Rețete cu făină de cocos. Cu ce este diferită față de făina de grâu

Făina de cocos nu conține gluten, are un conținut scăzut de carbohidrați și este bogată în fibre, ceea ce o face un aliment perfect pentru cei care suferă de celiachie și diabet, dar și de alte afecțiuni. Este ma ieftină decât alte tipuri de făină fără gluten, așa că poți să încerci rețete cu făină de cocos fără prea mari costuri.

Rețete cu făina de cocos ilustrate cu ajutorul unei linguri de lemn pline cu pudră de cocos
Făina de cocos nu poate înlocui făina de grâu decât în proporție de 20% / Shutterstock

Făina de cocos se găsește în majoritatea marilor magazine, dar înainte de a o cumpăra asigură-te că este singurul ingredient din acel produs. Unele sortimente mai au și alte adaosuri, de cele mai multe ori aditivi alimentari. Apoi nu trebuie decât să te bucuri de gustul său bogat.

Ce este făina de cocos și cum se obține

Făina de cocos este o alternativă la făina de grâu pentru că nu are gluten. Este obținută prin măcinarea nucii de cocos uscate până când devine o pudră. Poate înlocui o parte din făina de grâu dintr-o rețetă sau poate fi combinată cu alte tipuri de făină fără gluten.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Făina de cocos este o pulbere fină, moale, albă, obținută prin măcinarea pulpei de nucă de cocos uscate. Poate fi folosit într-o varietate de rețete ca înlocuitor pentru făina de grâu, dar nu în totalitate, ci până la 20%. Cu alte cuvinte, nu poți face un produs copt folosind 100% făină de cocos. 

Datorită faptului că are o aromă foarte puternică de nucă de cocos nu poate fi folosită în combinație cu orice ingrediente. Oricum, dacă nu îți place gustul nucii de cocos mai bine încearcă să găsești alt înlocuitor pentru făina de grâu.

Citește și

Ce proprietăți are făina de cocos

Nu te aștepta să să se comporte la fel ca alte tipuri de făină fie ele și variante fără gluten. Multe dintre ele au în compoziție în mod natural amidon, așa că absorb lichide se leagă de proteine ​​într-un fel care ajută aluatul, ceea ce nu se întâmplă cu făina de cocos.

Făina de cocos, pe de altă parte, este un aliment fără amidon, deși conține carbohidrați și fibre. Nucile de cocos sunt un tip de fructe numite drupe. Alte drupe includ mango, caise, cireșe, măsline și piersici. 

Pulpa nucii de cocos este endocarpul fructului, care este analog cu segmentele cărnoase ale unei portocale sau cu partea fibroasă a unui măr din miezul său. Deoarece făina de cocos este făcută din fructe uscate, are tendința de a absorbi mai multă apă decât făina de cereale sau chiar făina de nuci. Află mai multe și despre uleiul de cocos în cafea.

Totuși, nu înseamnă că nu poate fi folosită pentru preparate care se coc. Tipurile de făină de nuci cu conținut scăzut de amidon, cum ar fi făina de migdale, de exemplu, sunt adesea pentru diverse aluaturi, uneori într-o cantitate de până la 50% dintr-o rețetă. 

Făina de cocos, pe de altă parte, este cel mai limitată la aproximativ 25% din totalul cantității de făina a unei rețete. Acest lucru se datorează modului în care aceasta absoarbe lichidul.

Când boabele de cereale absorb apă, amidonul se gelatinizează, dar când făina de cocos absoarbe apă, aceasta devine pur și simplu umedă. Lichidul respectiv este în cele din urmă gătit, dar pentru că absoarbe atât de mult lichid, astfel încât preparatul final va fi mai dens și mai greu decât ți-ai dori. 

Diferențe între făina de cocos și cea de grâu

Făina de cocos are 400 kcal la 100 g, iar făina de grâu 364 kcal la 100 g, așa că este destul de ușor de calculat că diferența este de aproximativ 10%. În cazul ambelor tipuri de făina majoritatea caloriilor provin din carbohidrați.

  • Carbohidrați : făină de grâu – cu 27% mai mult decât făina de cocos;
  • Grăsimi : făină de cocos – cu 1260% mai mult decât făina de grâu;
  • Fibre alimentare : făină de cocos – cu 1630% mai mult decât făina de grâu;
  • Proteine : făină de cocos – cu 94% mai mult decât făina de grâu;

La ce fel de rețete se folosește făina de cocos

Făina de cocos ar trebui folosită doar în rețete special create pentru ea din cauza proprietăților sale. Nu este recomandat să încerci pur și simplu să înlocuiești o parte din alt tip de făină cu ea pentru că s-ar putea ca rezultatul să nu fie cel pe care ți-l dorești.

Făina de cocos este extrem de bogată în fibre, ceea ce înseamnă că absoarbe mult lichid în timpul coacerii. Acest lucru face ca este esențial să urmați exact rețeta fără a face înlocuiri suplimentare. Aluatul va fi adesea mult mai gros decât te aștepți atunci când folosești făină de cocos. 

Dacă totuși vrei să faci înlocuiri, o regulă generală este să respecți următorul raportul de ¼- 1/3 cană făină de cocos  la 1 cană de făină obișnuită. Datorită faptului că absoarbe o cantitate mare de lichid va trebui să pui și mai multe ouă. Înearcă și rețeta de biscuiți cu cocos.

Rețete cu făina de cocos

Făina de cocos este potrivită pentru deserturi, însă trebuie să respecți cantitățile din rețete și modul de lucru pentru ca acestea să iasă cum trebuie.

Biscuiți cu făină de cocos

Acești biscuiți din făină de cocos sunt atât de moi, pufoși și fragezi la exterior, încât nu o să crezi că au nevoie de doar 4 ingrediente.

Biscuiți cu nucă de cocos pe o masă gri alături de o nucă de cocos tăiată pe jumătate
Biscuiții cu făină de cocos sunt o gustare cu puține calorii / Shutterstock

Ingrediente

  • 85 g făină de cocos cernută
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 100 ml ulei de cocos 
  • 8 ouă mari
  • 100 g brânză mărunțită opțional

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează o tavă mare de copt cu hârtie de copt și se lasă deoparte.

Într-un castron mic, se amestecă făina de cocos și praful de copt până se omogenizează. Într-un alt castron bat uleiul de cocos și ouăle până se încorporează. Apoi se combină ușor ingredientele uscate cu cele umede și se încorporează și brânza. Se amestecă până se obține un aluat gros, apoi se lasă să stea 10 minute.

Cu ajutorul unei linguri se formează 12 biscuiți care se pun pe tava de copt pregătită. Se apasă pe fiecare pentru a forma un disc gros. Biscuiții se coc aproximativ 30 de minute, până devin aurii la exterior. Se scot din cuptor și se servesc calzi.

Lipie cu făină de cocos

Lipiile cu făină de cocos vor fi perfecte la micul-dejun atât cu ingrediente sărate, cât mai ales dulci. Servește-le cu cremă de brânză sau cu dulceață.

Lipii din făină de nucă de cocos pe o masă de lemn
Lipiile din făină de cocos pot consuma cu miere și dulceață / Shutetrstock

Ingrediente

  • 2 linguri de tărâțe de psyllium
  • 56 g făină de cocos fină
  • 250 ml apă caldă
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriță sare 

Mod de preparare

Într-un castron mediu, se amestecă tărâțele de de psyllium și făina de nucă de cocos. Apoi se adaugă apa călduță, uleiul de măsline, bicarbonatul de sodiu și sare. Apoi se amestecă bine cu o spatulă și când ingredientele sunt încorporate se frământă aluatul cu mâinile timp de 1 minut. 

La început aluatul va fi umed și devine mai moale și ușor uscat pe măsură ce este frământat. Dacă este prea lipicios, se mai adaugă 1/2 linguriță de tărâțe de psyllium, se frământă timp de 30 de secunde. Aluatul trebuie să fie puțin umed, dar nu ar trebui să se lipească deloc de mâini. Se lasă 10 minute.

Se taie aluatul în 4 bucăți egale și se rulează fiecare bucată într-o bilă mică.

Se așează una dintre bilele de aluat între două bucăți de hârtie de pergament, se apasă bila cu palma pentru a o lipi de hârtie și se începe rularea cu un sucitor până când se obține grosimea dorită.

Se desprinde primul strat de hârtie pergament de pe pâine. Se folosește un capac pentru a tăia pâinea rotundă. Se păstrează marginile de aluat rămase pentru a face o altă bilă la final. Se repetă procesul cu toate bilele de aluat.

După ce s-au format toate se încălzește o tigaie pentru clătite la foc mare. Se adaugă o linguriță de ulei de măsline pe o bucată de hârtie absorbantă. Se freacă suprafața tigăii astfel încât să fie unsă pe toată suprafața. Se pune prima lipie pe tigaia încinsă și se îndepărtează cu grijă ultima bucată de hârtie de pergament.  

Se gătește 2-3 minute pe fiecare parte. Se scoate pe o farfurie. Se repetă cu restul lipiilor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu iaurt și cocos porționată oe farfurie, alături de fructe proaspete și un set de ceai
Prăjitură cu iaurt și cocos. Un desert fin, aerat și parfumat
Prăjitură cu iaurt și cocos. Un desert fin, aerat și parfumat
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
Galerie foto
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de Ciambella cu cireșe și cocos pe o farfurie cu furculiță
Galerie foto
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide