Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia

Cannoli este un desert italian în formă de tub, din aluat de patiserie prăjit, umplut cu o cremă de brânză dulce și coajă de portocală. Aluatul este preparat din făină, zahăr, ouă și unt. Uneori, i se mai adaugă și un strop de marsala, un vin italian, care îi adaugă o aromă distinctă și dulceață, dar îl și frăgezește.

Mai mulți cannoli, serviți pe un platou alb
Cannoli sunt emblema dulce a Siciliei / Shutterstock

Cannoli sunt desertul emblemă al Siciliei, deși nu se știe exact dacă în această zonă au fost preparați de la început. În anul 70 î.Hr. într-una dintre scrierile sale, celebrul orator roman Marcus Tullius Cicero descria un desert foarte asemănător.

Citește și

O altă posibilă origine pentru cannoli este bucătăria arabă. Legenda spune că în orașul sicilian Caltanissetta un harem de femei a creat deliciul pentru sultan. Deși această poveste nu poate fi dovedită noțiunea de produse de patiserie erotice datează de secole. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Desertul a fost odată cunoscut sub numele de cappelli di turchi sau pălării turcești. Asta dovedește că sicilienii credeau că cei mai timpurii cannoli au rădăcini din Orientul Mijlociu.

Potrivit unei alte legende, cannoli au fost făcute pentru prima dată într-o mănăstire de lângă Caltanissetta.

Carnavalul din Sicilia, momentul în care toți se răsfață cu cannoli

Carnavalul din Sicilia are loc în februarie. Acesta este sărbătorit încă din Antichitate, când îl avea în centru pe zeul Dionisos. În zilele noastre, conform tradiției catolice, se sărbătorește înainte de începerea Postului Mare, de dinaintea Paștelui, și reprezintă o perioadă de libertate, fericire, glume și distracție.

Măștile ascund chiar și diferențele sociale: o dată pe an, Carnavalul oferă posibilitatea oricui de a se comporta diferit și de a depăși viața obișnuită.

Cannoli este consumat la Carnivale. Unii istorici consideră că este un simbol al fertilității datorită formei sale falice. Potrivit Mariei Oliveri, expert în studii de patrimoniu cultural din orașul Palermo, organele sexuale nu erau considerate tabu în lumea antică greacă și romană, ci erau venerate ca simboluri ale abundenței. „Formele sexuale ale deserturilor siciliene provin din acea lume antică. Pe atunci, era important să avem mulți copii, deoarece aceștia cultivau pământul și aveau grijă de familie”, a spus Oliveri pentru BBC. Încearcă și rețeta de cannoli cu cacao.

Cannoli, un desert erotic

Potrivit lui Dario Mangano, un semiolog la Università degli Studi di Palermo, care a scris o disertație despre semiotica deserturilor siciliene, regulile trebuie uneori răsturnate pentru a fi reafirmate, iar Carnavalul a permis tocmai asta.

Era singura perioadă în timpul anului în care modul de viață pudic al catolicilor lăsa loc excesului și exprimării de sine neinhibate. Era momentul să mănânci cannoli. 

Bărbații dădeau femeilor desertul pentru a le sugera dorințele sexuale, cântând „Ogni cannolu è scettru d’ ogni Re… lu cannolu è la virga di Mosè” (”Fiecare cannolu este sceptrul fiecărui rege.”).

Din păcate, majoritatea mănăstirilor care au folosit rețetele tradiționale pentru cannoli (cum ar fi Abbazia Nova din Palermo) s-au închis și doar o mână de călugărițe mai în vârstă mai știu să le facă. Și, în timp ce cannoli sunt acum omniprezent în Italia, cele mai bune și mai „autentice” pot fi găsite doar în câteva cafenele siciliene.

Cu privire la numele cannoli există două ipoteze, potrivit Webfoodculture.com. Cea mai credibilă ipoteză sugerează că provine de la „canna”, italianul pentru trestie de râu. Aceasta a fost folosită pentru a rula aluatul desetului. 

Cum se fac cannoli

Ingredientul principal pentru umplutura unui cannolo este brânza ricotta, făcută exclusiv din lapte de oaie. Singura excepție sunt cannoli preparați în orașul Ragusa, unde se folosește în schimb lapte de vacă. Uneori umplutura este îmbogățită cu picături de ciocolată sau diferite tipuri de fructe confiate.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui cannolo foarte bun este echilibrul dintre aluatul crocant al tubului „scorza” și crema pufoasă „farcitura”. Umezeala brânzei ricotta nu trebuie să înmoaie vafa. De aceea, cele mai bune cannoli sunt umplute cu doar câteva minute înainte de a fi servite.

De fapt, dacă desertul nu urmează să fie servit imediat, , unele cofetării preferă să vândă „scorza” și „farcitura” separat, iar clienții să le asambleze înainte de consum. Fisticul este probabil cel mai bun topping pentru Cannoli. 

Există mai multe moduri de a face un cannoli. Cele tradiționale au o umplutură simplă de ricotta (sau mascarpone), zahăr și uneori extract de vanilie. Alte variante des întâlnite sunt: 

  • Cu chipsuri de ciocolată sau fructele confiate
  • Cu fistic tocat, care conferă culoare și textură
  • Uneori scufundate în ciocolată topită pentru o notă de eleganță
Citește și
CELE MAI CITITE
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Galerie foto
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
crostata cu gem
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
zabaione servit într-un pahar transparent
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cârnați de porc de casă
05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
22 decembrie, 05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: Trebuie făcute reduceri. Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Horoscop zilnic 24 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 24 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 24 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
închide