Prăjitura deșteaptă. Rețeta preparată cu doar 7 ingrediente

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prăjitura deșteaptă mai poartă denumirea și de ”cremșnitul puturosului” sau ”prăjitura inteligentă” pentru că în timpului procesului de coacere se separă în trei straturi distincte. Este extrem de delicioasă și are un aspect interesant, fără să fie nevoie de un efort foarte mare.

Prăjitură deșteaptă pe o farfurie albă, alături de o furculiță
Prăjitura deșteaptă se păstrează la rece/ Shutterstock

Prăjitura deșteaptă nu are nevoie de foarte multe ingrediente. Probabil că ai în casă ouă, făină, lapte, unt și zahăr. Doar de ele ai nevoie pentru a prepara un desert care arată de parcă ai fi lucrat la el câteva ore bune. De fapt, în maximum 20 de minute ai totul gata și o poți pune la cuptor.

Înainte de a te apuca de treabă ține cont de faptul că trebuie să topești untul și să aștepți să ajungă la temperatura camerei, iar acest lucru poate dura 15-20 de minute, în funcție de câte grade sunt în bucătărie. De asemenea, ai grijă să pui gălbenușurile într-un vas mai mare și mai adânc, suficient de încăpător pentru toate ingredientele.  

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prăjitura deșteaptă și-a căpătat numele de la faptul că fără să faci nimic se separă în timpul procesului de coacere în trei straturi distincte. După o oră vei avea un desert cu blat, cremă de vanilie și glazură.

Blatul este subțire și moale, iar crema este extrem de fină. Tot ce trebuie să faci este să respecți cu sfințenie pașii precizați în rețetă.  

Ingrediente

Rețeta de prăjitură deșteaptă este simplă. Ca să nu o uiți ține minte că ai nevoie de 10 ouă, 10 linguri de zahăr și 10 de făină, 1 l de lapte și un pachet de unt. Există și rețete cu cantități mai mici de ingrediente, dar aceasta este cea mai gustoasă.

Mod de preparare

Se topește untul și se lasă să ajungă la temperatura camerei.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat până când devin o spumă tare ca la bezea. Încearcă și rețeta de bezea cu alune.

În castronul cu galbenusuri se pun zahărul și interiorul păstăii de vanilie. Se mixează până capătă consistența unei creme și gălbenușurile se deschid la culoare. Apoi se adaugă untul și se mixează din nou.

După aceea, se pune laptele puțin câte puțin, mixând astfel încât să se încorporează. Când compoziția este omogenă se începe adăugarea făinii, lingură cu lingură. Se pune treptat astfel încât să se încorporeze, fără să aibă cocoloașe.

Apoi se pune spuma de albușuri. Se amestecă de jos în sus, încet, cu ajutorul unei spatule. După ce compoziția este omogenă, se pune într-o tavă de cuptor cu dimensiunea de 30×20 cm, tapetată cu hârtie de copt.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune tava și se lasă prăjitura să se coacă aproximativ o oră. Se scoate și se lasă să se răcească complet înainte de a se porționa.

Diferite rețete de prăjitura deșteaptă

Rețeta clasică de prăjitură deșteaptă are aromă de vanilie, dar poți să îi aduci câteva schimbări. Poți să pui în loc de 2 linguri de făină două de cacao și vei obține o prăjitură deșteaptă cu ciocolată.

Descoperă și rețeta de macarons.

În varianta cu vanilie mai poți adăuga mac sau vișine. Dacă vei altă aromă în loc de vanilie, în compoziție poți adăuga zeamă de lămâie, esență de rom, de migdale, de trandafiri sau de cafea, în funcție de preferințele tale.

Citește și
CELE MAI CITITE
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure porționată
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură porționată
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură. Un desert fructat și elegant
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură. Un desert fructat și elegant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
21 august, 06:02
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
21 august, 05:37
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
20 august, 06:28
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
20 august, 05:24
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
România, măturată de furtuni. Un bărbat şi un copil, ucişi de vijelie pe Lacul Snagov. Altă victimă în Argeş
România, măturată de furtuni. Un bărbat şi un copil, ucişi de vijelie pe Lacul Snagov. Altă victimă în Argeş
România, măturată de furtuni. Un bărbat şi un copil, ucişi de vijelie pe Lacul Snagov. Altă victimă în Argeş
Un viitor strălucit. Mesajul cu care Prințișorul Craiovei și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
„Un viitor strălucit”. Mesajul cu care „Prințișorul Craiovei” și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
„Un viitor strălucit”. Mesajul cu care „Prințișorul Craiovei” și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
fresh
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale

Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale

Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare

Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
închide