Ratatouille la cuptor. Rețeta de ghiveci franțuzesc, simplă și rapidă
Pentru una dintre mesele principale ale zilelor de post sau zilele în care dorești să faci pauză de la preparatele cu carne, încearcă rețeta de ratatouille la cuptor. Este o rețeta de ghiveci franțuzesc, simplă și rapidă, foarte gustoasă și hrănitoare.
Galerie foto
Sunt foarte versatile rețetele pe bază de amestec de legume. Se prepară rapid, iar combinația de gusturi și arome este delicioasă. În plus, sunt și foarte spectaculoase dacă folosești legume multicolore și realizezi un curcubeu culinar, spectaculos.
Poți prepara rețete de ratatouille pe tot parcursul anului folosind legume de sezon. Poți opta pentru prepararea rețetei la cuptor sau pe flacăra aragazului. Cea mai simplă metodă este cea a cuptorului pentru că nu mai ai grija amestecării ingredientelor. Iar dacă nu dorești ca preparatul să fie de post, poți gratina legumele cu brânzeturile preferate.
Descoperă aici și o rețetă de dovlecei gratinați la cuptor, cu roșii cherry. În continuare îți oferim rețeta completă cu listă de ingrediente și pași necesari pentru ghiveciul franțuzesc, preparat la cuptor.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas și singurul care necesită puțin efort, constă în pregătirea legumelor. Apoi pregătești vasul în care prepari ghiveciul și sosul de roșii în care se vor răsfăța legumele la cuptor. Poți prepara un sos din roșii proaspete cu condimente după gust. Poți apela și la sosurile de roșii conservate la borcan.
Cum prepari rețeta de ratatouille la cuptor
Mai întâi curăță ceapa roșie și usturoiul și clătește-le cu apă rece. Toacă ceapa în rondele mai grosiere, iar usturoiul pisează-l, sau trece-l prin presă.
Clătește bine zucchinele, dovlecelul, vânăta și roșiile. Lasă-le să se scurgă și taie-le în rondele de grosimea celor de ceapă roșie. Așază toate rondelele de legume pe un platou întins. Presară o linguriță de sare peste ele și lasă-le la deshidratat pentru aproximativ 30 de minute.
Într-un vas termorezistent pune sucul de roșii. Amestecă-l cu usturoiul strivit și o lingură de ulei de măsline. Apoi rupe câteva frunze de busuioc mai mărunt și adaugă-le în sos.
Folosește prosoape de hârtie pentru a șterge rondelele de legume prin presare. Sarea presărată peste acestea va scoate la suprafața lor stropi de apă. După ce ai absorbit această apă cu prosoape de hârtie, așază rondelele în vas, sub formă de spirală. Așază-le frumos alternând culorile ca un curcubeu.
Stropește legumele cu ulei de măsline și presară-le cu ierburile de Provence.
Acoperă vasul cu legume cu o folie de aluminiu si introdu-l în cuptor. Setează temperatura la 200 de grade Celsius și prepară deliciosul ratatouille la cuptor pentru 30-40 de minute. În ultimele 10 minute îndepărtează folia și lasă legumele să se rumenească ușor.
După ce scoți vasul din cuptor sau în timpul servirii, decorează ghiveciul cu pătrunjel verde.
Tot din categoria rețetelor delicioase cu multe legume, îți recomandăm să încerci și rețeta de frigărui de pui cu legume.
Galerie foto