Totul despre durian. Fructul cu multiple beneficii pentru sănătate

Cunoscut ca regele fructelor în sud-estul Asiei, durianul (Durio zibethinus) este apreciat pentru parfumul și aroma sa. Secțiunile de cremă din fructele dense de durian sunt protejate de o coajă exterioară ascuțită și spinoasă cu țepi verzi. Fructul durian este destul de mare putând cântări până la șapte kilograme. Descoperă totul despre durian și despre beneficiile sale pentru organism. Cum poți să-l incluzi în dieta ta.

Fructul durian secționat pe jumătate pentru a ilustra cum arată pe interior
Există 9 soiuri comestibile de durian / Profimedia Images

Durianul nu este un fruct pentru cei sensibili. Dacă ai un spirit aventuros și o minte deschisă, s-ar putea să fii răsplătit cu noul tău fruct preferat. 

Parfumat, spinos și bulbos, durianul este un fruct tropical mare originar din Borneo și Sumatra, care are o coajă plină de spini verzi. În interior, secțiuni individuale de fructe dense de durian, numite arili, sunt cunoscute pentru aroma lor complexă, care este amidonată, dulce și savuroasă, cu o note ce aduce cu mirosul de ceapă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre durian

Durianul are un miros puternic. Pentru unii, parfumul înțepător al fructelor durian este o combinație de brânză cu mucegai, dulceață tropicală și legume proaspete aromate. Pentru alții, miroase a un amestec mai puțin decât ispititor de gunoi fierbinte, de corp nespălat și ceapă crudă, cu un ușor iz de fruct putrezit, scrie Healthline.

Datorită mirosului său copleșitor, durianul a fost interzis în multe tipuri de transport public din Thailanda, Japonia și Hong Kong. În Singapore, fructele sunt interzise în toate tipurile de transport public și chiar și taxiurile au indicatoare care vă anunță că refuză să transporte pasageri care transportă fructele urât mirositoare.

Ce gust are durian

Odată ce accepți că vei avea parte de o experiență olfactivă cel puțin interesantă și vei avea curaj să îl guști vei descoperi un fruct uimitor de bun.

Când vei încerca durianul pentru prima dată, veți simți de fapt o senzație fizică de amorțeală a limbii, asemănătoare cu cea pe care o ai când mănânci prea multă ceapă crudă, însoțită de o aromă de usturoi și arpagic. Textura fructului Durian este oarecum cremoasă.

Fructul de durian decojit și pus pe un blat de lemn
Pulpa de durian se folosește pentru orez, înghețate sau curry / Profimedia Images

În ciuda mirosului, durianul este extrem de sănătos, chiar mai mult decât multe alte fructe. Bogat in mod natural în fier, vitamina C și potasiu, durianul îmbunătățește musculatura, menține sănătatea pielii și scade tensiunea arterială. 

În plus, un durian mic conține 23 g de fibre alimentare, care reprezintă aproape toată necesarul tău nutrițional zilnic. 

Durianul se poate mânca și crud, dar este folosit predominant la rețete cu orez, înghețata și deserturi. Și semințele se folosesc, de obicei fierte. Mai pot și coapte și sunt o gustare excelentă cu o textură amidonată și ușor fibroasă.

Sezonul începe în a doua jumătate a anului și durează din iunie până în septembrie. Totuși, nu vei găsi durian în România decât în situații excepționale. Poate ai noroc și găsești în magazinele cu specific asiatic durian uscat sau tot felul de dulciuri cu aroma lui. Însă, dacă mergi în vacanță în Asia îl vei găsi peste tot.

Cum alegi un fruct de durian

În primul rând, asigură-te că nu alegeți un fruct de durian cu fundul crăpat. Există riscul ca acesta să fie apos și să fi început fermentația. De asemenea, ar trebui să scuturi bine durianul și să asculți dacă se aude un zgomot în interior. Astfel vei afla dacă dacă pulpa este uscată sau cremoasă sau dacă este prea umedă și udă. 

În cele din urmă, asigură-te că tulpina este încă atașată de fruct și că este verde și umedă. Așa îți vei putea da seama dacă durianul tocmai a căzut din copac sau dacă este bătrân. Trebuie să fii atent să nu aibă viermi, scrie EatThis.com.

Cele mai populare soiuri de durian sunt Mao Shan Wang și D24. Cu toate acestea, în sălbăticie cresc de fapt 30 de specii recunoscute. Dintre acestea, doar nouă sunt de fapt comestibile. 

Înghetată de durian

Dacă îți place înghețata dulce și cremoasă, aceasta este pentru tine. Rețeta este ușor de făcut acasă, fără o mașină de înghețată.

Înghețată preparată din fructul durian
Înghețata de durian se poate servi cu frișcă deasupra și cu bucăți din pulpa fructului / Profimedia Images

Ingrediente

  • 250 g pulpă de durian
  • 300 ml smântână pentru frișcă 
  • 250 g lapte condensat
  • 1 linguriță de esență de vanilie 
  • 1 praf sare (opțional)

Mod de preparare

Se curăță pulpa de durian. Se pune jumătate într-un blender/ robot de bucătărie, apoi se amestecă până devine piure. Într-un alt bol, se toarnă smântâna rece pentru frișcă și se bate până se întărește.

Se adaugă esența de vanilie și se mixează la viteză mare. Apoi se adaugă laptele condensat, pulpa de durian făcută piure și un praf de sare, dacă se folosește.

Se mixează la viteză mică până se omogenizează și apoi se pune și restul de pulpă de durian. Se încorporează și ea.

Compoziția se pune într-un vas pentru congelator. Se închide ermetic și se dă la congelator peste noapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de Înghețată cu biscuiți în bol, decorată cu frunze de mentă și biscuiți, alături de o linguriță
Galerie foto
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
popsicle pe o farfurie albastră
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
26 august, 05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
26 august, 05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Magistraţii blochează Justiţia din cauza reformei pensiilor. Se ajunge la peste 42 de ani de muncă zilnică
Magistraţii blochează Justiţia din cauza reformei pensiilor. "Se ajunge la peste 42 de ani de muncă zilnică"
Magistraţii blochează Justiţia din cauza reformei pensiilor. "Se ajunge la peste 42 de ani de muncă zilnică"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Andrei Lemnaru a fost lovit din plin de o nouă scenă de dragoste dintre Ella și Teo: Permite-mi să fac o cruce
Andrei Lemnaru a fost lovit din plin de o nouă scenă de dragoste dintre Ella și Teo: „Permite-mi să fac o cruce”
Andrei Lemnaru a fost lovit din plin de o nouă scenă de dragoste dintre Ella și Teo: „Permite-mi să fac o cruce”
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, Kiss Of The Spider Woman. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare

Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
închide