Prăjitură cu lapte fierbinte. Desertul versatil care poate fi transformat chiar și în tort
Rețeta de prăjitură cu lapte fierbinte este una dintre rețetele clasice de deserturi, regăsindu-se în cărți de bucate de la începutul anilor 1900 în spațiul culinar american. Se face foarte ușor și are o textură ușoară și pufoasă.
Prăjitura cu lapte fierbinte pare o prăjitură pe care o fac bunicile când nepoții le cer ceva bun și chiar așa și este. Nu are nevoie de ingrediente sofisticate, nici de tehnici de lucru ce implică abilități practice extraordinare. Aluatul se face în aproximativ 15 minute și mai durează încă 30 de minute să se coacă.
Este important să folosești lapte integral și unt cu 80-82% grăsime pentru ca prăjitura să aibă un gust bogat. Trebuie să simți aroma celor două ingrediente, să te bucuri de intensitatea ei.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun cele 3 ouă în bolul unui mixer cu suport sau un castron mare dacă se folosește un mixer manual electric. Se lasă să stea până ajung la temperatura camerei. Între timp, se pune un grătar în mijlocul cuptorului și se preîncălzește la 160°C.
Se unge cu unt o tavă pătrată de 22X22 cm. Se pune apoi hârtie de copt. Se presară apoi puțină făină și se înclină tava pentru a se distribui uniform, eliminând excesul.
Cum prepari rețeta de prăjitură cu lapte fierbinte
Într-un bol se amestecă făina cu praful de copt până se combină. Te taie untul în cuburi mici și se pune într-o cratiță împreună cu laptele. Se pun pe foc și se amestecă până când se topește untul. Apoi se pune extractul de vanilie și se amestecă până se omogenizează.
Se pune zahărul cu bolul cu ouă. Se mixează până când se îngroașă și își dublează volumul, aproximativ 6 minute. Se reduce viteza și se toarnă amestecul de lapte într-un flux constant. După aceea, se adaugă amestecul de făină, câteva linguri odată, și se mixează până se încorporează.
Se toarnă compoziția în tavă. Se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Apoi, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se porționează.
Cum se servește prăjitura cu lapte fierbinte
Poți să servești prăjitura cu lapte fierbinte simplă, dimineața la cafea. De asemenea, poți să o transformi și într-un desert pe care să îl servești invitaților tăi. O poți decora cu zahăr pudră, îi poți pune deasupra frișcă și fructe de pădure proaspete sau sos de caramel, chiar și înghețată de vanilie sau de ciocolată.
Prăjitura se poate transforma într-un tort delicios. Trebuie doar să o secționezi în două părți pe care le umpli cu ganache de ciocolată, cremă de vanilie sau orice alt tip de cremă vrei.
Pentru a-ți fi mai ușor poți să o coci în formă de tort rotundă cu diametrul de 22 cm, împărțind aluatul în două părți egale.
Prăjitura rămasă se pune într-un recipient care se închide ermetic și se păstrează la frigider pentru o săptămână.
Dacă vrei poți chiar să o congelezi, învelește individual fiecare porție în folie de plastic, apoi pune-le pe toate într-o pungă specială pentru congelator. Vor rezista foarte bine pentru aproximativ 4 luni. Când vrei să le consumi, lasă-le să se decongeleze în frigider peste noapte.