Smochine caramelizate. Rețetă simplă și gustoasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Îți plac smochinele, dar vrei să te bucuri de gustul lor și sub altă formă decât în starea lor naturală? Încearcă o rețetă simplă, dar gustoasă, de smochine caramelizate.

Publicat: 13 octombrie 2022, 06:00 / Actualizat: 13 octombrie 2022, 17:47
Trei smochine caramelizate în sirop, și aranjate pe o farfurie albă alături de zneură și mentă
Galerie foto

Galerie foto

Smochinele caramelizate pot fi folosite la glazurarea clătitelor sau a papanașilor / Shutterstock

Smochinele sunt fructe sănătoase cu un gust dulce ca mierea și un interior pufos, plin de semințe. Semințele sunt cele care oferă acel efect de crunchy. Smochinele pot fi consumate în stare proaspătă ca desert, dar pot fi asociate și cu diferite aperitive. Cel mai bine se potrivesc pe un platou cu brânzeturi maturate, dar pot fi incluse și în diferite salate.

Citește și

Smochinele caramelizate pot fi desertul ideal atunci când se anunță prietenii în vizită. Le poți servi ca atare, dar poți glazura cu ele și clătite pufoase, papanași, etc. Le poți folosi cu succes în deserturile la pahar cu pișcoturi și creme specifice acestora. Smochinele mai pot fi folosite alături de diferite fripturi din carne macră. Nu ezita să le prepari în acest mod. Vei fi surprinsă de efectul pe care îl vor avea asupra celor ce se vor bucura de ele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din smochine mai poți prepara și gem sau dulceață, dar și compot. Vezi aici o rețetă de dulceață de smochine. Dulceața de smochine păstrează aroma verii într-un borcan. Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării smochinelor caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Modul de preparare al smochinelor caramelizate este unul simplu, mult mai simplu decât al rețetelor de gem sau de dulceață. Însă, necesită un timp mai îndelungat de preparare.

Cum prepari smochine caramelizate

Spală bine smochinele în apă rece și lasă-le la scurs într-o sită. Mai taie din codițe, dar nu foarte mult, pentru a nu se crăpa fructele în timpul procesului de preparare.

Ia o tavă de cuptor în care să încapă toate smochinele așezate pe un singur rând. Pune-le una lângă alta cu codița în sus, apoi stropește-le cu apă și presară tot zahărul deasupra lor.

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească. Apoi introdu tava cu smochinele presărate cu zahăr în cuptor. Lasă smochinele să se caramelizeze timp de 2 ore și 30 de minute. Pe parcursul tratamentului termic mai agită tava de 2-3 ori pentru a se amesteca mai bine.

Pentru a te asigura că siropul din tavă este bine caramelizat, poți apela la testul picăturii. Pune o farfuriuță la frigider și las-o să se răcească bine pentru 15-20 de minute. Ia cu o linguriță din sirop și picură pe farfurie. Dacă picăturile de sirop rămân pe ea ca niște perle, siropul este gata. Dacă se preling, mai lasă smochinele în cuptor pentru 10-15 minute.

După caramelizarea smochinelor, pune la cuptor și borcanele spălate și scurse, împreună cu capacele, pentru a le steriliza.

Pune smochinele caramelizate, fierbinți, în borcane sterilizate, de asemenea fierbinți. Închide bine capacele borcanelor și lasă borcanele în cuptorul cald, cu focul stins, până când se răcesc.

Apoi le poți eticheta și transfera în cămară. Te vei bucura mai târziu de aceste smochine caramelizate la micul dejun sau în diferite preparate.

Mai poți conserva smochinele pentru la iarnă și sub formă de sirop. Vezi aici și cum se prepară siropul de smochine. Ai la îndemână două rețete simple și gustoase.

Citește și
Cratiță albastră cu mâncer în care se află smochine în sirop caramel
Galerie foto

Galerie foto

Farfuriuță de sticlă cu smochine caramelizate alături de care se află și o linguriță de inox
Trei smochine caramelizate în sirop, și aranjate pe o farfurie albă alături de zneură și mentă
Vas de sticlă cu smochine caramelizate, alături de smochine proaspete
+21
CELE MAI CITITE
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă pe o farfurie, alături de un recipient cu sită
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă pe un platou alb
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Patru porții de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Porții de prăjitură cu căpșuni și fistic pe un platou, o porție pe o farfurie, o ceașcă cu cafea și un bol cu căpșuni
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine secționat pe un platou alb și o linguriță cu vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Suc de roșii pentru iarnă pus în sticle de plastic
Suc de roșii pentru iarnă, în sticle de plastic: rețeta rapidă
Suc de roșii pentru iarnă, în sticle de plastic: rețeta rapidă
Sticle cu ketchup de casă și roșii proaspete
Galerie foto
Ketchup de casă. Rețetă simplă și ușor de preparat
Ketchup de casă. Rețetă simplă și ușor de preparat
Borcan cu gem de căpșuni cu mentă, cu linguriță și căpșuni proaspete în bol
Galerie foto
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Fursecuri nor cu lămâie
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Brioșe cu mascarpone și rubarbă în forma de copt și lângă formă, alături de o cană cu ceai
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni pe un platou cu picior, alături de farfurii cu tacâmuri și un bol cu căpșuni
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
Mini clătite cu flori de salcâm
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Dulceață de rubarbă cu vanilie în trei borcane, alături de bucăți de rubarbă, un baton de vanilie și frunze de mentă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție secționat în trei
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Bol cu ciuperci în sos de smântână, alături de ciuperci proaspete
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
Parteneri
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. Doamne, e acelaşi preţ ca în UK
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
închide