Totul despre durian. Fructul cu multiple beneficii pentru sănătate

Cunoscut ca regele fructelor în sud-estul Asiei, durianul (Durio zibethinus) este apreciat pentru parfumul și aroma sa. Secțiunile de cremă din fructele dense de durian sunt protejate de o coajă exterioară ascuțită și spinoasă cu țepi verzi. Fructul durian este destul de mare putând cântări până la șapte kilograme. Descoperă totul despre durian și despre beneficiile sale pentru organism. Cum poți să-l incluzi în dieta ta.

Fructul durian secționat pe jumătate pentru a ilustra cum arată pe interior
Există 9 soiuri comestibile de durian / Profimedia Images

Durianul nu este un fruct pentru cei sensibili. Dacă ai un spirit aventuros și o minte deschisă, s-ar putea să fii răsplătit cu noul tău fruct preferat. 

Parfumat, spinos și bulbos, durianul este un fruct tropical mare originar din Borneo și Sumatra, care are o coajă plină de spini verzi. În interior, secțiuni individuale de fructe dense de durian, numite arili, sunt cunoscute pentru aroma lor complexă, care este amidonată, dulce și savuroasă, cu o note ce aduce cu mirosul de ceapă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre durian

Durianul are un miros puternic. Pentru unii, parfumul înțepător al fructelor durian este o combinație de brânză cu mucegai, dulceață tropicală și legume proaspete aromate. Pentru alții, miroase a un amestec mai puțin decât ispititor de gunoi fierbinte, de corp nespălat și ceapă crudă, cu un ușor iz de fruct putrezit, scrie Healthline.

Datorită mirosului său copleșitor, durianul a fost interzis în multe tipuri de transport public din Thailanda, Japonia și Hong Kong. În Singapore, fructele sunt interzise în toate tipurile de transport public și chiar și taxiurile au indicatoare care vă anunță că refuză să transporte pasageri care transportă fructele urât mirositoare.

Ce gust are durian

Odată ce accepți că vei avea parte de o experiență olfactivă cel puțin interesantă și vei avea curaj să îl guști vei descoperi un fruct uimitor de bun.

Când vei încerca durianul pentru prima dată, veți simți de fapt o senzație fizică de amorțeală a limbii, asemănătoare cu cea pe care o ai când mănânci prea multă ceapă crudă, însoțită de o aromă de usturoi și arpagic. Textura fructului Durian este oarecum cremoasă.

Fructul de durian decojit și pus pe un blat de lemn
Pulpa de durian se folosește pentru orez, înghețate sau curry / Profimedia Images

În ciuda mirosului, durianul este extrem de sănătos, chiar mai mult decât multe alte fructe. Bogat in mod natural în fier, vitamina C și potasiu, durianul îmbunătățește musculatura, menține sănătatea pielii și scade tensiunea arterială. 

În plus, un durian mic conține 23 g de fibre alimentare, care reprezintă aproape toată necesarul tău nutrițional zilnic. 

Durianul se poate mânca și crud, dar este folosit predominant la rețete cu orez, înghețata și deserturi. Și semințele se folosesc, de obicei fierte. Mai pot și coapte și sunt o gustare excelentă cu o textură amidonată și ușor fibroasă.

Sezonul începe în a doua jumătate a anului și durează din iunie până în septembrie. Totuși, nu vei găsi durian în România decât în situații excepționale. Poate ai noroc și găsești în magazinele cu specific asiatic durian uscat sau tot felul de dulciuri cu aroma lui. Însă, dacă mergi în vacanță în Asia îl vei găsi peste tot.

Cum alegi un fruct de durian

În primul rând, asigură-te că nu alegeți un fruct de durian cu fundul crăpat. Există riscul ca acesta să fie apos și să fi început fermentația. De asemenea, ar trebui să scuturi bine durianul și să asculți dacă se aude un zgomot în interior. Astfel vei afla dacă dacă pulpa este uscată sau cremoasă sau dacă este prea umedă și udă. 

În cele din urmă, asigură-te că tulpina este încă atașată de fruct și că este verde și umedă. Așa îți vei putea da seama dacă durianul tocmai a căzut din copac sau dacă este bătrân. Trebuie să fii atent să nu aibă viermi, scrie EatThis.com.

Cele mai populare soiuri de durian sunt Mao Shan Wang și D24. Cu toate acestea, în sălbăticie cresc de fapt 30 de specii recunoscute. Dintre acestea, doar nouă sunt de fapt comestibile. 

Înghetată de durian

Dacă îți place înghețata dulce și cremoasă, aceasta este pentru tine. Rețeta este ușor de făcut acasă, fără o mașină de înghețată.

Înghețată preparată din fructul durian
Înghețata de durian se poate servi cu frișcă deasupra și cu bucăți din pulpa fructului / Profimedia Images

Ingrediente

  • 250 g pulpă de durian
  • 300 ml smântână pentru frișcă 
  • 250 g lapte condensat
  • 1 linguriță de esență de vanilie 
  • 1 praf sare (opțional)

Mod de preparare

Se curăță pulpa de durian. Se pune jumătate într-un blender/ robot de bucătărie, apoi se amestecă până devine piure. Într-un alt bol, se toarnă smântâna rece pentru frișcă și se bate până se întărește.

Se adaugă esența de vanilie și se mixează la viteză mare. Apoi se adaugă laptele condensat, pulpa de durian făcută piure și un praf de sare, dacă se folosește.

Se mixează la viteză mică până se omogenizează și apoi se pune și restul de pulpă de durian. Se încorporează și ea.

Compoziția se pune într-un vas pentru congelator. Se închide ermetic și se dă la congelator peste noapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
crostata cu gem
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat, porționat
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
musculițele de pe fructe
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de Înghețată cu biscuiți în bol, decorată cu frunze de mentă și biscuiți, alături de o linguriță
Galerie foto
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
popsicle pe o farfurie albastră
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciocolata alba
05:22
Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă
Frico veneto
05:21
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
orez fiert
24 octombrie, 06:16
De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
24 octombrie, 05:58
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Chec cu vanilie și pere întregi porționat pe farfurie și pe platou
24 octombrie, 05:02
Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă
Trei cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii pe o farfurie albastră
23 octombrie, 06:55
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
cevapi
23 octombrie, 05:49
Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani
Bulgur cu carne de pui și legume în două boluri
23 octombrie, 05:30
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. Cum arată actrița în prezent, la 61 de ani
A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. Cum arată actrița în prezent, la 61 de ani
A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. Cum arată actrița în prezent, la 61 de ani
Bugetarii care au 250.000 de lei salariu pe lună. Cum să fie justificate?
Bugetarii care au 250.000 de lei salariu pe lună. "Cum să fie justificate?"
Bugetarii care au 250.000 de lei salariu pe lună. "Cum să fie justificate?"
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Cum arată Catedrala Mânturirii Neamului la interior, după ce a fost pregătită pentru sfințirea de duminică, 26 octombrie
Cum arată Catedrala Mânturirii Neamului la interior, după ce a fost pregătită pentru sfințirea de duminică, 26 octombrie
Cum arată Catedrala Mânturirii Neamului la interior, după ce a fost pregătită pentru sfințirea de duminică, 26 octombrie
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți divorțează de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este cea mai frumoasă femeie din lume
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este „cea mai frumoasă femeie din lume”
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este „cea mai frumoasă femeie din lume”
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
fresh
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare

Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare

Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare

Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene

Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene

Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani

Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani

Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă

Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă

Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor

Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
închide