Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat.

Două porții de prăjitură Prekmurska Gibanica
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitura face parte din colecția de prăjituri internaționale / Profimedia Images

Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și texturii prăjiturii, de la macul măcinat aromat, brânza de vaci cremoasă, merele rase suculente, până la nucile măcinate crocante. Combinația de ingrediente, cum ar fi macul, nucile și merele, aduce un aport diversificat de vitamine și minerale. Merele și nucile contribuie la aportul de fibre, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Brânza de vaci și ouăle furnizează proteine de calitate, esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor. Merele și nucile sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ.

Citește și

Datorită conținutului de zahăr și carbohidrați, prăjitura oferă o sursă rapidă de energie, fiind ideală ca desert după o masă principală. Această prăjitură nu este doar un desert delicios, ci și o felie de cultură și tradiție slovenă. Este, perfectă pentru a fi savurată cu familia și prietenii în momente speciale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din bucătăria internațională îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Pani Walewska. Este o prăjitură inspirată din bucătăria poloneză și este realizată dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite. iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta pas cu pas pentru prăjitura slovenă în patru straturi – Prekmurska Gibanica.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului pentru foile fragede. Acesta necesită un timp de frământare, apoi un timp de odihnă pentru a se putea modela mai ușor. În acest interval de timp poți pregăti compozițiile celor patru straturi.

Cum prepari aluatul pentru prăjitura Prekmurska Gibanica

Trece făina prin sită și pune-o în bolul mixerului. Adaugă zahărul și sarea peste ea, apoi toarnă treptat din apa fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizarea aluatului. După ce ai opărit făina las-o să se hidrateze puțin și să se mai răcorească, apoi adaugă vinul. Omogenizează și începe să frămânți aluatul turnând puțin câte puțin și uleiul.

După ce aluatul a devenit compact, formează o bilă din el, acoper-o cu o folie de prospețime și lasă-o la odihnit timp de aproximativ o oră.

Cum prepari cele patru straturi pentru prăjitură

Mai întâi vei pregăti umpluturile de nuci și de mac. Acestea necesită un timp de hidratare.

Modul de preparare al celor două umpluturi este asemănător.

Fierbe laptele și dizolvă zahărul în el, amestecând ocazional până când atinge punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă nucile măcinate și pudra de scorțișoară în lapte. Amestecă bine până la omogenizarea compoziției. Pune un capac peste vas și lasă nucile să se hidrateze până când se răcesc.

În același mod vei prepara și compoziția de mac măcinat fin.

Pentru compoziția de brânză, mai întâi pune la hidratat stafidele în rom. Într-un bol amestecă bine brânza cu zahărul pudră și un praf de sare. Adaugă smântâna și un ou și omogenizează bine compoziția. Încorporează și stafidele hidratate în rom și scurse bine, omogenizează compoziția și acoper-o cu un capac.

Pentru a prepara compoziția de mere, curăță merele și dă-le pe răzătoarea mare. Stropește-le imediat cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Apoi presară peste ele zahărul și scorțișoara și amestecă-le bine. Lasă-le deoparte, până când se formează sirop.

Cum formezi și coci prăjitura Prekmurska Gibanica

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Folosește o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și unge-i interiorul cu unt moale. Împarte aluatul fraged în cinci părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde prima parte de aluat pe ea, într-o foaie subțire cu laturile cât ale tăvii.

Așaz-o în tavă, unge-o cu puțin unt și întinde peste ea stratul de brânză cu stafide. Întinde a doua foaie de aluat, așaz-o peste compoziția de brânză și unge-o cu puțin unt. Întinde peste ea compoziția de nuci. Continuă cu a treia foaie unsă cu unt, apoi compoziția de mac, a patra foaie unsă cu unt și merele scurse de sirop.

Peste mere așază a cincea foaie de aluat și unge-o și pe aceasta cu unt moale. Introdu tava în cuptor și coace prăjitura pentru 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă prăjitura să se răcească bine înainte de a o porționa și a te răsfăța cu ea.

Tot din categoria prăjiturilor cu multe straturi mai poți prepara și rețeta de prăjitura Albinița. Este o prăjitură cu foi fragede, cu miere în compoziție.

Citește și
Trei porția de prăjitură Prekmurska Gibanica pe trei farfurii și prăjitura în tavă, alături de un ceainic
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii
Două porții de prăjitură Prekmurska Gibanica
+0
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
pui portughez cu orez
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
18 decembrie, 05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
17 decembrie, 05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
Micii, cea mai comandată masă pe platformele de livrări, peste shaorma şi burger. Cât costă o porţie
Micii, cea mai comandată masă pe platformele de livrări, peste shaorma şi burger. Cât costă o porţie
Micii, cea mai comandată masă pe platformele de livrări, peste shaorma şi burger. Cât costă o porţie
Gino Iorgulescu, veşti triste despre starea lui Dan Petrescu: amp;#8220;E foarte grav! Se zbârleşte pielea pe mine”
Gino Iorgulescu, veşti triste despre starea lui Dan Petrescu: amp;#8220;E foarte grav! Se zbârleşte pielea pe mine”
Gino Iorgulescu, veşti triste despre starea lui Dan Petrescu: amp;#8220;E foarte grav! Se zbârleşte pielea pe mine”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 18 decembrie 2025. Alexandru, împușcat de Tudor. Basty și Damian primesc o lovitură grea
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 18 decembrie 2025. Alexandru, împușcat de Tudor. Basty și Damian primesc o lovitură grea
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 18 decembrie 2025. Alexandru, împușcat de Tudor. Basty și Damian primesc o lovitură grea
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană

Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
închide