Salată rece de paste. Care sunt cele mai bune combinații
Salata rece de paste este unul dintre preparatele care nu trebuie să îți lipsească din meniu. Poate fi un prânz sau o cină, le poți pune la pachet la birou sau le poți lua la picnic.
Salata rece de paste se prepară destul de ușor și poți să combini atât de multe ingrediente ca să fie pe gustul tău încât poate fi de fiecare dată altfel.
Ce tip de paste trebuie să alegi
Atunci când faci salată de paste contează foarte mult ce tip alegi. Sunt de preferat cele de dimensiuni mici ca fusilli, rigatoni, penne și mezze penne. Dacă folosește spaghete este important să pui un sos potrivit pentru ca pastele să nu se lipească.
Înainte de a pune sosul, indiferent de tipul de paste folosit, lasă-le să se scurgă bine, câteva minute, pentru a nu-l absorbi pe tot. În acest caz se pot transforma într-o pastă.
Cum gătești pastele pentru salată
Cea mai bună variantă de a găti pastele este să respecți indicațiile date de producător. Apoi, le pui la scurs și lași să curgă peste ele apă rece pentru a spăla stratul de amidon. Această metodă îndepărtează și o parte din arome. Dacă vrei să eviți acest lucru, pune pastele bine scurse într-un bol, stropește-le cu ulei și amestecă-le bine.
Sosul pentru salată
Sosul se adaugă imediat ce pastele s-au răcit complet pentru a nu transforma totul într-o pastă. Nu sunt recomandate sosurile cremoase pe bază de brânzeturi sau maioneză. De preferat sunt cele cu legume trase la tigaie. Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sosul de roșii.
Salată rece de paste cu zucchini, ricotta și turmeric
Salata rece de paste cu zucchini cu ricotta este potrivită pentru orice masă.
Ingrediente
- 510 g mezze penne
- 3 zucchini
- ½ de ceapă
- 140 g brânză ricotta
- 2 lingurițe de turmeric
- frunze de mentă proaspătăt
- sare
- ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
Se fierb pastele potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. În timpul procesului de fierbere se adaugă sare și turmeric. Se sotează ceapa. Se taie zucchini în felii și se pun în tigaie alături de ceapă. Se lasă 5 minute.
Pastele reci se pun într-un vas adânc și se amestecă cu ceapa, zucchini, ricotta și frunzele de mentă tocate mărunt.
Salată rece de paste cu roșii uscate la soare, macrou și piper
Salata rece de paste cu roșii uscate la soare și macrou este potrivită în sezonul rece, dar o poți consuma la fel de bine oricând îți este poftă.
Ingrediente
- 500 g penne
- 340 g roșii uscate la soare (în ulei)
- 1 conservă de macrou în ulei
- 1 linguriță de piper
- 100 g fulgi de migdale
- ulei de măsline extravirgin
- sare
- busuioc proaspăt
Mod de preparare
Pastele se fierb potrivit indicațiilor date de producător. Apoi se scurg și se lasă să se răcească. Roșiile se taie în felii subțiri, se adaugă macroul fărâmițat, piperul și migdalele. Combinația se pune peste paste și se amestecă ușor până se omogenizează. Se adaugă ulei, sare și se decorează cu busuioc proaspăt tocat. Încearcă și rețeta de fusilli cu somon și mazăre.
Salată rece de paste rapidă
Salata rece de paste rapidă se poate consuma și după cinci zile după preparare. Este chiar mai bună după mai mult timp pentru că se întrepătrund aromele.
Ingrediente
- 1 kg paste (fusilli, penne, rotini sau farfalle)
- 1 ardei gras feliat
- 1/2 dovlecel feliat subțire
- 100 g cană de roșii cherry tăiate pe jumătate
- 5 firi de ceapă verde tăiate felii subțiri
- 2 ardei iuții tocați mărunt
- 100 g măsline amestecate tăiate pe jumătate
- 100 g brânză parmezan rasă sau brânză tare
- 170 g bile proaspete de mozzarella, tocate
- pătrunjel proaspăt tocat
Pentru sos
- 70 ml oțet de vin roșu sau oțet de vin alb
- 1/2 linguriță sare de mare fină
- 1/2 lingurita piper negru proaspăt măcinat
- oregano uscat
- ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
Se gătesc pastele potrivit indicațiilor de pe ambalaj. Se scurge și se clătesc bine sub apă rece.
În timp ce pastele se gătesc, în fundul unui bol mare, se prepară dressingul. Se amestecă oțetul, sarea, piperul, oregano și uleiul de măsline până se omogenizează. Se adăugă pastele scurse și clătite și se amestecă bine.
Se amestecă ardeiul gras, dovleceii, roșiile, ceapa verde, ardeiul iute, măsline, parmezanul, mozzarella și ierburile. Înainte de servire se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute.