Preparate pentru picnic. 10 idei pentru toată familia
Vara este vremea picnicurilor cu familia și prietenii. O zi petrecută în natură cere și o masă pe măsură, cu preparate din ingrediente naturale de sezon. Ai aici o listă cu cele mai îndrăgite preparate pentru picnic.
Îți propunem 10 rețete pentru picnic pentru următoarea ta ieșire la iarbă verde astfel încât fiecare să aibă de unde alege, indiferent dacă este adult sau copil. Nu uita să iei cu tine toate ustensilele de care ai nevoie și, când vine vremea să plecați acasă, să lăsați locul curat.
Quiche cu sparanghel
Quiche-ul cu sparanghel este de fapt o tartă sărată, foarte hrănitoare, cremoasă și aromată. Este perfectă pentru orice masă în aer liber. Pentru un mic dejun copios, acasă, poți încerca această rețetă de ouă poșate pe pat de sparanghel.
Ingrediente
- 1 pachet de aluat de plăcintă,
- 5 ouă mari, bine bătute,
- 250 g smântână lichidă,
- 4 fire de ceapă verde tocată,
- tarhon proaspăt tocat,
- 2 lingurițe de muștar Dijon,
- sare,
- piper negru proaspăt măcinat,
- 100 g brânză Gruyère, răzuită,
- 100 g sparanghel, tocat în bucăți de 4 cm.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde aluatul într-un cerc cu diametrul de 33 cm. Se așează într-un formă de plăcintă rotundă având grijă ca aluatul să depășească puțin marginile. Se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Se bat ouăle, cu smântâna lichidă, ceapa verde, tarhonul și muștarul. Se asezonează cu sare și piper. Compoziția se toarnă în tava cu aluat. Deasupra se presară jumătate din cantitatea de brânză gruyère și și se așează sparanghelul. La final se pune brânza rămasă.
Se coace 45 – 50 de minute. Se răcește pe un grătar timp de 15 minute înainte de servire.
Batoane crocante de zmeură
Orice picnic are nevoie și de desert, așa că poți încerca această prăjitură cu zmeură, care este crocantă și ușor de preparat.
Ingrediente
- 250 g făină universală,
- 170 g unt rece nesarat, tăiat cuburi,
- 100 g zahăr,
- 70 g migdale prăjite, tocate grosier,
- 300 g fulgi de ovăz,
- 7 g praf de copt,
- 1/2 linguriță de sare,
- 200 g zmeură proaspătă.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se tapetează o tavă pătrată de 20 cm cu hârtie de copt.
Se amestecă făina, untul și zahărul într-un robot de bucătărie până aluatul capătă o textură nisipoasă. Se transferă 1/3 din aluat într-un castron și se amestecă cu migdalele și cu 100 g cană ovăz. Se frământă ușor și se dă la rece.
În aluatul rămas în robotul de bucătărie se pun praful de copt, sarea și restul de ovăz. Se mixează până se încorporează. Aluatul se întinde pe fundul tăvii pregătite și se presează cu degetele pentru a avea fi uniform. Se dă la cuptor 14-16 minute.
Se pun într-un blender jumătate din cantitatea de zmeură și o lingură de zahăr și se transformă în piure. Sosul rezultat se întinde peste blatul scos de la cuptor. Zmeura rămasă se pune deasupra împreună cu amestecul de ovăz de la frigider. Se dă la cuptor 40 – 45 de minute. Apoi, se lasă la răcit în tavă 30 de minute înainte de a se tăia
Salată de cartofi cu arpagic, preparate pentru picnic din carne
Salata de cartofi cu arpagic poate fi pregătită cu o seară înainte de picnic. O poți consuma ca atare sau poate fi garnitură pentru preparate din carne. Iată și o salată de cartofi din sudul Franței, pe care cu siguranță o vei adora.
Ingrediente
- 1 kg cartofi noi,
- 120 g arpagic proaspăt, tocat,
- 70 ml ulei de măsline,
- 2 linguri de oțet de vin alb,
- 1 lingură de muștar Dijon,
- sare,
- piper negru,
- pătrunjel proaspăt, tocat.
Mod de preparare
Se fierb cartofii în apă cu sare până când se înmoaie. Se trec apoi sub jet de apă rece pentru a se răci. Se tăie în sferturi. Într-un blender se face un piure din arpagic, ulei de măsline, oțet de vin alb, muștar Dijon și sare și piper negru.
Sosul se adăugă peste cartofi, se presară pătrunjel și se amestecă pentru a se combina.
Sandvișuri picante
Dacă nu vrei să te complici cu tot felul de caserole și castroane, poți lua la picnic acest sandviș care are în el toate ingredientele pentru o masă completă.
Ingrediente
- 100 g ardei iute murat,
- 200 g bame murate,
- 100 g ardei gras mărunțiți,
- pătrunjel proaspăt tocat,
- 70 g arpagic proaspăt tocat,
- 70 ml ulei de masline,,
- 2 linguri de muștar de Dijon,
- 1/2 linguriță de pastă de ardei roșu,
- sare,
- piper negru proaspăt măcinat,
- 8 ciabatta,
- 100 g maioneză,
- 16 felii de brânză Cheddar,
- 400 g șuncă de curcan feliată,
- 16 felii de bacon fiert,
- frunze de salata verde, rupte.
Mod de preparare
Într-un castron se amestecă ardeii iuți tocați, bamele, ardeii grași, pătrunjelul, arpagicul, uleiul, muștarul Dijon și pasta de ardei iute. Se asezonează cu sare și piper negru.
Se taie pe jumătate ciabbata, pe lungime. Se scobește puțin miezul. Pe fiecare bucată se întinde maioneză. Partea de jos se unge cu amestecul de ardei iute. Se pune câte o felie de brânză cheddar, una de șuncă de curcan și una de bacon pe fiecare jumătate de ciabbata. Deasupra se pun frunze de salată. Se unesc jumătățile de ciabbata. Se dau la rece până se servesc.
Sos de mărar pentru preparate pentru picnic
La picnic ai nevoie de un sos pe care să îl pui peste preparate din carne sau peste salate mai complexe. Acest sos de mărar este perfect pentru o zi de vară.
Ingrediente
- 200 g smântână,
- 70 g maioneză,
- 100 g ceapă tăiată felii,
- mărar proaspăt tocat,
- coaja rasă de la o lămâie,
- 1 cățel mic de usturoi, ras fin,
- sare,
- piper negru proaspăt măcinat,
- chipsuri de cartofi, pentru servire.
Se pun toate ingredientele într-un blender și se mixează până se omogenizează. Se dă la rece cel puțin o oră înainte de consum.
Frigarui de ardei copți, mozzarella și bacon
Poate nu faci grătar, dar niște frigărui tot poți avea pe masă. Combinația de ardei copt cu mozzarella și bacon este perfectă pentru o zi de vară.
Ingrediente
- 6 ardei roșii copți întregi,
- frunze proaspete de busuioc,
- 11 felii de șuncă,
- 32 de bile de mozzarella,
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin,
- sare,
- piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare
Se acoperă fâșiile de ardei cu busuioc, bacon și mozzarella, împărțite uniform. Se rotește ardeiul și se fixează cu un băț de frigăruie. Se aranjează pe un platou și se stropește cu ulei de măsline. Se asezonează cu sare și piper.
Pulpe de pui cu limetă și nucă de cocos
Dacă nu vrei să faci grătar, poți să iei de acasă preparatele din carne. Aceste pulpe cu influență asiatică te vor face să te simți ca în vacanță.
Ingrediente
- 400 g cremă de cocos,
- 50 g pastă de curry,
- 1 limetă, cu coaja și zeama,
- 3 linguri miere,
- 6 pulpe de pui.
Mod de preparare
Se amestecă crema de cocos, pasta de curry, coaja de limetă și sucul ei și 1 lingură de miere într-un castron mare, apoi se toarnă un sfert din marinadă într-un al doilea castron mai mic. Se lasă deoparte. Se pune carnea de pui în bolul mare și se lasă la marinat cel puțin 2 ore sau la rece 24 de ore.
Se încinge cuptorul la 200 °C și se tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt. Se pun pulpele de pui și de dau la cuptor 30 de minute. La jumătatea timpului pulpele se întorc de pe-o parte pe alta.
Se amestecă mierea rămasă în castronul mic de marinată. Se pune jumătate din aceasta peste pui, apoi se dă la înapoi la cuptor pentru încă 10 minute. Se întoarce puiul și se unge cu restul de marinată, apoi se mai lasă încă 10 minute. Se servește cât este cald sau se lasă se răcească complet înainte de a-l împacheta într-un recipient pentru un picnic.
Sandvici curcubeu
Un sandvici cu ingrediente colorate, cu gusturi și texturi care se completează reciproc este tot ceea ce ai nevoie la un picnic.
Ingrediente
- 1 baghetă,
- 100 g hummus,
- 8 felii de cheddar,
- ¼ ardei roșu , feliat subțire,
- ¼ de sfeclă roșie fiartă, mărunțită,
- 2 ridichi, feliate subțire,
- 1 morcov tocat sau ras,
- baby spanac,
- 30 g sos pesto .
Mod de preparare
Se taie bagheta pe jumătate, astfel încât să se poată deschide ca o carte. Se întinde hummusul peste jumătatea inferioară a baghetei și se adăugă brânza, rupând feliile dacă este necesar. Se pun ardeiul, sfecla roșie, ridichea și morcovul de-a lungul baghetei, apoi se adaugă baby spanacul, se pune puține pesto și se închide bagheta.
Se înfășoară strâns bagheta în folie și se leagă bine cu sfoară.
Preparate pentru picnic. Rulouri cu brânză și usturoi
Dacă vrei să ai la picnic o pâine mai specială poți încerca să faci aceste rulouri cu gust puternic de usturoi.
Ingrediente
- 100 g unt nesărat, înmuiat,
- 450 g făină,
- 7g drojdie uscată,
- 1 lingurită zahăr tos,
- ulei de rapiță, pentru bol și tavă,
- 2 linguri mălai,
- 1 cățel de usturoi, răzuit,
- 100 g mozzarella, răzuită,
- 50 g cheddar, răzuită.
Mod de preparare
Se încălzesc 280 ml apă timp de un minut. Se ia apa de pe foc, apoi se adaugă 50 g unt. Se amestecă făina, drojdia, zahărul și 1 linguriță de sare într-un castron mare. Se adăugă apa călduță și se frământă pentru a obține un aluat moale. Frământă 10 minute, până când aluatul se simte elastic și neted. Pune într-un bol curat, uns cu ulei și acoperă cu folie alimentară unsă. Se lasă la dospit 1-2 ore sau până își dublează volumul.
Unge o tavă mare de copt cu ulei, apoi presară deasupra mălai. Aluatul se bate de masă pentru a scoate aerul din el. Se iau bucăți mici (de dimensiunea unei nuci) care se modelează într-o bilă și se pune pe tava de copt. Lasă puțin spațiu între fiecare.
Se încinge cuptorul la 180°C. Tava se dă la cuptor pentru 30 minute-1 oră până când aluatul și-a dublat volumul și bilele se ating. Se amestecă restul de unt cu usturoiul. Când rulourile sunt gata de copt, se ung cu amestecul de unt și usturoi și se presară cu brânzeturi. Se coc 25-30 de minute. Apoi se lasă la răcit 5 minute, apoi se servesc calde.
Salată curcubeu
Poate mulți vin la picnic cu salate în caserole, dar cu salate colorate, așezate frumos în straturi colorate, puțini o fac.
Ingrediente
- 350 g paste în diverse forme,
- 200 g fasole verde, tăiată în bucăți scurte,
- 160 g conserva ton în ulei de măsline, scurs,
- 4 linguri de maioneză,
- 4 linguri de iaurt natural,
- 50 g arpagic,
- 200 g roșii cherry, tăiate în sferturi,
- 1 ardei gras portocaliu,
- 195 g porumb dulce.
Mod de preparare
Se fierb pastele până când sunt încă puțin al dente (cu 2 minute mai puțin decât instrucțiunile de pe ambalaj) și se scurg bine. Se fierbe fasolea verde în apă clocotită timp de 2 minute, apoi se clătește în apă rece și se scurge bine. Se amestecă tonul cu maioneza și iaurtul. Se adăugă arpagicul.
Se pun pastele într-un borcan mare de sticlă sau în patru mici. Peste paste se pune sosul de ton cu lingura. Adaugă un strat de fasole verde, urmat de un strat de roșii cherry, apoi ardeiul și porumbul dulce. Acoperă și așteaptă să se răcească.
Brioșe cu spanac, blue cheese și nucă sunt preparate pentru picnic pe care le va adora toată familia
Bucură-te de combinația clasică de nuci și blue cheese în aceste brioșe savuroase făcute cu făină integrală de spelta, spanac și ceapă verde.
Ingrediente
- 40 g brânză albastră daneză,
- 50 ml ulei de rapiță,
- 2 cepe verzi, tocate mărunt,
- 125 g baby spanac,
- 275 g făină integrală de spelta,
- 30 g nucă,
- 2 lingurițe de boia afumată,
- 2 lingurițe de praf de copt,
- 3 ouă,
- 200 ml lapte.
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 180°C. Se tapetează o formă de brioșe. Se taie în 12 bucăți.
Se încălzește o lingură de ulei într-o tigaie antiaderentă, se adaugă ceapa verde și se gătește până se înmoaie, aproximativ 2-3 minute, la foc mediu. Se adăugă spanacul și se amestecă astfel încât frunzele să se înmoaie, apoi se iau de pe foc și se lasă deoparte.
Se amestecă făina, nucile tocate, boiaua afumata și praful de copt cu un praf de piper negru și puțină sare. Se bat ouăle cu laptele într-un alt bol, apoi se adăugă amestecul de spanac fiert și uleiul rămas. Se amestecă bine, apoi se combină cu ingredientele uscate. Aluatul de împarte în cele 12 forme de brioșe. Se pune o bucată de brânză în centrul fiecărei brioșe și se acoperă cu câte un miez de nucă.
Se coc 20-25 de minute până când devin ferme și aurii. Se lasă să se răcească . Se vor păstra la rece într-un recipient ermetic pentru câteva zile.