Smochinele. Totul despre unele dintre cele mai vechi fructe de pe pământ

Smochinul este un arbust care face parte din specia Ficus, originar din partea de sud-vest a Asiei. Astăzi, majoritatea smochinelor din lume sunt cultivate în Grecia, Portugalia, Turcia, Spania și California. Vârful sezonului este toamna, când smochinele sunt dulci și parfumate. Deși în stare proaspătă se găsesc destul de puțin timp, smochinele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Publicat: 21 august 2022, 06:03 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 15:47
smochine întregi și bucăți tăiate pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Poți să consumi smochine în combinație cu aproape orice / Shutterstock

Smochinul comestibil este din punct de vedere tehnic o siconie (o masă de flori inversate) al smochinului comun (Ficus carica). Fiecare floare conține o sămânță, acoperită de o păstaie comestibilă în formă de pară, care este adesea considerată „fructul”. Culoarea depinde de varietate, inclusiv alb, verde, roșu și negru-violet. 

Smochinele au fost cultivate de secole în Orientul Mijlociu. Cultivarea s-a răspândit locurile cu climă caldă și uscată din întreaga lume, iar astăzi Grecia, Portugalia, Turcia și Spania sunt cei mai mari producători.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În mod tradițional, smochinele erau folosite ca îndulcitor pentru deserturi înainte de utilizarea zahărului. Pot fi consumate întregi, coapte, prăjite sau la grătar. 

Smochinele uscate sunt comune pentru că fructele sunt atât de delicate, încât nu există altă modalitate a le păstra pentru perioade mai mari de timp. Datorită sezonului lor scurt și a naturii fragile, smochinele proaspete sunt scumpe. Cele conservate, uscate și congelate sunt considerabil mai accesibile.

Originea și istoria smochinelor

Se crede că smochinele provin din Asia de Vest. Au ajuns în regiunea mediteraneană și, în consecință, în restul lumii, prin migrația umană. Dovezile arheologice arată că smochinele au fost cultivate și consumate încă din anul 5000 î.Hr. Unii cercetători cred că smochinele au fost una dintre primele plante care au fost domesticite de oameni.

De-a lungul istoriei, smochinele au fost folosite și ca simbol al păcii, prosperității și fertilității. Fructul a fost o parte importantă a vieții antice grecești și romane și continuă să joace un rol simbolic în anumite religii, cum ar fi creștinismul, islamul, hinduismul, iudaismul și budismul. Budiștii, de exemplu, cred că Buddha a găsit iluminarea stând sub un smochin.

Cum gătești cu smochine

Întreaga smochină este comestibilă, așa că trebuie spălată înainte de o mânca. Smochina poate fi lăsat întreg sau tăiat în jumătăți sau sferturi și mâncat ca atare, tocat, măcinată, făcut piure sau fiartă. Din smochine se pot face siropuri și gemuri și sunt adesea folosite ca topping pentru iaurt, înghețată și salate.

Smochinele uscate sunt o alternativă convenabilă la cele proaspete și pot fi folosite ca înlocuitor în multe rețete. O jumătate de kilogram de smochine uscate este echivalentul a trei căni de smochine proaspete tocate. Dacă smochinele uscate devin prea tari, se pot înmuia în apă pentru a le hidrata.

Smochinele pot fi asociate cu o varietate de alimente sărate. Sunt perfecte pe platourile de brânzeturi albastre și maturate sărate. De asemenea, se potrivesc perfect cu usturoiul, măslinele și caperele, citricele precum lămâia sau portocala sau cu mezeluri precum pancetta, bacon și șuncă. 

De asemenea, sunt delicioase cu oțet aromat (balsamic sau sherry), nuci de orice fel, produse lactate bogate (smântână, mascarpone) și condimente (scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară și anason stelat).

Ce gust au smochinele

Smochinele proaspete au un gust dulce, de miere și o textură moale și pufoasă, cu semințe vizibile care îi conferă o textură crocantă. Smochinele uscate au o dulceață concentrată și o textură ușor gumoasă.

Este puțin probabil să găsești smochine proaspete perfecte. Căută-le pe cele care sunt încă pline, care cedează ușor la presiune. Atâta timp cât nu se scurge din ele niciun lichid, smochinele ușor crăpate sunt perfecte. Dacă au coaja puțin zbârcită nu înseamnă decât că sunt suficient coapte și că aroma lor a ajuns la maturitate. Dacă coaja este lucioasă înseamnă că au fost culese înainte să se coacă. Se vor mai înmuia puțin dacă sunt lăsate la soare timp de o zi, dar smochinele nu se coc odată culese.

Cum depozitezi smochinele

Ideal este să mănânci smochinele proaspete într-o zi sau două de la cumpărare. Se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, cu mult aer. Se vor păstra puțin mai mult în frigider, dar răcirea le diminuează aroma. 

Pentru a le conserva, smochine întregi trebuie congelate pe o tavă, puse într-un singur strat, apoi se transferă în pungi de congelare. Smochinele congelate sunt bune timp de trei până la șase luni, deși vor fi mai moi odată dezghețate. 

Smochinele uscate trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un recipient etanș într-un loc răcoros și întunecat timp de până la o lună la temperatura camerei. De asemenea, pot fi puse la frigider timp de șase luni până la un an. 

Cele mai comune soiuri de smochine

Există sute de tipuri de smochine, care variază în funcție de culoare și dimensiune, dar în ceea ce privește gustul, există doar diferențe subtile între soiuri. 

Black Mission

Numite după misionarii franciscani spanioli care i-au adus în California în anii 1700, aceste smochine au exteriorul mov închis și interiorul roz intens. Sunt cunoscute pentru faptul că sunt deosebit de dulci.

Kadota

Aceste smochine au formă de lacrimă și sunt galben-verzui la exterior și roz-maronii la interior. Nu sunt la fel de dulci ca smochinele Mission și sunt utilizate în mod obișnuit pentru conservare.

Smochine Turkey

Fidele numelui lor, aceste smochine au pielea violet-maro și un interior roșu. Sunt mari și mai puțin aromate decât alte soiuri de smochine. Această varietate de fructe este denumită uneori și smochine spaniole negre.

Smochine Calimyrna

Aceste smochine sunt mari, cu coaja verde și pulpa roz, lucioasă. Aroma lor are o notă de nuci. Când sunt cultivate în California, se numesc Calimyrna, dar când sunt cultivate în Turcia, sunt cunoscute ca Smyrna.

Smochine Adriatice

Aceste smochine sunt de dimensiuni medii și au coaja galben-verzuie, care este uneori cu dungi. Interiorul lor este roz-roșu vibrant și tind să aibă o aromă mai puternică decât alte tipuri de smochine.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale smochinelor

Smochinele nu sunt doar gustoase, dar sunt și pline de nutrienți buni pentru tine.

Smochinele sunt o sursă bună de fibre și au fost folosite de mult timp ca remediu pentru ameliorarea problemelor sistemului digestiv. Un studiu a constatat că persoanele cu anumite tipuri de sindrom de colon iritabil au observat o reducere a simptomelor după ce au consumat smochine uscate de două ori pe zi timp de opt săptămâni. 

Smochinele sunt, de asemenea, pline de acizi fenolici și flavonoide, care sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceștia pot contribui la riscul de boli cronice și inflamații în organism. Smochinele cu coaja închisă la culoare și cele uscate sunt deosebit de bogate în acești antioxidanți.

În plus, smochinele sunt o sursă bună de magneziu, potasiu și calciu, care sunt minerale importante pentru susținerea sănătății oaselor.

Rețetă de roșii cu smochine și prosciutto

Salata de roșii cu smochine are o influență mediteraneană. Este sățioasă, aromată și poate fi chiar și o masă de prânz la birou, dacă îi adaugi o felie de pâine prăjită.

Amestecul de dulce cu sărat face deliciul acestei salate / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 ml oțet de sherry sau oțet de vin roșu
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru stropire
  • 16 smochine proaspete tocate
  • 450 g roșii cherry (roșii sau galbene) tăiate pe jumătate
  • rucola
  • sare
  • 60 g prosciutto feliat subțire.

Mod de preparare

Se amestecă oțetul, mierea și 1 lingură de ulei într-un castron mare pentru a se combina. Se adaugă smochinele, roșiile și rucola, se asezonează cu sare și se amestecă ușor.

Se transferă salata pe un platou. Se pune prosciutto de jur împrejur.

CELE MAI CITITE
Prăjitură cu cireșe și cocos porționată în tava de copt
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Prăjiturele cu cireșe, una secționată pe un platou de lemn
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Crochete din mămăligă cu parmezan pe un platou rotund de lemn, alături de un bol cu sos de brânzeturi și o solniță
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde porționată pe o farfurie cu roșii și rucola
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
femeie care mănâncă salate sub 400 de calorii
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Înghețată de căpșuni cu cireșe în bol, decorată cu mentă, cireșe și căpșuni, alături de un bol cu cireșe
08:16
Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon
Porție de paste penne cu pesto de busuioc și parmezan în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu parmezan, un bol cu sos pesto, o sticlă cu ulei, usturoi și frunze de busuioc
07:46
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Limonadă cu ghimbir și mentă în două pahare, alături de ghimbir, mentă și lămâi proaspete
17 iunie, 08:57
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz, unul rupt
17 iunie, 06:51
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval, decorată cu cimbru, alături de un recipient de sticlă cu ulei și verdeață și frunze de busuioc
16 iunie, 12:26
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Gem de căpșuni fără conservanți în borcan și în lingură, alături de un bol cu căpșuni proaspete
16 iunie, 12:21
Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
15 iunie, 12:30
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Înghețată de căpșuni cu banane în caserolă cu lingură și într-un cornet, alături de căpșuni proaspete, două cornete de înghețată și o banană tăiată în rondele
15 iunie, 12:29
Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
1
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Rețeta de cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere este cea mai ușoară variantă de umplere a prăjiturilor. Nu ai nevoie decât de trei ingrediente și poate fi...
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
2
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Dacă vrei un desert rapid și ușor de făcut, atunci poți alege să faci o înghețată de banane cu ciocolată. Nu ai nevoie de mai mult de 20 de minute pentru...
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
3
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
Atunci când ai nevoie de o gustare sănătoasă și hrănitoare, iaurtul grecesc pare una dintre cele mai bune opțiuni. Doar că te poți plictisi de el, oricât de conștientă ai fi...
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
4
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Pentru gustări simple, rapide și delicioase sau pentru un platou festiv, îți oferim o rețetă de coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Sunt și gustoase, dar și aspectuoase. Combinația de brânză...
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
5
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Parteneri
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre semnele surori
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre „semnele surori”
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre „semnele surori”
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Luna Căpșună 2024. Când are loc prima Lună Plină din această vară
Luna Căpșună 2024. Când are loc prima Lună Plină din această vară
Luna Căpșună 2024. Când are loc prima Lună Plină din această vară
Ștrudel cu vișine și aluat simplu de casă
Ștrudel cu vișine și aluat simplu de casă
Ștrudel cu vișine și aluat simplu de casă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
fresh
Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă

Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă

Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos

Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos

Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon

Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon
închide