Sirop din flori de salcâm, concentrat și foarte aromat
Au înflorit salcâmii, iar parfumul lor te întâmpină la marginile șoselelor cu nota lui suavă? Dacă vrei ca acest parfum să dăinuie și mai târziu, chiar în sezonul rece, îți poți umple cămara cu câteva sticle de sirop din flori de salcâm, concentrat și foarte aromat.
Galerie foto
Florile de salcâm nu ne oferă doar parfum îmbietor ci și o mulțime de beneficii asupra sănătății organismului. Aroma lor puternică, poate ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate si iritabilitate. Sunt foarte des utilizate în aromaterapie, pentru efectul ușor sedativ asupra sistemului nervos și inducerea stării de liniște, precum și facilitarea unui somn odihnitor.
Pentru a profita din plin de proprietățile lor calmante acestea pot fi așezate în dormitoare pentru a restabili liniștea și calmul. Florile de salcâm pot fi folosite in produse pentru igiena orală. Apa de gură în care sunt folosite poate reduce inflamațiile orale și gingivita.
Florile de salcâm sunt comestibile atât în stare crudă cât și procesate. Poți prepara suc din flori de salcâm, sirop, gem sau dulceață. Le poți include ți în deserturi sau chiar în aluaturi. Gogoșile sau clătitele cu flori de salcâm sunt foarte gustoase și aromate. Descoperă aici și rețeta pentru gogoși cu flori de salcâm așa cum o prepara bunica. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru sirop din flori de salcâm, concentrat și foarte aromat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea florilor de salcâm pe care ar fi recomandat să ți le aduni singură. Iar dacă ai posibilitatea să le aduni, fă acest lucru după prânz, când razele de soare sunt mai puternice, iar inflorescența este deschisă maximum. Nu aduna florile din salcâmii crescuți de la marginea drumurilor pentru că acestea sunt poluate și pline de praf. Caută păduri de salcâmi crescute mai departe de orașe și de șosele intens circulate.
Următorul pas după ce ai adunat florile este să le scuturi bine pentru a elimina din ele impuritățile și insectele. Separă-le de codițe și clătește-le bine în mai multe ape reci. Pune-le în site și lasă-le la scurs.
Cum prepari sirop din flori de salcâm
Folosește o cratiță sau o oală cu pereți mai înalți pe care o așezi pe flacăra aragazului. Adaugă apa în ea și las-o să atingă punctul de fierbere. Adaugă florile de salcâm bine scurse și redu intensitatea flăcării la minim. Fierbe florile de salcâm pentru aproximativ 30-40 de minute.
După acest interval de timp, trage cratița deoparte de pe foc și acoper-o cu un tifon curat. Lasă florile de salcâm să se infuzeze timp de aproximativ 24 de ore.
Apoi, scurge lichidul prin tifon și stoarce bine și florile din tifon pentru a beneficia de toată aroma lor. Adaugă zahărul în sirop și așază din nou cratița la foc de intensitate medie. Lasă siropul să fiarbă, amestecând cu o spatulă, până când zahărul este dizolvat. Redu intensitatea focului la minim și mai fierbe deliciosul sirop din flori de salcâm până când se reduce aproape la jumătate din cantitatea inițială.
Taie lămâia în bucăți mai mici, după ce ai spălat-o foarte bine și adaugă bucățile în sirop, cu tot cu coajă. Mai fierbe siropul pentru aproximativ 15 minute, timp în care te ocupi de sterilizarea sticlelor sau a borcanelor.
Pune siropul în sticle sau în borcane mai mici, pentru a-l consuma pe tot atunci când le desfaci.
Pune siropul fierbinte în recipientele sterilizate și închide-le ermetic cu capacele aferente. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo până la răcirea definitivă.
Apoi, le poți eticheta și depozita pe raftul din cămară.
Iar dacă ți-am deschis apetitul de a prepara siropuri gustoase și aromate, îți mai recomandăm să încerci și rețeta pentru sirop de căpșuni.
Galerie foto