Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Chiar dacă bucătăria românească este bogată în rețete culinare gustoase și versatile, din când în când este bine să mai poposim și prin bucătăriile altor popoare, pentru inspirație. Te provocăm să încerci și tu o rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană, denumită Samosa.

Samosa pe un platou metalic, una secțtionată
Galerie foto

Galerie foto

Samosa se prepară în mod clasic cu legume / Profimedia Images

Preparatul este și gustos, și ușor de făcut, dar cucerește și prin aspect și mod de servire. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri. Umplutua clasică se prepară doar din legume, precum cartoful și mazărea, asezonate cu condimente specifice bucătăriei indiene. Fiecare poate adapta rețeta după propriul gust. Poți adăuga și carne tocată, pește sau alte ingrediente preferate.

Citește și

După umplere, mini pateurile se prăjesc în ulei încins și se servesc calde. Sunt foarte delicioase servite cu diferite sosuri, precum sosul de iaurt cu pătrunjel sau sosul picant de roșii cu ardei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi, cu care poți savura și mini pateurile. Iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană – Samosa.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea aluatului. Trece făina prin sită într-un bol și adaugă toate ingredientele peste ea. Amestecă-le cu un tel sau cu mixerul până când rezultă iun aluat compact și omogen. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.

Cum prepari umplutura pentru Samosa

Pune uleiul într-o tigaie adâncă și lasă-l să se înfierbânte. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Călește-o ușor în uleiul încins, presărată cu puțină sare. Curăță ghimbirul, clătește-l și dă-l pe răzătoare. Adaugă-l peste ceapă și amestecă cele două ingrediente prinuleiul din tigaie. Presară peste ele și condimentele indiene.

Setează flacăra la intensitate mică și lasă ingredientele să se mai prepare în timp ce te ocupi de cartofi. Curăță cartofii, clătește-i, toacă-i în cuburi mici și scufundă-i într-un bol cu apă rece, pentru a nu oxida. Apoi îi scurgi bine și îi adaugi în tigaia cu ingrediente. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul prin uleiul din tigaie.

Când cartofii sunt ușor pătrunși, adaugă mazărea congelată și amestec-o cu ingredientele din tigaie. Picură și câțiva stropi de apă pentru a nu se arde ingredientele. Iar înainte de stingerea focului, adaugă și usturoiul răzuit.

Cum formezi și prepari mini pateurile

Scoate aluatul din bol și împarte-l în șase părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 18 cm. Secționează foaia în două și pliază fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet.

Unge aluatul cu apă, acolo unde cornetul este petrecut, pentru a se lipi și a nu se desface în timpul preparării. Apoi, ține câte un con de aluat în mâna stângă, iar cu o lingură sau linguriță adaugă în interior din umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.

Când ai toate bucățile de samosa firmate, scufundă-le în ulei încins. Prăjește-le până când se rumenesc frumos.

După rumenire, transferă-le pe prosoape de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Sunt delicioase servite calde, cu sosul preferat. Descoperă și cum să faci arepas la tine acasă. Este denumirea unei rețete delicioase din America de Sud.

Citește și
Pasul de prăjire pentru samosa
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de umplere a conurilor de aluat cu legume
Colaj de poze cu pașii de formare a conurilor din aluat
Samosa pe un platou metalic, una secțtionată
+1
CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Patru Pătrățele cu dovlecei și morcovi, decorate cu roșii proaspete
Galerie foto
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pastă de ghimbir cu usturoi în borcan cu lingură, alături de usturoi și ghimbir, proaspete
Galerie foto
Pastă de ghimbir cu usturoi. Rețeta de Adrak Lahsun din bucătăria indiană
Pastă de ghimbir cu usturoi. Rețeta de Adrak Lahsun din bucătăria indiană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide