Smochine caramelizate. Rețetă simplă și gustoasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Îți plac smochinele, dar vrei să te bucuri de gustul lor și sub altă formă decât în starea lor naturală? Încearcă o rețetă simplă, dar gustoasă, de smochine caramelizate.

Publicat: 13 octombrie 2022, 06:00 / Actualizat: 13 octombrie 2022, 17:47
Trei smochine caramelizate în sirop, și aranjate pe o farfurie albă alături de zneură și mentă
Galerie foto

Galerie foto

Smochinele caramelizate pot fi folosite la glazurarea clătitelor sau a papanașilor / Shutterstock

Smochinele sunt fructe sănătoase cu un gust dulce ca mierea și un interior pufos, plin de semințe. Semințele sunt cele care oferă acel efect de crunchy. Smochinele pot fi consumate în stare proaspătă ca desert, dar pot fi asociate și cu diferite aperitive. Cel mai bine se potrivesc pe un platou cu brânzeturi maturate, dar pot fi incluse și în diferite salate.

Citește și

Smochinele caramelizate pot fi desertul ideal atunci când se anunță prietenii în vizită. Le poți servi ca atare, dar poți glazura cu ele și clătite pufoase, papanași, etc. Le poți folosi cu succes în deserturile la pahar cu pișcoturi și creme specifice acestora. Smochinele mai pot fi folosite alături de diferite fripturi din carne macră. Nu ezita să le prepari în acest mod. Vei fi surprinsă de efectul pe care îl vor avea asupra celor ce se vor bucura de ele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din smochine mai poți prepara și gem sau dulceață, dar și compot. Vezi aici o rețetă de dulceață de smochine. Dulceața de smochine păstrează aroma verii într-un borcan. Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării smochinelor caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Modul de preparare al smochinelor caramelizate este unul simplu, mult mai simplu decât al rețetelor de gem sau de dulceață. Însă, necesită un timp mai îndelungat de preparare.

Cum prepari smochine caramelizate

Spală bine smochinele în apă rece și lasă-le la scurs într-o sită. Mai taie din codițe, dar nu foarte mult, pentru a nu se crăpa fructele în timpul procesului de preparare.

Ia o tavă de cuptor în care să încapă toate smochinele așezate pe un singur rând. Pune-le una lângă alta cu codița în sus, apoi stropește-le cu apă și presară tot zahărul deasupra lor.

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească. Apoi introdu tava cu smochinele presărate cu zahăr în cuptor. Lasă smochinele să se caramelizeze timp de 2 ore și 30 de minute. Pe parcursul tratamentului termic mai agită tava de 2-3 ori pentru a se amesteca mai bine.

Pentru a te asigura că siropul din tavă este bine caramelizat, poți apela la testul picăturii. Pune o farfuriuță la frigider și las-o să se răcească bine pentru 15-20 de minute. Ia cu o linguriță din sirop și picură pe farfurie. Dacă picăturile de sirop rămân pe ea ca niște perle, siropul este gata. Dacă se preling, mai lasă smochinele în cuptor pentru 10-15 minute.

După caramelizarea smochinelor, pune la cuptor și borcanele spălate și scurse, împreună cu capacele, pentru a le steriliza.

Pune smochinele caramelizate, fierbinți, în borcane sterilizate, de asemenea fierbinți. Închide bine capacele borcanelor și lasă borcanele în cuptorul cald, cu focul stins, până când se răcesc.

Apoi le poți eticheta și transfera în cămară. Te vei bucura mai târziu de aceste smochine caramelizate la micul dejun sau în diferite preparate.

Mai poți conserva smochinele pentru la iarnă și sub formă de sirop. Vezi aici și cum se prepară siropul de smochine. Ai la îndemână două rețete simple și gustoase.

Citește și
Cratiță albastră cu mâncer în care se află smochine în sirop caramel
Galerie foto

Galerie foto

Farfuriuță de sticlă cu smochine caramelizate alături de care se află și o linguriță de inox
Trei smochine caramelizate în sirop, și aranjate pe o farfurie albă alături de zneură și mentă
Vas de sticlă cu smochine caramelizate, alături de smochine proaspete
+1
CELE MAI CITITE
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Dulceață de smochine fără zahăr, pusă în două borcane
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două pahare pline cu kombucha
17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
9 iulie, 05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Avertismentul primit de un cuplu după ce şi-a rezervat şezlongul cu un prosop 30 de minute, la hotel în Spania
Avertismentul primit de un cuplu după ce şi-a rezervat şezlongul cu un prosop 30 de minute, la hotel în Spania
Avertismentul primit de un cuplu după ce şi-a rezervat şezlongul cu un prosop 30 de minute, la hotel în Spania
Care este amp;#8220;secretul” iubitei milionarului care a renunţat la cetăţenia română. E cu 24 de ani mai tânără decât el
Care este amp;#8220;secretul” iubitei milionarului care a renunţat la cetăţenia română. E cu 24 de ani mai tânără decât el
Care este amp;#8220;secretul” iubitei milionarului care a renunţat la cetăţenia română. E cu 24 de ani mai tânără decât el
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jeleu de coacăze roșii, pentru deserturi
Jeleu de coacăze roșii, pentru deserturi
Jeleu de coacăze roșii, pentru deserturi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: Toți au râs de asiatic
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: „Toți au râs de asiatic”
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: „Toți au râs de asiatic”
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
închide