Sirop de smochine. 2 rețete simple și gustoase

Un borcan de sirop de smochine poate fi un cadou rafinat pentru un gurmand. Nu este doar o delicatesă culinară, ci și un preparat cu nenumărate beneficii asupra sănătății. Poate fi considerat chiar un super-aliment. Prepară-l și tu și nu vei regreta, garantăm.

Publicat: 2 octombrie 2022, 07:28
Borcan cu sirop de smochine, pe o masă cu blat alb
Poți folosi sirop de smochine pentru a îndulci clătite sau smoothie / Shutterstock

În Orientul Mijlociu și în spațiul Mării Mediteranene este cunoscut și folosit de secole, iar de ceva timp și lumea occidentală a descoperit gustul și beneficiile siropului de smochine. Referințe despre el s-au găsit în texte vechi de mii de ani. Pe atunci era folosit în scopuri strict medicale pentru a vindeca diverse boli cu succes.

Medicina moderna a încercat să înțeleagă cum funcționează tratamentul cu sirop de smochine. Cercetările au scos la iveală efecte benefice asupra întregului organism, de la inimă la stomac.

Dincolo de efectele sale terapeutice, siropul de smochine este folosit în bucătărie, având diverse întrebuințări. Poate fi folosit pentru a îndulci deserturile ca înlocuitor pentru siropul de arțar. Îl poți pune în plăcinte, biscuiți sau produse de patiserie. De asemenea, se potrivește în granola sau batoane energizante, în deserturi pe bază de fructe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu doar arta culinară beneficiază de efectele siropului de smochine, ci și industria cosmetică. Este un ingredient valoros în șampoane și balsamuri datorită conținutului de zinc și cupru care previn căderea părului.

Sirop de smochine după rețeta clasică

Siropul de smochine se poate prepara atât din smochine uscate, cât și din smochine proaspete. De obicei, sunt folosite cele uscate pentru că se obține o cantitate mai mare de sirop.

Ingrediente

  • 300 g smochine uscate, tocate grosier;
  • 250 g zahăr;
  • 250 ml apă;
  • 1 lingură de suc de lămâie.

Mod de preparare

Se amestecă smochinele, zahărul, apa și sucul de lămâie într-o cratiță. Se pun la fiert la foc mediu, amestecând până se dizolvă zahărul. Se continuă fierberea timp de 10 minute sau până când smochinele se înmoaie. Se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat 20 de minute.

Se strecoară lichidul printr-o plasă fină. Smochinele înmuiate se păstrează pentru a fi folosita la alte deserturi. Va rezulta o cană de lichid.

Siropul se pune din nou în cratiță, la fiert, la foc mediu. Se continuă fierberea, amestecând din când în când, până când siropul se îngroașă și se reduce cu aproximativ o treime. Va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Se transferă într-un borcan sau alt recipient și se lasă să se răcească ușor, apoi se acoperă ermetic și se dă la frigider până când este gata de utilizare. Siropul se va păstra la frigider până la 2 săptămâni.

Citește și

Sirop de smochine fără zahăr

Siropul de smochine fără zahăr poate fi folosit atât ca topping pentru clătite sau goffre, dar și pentru a înlocui zahărul în deserturi.

Ingrediente

2 kg smochine proaspete.

Mod de preparare

Se spală bine smochinele, fără să se strivească. Se pun într-o cratiță, se pune apă cât să le acoperă și se pun pe foc. Se aduce compoziția la punctul de fierbere. Se lasă 20 de minute sau până când smochinele se înmoaie. Apoi, se zdrobesc în oală cu ajutorul dispozitivului cu care se face piure de cartofi.

Se pune o strecurătoare cu găuri mici deasupra unui vas mare. Se varsă smochinele și se strecoară foarte bine. Părțile solide rămase se pun deoparte. Lichidul rămas se strecoară încă o dată printr-un tifon de bumbac curat până când este foarte curat.

Apoi, se pune din nou la fiert și se aduce la punctul de fierbere. Smochinele se pun și ele într-o cratiță și se acoperă cu apă. Se repetă pașii de mai sus de 3-5 ori până când apa în care fierb smochinele nu mai este deloc dulce. De fiecare dată, siropul rezultat după strecurare se pune în vasul de pe foc pus după prima strecurare. Se lasă să fiarbă până când se îngroașă. Când este aproape gata începe să facă spumă. 

Se răcește și se transferă în borcane. Se păstrează la rece.

Ce beneficii are siropul de smochine

Primele utilizări ale siropului de smochine au avut legătură mai mult cu proprietățile sale curative, decât cu gustul. Izvoarele istorice arată că asirienii au fost printre primii care l-au folosit acum mii de ani pentru a trata diverse boli.

Principalul lui rol era acela de laxativ. De fapt, popularitatea din zilele noastre pe întregul globul și-a câștigat-o datorită acestei calități. O companie din California a început să producă în mod industrial sirop de smochine în anul 1885 și să îl vândă ca tratament împotriva constipației. A avut un succes atât de mare, încât a devenit cunoscut rapid în toate SUA și apoi în restul lumii.

Potrivit cercetărilor realizate în vremurilor moderne, siropul de smochine ajută la stabilizarea tensiunii arteriale datorită faptului că aduce un aport considerabil de potasiu în organism. De asemenea, ajută la menținerea sănătății sistemului osos datorită conținutului ridicat de calciu. Află de aici mai multe despre acest fructe, unele dintre cele mai vechi de pe pământ.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide