Smochinele. Totul despre unele dintre cele mai vechi fructe de pe pământ

Smochinul este un arbust care face parte din specia Ficus, originar din partea de sud-vest a Asiei. Astăzi, majoritatea smochinelor din lume sunt cultivate în Grecia, Portugalia, Turcia, Spania și California. Vârful sezonului este toamna, când smochinele sunt dulci și parfumate. Deși în stare proaspătă se găsesc destul de puțin timp, smochinele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Publicat: 21 august 2022, 06:03 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 15:47
smochine întregi și bucăți tăiate pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Poți să consumi smochine în combinație cu aproape orice / Shutterstock

Smochinul comestibil este din punct de vedere tehnic o siconie (o masă de flori inversate) al smochinului comun (Ficus carica). Fiecare floare conține o sămânță, acoperită de o păstaie comestibilă în formă de pară, care este adesea considerată „fructul”. Culoarea depinde de varietate, inclusiv alb, verde, roșu și negru-violet. 

Smochinele au fost cultivate de secole în Orientul Mijlociu. Cultivarea s-a răspândit locurile cu climă caldă și uscată din întreaga lume, iar astăzi Grecia, Portugalia, Turcia și Spania sunt cei mai mari producători.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În mod tradițional, smochinele erau folosite ca îndulcitor pentru deserturi înainte de utilizarea zahărului. Pot fi consumate întregi, coapte, prăjite sau la grătar. 

Smochinele uscate sunt comune pentru că fructele sunt atât de delicate, încât nu există altă modalitate a le păstra pentru perioade mai mari de timp. Datorită sezonului lor scurt și a naturii fragile, smochinele proaspete sunt scumpe. Cele conservate, uscate și congelate sunt considerabil mai accesibile.

Originea și istoria smochinelor

Se crede că smochinele provin din Asia de Vest. Au ajuns în regiunea mediteraneană și, în consecință, în restul lumii, prin migrația umană. Dovezile arheologice arată că smochinele au fost cultivate și consumate încă din anul 5000 î.Hr. Unii cercetători cred că smochinele au fost una dintre primele plante care au fost domesticite de oameni.

De-a lungul istoriei, smochinele au fost folosite și ca simbol al păcii, prosperității și fertilității. Fructul a fost o parte importantă a vieții antice grecești și romane și continuă să joace un rol simbolic în anumite religii, cum ar fi creștinismul, islamul, hinduismul, iudaismul și budismul. Budiștii, de exemplu, cred că Buddha a găsit iluminarea stând sub un smochin.

Cum gătești cu smochine

Întreaga smochină este comestibilă, așa că trebuie spălată înainte de o mânca. Smochina poate fi lăsat întreg sau tăiat în jumătăți sau sferturi și mâncat ca atare, tocat, măcinată, făcut piure sau fiartă. Din smochine se pot face siropuri și gemuri și sunt adesea folosite ca topping pentru iaurt, înghețată și salate.

Smochinele uscate sunt o alternativă convenabilă la cele proaspete și pot fi folosite ca înlocuitor în multe rețete. O jumătate de kilogram de smochine uscate este echivalentul a trei căni de smochine proaspete tocate. Dacă smochinele uscate devin prea tari, se pot înmuia în apă pentru a le hidrata.

Smochinele pot fi asociate cu o varietate de alimente sărate. Sunt perfecte pe platourile de brânzeturi albastre și maturate sărate. De asemenea, se potrivesc perfect cu usturoiul, măslinele și caperele, citricele precum lămâia sau portocala sau cu mezeluri precum pancetta, bacon și șuncă. 

De asemenea, sunt delicioase cu oțet aromat (balsamic sau sherry), nuci de orice fel, produse lactate bogate (smântână, mascarpone) și condimente (scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară și anason stelat).

Ce gust au smochinele

Smochinele proaspete au un gust dulce, de miere și o textură moale și pufoasă, cu semințe vizibile care îi conferă o textură crocantă. Smochinele uscate au o dulceață concentrată și o textură ușor gumoasă.

Este puțin probabil să găsești smochine proaspete perfecte. Căută-le pe cele care sunt încă pline, care cedează ușor la presiune. Atâta timp cât nu se scurge din ele niciun lichid, smochinele ușor crăpate sunt perfecte. Dacă au coaja puțin zbârcită nu înseamnă decât că sunt suficient coapte și că aroma lor a ajuns la maturitate. Dacă coaja este lucioasă înseamnă că au fost culese înainte să se coacă. Se vor mai înmuia puțin dacă sunt lăsate la soare timp de o zi, dar smochinele nu se coc odată culese.

Cum depozitezi smochinele

Ideal este să mănânci smochinele proaspete într-o zi sau două de la cumpărare. Se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, cu mult aer. Se vor păstra puțin mai mult în frigider, dar răcirea le diminuează aroma. 

Pentru a le conserva, smochine întregi trebuie congelate pe o tavă, puse într-un singur strat, apoi se transferă în pungi de congelare. Smochinele congelate sunt bune timp de trei până la șase luni, deși vor fi mai moi odată dezghețate. 

Smochinele uscate trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un recipient etanș într-un loc răcoros și întunecat timp de până la o lună la temperatura camerei. De asemenea, pot fi puse la frigider timp de șase luni până la un an. 

Cele mai comune soiuri de smochine

Există sute de tipuri de smochine, care variază în funcție de culoare și dimensiune, dar în ceea ce privește gustul, există doar diferențe subtile între soiuri. 

Black Mission

Numite după misionarii franciscani spanioli care i-au adus în California în anii 1700, aceste smochine au exteriorul mov închis și interiorul roz intens. Sunt cunoscute pentru faptul că sunt deosebit de dulci.

Kadota

Aceste smochine au formă de lacrimă și sunt galben-verzui la exterior și roz-maronii la interior. Nu sunt la fel de dulci ca smochinele Mission și sunt utilizate în mod obișnuit pentru conservare.

Smochine Turkey

Fidele numelui lor, aceste smochine au pielea violet-maro și un interior roșu. Sunt mari și mai puțin aromate decât alte soiuri de smochine. Această varietate de fructe este denumită uneori și smochine spaniole negre.

Smochine Calimyrna

Aceste smochine sunt mari, cu coaja verde și pulpa roz, lucioasă. Aroma lor are o notă de nuci. Când sunt cultivate în California, se numesc Calimyrna, dar când sunt cultivate în Turcia, sunt cunoscute ca Smyrna.

Smochine Adriatice

Aceste smochine sunt de dimensiuni medii și au coaja galben-verzuie, care este uneori cu dungi. Interiorul lor este roz-roșu vibrant și tind să aibă o aromă mai puternică decât alte tipuri de smochine.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale smochinelor

Smochinele nu sunt doar gustoase, dar sunt și pline de nutrienți buni pentru tine.

Smochinele sunt o sursă bună de fibre și au fost folosite de mult timp ca remediu pentru ameliorarea problemelor sistemului digestiv. Un studiu a constatat că persoanele cu anumite tipuri de sindrom de colon iritabil au observat o reducere a simptomelor după ce au consumat smochine uscate de două ori pe zi timp de opt săptămâni. 

Smochinele sunt, de asemenea, pline de acizi fenolici și flavonoide, care sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceștia pot contribui la riscul de boli cronice și inflamații în organism. Smochinele cu coaja închisă la culoare și cele uscate sunt deosebit de bogate în acești antioxidanți.

În plus, smochinele sunt o sursă bună de magneziu, potasiu și calciu, care sunt minerale importante pentru susținerea sănătății oaselor.

Rețetă de roșii cu smochine și prosciutto

Salata de roșii cu smochine are o influență mediteraneană. Este sățioasă, aromată și poate fi chiar și o masă de prânz la birou, dacă îi adaugi o felie de pâine prăjită.

Amestecul de dulce cu sărat face deliciul acestei salate / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 ml oțet de sherry sau oțet de vin roșu
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru stropire
  • 16 smochine proaspete tocate
  • 450 g roșii cherry (roșii sau galbene) tăiate pe jumătate
  • rucola
  • sare
  • 60 g prosciutto feliat subțire.

Mod de preparare

Se amestecă oțetul, mierea și 1 lingură de ulei într-un castron mare pentru a se combina. Se adaugă smochinele, roșiile și rucola, se asezonează cu sare și se amestecă ușor.

Se transferă salata pe un platou. Se pune prosciutto de jur împrejur.

CELE MAI CITITE
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
dulceață de smochine fără zahăr
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce în bol albastru, decorată cu verdeață
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Salată Cobb pe o farfurie, alături de o sosieră cu dressing și boluri cu ingrediente
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pumpkin Spice Latte
06:51
Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume în bol negru cu lingură, doi morcovi și pătrunjel verde
06:20
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Trei clătite cu dovleac în aluat rulate pe farfurie, cuțit și furculiță, o ceașcă cu cafea, un recipient cu miere, dovleac, și batoane de scorțișoară
05:21
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta în bol, alături de o rodie secționată, furculițe, o sosieră și un pahar
6 noiembrie, 06:51
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
ceapă roșie murată
6 noiembrie, 05:18
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Tartă cu legume spiralate porționată
6 noiembrie, 05:06
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
5 noiembrie, 06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
5 noiembrie, 05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Sfeclă la borcan pentru iarnă. O rețetă clasică, simplă și plină de culoare
Sfeclă la borcan pentru iarnă. O rețetă clasică, simplă și plină de culoare
Sfeclă la borcan pentru iarnă. O rețetă clasică, simplă și plină de culoare
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Cu ce s-a ocupat Joseph Adam când a venit pentru prima oară în România. Din ce făcea bani: A fost primul meu scop
Cu ce s-a ocupat Joseph Adam când a venit pentru prima oară în România. Din ce făcea bani: „A fost primul meu scop”
Cu ce s-a ocupat Joseph Adam când a venit pentru prima oară în România. Din ce făcea bani: „A fost primul meu scop”
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
fresh
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă

Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă

Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat

Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat

Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta

Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
închide