Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat.

Două porții de prăjitură Prekmurska Gibanica
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitura face parte din colecția de prăjituri internaționale / Profimedia Images

Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și texturii prăjiturii, de la macul măcinat aromat, brânza de vaci cremoasă, merele rase suculente, până la nucile măcinate crocante. Combinația de ingrediente, cum ar fi macul, nucile și merele, aduce un aport diversificat de vitamine și minerale. Merele și nucile contribuie la aportul de fibre, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Brânza de vaci și ouăle furnizează proteine de calitate, esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor. Merele și nucile sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ.

Citește și

Datorită conținutului de zahăr și carbohidrați, prăjitura oferă o sursă rapidă de energie, fiind ideală ca desert după o masă principală. Această prăjitură nu este doar un desert delicios, ci și o felie de cultură și tradiție slovenă. Este, perfectă pentru a fi savurată cu familia și prietenii în momente speciale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din bucătăria internațională îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Pani Walewska. Este o prăjitură inspirată din bucătăria poloneză și este realizată dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite. iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta pas cu pas pentru prăjitura slovenă în patru straturi – Prekmurska Gibanica.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului pentru foile fragede. Acesta necesită un timp de frământare, apoi un timp de odihnă pentru a se putea modela mai ușor. În acest interval de timp poți pregăti compozițiile celor patru straturi.

Cum prepari aluatul pentru prăjitura Prekmurska Gibanica

Trece făina prin sită și pune-o în bolul mixerului. Adaugă zahărul și sarea peste ea, apoi toarnă treptat din apa fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizarea aluatului. După ce ai opărit făina las-o să se hidrateze puțin și să se mai răcorească, apoi adaugă vinul. Omogenizează și începe să frămânți aluatul turnând puțin câte puțin și uleiul.

După ce aluatul a devenit compact, formează o bilă din el, acoper-o cu o folie de prospețime și lasă-o la odihnit timp de aproximativ o oră.

Cum prepari cele patru straturi pentru prăjitură

Mai întâi vei pregăti umpluturile de nuci și de mac. Acestea necesită un timp de hidratare.

Modul de preparare al celor două umpluturi este asemănător.

Fierbe laptele și dizolvă zahărul în el, amestecând ocazional până când atinge punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă nucile măcinate și pudra de scorțișoară în lapte. Amestecă bine până la omogenizarea compoziției. Pune un capac peste vas și lasă nucile să se hidrateze până când se răcesc.

În același mod vei prepara și compoziția de mac măcinat fin.

Pentru compoziția de brânză, mai întâi pune la hidratat stafidele în rom. Într-un bol amestecă bine brânza cu zahărul pudră și un praf de sare. Adaugă smântâna și un ou și omogenizează bine compoziția. Încorporează și stafidele hidratate în rom și scurse bine, omogenizează compoziția și acoper-o cu un capac.

Pentru a prepara compoziția de mere, curăță merele și dă-le pe răzătoarea mare. Stropește-le imediat cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Apoi presară peste ele zahărul și scorțișoara și amestecă-le bine. Lasă-le deoparte, până când se formează sirop.

Cum formezi și coci prăjitura Prekmurska Gibanica

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Folosește o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și unge-i interiorul cu unt moale. Împarte aluatul fraged în cinci părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde prima parte de aluat pe ea, într-o foaie subțire cu laturile cât ale tăvii.

Așaz-o în tavă, unge-o cu puțin unt și întinde peste ea stratul de brânză cu stafide. Întinde a doua foaie de aluat, așaz-o peste compoziția de brânză și unge-o cu puțin unt. Întinde peste ea compoziția de nuci. Continuă cu a treia foaie unsă cu unt, apoi compoziția de mac, a patra foaie unsă cu unt și merele scurse de sirop.

Peste mere așază a cincea foaie de aluat și unge-o și pe aceasta cu unt moale. Introdu tava în cuptor și coace prăjitura pentru 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă prăjitura să se răcească bine înainte de a o porționa și a te răsfăța cu ea.

Tot din categoria prăjiturilor cu multe straturi mai poți prepara și rețeta de prăjitura Albinița. Este o prăjitură cu foi fragede, cu miere în compoziție.

Citește și
Trei porția de prăjitură Prekmurska Gibanica pe trei farfurii și prăjitura în tavă, alături de un ceainic
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii
Două porții de prăjitură Prekmurska Gibanica
+0
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
EXPERIMENT. 85 de grade, temperatura volanului unei maşini lăsate în soare pe caniculă
EXPERIMENT. 85 de grade, temperatura volanului unei maşini lăsate în soare pe caniculă
EXPERIMENT. 85 de grade, temperatura volanului unei maşini lăsate în soare pe caniculă
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Tartă cu lămâie și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
închide