Prăjitura deșteaptă. Rețeta preparată cu doar 7 ingrediente
Prăjitura deșteaptă mai poartă denumirea și de ”cremșnitul puturosului” sau ”prăjitura inteligentă” pentru că în timpului procesului de coacere se separă în trei straturi distincte. Este extrem de delicioasă și are un aspect interesant, fără să fie nevoie de un efort foarte mare.
Prăjitura deșteaptă nu are nevoie de foarte multe ingrediente. Probabil că ai în casă ouă, făină, lapte, unt și zahăr. Doar de ele ai nevoie pentru a prepara un desert care arată de parcă ai fi lucrat la el câteva ore bune. De fapt, în maximum 20 de minute ai totul gata și o poți pune la cuptor.
Înainte de a te apuca de treabă ține cont de faptul că trebuie să topești untul și să aștepți să ajungă la temperatura camerei, iar acest lucru poate dura 15-20 de minute, în funcție de câte grade sunt în bucătărie. De asemenea, ai grijă să pui gălbenușurile într-un vas mai mare și mai adânc, suficient de încăpător pentru toate ingredientele.
Prăjitura deșteaptă și-a căpătat numele de la faptul că fără să faci nimic se separă în timpul procesului de coacere în trei straturi distincte. După o oră vei avea un desert cu blat, cremă de vanilie și glazură.
Blatul este subțire și moale, iar crema este extrem de fină. Tot ce trebuie să faci este să respecți cu sfințenie pașii precizați în rețetă.
Ingrediente
Rețeta de prăjitură deșteaptă este simplă. Ca să nu o uiți ține minte că ai nevoie de 10 ouă, 10 linguri de zahăr și 10 de făină, 1 l de lapte și un pachet de unt. Există și rețete cu cantități mai mici de ingrediente, dar aceasta este cea mai gustoasă.
Mod de preparare
Se topește untul și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat până când devin o spumă tare ca la bezea. Încearcă și rețeta de bezea cu alune.
În castronul cu galbenusuri se pun zahărul și interiorul păstăii de vanilie. Se mixează până capătă consistența unei creme și gălbenușurile se deschid la culoare. Apoi se adaugă untul și se mixează din nou.
După aceea, se pune laptele puțin câte puțin, mixând astfel încât să se încorporează. Când compoziția este omogenă se începe adăugarea făinii, lingură cu lingură. Se pune treptat astfel încât să se încorporeze, fără să aibă cocoloașe.
Apoi se pune spuma de albușuri. Se amestecă de jos în sus, încet, cu ajutorul unei spatule. După ce compoziția este omogenă, se pune într-o tavă de cuptor cu dimensiunea de 30×20 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune tava și se lasă prăjitura să se coacă aproximativ o oră. Se scoate și se lasă să se răcească complet înainte de a se porționa.
Diferite rețete de prăjitura deșteaptă
Rețeta clasică de prăjitură deșteaptă are aromă de vanilie, dar poți să îi aduci câteva schimbări. Poți să pui în loc de 2 linguri de făină două de cacao și vei obține o prăjitură deșteaptă cu ciocolată.
Descoperă și rețeta de macarons.
În varianta cu vanilie mai poți adăuga mac sau vișine. Dacă vei altă aromă în loc de vanilie, în compoziție poți adăuga zeamă de lămâie, esență de rom, de migdale, de trandafiri sau de cafea, în funcție de preferințele tale.