Sirop de mure cu mentă. Băutură aromată și intens colorată, pentru momente delicioase
Gustul băuturilor preparate în casă este inconfundabil pentru că se folosesc doar ingrediente naturale și în cantități consistente. Prepară și tu băuturi în casă pentru a te convinge de gustul și aromele acestora. Îți oferim mai jos o rețetă de sirop de mure cu mentă, simplă și ușor de preparat, naturală, fără conservanți.
Galerie foto
Murele nu sunt doar gustoase ci au o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C, E, minerale precum potasiu, fosfor, fier, sodiu, magneziu, mangan, seleniu, zinc, cupru și calciu, dar și acid folic. Datorită acestor nutrienți, murele au efect diuretic, laxativ, antiseptic, analgezic, anti-inflamator și antioxidant.
Murele au un conținut bogat de resveratrol, cel mai puternic antioxidant care oferă și pigmentul ce dă culoarea mov închis a murelor. Prin conținutul bogat în antioxidanți și resveratrol, murele au proprietatea de a reduce stresul odixativ si de a preveni anumite boli precum ateroscleroza, bolile de inimă sau cancerul.
Consumul are un efect benefic în reducerea inflamației din organism. De asemenea, poate scădea riscul de boli inflamatorii, precum poliartrita reumatoidă, dar și bolile inflamatorii intestinale. Mai ajută și la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). Bineînțeles că toate aceste proprietăți sunt mai puternice atunci când consumi mure proaspete. O parte din ele se pot păstra și prin conservarea murelor sub formă de gem, dulceață, sirop sau chiar lichior.
Descoperă aici și rețeta de lichior de mure. În continuare îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu sirop de mure.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea fructelor. Acestea necesită curățare de impurități, apoi spălare și scurgere. Nu trebuie scurse de tot pentru că siropul se va prepara și cu o mică cantitate de apă. Spală bine și crenguțele de mentă și lasă-le la scurs. Apoi toacă-le mărunt.
Cum prepari sirop de mure cu mentă
Într-o cratiță sau oală încăpătoare pune murele scurse și adaugă zahărul peste ele. Amestecă-le pentru a se pudra bine toate cu zahăr. Lasă-le la odihnit 3-4 ore sau până când se topește zahărul și se formează sirop. Dacă este foarte cald în cameră, pune oala cu mure și zahăr la frigider, pentru a nu fermenta. Adaugă și crenguțele de mentă tocate. Mai amestecă-le din când în când pentru a ajuta zahărul să se topească.
După ce s-a format suficient sirop, pune oala pe flacăra aragazului și fierbe murele cu menta timp de 10-12 minute. Astfel te asiguri că toată seva lor va rămâne în sirop. Scurge murele și menta printr-o sită în care așezi și un tifon curat. Stoarce bine ingredientele din tifon pentru a profita de tot sucul lor.
Pune din nou oala cu sirop pe flacăra aragazului și adaugă apa. Fierbe siropul la foc de intensitate medie doar până când se formează spumă. Înlătură spuma, micșorează intensitatea focului la minim și mai fierbe siropul pentru 20 de minute.
În acest interval de timp poți pregăti sticlele pe care le speli, le clătești și le sterilizezi.
Pune siropul fierbinte în sticlele fierbinți și capsează-le capacele ermetic. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc.
Te vei bucura mai târziu de savoarea siropului servit cu apă minerală și 2-3 cuburi de gheață.
Tot din fructe de sezon mai poți prepara și rețeta de sirop de vișine.