Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Chiar dacă bucătăria românească este bogată în rețete culinare gustoase și versatile, din când în când este bine să mai poposim și prin bucătăriile altor popoare, pentru inspirație. Te provocăm să încerci și tu o rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană, denumită Samosa.

Samosa pe un platou metalic, una secțtionată
Galerie foto

Galerie foto

Samosa se prepară în mod clasic cu legume / Profimedia Images

Preparatul este și gustos, și ușor de făcut, dar cucerește și prin aspect și mod de servire. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri. Umplutua clasică se prepară doar din legume, precum cartoful și mazărea, asezonate cu condimente specifice bucătăriei indiene. Fiecare poate adapta rețeta după propriul gust. Poți adăuga și carne tocată, pește sau alte ingrediente preferate.

Citește și

După umplere, mini pateurile se prăjesc în ulei încins și se servesc calde. Sunt foarte delicioase servite cu diferite sosuri, precum sosul de iaurt cu pătrunjel sau sosul picant de roșii cu ardei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi, cu care poți savura și mini pateurile. Iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană – Samosa.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea aluatului. Trece făina prin sită într-un bol și adaugă toate ingredientele peste ea. Amestecă-le cu un tel sau cu mixerul până când rezultă iun aluat compact și omogen. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.

Cum prepari umplutura pentru Samosa

Pune uleiul într-o tigaie adâncă și lasă-l să se înfierbânte. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Călește-o ușor în uleiul încins, presărată cu puțină sare. Curăță ghimbirul, clătește-l și dă-l pe răzătoare. Adaugă-l peste ceapă și amestecă cele două ingrediente prinuleiul din tigaie. Presară peste ele și condimentele indiene.

Setează flacăra la intensitate mică și lasă ingredientele să se mai prepare în timp ce te ocupi de cartofi. Curăță cartofii, clătește-i, toacă-i în cuburi mici și scufundă-i într-un bol cu apă rece, pentru a nu oxida. Apoi îi scurgi bine și îi adaugi în tigaia cu ingrediente. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul prin uleiul din tigaie.

Când cartofii sunt ușor pătrunși, adaugă mazărea congelată și amestec-o cu ingredientele din tigaie. Picură și câțiva stropi de apă pentru a nu se arde ingredientele. Iar înainte de stingerea focului, adaugă și usturoiul răzuit.

Cum formezi și prepari mini pateurile

Scoate aluatul din bol și împarte-l în șase părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 18 cm. Secționează foaia în două și pliază fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet.

Unge aluatul cu apă, acolo unde cornetul este petrecut, pentru a se lipi și a nu se desface în timpul preparării. Apoi, ține câte un con de aluat în mâna stângă, iar cu o lingură sau linguriță adaugă în interior din umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.

Când ai toate bucățile de samosa firmate, scufundă-le în ulei încins. Prăjește-le până când se rumenesc frumos.

După rumenire, transferă-le pe prosoape de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Sunt delicioase servite calde, cu sosul preferat. Descoperă și cum să faci arepas la tine acasă. Este denumirea unei rețete delicioase din America de Sud.

Citește și
Pasul de prăjire pentru samosa
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de umplere a conurilor de aluat cu legume
Colaj de poze cu pașii de formare a conurilor din aluat
Samosa pe un platou metalic, una secțtionată
+21
CELE MAI CITITE
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște porționat pe salată verde, alături de roșii și ceapă verde
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pastă de ghimbir cu usturoi în borcan cu lingură, alături de usturoi și ghimbir, proaspete
Galerie foto
Pastă de ghimbir cu usturoi. Rețeta de Adrak Lahsun din bucătăria indiană
Pastă de ghimbir cu usturoi. Rețeta de Adrak Lahsun din bucătăria indiană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Drob în aluat fraged porționat
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Salate pentru masa de Paște puse pe o masă mare
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Pastă de ouă fierte în borcane, în cruste de mini tarte și pe lama unui cuțit
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
Pască fără aluat din 500 g brânză
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale, gata de servit
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
bomboane pentru masa de Paște
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
Cartofi și morcovi la cuptor puși alături de carnea de miel
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
2
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Dacă vrei să prepari pască pentru masa de Paște, dar te temi că nu vei avea suficient timp, îți recomandăm o rețetă de pască pufoasă fără aluat. Este cea mai simplă...
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
3
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Pentru că ouăle umplute nu lipsesc din alimentație, îți recomandăm să încerci și rețeta de ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic. Combinația de ingrediente...
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
4
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
5
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
Parteneri
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
fresh
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
închide