l peste compoziția de ouă. Omogenizează bine și adaugă făina amestecată cu laptele rece. Textura compoziției obținute va fi mai consistentă decât cea pentru clătite.
Scoate tava cu delicioasa prăjitură cu pere și nuci din cuptor și întinde deasupra compoziția pentru budinca de vanilie. Introdu din nou tava în cuptor și mai coace prăjitura până când se încheagă budinca de vanilie.
Porționeaz-o frumos după răcire. Iar dacă mai dorești și alte rețete de deserturi cu pere, mai interesante și mai complexe, poți încerca rețeta de tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin.
Galerie foto