Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat.

Două porții de prăjitură Prekmurska Gibanica
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitura face parte din colecția de prăjituri internaționale / Profimedia Images

Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și texturii prăjiturii, de la macul măcinat aromat, brânza de vaci cremoasă, merele rase suculente, până la nucile măcinate crocante. Combinația de ingrediente, cum ar fi macul, nucile și merele, aduce un aport diversificat de vitamine și minerale. Merele și nucile contribuie la aportul de fibre, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Brânza de vaci și ouăle furnizează proteine de calitate, esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor. Merele și nucile sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ.

Citește și

Datorită conținutului de zahăr și carbohidrați, prăjitura oferă o sursă rapidă de energie, fiind ideală ca desert după o masă principală. Această prăjitură nu este doar un desert delicios, ci și o felie de cultură și tradiție slovenă. Este, perfectă pentru a fi savurată cu familia și prietenii în momente speciale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din bucătăria internațională îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Pani Walewska. Este o prăjitură inspirată din bucătăria poloneză și este realizată dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite. iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta pas cu pas pentru prăjitura slovenă în patru straturi – Prekmurska Gibanica.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului pentru foile fragede. Acesta necesită un timp de frământare, apoi un timp de odihnă pentru a se putea modela mai ușor. În acest interval de timp poți pregăti compozițiile celor patru straturi.

Cum prepari aluatul pentru prăjitura Prekmurska Gibanica

Trece făina prin sită și pune-o în bolul mixerului. Adaugă zahărul și sarea peste ea, apoi toarnă treptat din apa fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizarea aluatului. După ce ai opărit făina las-o să se hidrateze puțin și să se mai răcorească, apoi adaugă vinul. Omogenizează și începe să frămânți aluatul turnând puțin câte puțin și uleiul.

După ce aluatul a devenit compact, formează o bilă din el, acoper-o cu o folie de prospețime și lasă-o la odihnit timp de aproximativ o oră.

Cum prepari cele patru straturi pentru prăjitură

Mai întâi vei pregăti umpluturile de nuci și de mac. Acestea necesită un timp de hidratare.

Modul de preparare al celor două umpluturi este asemănător.

Fierbe laptele și dizolvă zahărul în el, amestecând ocazional până când atinge punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă nucile măcinate și pudra de scorțișoară în lapte. Amestecă bine până la omogenizarea compoziției. Pune un capac peste vas și lasă nucile să se hidrateze până când se răcesc.

În același mod vei prepara și compoziția de mac măcinat fin.

Pentru compoziția de brânză, mai întâi pune la hidratat stafidele în rom. Într-un bol amestecă bine brânza cu zahărul pudră și un praf de sare. Adaugă smântâna și un ou și omogenizează bine compoziția. Încorporează și stafidele hidratate în rom și scurse bine, omogenizează compoziția și acoper-o cu un capac.

Pentru a prepara compoziția de mere, curăță merele și dă-le pe răzătoarea mare. Stropește-le imediat cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Apoi presară peste ele zahărul și scorțișoara și amestecă-le bine. Lasă-le deoparte, până când se formează sirop.

Cum formezi și coci prăjitura Prekmurska Gibanica

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Folosește o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și unge-i interiorul cu unt moale. Împarte aluatul fraged în cinci părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde prima parte de aluat pe ea, într-o foaie subțire cu laturile cât ale tăvii.

Așaz-o în tavă, unge-o cu puțin unt și întinde peste ea stratul de brânză cu stafide. Întinde a doua foaie de aluat, așaz-o peste compoziția de brânză și unge-o cu puțin unt. Întinde peste ea compoziția de nuci. Continuă cu a treia foaie unsă cu unt, apoi compoziția de mac, a patra foaie unsă cu unt și merele scurse de sirop.

Peste mere așază a cincea foaie de aluat și unge-o și pe aceasta cu unt moale. Introdu tava în cuptor și coace prăjitura pentru 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă prăjitura să se răcească bine înainte de a o porționa și a te răsfăța cu ea.

Tot din categoria prăjiturilor cu multe straturi mai poți prepara și rețeta de prăjitura Albinița. Este o prăjitură cu foi fragede, cu miere în compoziție.

Citește și
Trei porția de prăjitură Prekmurska Gibanica pe trei farfurii și prăjitura în tavă, alături de un ceainic
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii
Două porții de prăjitură Prekmurska Gibanica
+21
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Șnițel de soia de post, tăiat în secțiune, pe o farfurie alături de piure de cartofi
05:55
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
Risotto cu spanac în bol alb cu furculiță și un ștergar
05:36
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
15 mai, 05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: Nevasta e sfântă
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
fresh
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
închide