Dulceață de smochine sau cum să păstrezi aroma verii într-un borcan
Smochinele aduc cu ele magia toamnei, cu parfumul ei special, cu textura cremoasă, dar pe alocuri crocantă, cu dulceață strânsă din razele soarelui de peste vară. Îți oferim o modalitate perfectă prin care poți păstra aroma verii într-un borcan: rețeta de dulceață de smochine.
Smochinele au rădăcini adânci în bucătăria mediteraneană și în cea din Orientul Mijlociu. Au fost cultivate în acele regiuni de mii de ani.
Smochinele nu sunt doar gustoase, ci și hrănitoare. Au un conținut remarcabil de vitamine – A, C, K și B, dar și de minerale – potasiu, magneziu, zinc, cupru și fier.
Pentru că nu le putem ține smochinele proaspete foarte mult timp, le putem transforma într-o dulceață elegantă, savuroasă, de care să ne bucurăm în zilele mohorâte ale iernii.
Cum se prepară dulceață de smochine perfectă
Pentru a te asigura că smochinele sunt coapte și gustoase ține cont de următoarele sfaturi când le alegi:
- ar trebui să fie moi la atingere, chiar cu puțin nectar curgând din ele
- ar trebui să fie complet coapte pentru că nu se mai coc după ce sunt culese
- nu trebuie să aibă pete
- trebuie să fie parfumate, fără miros de mucegai.
Indiferent de cât de bine arată smochinele atunci când le cumperi, trebuie să le consumi în 3-4 zile. Chiar dacă le ții la frigider se strică foarte repede.
Nu trebuie să fii bucătar profesionist pentru a face dulceața de smochine. Ideal ar fi să folosești smochine Black Mission, care sunt mai închise la culoare, dar dulceața va ieși la fel de bine cu oricare alt soi.
Dulceața de smochine poate fi savurată la micul-dejun cu pâine prăjită și unt de calitate. În plus, o poți adăuga în diverse prăjituri sau o poți chiar pune alături de preparate din carne sau platouri de brânzeturi maturate.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o cratiță mare, se amestecă bucățile de smochine cu zahărul și se lasă să stea, amestecând din când în când, timp de aproximativ 15 minute, până când zahărul este în mare parte dizolvat și smochinele sunt suculente.
Se adaugă sucul de lămâie și apa și se pune la fiert amestecând până când zahărul este complet dizolvat. Se fierbe dulceața de smochine la foc moderat, amestecând din când în când, până când fructele sunt moi și lichidul curge pe marginea lingurii în picături groase și grele, aproximativ 20 de minute.
Se toarnă dulceața în trei borcane de 500 ml, lăsând 0,5 cm spațiu în partea de sus. Se închid borcanele bine și lăsați să se răcească la temperatura camerei. Se păstrează dulceața la frigider până la 3 luni.
Beneficiile nutritive ale smochinelor
Toate acestea se traduc prin beneficii directe pe care consumul de smochine le are asupra organismului tău:
- sursă bună de fier
- aport de fibre, care ajută la buna funcționare a tractului digestiv
- aport de antioxidanți, când sunt consumate uscate, care mențin echilibrul sistemului imunitar, scad nivelul inflamațiilor din organism și reduc stresul oxidativ
- sunt alcalinizante, ceea ce le face perfecte după activitatea fizică medie și intensă.