Tipuri de zahăr pentru prăjituri și gătit. Cum se folosește fiecare dintre ele

Pe rafturile magazinelor găsești o mulțime de tipuri de zahăr. Alb, negru, demerara, moscovado sau pudră sunt doar câteva dintre ele. Este greu să știi la ce folosește fiecare pentru a obține preparate delicioase. Ai mai jos o listă cu tipuri de zahăr pentru prăjituri și gătit.

Publicat: 12 octombrie 2022, 08:55 / Actualizat: 12 octombrie 2022, 9:56
Mai multe tipuri de zahăr pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Majoritatea tipurilor de zahăr sunt foarte intens prelucrate / Shutterstock

Pentru deserturi ai nevoie de zahăr așa că trebuie să știi ce sortimente sunt pe piață și cum se comportă fiecare în timpul procesului de gătire, mai ales la tratamentul termic. Iată un ghid care îți explică care sunt cele mai des întâlnite tipuri de zahăr și utilizarea lor în bucătărie.

Zahăr granulat

Zahărul granulat este cel mai procesat sortiment / Shutterstock
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Zahărul granulat se mai numește și zahăr alb sau zahăr de masă și este cel mai întâlnit sortiment. Se poate folosi în orice fel de rețetă de desert, la murături sau la preparate sărate. Este supus unui proces foarte amplu de rafinare și de obicei este destul de fin. Din acest motiv este preferat altor sortimente, dizolvându-se foarte rapid în orice lichid sau aluat.

Zahăr brun

Zahărul brun conține și melasă / Shutterstock

Zahărul brun este un amestec de zahăr alb și melasă, având o textură ușor umedă și o aromă cu note de caramel. Există două tipuri de zahăr brun: zahăr brun light sau dark. Cel din urmă are un conținut mai ridicat de melasă. Ambele tipuri pot fi folosite în orice fel de rețetă. Totuși ține cont că zahărul brun dark este mult mai umed, așa că trebuie să ții cont de acest aspect mai ales dacă îl încorporezi în aluaturi.  

Zahăr extrafin

Zahărul extrafin se folosește foarte mult la deserturi / Shutterstock

Zahărul extrafin se mai numește și zahărul cofetarului. Este alb, foarte fin și se folosește des pentru deserturi pentru că se topește foarte ușor în aluaturi, bezele sau sosuri.

Zahăr pudră

Zahărul pudră are în el și aditivi alimentari / Shutterstock

Zahărul pudră este alb și este folosit foarte des pentru creme și pentru decoruri pentru că este foarte fin, ca o pudră, așa cum îi spune numele. De obicei, conține și agenți antiaglomeranți pentru a nu face cocoloașe.

Zahăr demerara

Zahărul demerara aduce și un plus de aromă preparatelor / Shutterstock

Zahărul demerara are bobul destul de mare, ceea ce îi conferă o textură mai crocantă. Este preferat pentru topping-uri pentru fursecuri ori brioșe. De asemenea, este utilizat și pentru a îndulci băuturi calde. Gustul său are note de toffee.

Zahăr turbinado

Zahărul turbinado are particulele mai mari / Shutterstock

Zahărul turbinado este un zahăr parțial rafinat, cu un conținut ridicat de melasă. Are bobul foarte mare și o culoare brun-aurie. Gustul lui are note subtile de caramel.

Zahăr muscovado

Zahărul muscovado este cel mai puțin prelucrat tip de zahăr / Shutterstock

Zahărul muscovado este nerafinat. Este brun, cu un grad mare de umiditate, fiind folosit foarte des pentru băuturi sau pentru deserturi din categoria bomboanelor.

Ai aici o listă cu 11 fructe cu conținut scăzut de zahăr, delicioase și pline de nutrienți.

Tipuri de zahăr în stare lichidă

Tipuri de zahăr lichid au arome și texturi diferite. Oricum toate au consistența unui sirop și se pot folosi atât în preparate dulci, cât și sărate.

Melasa

Melasa se folosește pentru a îndulci băuturi / Shutterstock

Melasa este un sirop gros, foarte închis la culoare care se obține atunci când din trestia de zahăr se extrage zahărul. Are o aromă ușoară de fum și se folosește atât pentru prăjituri, cât și pentru sosuri pentru grătar.

Sirop de sorg

Siropul de sorg influențează gustul final al preparatului / Shutterstock

Sorgul este o plantă originală din Africa care se folosește ca îndulcitor din cele mai vechi timpuri pe acest continent. Are o consistență destul de groasă și un gust cu note ușor acre. Se folosește pentru prăjituri, biscuiți, pâine sau marinade.

Sirop de arțar

Siropul de arțar se folosește și pentru preparate dulci, și pentru cele sărate / Shutterstock

Siropul de arțar este vâscos și are o aromă de caramel. Se folosește atât pentru diferite tipuri de carne, dar și pentru plăcinte, prăjituri sau batoane.

Mierea

Mierea are cele mai multe beneficii nutritive dintre toate tipurile de zahăr / Shutterstock

Mierea este unul dintre cele mai populare tipuri de zahăr lichid. Se folosește pentru o mulțime de deserturi, dar și pentru sosuri sau marinade pentru carne.

Care este diferența dintre zahărul rafinat și cel nerafinat

Zahărul rafinat trece prin multe tipuri de procese tehnologice în timpul cărora i se scot toate fibrele, vitaminele și mineralele. De exemplu, zahărul alb nu mai are niciun pic de melasă în el. Zahărul nerafinat rămâne cu o parte din nutrienți, însă aceștia au un impact nesemnificativ asupra sănătății tale.

De cele mai multe ori poți substitui zahărul alb cu cel brun într-un raport de 1:1. Totuși, ține cont de faptul că cel brun are o aromă mai puternică, iar unele sortimente au un grad mai mare de umiditate.

Cum te afectează excesul de zahăr. Acestea sunt afecțiunile pe care le provoacă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
08:00
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
07:00
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Chec cu lămâie servit pe un grătar special
06:00
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
pudră de unt de arahide într-un bol pentru a ilustra cel mai simplu mod de a consuma proteine
24 septembrie, 07:00
Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
24 septembrie, 06:00
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
24 septembrie, 06:00
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
23 septembrie, 08:00
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Porții de prăjitura cu gem și aluat ras pe o farfurie
23 septembrie, 07:00
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
1
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine...
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
2
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată...
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
3
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Rețeta de chec marmorat cu cafea este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să faci o prăjitură simplă, cu o aromă care să îl facă deosebit. Este o combinație...
Trei porții de plăcintă cu prune ca la bunica pe un platou alb, rotund, alături de un bol cu prune
4
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Dacă te-a cuprins nostalgia după deserturile mult adorate în copilărie, avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul ei...
Plăcinta cu brânză servită de o doamnă după ce au fost aduse de pe tigaie
5
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Preiau firme cu datorii. Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

"Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

"Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins
Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat

Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat

Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat
Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba
Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței
Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate
fresh
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
închide