Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Chiar dacă bucătăria românească este bogată în rețete culinare gustoase și versatile, din când în când este bine să mai poposim și prin bucătăriile altor popoare, pentru inspirație. Te provocăm să încerci și tu o rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană, denumită Samosa.

Samosa pe un platou metalic, una secțtionată
Galerie foto

Galerie foto

Samosa se prepară în mod clasic cu legume / Profimedia Images

Preparatul este și gustos, și ușor de făcut, dar cucerește și prin aspect și mod de servire. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri. Umplutua clasică se prepară doar din legume, precum cartoful și mazărea, asezonate cu condimente specifice bucătăriei indiene. Fiecare poate adapta rețeta după propriul gust. Poți adăuga și carne tocată, pește sau alte ingrediente preferate.

Citește și

După umplere, mini pateurile se prăjesc în ulei încins și se servesc calde. Sunt foarte delicioase servite cu diferite sosuri, precum sosul de iaurt cu pătrunjel sau sosul picant de roșii cu ardei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi, cu care poți savura și mini pateurile. Iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană – Samosa.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea aluatului. Trece făina prin sită într-un bol și adaugă toate ingredientele peste ea. Amestecă-le cu un tel sau cu mixerul până când rezultă iun aluat compact și omogen. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.

Cum prepari umplutura pentru Samosa

Pune uleiul într-o tigaie adâncă și lasă-l să se înfierbânte. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Călește-o ușor în uleiul încins, presărată cu puțină sare. Curăță ghimbirul, clătește-l și dă-l pe răzătoare. Adaugă-l peste ceapă și amestecă cele două ingrediente prinuleiul din tigaie. Presară peste ele și condimentele indiene.

Setează flacăra la intensitate mică și lasă ingredientele să se mai prepare în timp ce te ocupi de cartofi. Curăță cartofii, clătește-i, toacă-i în cuburi mici și scufundă-i într-un bol cu apă rece, pentru a nu oxida. Apoi îi scurgi bine și îi adaugi în tigaia cu ingrediente. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul prin uleiul din tigaie.

Când cartofii sunt ușor pătrunși, adaugă mazărea congelată și amestec-o cu ingredientele din tigaie. Picură și câțiva stropi de apă pentru a nu se arde ingredientele. Iar înainte de stingerea focului, adaugă și usturoiul răzuit.

Cum formezi și prepari mini pateurile

Scoate aluatul din bol și împarte-l în șase părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 18 cm. Secționează foaia în două și pliază fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet.

Unge aluatul cu apă, acolo unde cornetul este petrecut, pentru a se lipi și a nu se desface în timpul preparării. Apoi, ține câte un con de aluat în mâna stângă, iar cu o lingură sau linguriță adaugă în interior din umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.

Când ai toate bucățile de samosa firmate, scufundă-le în ulei încins. Prăjește-le până când se rumenesc frumos.

După rumenire, transferă-le pe prosoape de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Sunt delicioase servite calde, cu sosul preferat. Descoperă și cum să faci arepas la tine acasă. Este denumirea unei rețete delicioase din America de Sud.

Citește și
Pasul de prăjire pentru samosa
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de umplere a conurilor de aluat cu legume
Colaj de poze cu pașii de formare a conurilor din aluat
Samosa pe un platou metalic, una secțtionată
+1
CELE MAI CITITE
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Patru Pătrățele cu dovlecei și morcovi, decorate cu roșii proaspete
Galerie foto
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pastă de ghimbir cu usturoi în borcan cu lingură, alături de usturoi și ghimbir, proaspete
Galerie foto
Pastă de ghimbir cu usturoi. Rețeta de Adrak Lahsun din bucătăria indiană
Pastă de ghimbir cu usturoi. Rețeta de Adrak Lahsun din bucătăria indiană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Muffins cu quinoa, brânză și spanac pe un tocător de lemn
06:32
Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent
Coulis de zmeură peste panna cotta în două boluri
05:22
Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
26 august, 05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
26 august, 05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Magistraţii blochează Justiţia din cauza reformei pensiilor. Se ajunge la peste 42 de ani de muncă zilnică
Magistraţii blochează Justiţia din cauza reformei pensiilor. "Se ajunge la peste 42 de ani de muncă zilnică"
Magistraţii blochează Justiţia din cauza reformei pensiilor. "Se ajunge la peste 42 de ani de muncă zilnică"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Andrei Lemnaru a fost lovit din plin de o nouă scenă de dragoste dintre Ella și Teo: Permite-mi să fac o cruce
Andrei Lemnaru a fost lovit din plin de o nouă scenă de dragoste dintre Ella și Teo: „Permite-mi să fac o cruce”
Andrei Lemnaru a fost lovit din plin de o nouă scenă de dragoste dintre Ella și Teo: „Permite-mi să fac o cruce”
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, Kiss Of The Spider Woman. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare

Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare

Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant

Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant
închide