Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat.
Galerie foto
Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și texturii prăjiturii, de la macul măcinat aromat, brânza de vaci cremoasă, merele rase suculente, până la nucile măcinate crocante. Combinația de ingrediente, cum ar fi macul, nucile și merele, aduce un aport diversificat de vitamine și minerale. Merele și nucile contribuie la aportul de fibre, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Brânza de vaci și ouăle furnizează proteine de calitate, esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor. Merele și nucile sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ.
Datorită conținutului de zahăr și carbohidrați, prăjitura oferă o sursă rapidă de energie, fiind ideală ca desert după o masă principală. Această prăjitură nu este doar un desert delicios, ci și o felie de cultură și tradiție slovenă. Este, perfectă pentru a fi savurată cu familia și prietenii în momente speciale.
Tot din bucătăria internațională îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Pani Walewska. Este o prăjitură inspirată din bucătăria poloneză și este realizată dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite. iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta pas cu pas pentru prăjitura slovenă în patru straturi – Prekmurska Gibanica.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului pentru foile fragede. Acesta necesită un timp de frământare, apoi un timp de odihnă pentru a se putea modela mai ușor. În acest interval de timp poți pregăti compozițiile celor patru straturi.
Cum prepari aluatul pentru prăjitura Prekmurska Gibanica
Trece făina prin sită și pune-o în bolul mixerului. Adaugă zahărul și sarea peste ea, apoi toarnă treptat din apa fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizarea aluatului. După ce ai opărit făina las-o să se hidrateze puțin și să se mai răcorească, apoi adaugă vinul. Omogenizează și începe să frămânți aluatul turnând puțin câte puțin și uleiul.
După ce aluatul a devenit compact, formează o bilă din el, acoper-o cu o folie de prospețime și lasă-o la odihnit timp de aproximativ o oră.
Cum prepari cele patru straturi pentru prăjitură
Mai întâi vei pregăti umpluturile de nuci și de mac. Acestea necesită un timp de hidratare.
Modul de preparare al celor două umpluturi este asemănător.
Fierbe laptele și dizolvă zahărul în el, amestecând ocazional până când atinge punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă nucile măcinate și pudra de scorțișoară în lapte. Amestecă bine până la omogenizarea compoziției. Pune un capac peste vas și lasă nucile să se hidrateze până când se răcesc.
În același mod vei prepara și compoziția de mac măcinat fin.
Pentru compoziția de brânză, mai întâi pune la hidratat stafidele în rom. Într-un bol amestecă bine brânza cu zahărul pudră și un praf de sare. Adaugă smântâna și un ou și omogenizează bine compoziția. Încorporează și stafidele hidratate în rom și scurse bine, omogenizează compoziția și acoper-o cu un capac.
Pentru a prepara compoziția de mere, curăță merele și dă-le pe răzătoarea mare. Stropește-le imediat cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Apoi presară peste ele zahărul și scorțișoara și amestecă-le bine. Lasă-le deoparte, până când se formează sirop.
Cum formezi și coci prăjitura Prekmurska Gibanica
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Folosește o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și unge-i interiorul cu unt moale. Împarte aluatul fraged în cinci părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde prima parte de aluat pe ea, într-o foaie subțire cu laturile cât ale tăvii.
Așaz-o în tavă, unge-o cu puțin unt și întinde peste ea stratul de brânză cu stafide. Întinde a doua foaie de aluat, așaz-o peste compoziția de brânză și unge-o cu puțin unt. Întinde peste ea compoziția de nuci. Continuă cu a treia foaie unsă cu unt, apoi compoziția de mac, a patra foaie unsă cu unt și merele scurse de sirop.
Peste mere așază a cincea foaie de aluat și unge-o și pe aceasta cu unt moale. Introdu tava în cuptor și coace prăjitura pentru 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lasă prăjitura să se răcească bine înainte de a o porționa și a te răsfăța cu ea.
Tot din categoria prăjiturilor cu multe straturi mai poți prepara și rețeta de prăjitura Albinița. Este o prăjitură cu foi fragede, cu miere în compoziție.
Galerie foto