Rețeta de stufat clasic cu carne de miel
Nu poate exista masă de Paște fără stufat clasic cu carne de miel. Este un fel de mâncare special, atât de aromat datorită verdețurilor proaspete.
Galerie foto
Stufatul este un fel de mâncare pe care îl poți prepara doar primăvara pentru că ingredientele sale speciale sunt ceapa și usturoiu verde, pătrunjelul, mărarul și, dacă mai vrei poți pune și leurdă, măcriș, ștevie sau dragavei.
Este de fapt o tocană pe care o vei găsi și în Grecia—stufaton, dar și în Italia sub numele de stufato. De asemenea, se pregătește și în sudul Franței—Estouffade à la provençale. În trecut, în România, se servea cu mămăligă caldă alături, însă se potrivește foarte bine și cu o pâine de calitate, cu piure de cartofi, cu orez.
De Paște în mod tradițional stufatul se face cu carne de miel, însă dacă nu este pe placul tău poți folosi și carne de iepure, de vițel sau de pui.
Ingrediente
Mod de preparare
Carnea de miel se spală cu apă rece, ce curăță de pielițe. Se pune într-un vas cu apă rece și o cană de oțet pentru cel puțin o oră pentru a elimina mirosul de miel.
Usturoiul se curăță și se spală bine sub jet de apă rece. Ceapa se curăță și se spală bine. Se spală bine verdețurile. Se toacă toate mărunt. Descoperă și rețete cu pulpe de miel.
Într-o cratiță se pune uleiul la încins. Carnea de miel se usucă cu un prosop de hârtie. Se pune în cratiță și se lasă să se rumenească pe fiecare parte. Apoi se adaugă foile de dafin, vinul și apa cât să acopere cu apă. Se pune capacul și se lasă să fiarbă până când carnea este fragedă. Apoi se pun ceapa și usturoiul.
Pașii necesari pentru pregătirea stufatului
Curățați ceapa și usturoiul verde și le tocați mărunt. Puneți câteva linguri de ulei la încins și puneți carnea de miel scursă de apă. Rumeniți câteva minute pe fiecare parte, cât să prindă culoare. Adăugați vinul, foile de dafin și două căni de apă și lăsați să fiarbă înăbușit, cu capacul pus, în funcție de cât de mare este bucata de carne și cât de fragedă o doriți.
Când carnea este aproape gata, se pun ceapa, usturoiul și verdețurile. Pasta de roșii se amestecă cu făina și se pune în ostropel. Se asezonează cu sare și piper și se mai lasă să fiarbă câteva minute. Se poate servi așa sau se poate da la cuptor până când sosul scade, iar carnea este rumenită.
Trucuri pentru cel mai aromat stufat de miel
Stufatul s-a gătit în principal în zona Munteniei. În rețeta veche în mâncare se punea doar partea albă a usturoiului și cepei verzi, iar partea verde era împletită. Coronițele rezultate se puneau când stufatul era aproape gata.
Pentru ca stufatul să iasă bun trebuie neapărat să gătești carnea la foc mic, cu vasul acoperit. Cele mai bune părți ale animalului sunt gâtul, spinarea și coastele. Poți să pui carnea la marinat peste noapte cu sare, piper, ulei de măsline, suc de lămâie, poate și puțin muștar.