Rețete cu făină de cocos. Cu ce este diferită față de făina de grâu
Făina de cocos nu conține gluten, are un conținut scăzut de carbohidrați și este bogată în fibre, ceea ce o face un aliment perfect pentru cei care suferă de celiachie și diabet, dar și de alte afecțiuni. Este ma ieftină decât alte tipuri de făină fără gluten, așa că poți să încerci rețete cu făină de cocos fără prea mari costuri.
Făina de cocos se găsește în majoritatea marilor magazine, dar înainte de a o cumpăra asigură-te că este singurul ingredient din acel produs. Unele sortimente mai au și alte adaosuri, de cele mai multe ori aditivi alimentari. Apoi nu trebuie decât să te bucuri de gustul său bogat.
Ce este făina de cocos și cum se obține
Făina de cocos este o alternativă la făina de grâu pentru că nu are gluten. Este obținută prin măcinarea nucii de cocos uscate până când devine o pudră. Poate înlocui o parte din făina de grâu dintr-o rețetă sau poate fi combinată cu alte tipuri de făină fără gluten.
Făina de cocos este o pulbere fină, moale, albă, obținută prin măcinarea pulpei de nucă de cocos uscate. Poate fi folosit într-o varietate de rețete ca înlocuitor pentru făina de grâu, dar nu în totalitate, ci până la 20%. Cu alte cuvinte, nu poți face un produs copt folosind 100% făină de cocos.
Datorită faptului că are o aromă foarte puternică de nucă de cocos nu poate fi folosită în combinație cu orice ingrediente. Oricum, dacă nu îți place gustul nucii de cocos mai bine încearcă să găsești alt înlocuitor pentru făina de grâu.
Ce proprietăți are făina de cocos
Nu te aștepta să să se comporte la fel ca alte tipuri de făină fie ele și variante fără gluten. Multe dintre ele au în compoziție în mod natural amidon, așa că absorb lichide se leagă de proteine într-un fel care ajută aluatul, ceea ce nu se întâmplă cu făina de cocos.
Făina de cocos, pe de altă parte, este un aliment fără amidon, deși conține carbohidrați și fibre. Nucile de cocos sunt un tip de fructe numite drupe. Alte drupe includ mango, caise, cireșe, măsline și piersici.
Pulpa nucii de cocos este endocarpul fructului, care este analog cu segmentele cărnoase ale unei portocale sau cu partea fibroasă a unui măr din miezul său. Deoarece făina de cocos este făcută din fructe uscate, are tendința de a absorbi mai multă apă decât făina de cereale sau chiar făina de nuci. Află mai multe și despre uleiul de cocos în cafea.
Totuși, nu înseamnă că nu poate fi folosită pentru preparate care se coc. Tipurile de făină de nuci cu conținut scăzut de amidon, cum ar fi făina de migdale, de exemplu, sunt adesea pentru diverse aluaturi, uneori într-o cantitate de până la 50% dintr-o rețetă.
Făina de cocos, pe de altă parte, este cel mai limitată la aproximativ 25% din totalul cantității de făina a unei rețete. Acest lucru se datorează modului în care aceasta absoarbe lichidul.
Când boabele de cereale absorb apă, amidonul se gelatinizează, dar când făina de cocos absoarbe apă, aceasta devine pur și simplu umedă. Lichidul respectiv este în cele din urmă gătit, dar pentru că absoarbe atât de mult lichid, astfel încât preparatul final va fi mai dens și mai greu decât ți-ai dori.
Diferențe între făina de cocos și cea de grâu
Făina de cocos are 400 kcal la 100 g, iar făina de grâu 364 kcal la 100 g, așa că este destul de ușor de calculat că diferența este de aproximativ 10%. În cazul ambelor tipuri de făina majoritatea caloriilor provin din carbohidrați.
- Carbohidrați : făină de grâu – cu 27% mai mult decât făina de cocos;
- Grăsimi : făină de cocos – cu 1260% mai mult decât făina de grâu;
- Fibre alimentare : făină de cocos – cu 1630% mai mult decât făina de grâu;
- Proteine : făină de cocos – cu 94% mai mult decât făina de grâu;
La ce fel de rețete se folosește făina de cocos
Făina de cocos ar trebui folosită doar în rețete special create pentru ea din cauza proprietăților sale. Nu este recomandat să încerci pur și simplu să înlocuiești o parte din alt tip de făină cu ea pentru că s-ar putea ca rezultatul să nu fie cel pe care ți-l dorești.
Făina de cocos este extrem de bogată în fibre, ceea ce înseamnă că absoarbe mult lichid în timpul coacerii. Acest lucru face ca este esențial să urmați exact rețeta fără a face înlocuiri suplimentare. Aluatul va fi adesea mult mai gros decât te aștepți atunci când folosești făină de cocos.
Dacă totuși vrei să faci înlocuiri, o regulă generală este să respecți următorul raportul de ¼- 1/3 cană făină de cocos la 1 cană de făină obișnuită. Datorită faptului că absoarbe o cantitate mare de lichid va trebui să pui și mai multe ouă. Înearcă și rețeta de biscuiți cu cocos.
Rețete cu făina de cocos
Făina de cocos este potrivită pentru deserturi, însă trebuie să respecți cantitățile din rețete și modul de lucru pentru ca acestea să iasă cum trebuie.
Biscuiți cu făină de cocos
Acești biscuiți din făină de cocos sunt atât de moi, pufoși și fragezi la exterior, încât nu o să crezi că au nevoie de doar 4 ingrediente.
Ingrediente
- 85 g făină de cocos cernută
- 2 lingurițe de praf de copt
- 100 ml ulei de cocos
- 8 ouă mari
- 100 g brânză mărunțită opțional
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează o tavă mare de copt cu hârtie de copt și se lasă deoparte.
Într-un castron mic, se amestecă făina de cocos și praful de copt până se omogenizează. Într-un alt castron bat uleiul de cocos și ouăle până se încorporează. Apoi se combină ușor ingredientele uscate cu cele umede și se încorporează și brânza. Se amestecă până se obține un aluat gros, apoi se lasă să stea 10 minute.
Cu ajutorul unei linguri se formează 12 biscuiți care se pun pe tava de copt pregătită. Se apasă pe fiecare pentru a forma un disc gros. Biscuiții se coc aproximativ 30 de minute, până devin aurii la exterior. Se scot din cuptor și se servesc calzi.
Lipie cu făină de cocos
Lipiile cu făină de cocos vor fi perfecte la micul-dejun atât cu ingrediente sărate, cât mai ales dulci. Servește-le cu cremă de brânză sau cu dulceață.
Ingrediente
- 2 linguri de tărâțe de psyllium
- 56 g făină de cocos fină
- 250 ml apă caldă
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță sare
Mod de preparare
Într-un castron mediu, se amestecă tărâțele de de psyllium și făina de nucă de cocos. Apoi se adaugă apa călduță, uleiul de măsline, bicarbonatul de sodiu și sare. Apoi se amestecă bine cu o spatulă și când ingredientele sunt încorporate se frământă aluatul cu mâinile timp de 1 minut.
La început aluatul va fi umed și devine mai moale și ușor uscat pe măsură ce este frământat. Dacă este prea lipicios, se mai adaugă 1/2 linguriță de tărâțe de psyllium, se frământă timp de 30 de secunde. Aluatul trebuie să fie puțin umed, dar nu ar trebui să se lipească deloc de mâini. Se lasă 10 minute.
Se taie aluatul în 4 bucăți egale și se rulează fiecare bucată într-o bilă mică.
Se așează una dintre bilele de aluat între două bucăți de hârtie de pergament, se apasă bila cu palma pentru a o lipi de hârtie și se începe rularea cu un sucitor până când se obține grosimea dorită.
Se desprinde primul strat de hârtie pergament de pe pâine. Se folosește un capac pentru a tăia pâinea rotundă. Se păstrează marginile de aluat rămase pentru a face o altă bilă la final. Se repetă procesul cu toate bilele de aluat.
După ce s-au format toate se încălzește o tigaie pentru clătite la foc mare. Se adaugă o linguriță de ulei de măsline pe o bucată de hârtie absorbantă. Se freacă suprafața tigăii astfel încât să fie unsă pe toată suprafața. Se pune prima lipie pe tigaia încinsă și se îndepărtează cu grijă ultima bucată de hârtie de pergament.
Se gătește 2-3 minute pe fiecare parte. Se scoate pe o farfurie. Se repetă cu restul lipiilor.