Smochine caramelizate. Rețetă simplă și gustoasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Îți plac smochinele, dar vrei să te bucuri de gustul lor și sub altă formă decât în starea lor naturală? Încearcă o rețetă simplă, dar gustoasă, de smochine caramelizate.

Publicat: 13 octombrie 2022, 06:00 / Actualizat: 13 octombrie 2022, 17:47
Trei smochine caramelizate în sirop, și aranjate pe o farfurie albă alături de zneură și mentă
Galerie foto

Galerie foto

Smochinele caramelizate pot fi folosite la glazurarea clătitelor sau a papanașilor / Shutterstock

Smochinele sunt fructe sănătoase cu un gust dulce ca mierea și un interior pufos, plin de semințe. Semințele sunt cele care oferă acel efect de crunchy. Smochinele pot fi consumate în stare proaspătă ca desert, dar pot fi asociate și cu diferite aperitive. Cel mai bine se potrivesc pe un platou cu brânzeturi maturate, dar pot fi incluse și în diferite salate.

Citește și

Smochinele caramelizate pot fi desertul ideal atunci când se anunță prietenii în vizită. Le poți servi ca atare, dar poți glazura cu ele și clătite pufoase, papanași, etc. Le poți folosi cu succes în deserturile la pahar cu pișcoturi și creme specifice acestora. Smochinele mai pot fi folosite alături de diferite fripturi din carne macră. Nu ezita să le prepari în acest mod. Vei fi surprinsă de efectul pe care îl vor avea asupra celor ce se vor bucura de ele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din smochine mai poți prepara și gem sau dulceață, dar și compot. Vezi aici o rețetă de dulceață de smochine. Dulceața de smochine păstrează aroma verii într-un borcan. Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării smochinelor caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Modul de preparare al smochinelor caramelizate este unul simplu, mult mai simplu decât al rețetelor de gem sau de dulceață. Însă, necesită un timp mai îndelungat de preparare.

Cum prepari smochine caramelizate

Spală bine smochinele în apă rece și lasă-le la scurs într-o sită. Mai taie din codițe, dar nu foarte mult, pentru a nu se crăpa fructele în timpul procesului de preparare.

Ia o tavă de cuptor în care să încapă toate smochinele așezate pe un singur rând. Pune-le una lângă alta cu codița în sus, apoi stropește-le cu apă și presară tot zahărul deasupra lor.

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească. Apoi introdu tava cu smochinele presărate cu zahăr în cuptor. Lasă smochinele să se caramelizeze timp de 2 ore și 30 de minute. Pe parcursul tratamentului termic mai agită tava de 2-3 ori pentru a se amesteca mai bine.

Pentru a te asigura că siropul din tavă este bine caramelizat, poți apela la testul picăturii. Pune o farfuriuță la frigider și las-o să se răcească bine pentru 15-20 de minute. Ia cu o linguriță din sirop și picură pe farfurie. Dacă picăturile de sirop rămân pe ea ca niște perle, siropul este gata. Dacă se preling, mai lasă smochinele în cuptor pentru 10-15 minute.

După caramelizarea smochinelor, pune la cuptor și borcanele spălate și scurse, împreună cu capacele, pentru a le steriliza.

Pune smochinele caramelizate, fierbinți, în borcane sterilizate, de asemenea fierbinți. Închide bine capacele borcanelor și lasă borcanele în cuptorul cald, cu focul stins, până când se răcesc.

Apoi le poți eticheta și transfera în cămară. Te vei bucura mai târziu de aceste smochine caramelizate la micul dejun sau în diferite preparate.

Mai poți conserva smochinele pentru la iarnă și sub formă de sirop. Vezi aici și cum se prepară siropul de smochine. Ai la îndemână două rețete simple și gustoase.

Citește și
Cratiță albastră cu mâncer în care se află smochine în sirop caramel
Galerie foto

Galerie foto

Farfuriuță de sticlă cu smochine caramelizate alături de care se află și o linguriță de inox
Trei smochine caramelizate în sirop, și aranjate pe o farfurie albă alături de zneură și mentă
Vas de sticlă cu smochine caramelizate, alături de smochine proaspete
+1
CELE MAI CITITE
Porții de tartă simplă cu cireșe
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Două porții de prăjitură cu caise și crumble
Prăjitură cu caise și crumble. Rețeta unui desert fraged și fructat
Prăjitură cu caise și crumble. Rețeta unui desert fraged și fructat
Porție de prăjitură cu găuri și jeleu de cireșe
Prăjitura cu găuri și jeleu de cireșe - Poke cake
Prăjitura cu găuri și jeleu de cireșe - Poke cake
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Jeleu de vișine în bol alb și în linguriță
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Dulceață de smochine fără zahăr, pusă în două borcane
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
06:36
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
24 iunie, 05:46
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
24 iunie, 05:28
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
23 iunie, 06:59
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Ouă umplute cu salată de cartofi
23 iunie, 05:39
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Borcan cu castraveți în saramură
22 iunie, 05:51
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
22 iunie, 05:41
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Olanda va ceda 18 avioane F-16 României. Forţele Aeriene Române vor avea o flotă de 73 de F-16
Olanda va ceda 18 avioane F-16 României. Forţele Aeriene Române vor avea o flotă de 73 de F-16
Olanda va ceda 18 avioane F-16 României. Forţele Aeriene Române vor avea o flotă de 73 de F-16
A dat cărţile pe faţă: cum s-a schimbat viaţa iubitei fiului lui Ion Ţiriac, imediat după ce l-a cunoscut pe miliardar
A dat cărţile pe faţă: cum s-a schimbat viaţa iubitei fiului lui Ion Ţiriac, imediat după ce l-a cunoscut pe miliardar
A dat cărţile pe faţă: cum s-a schimbat viaţa iubitei fiului lui Ion Ţiriac, imediat după ce l-a cunoscut pe miliardar
Trei noi bărbați se adaugă listei de ispite din sezonul 9 Insula Iubirii: Mattia, Liviu, Sorin. Show-ul fenomen revine din iulie
Trei noi bărbați se adaugă listei de ispite din sezonul 9 Insula Iubirii: Mattia, Liviu, Sorin. Show-ul fenomen revine din iulie
Trei noi bărbați se adaugă listei de ispite din sezonul 9 Insula Iubirii: Mattia, Liviu, Sorin. Show-ul fenomen revine din iulie
Can Yaman este de nerecunoscut în cele mai noi fotografii. Actorul a participat la Rimini Italian Global Series Festival în Italia
Can Yaman este de nerecunoscut în cele mai noi fotografii. Actorul a participat la Rimini Italian Global Series Festival în Italia
Can Yaman este de nerecunoscut în cele mai noi fotografii. Actorul a participat la Rimini Italian Global Series Festival în Italia
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Păstăi de fasole pane. O gustare delicioasă
Păstăi de fasole pane. O gustare delicioasă
Păstăi de fasole pane. O gustare delicioasă
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Lizzo a recunoscut că a folosit pastile pentru slăbit: Am încercat tot ce se putea
Lizzo a recunoscut că a folosit pastile pentru slăbit: „Am încercat tot ce se putea”
Lizzo a recunoscut că a folosit pastile pentru slăbit: „Am încercat tot ce se putea”
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
fresh
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă

Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă

Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant

Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant

Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat

Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
închide