Tipuri de zahăr pentru prăjituri și gătit. Cum se folosește fiecare dintre ele
Pe rafturile magazinelor găsești o mulțime de tipuri de zahăr. Alb, negru, demerara, moscovado sau pudră sunt doar câteva dintre ele. Este greu să știi la ce folosește fiecare pentru a obține preparate delicioase. Ai mai jos o listă cu tipuri de zahăr pentru prăjituri și gătit.
Galerie foto
Pentru deserturi ai nevoie de zahăr așa că trebuie să știi ce sortimente sunt pe piață și cum se comportă fiecare în timpul procesului de gătire, mai ales la tratamentul termic. Iată un ghid care îți explică care sunt cele mai des întâlnite tipuri de zahăr și utilizarea lor în bucătărie.
Zahăr granulat
Zahărul granulat se mai numește și zahăr alb sau zahăr de masă și este cel mai întâlnit sortiment. Se poate folosi în orice fel de rețetă de desert, la murături sau la preparate sărate. Este supus unui proces foarte amplu de rafinare și de obicei este destul de fin. Din acest motiv este preferat altor sortimente, dizolvându-se foarte rapid în orice lichid sau aluat.
Zahăr brun
Zahărul brun este un amestec de zahăr alb și melasă, având o textură ușor umedă și o aromă cu note de caramel. Există două tipuri de zahăr brun: zahăr brun light sau dark. Cel din urmă are un conținut mai ridicat de melasă. Ambele tipuri pot fi folosite în orice fel de rețetă. Totuși ține cont că zahărul brun dark este mult mai umed, așa că trebuie să ții cont de acest aspect mai ales dacă îl încorporezi în aluaturi.
Zahăr extrafin
Zahărul extrafin se mai numește și zahărul cofetarului. Este alb, foarte fin și se folosește des pentru deserturi pentru că se topește foarte ușor în aluaturi, bezele sau sosuri.
Zahăr pudră
Zahărul pudră este alb și este folosit foarte des pentru creme și pentru decoruri pentru că este foarte fin, ca o pudră, așa cum îi spune numele. De obicei, conține și agenți antiaglomeranți pentru a nu face cocoloașe.
Zahăr demerara
Zahărul demerara are bobul destul de mare, ceea ce îi conferă o textură mai crocantă. Este preferat pentru topping-uri pentru fursecuri ori brioșe. De asemenea, este utilizat și pentru a îndulci băuturi calde. Gustul său are note de toffee.
Zahăr turbinado
Zahărul turbinado este un zahăr parțial rafinat, cu un conținut ridicat de melasă. Are bobul foarte mare și o culoare brun-aurie. Gustul lui are note subtile de caramel.
Zahăr muscovado
Zahărul muscovado este nerafinat. Este brun, cu un grad mare de umiditate, fiind folosit foarte des pentru băuturi sau pentru deserturi din categoria bomboanelor.
Ai aici o listă cu 11 fructe cu conținut scăzut de zahăr, delicioase și pline de nutrienți.
Tipuri de zahăr în stare lichidă
Tipuri de zahăr lichid au arome și texturi diferite. Oricum toate au consistența unui sirop și se pot folosi atât în preparate dulci, cât și sărate.
Melasa
Melasa este un sirop gros, foarte închis la culoare care se obține atunci când din trestia de zahăr se extrage zahărul. Are o aromă ușoară de fum și se folosește atât pentru prăjituri, cât și pentru sosuri pentru grătar.
Sirop de sorg
Sorgul este o plantă originală din Africa care se folosește ca îndulcitor din cele mai vechi timpuri pe acest continent. Are o consistență destul de groasă și un gust cu note ușor acre. Se folosește pentru prăjituri, biscuiți, pâine sau marinade.
Sirop de arțar
Siropul de arțar este vâscos și are o aromă de caramel. Se folosește atât pentru diferite tipuri de carne, dar și pentru plăcinte, prăjituri sau batoane.
Mierea
Mierea este unul dintre cele mai populare tipuri de zahăr lichid. Se folosește pentru o mulțime de deserturi, dar și pentru sosuri sau marinade pentru carne.
Care este diferența dintre zahărul rafinat și cel nerafinat
Zahărul rafinat trece prin multe tipuri de procese tehnologice în timpul cărora i se scot toate fibrele, vitaminele și mineralele. De exemplu, zahărul alb nu mai are niciun pic de melasă în el. Zahărul nerafinat rămâne cu o parte din nutrienți, însă aceștia au un impact nesemnificativ asupra sănătății tale.
De cele mai multe ori poți substitui zahărul alb cu cel brun într-un raport de 1:1. Totuși, ține cont de faptul că cel brun are o aromă mai puternică, iar unele sortimente au un grad mai mare de umiditate.
Cum te afectează excesul de zahăr. Acestea sunt afecțiunile pe care le provoacă.