Dulceață de smochine sau cum să păstrezi aroma verii într-un borcan

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Smochinele aduc cu ele magia toamnei, cu parfumul ei special, cu textura cremoasă, dar pe alocuri crocantă, cu dulceață strânsă din razele soarelui de peste vară. Îți oferim o modalitate perfectă prin care poți păstra aroma verii într-un borcan: rețeta de dulceață de smochine.

borcan cu dulceață de smochine
Dulceața de smochine este o modalitate gustoasă de a conserva fructele / Shutterstock

Smochinele au rădăcini adânci în bucătăria mediteraneană și în cea din Orientul Mijlociu. Au fost cultivate în acele regiuni de mii de ani.

Smochinele nu sunt doar gustoase, ci și hrănitoare. Au un conținut remarcabil de vitamine – A, C, K și B, dar și de minerale – potasiu, magneziu, zinc, cupru și fier.

Pentru că nu le putem ține smochinele proaspete foarte mult timp, le putem transforma într-o dulceață elegantă, savuroasă, de care să ne bucurăm în zilele mohorâte ale iernii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară dulceață de smochine perfectă

Pentru a te asigura că smochinele sunt coapte și gustoase ține cont de următoarele sfaturi când le alegi:

  • ar trebui să fie moi la atingere, chiar cu puțin nectar curgând din ele
  • ar trebui să fie complet coapte pentru că nu se mai coc după ce sunt culese
  • nu trebuie să aibă pete
  • trebuie să fie parfumate, fără miros de mucegai.

Indiferent de cât de bine arată smochinele atunci când le cumperi, trebuie să le consumi în 3-4 zile. Chiar dacă le ții la frigider se strică foarte repede.

Nu trebuie să fii bucătar profesionist pentru a face dulceața de smochine. Ideal ar fi să folosești smochine Black Mission, care sunt mai închise la culoare, dar dulceața va ieși la fel de bine cu oricare alt soi.

Dulceața de smochine poate fi savurată la micul-dejun cu pâine prăjită și unt de calitate. În plus, o poți adăuga în diverse prăjituri sau o poți chiar pune alături de preparate din carne sau platouri de brânzeturi maturate.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se amestecă bucățile de smochine cu zahărul și se lasă să stea, amestecând din când în când, timp de aproximativ 15 minute, până când zahărul este în mare parte dizolvat și smochinele sunt suculente.

Se adaugă sucul de lămâie și apa și se pune la fiert amestecând până când zahărul este complet dizolvat. Se fierbe dulceața de smochine la foc moderat, amestecând din când în când, până când fructele sunt moi și lichidul curge pe marginea lingurii în picături groase și grele, aproximativ 20 de minute.

Se toarnă dulceața în trei borcane de 500 ml, lăsând 0,5 cm spațiu în partea de sus. Se închid borcanele bine și lăsați să se răcească la temperatura camerei. Se păstrează dulceața la frigider până la 3 luni.

Beneficiile nutritive ale smochinelor

Toate acestea se traduc prin beneficii directe pe care consumul de smochine le are asupra organismului tău:

  • sursă bună de fier
  • aport de fibre, care ajută la buna funcționare a tractului digestiv
  • aport de antioxidanți, când sunt consumate uscate, care mențin echilibrul sistemului imunitar, scad nivelul inflamațiilor din organism și reduc stresul oxidativ
  • sunt alcalinizante, ceea ce le face perfecte după activitatea fizică medie și intensă.
Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Cum să păstrezi zmeura
Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii
Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii
linte roșie rețete
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dulceață de coacăze roșii în două borcane și coacăze proaspete
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
05:47
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
3 noiembrie, 06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
3 noiembrie, 05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi în bol alb, și verdeață în alt bol
3 noiembrie, 05:07
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi
Cât se ține slănina la sare
2 noiembrie, 05:46
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
2 noiembrie, 05:22
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Liderul romilor din Roman, în stare gravă după ce s-a împuşcat în cap live pe TikTok. Medicii sunt rezervați
Liderul romilor din Roman, în stare gravă după ce s-a împuşcat în cap live pe TikTok. Medicii sunt rezervați
Liderul romilor din Roman, în stare gravă după ce s-a împuşcat în cap live pe TikTok. Medicii sunt rezervați
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru Cea mai bună actriță a anului. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru „Cea mai bună actriță a anului”. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru „Cea mai bună actriță a anului”. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Tartă sărată cu broccoli, brânză și măsline
Tartă sărată cu broccoli, brânză și măsline
Tartă sărată cu broccoli, brânză și măsline
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
fresh
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
închide