Smochinele. Totul despre unele dintre cele mai vechi fructe de pe pământ

Smochinul este un arbust care face parte din specia Ficus, originar din partea de sud-vest a Asiei. Astăzi, majoritatea smochinelor din lume sunt cultivate în Grecia, Portugalia, Turcia, Spania și California. Vârful sezonului este toamna, când smochinele sunt dulci și parfumate. Deși în stare proaspătă se găsesc destul de puțin timp, smochinele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Publicat: 21 august 2022, 06:03 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 15:47
smochine întregi și bucăți tăiate pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Poți să consumi smochine în combinație cu aproape orice / Shutterstock

Smochinul comestibil este din punct de vedere tehnic o siconie (o masă de flori inversate) al smochinului comun (Ficus carica). Fiecare floare conține o sămânță, acoperită de o păstaie comestibilă în formă de pară, care este adesea considerată „fructul”. Culoarea depinde de varietate, inclusiv alb, verde, roșu și negru-violet. 

Smochinele au fost cultivate de secole în Orientul Mijlociu. Cultivarea s-a răspândit locurile cu climă caldă și uscată din întreaga lume, iar astăzi Grecia, Portugalia, Turcia și Spania sunt cei mai mari producători.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În mod tradițional, smochinele erau folosite ca îndulcitor pentru deserturi înainte de utilizarea zahărului. Pot fi consumate întregi, coapte, prăjite sau la grătar. 

Smochinele uscate sunt comune pentru că fructele sunt atât de delicate, încât nu există altă modalitate a le păstra pentru perioade mai mari de timp. Datorită sezonului lor scurt și a naturii fragile, smochinele proaspete sunt scumpe. Cele conservate, uscate și congelate sunt considerabil mai accesibile.

Originea și istoria smochinelor

Se crede că smochinele provin din Asia de Vest. Au ajuns în regiunea mediteraneană și, în consecință, în restul lumii, prin migrația umană. Dovezile arheologice arată că smochinele au fost cultivate și consumate încă din anul 5000 î.Hr. Unii cercetători cred că smochinele au fost una dintre primele plante care au fost domesticite de oameni.

De-a lungul istoriei, smochinele au fost folosite și ca simbol al păcii, prosperității și fertilității. Fructul a fost o parte importantă a vieții antice grecești și romane și continuă să joace un rol simbolic în anumite religii, cum ar fi creștinismul, islamul, hinduismul, iudaismul și budismul. Budiștii, de exemplu, cred că Buddha a găsit iluminarea stând sub un smochin.

Cum gătești cu smochine

Întreaga smochină este comestibilă, așa că trebuie spălată înainte de o mânca. Smochina poate fi lăsat întreg sau tăiat în jumătăți sau sferturi și mâncat ca atare, tocat, măcinată, făcut piure sau fiartă. Din smochine se pot face siropuri și gemuri și sunt adesea folosite ca topping pentru iaurt, înghețată și salate.

Smochinele uscate sunt o alternativă convenabilă la cele proaspete și pot fi folosite ca înlocuitor în multe rețete. O jumătate de kilogram de smochine uscate este echivalentul a trei căni de smochine proaspete tocate. Dacă smochinele uscate devin prea tari, se pot înmuia în apă pentru a le hidrata.

Smochinele pot fi asociate cu o varietate de alimente sărate. Sunt perfecte pe platourile de brânzeturi albastre și maturate sărate. De asemenea, se potrivesc perfect cu usturoiul, măslinele și caperele, citricele precum lămâia sau portocala sau cu mezeluri precum pancetta, bacon și șuncă. 

De asemenea, sunt delicioase cu oțet aromat (balsamic sau sherry), nuci de orice fel, produse lactate bogate (smântână, mascarpone) și condimente (scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară și anason stelat).

Ce gust au smochinele

Smochinele proaspete au un gust dulce, de miere și o textură moale și pufoasă, cu semințe vizibile care îi conferă o textură crocantă. Smochinele uscate au o dulceață concentrată și o textură ușor gumoasă.

Este puțin probabil să găsești smochine proaspete perfecte. Căută-le pe cele care sunt încă pline, care cedează ușor la presiune. Atâta timp cât nu se scurge din ele niciun lichid, smochinele ușor crăpate sunt perfecte. Dacă au coaja puțin zbârcită nu înseamnă decât că sunt suficient coapte și că aroma lor a ajuns la maturitate. Dacă coaja este lucioasă înseamnă că au fost culese înainte să se coacă. Se vor mai înmuia puțin dacă sunt lăsate la soare timp de o zi, dar smochinele nu se coc odată culese.

Cum depozitezi smochinele

Ideal este să mănânci smochinele proaspete într-o zi sau două de la cumpărare. Se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, cu mult aer. Se vor păstra puțin mai mult în frigider, dar răcirea le diminuează aroma. 

Pentru a le conserva, smochine întregi trebuie congelate pe o tavă, puse într-un singur strat, apoi se transferă în pungi de congelare. Smochinele congelate sunt bune timp de trei până la șase luni, deși vor fi mai moi odată dezghețate. 

Smochinele uscate trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un recipient etanș într-un loc răcoros și întunecat timp de până la o lună la temperatura camerei. De asemenea, pot fi puse la frigider timp de șase luni până la un an. 

Cele mai comune soiuri de smochine

Există sute de tipuri de smochine, care variază în funcție de culoare și dimensiune, dar în ceea ce privește gustul, există doar diferențe subtile între soiuri. 

Black Mission

Numite după misionarii franciscani spanioli care i-au adus în California în anii 1700, aceste smochine au exteriorul mov închis și interiorul roz intens. Sunt cunoscute pentru faptul că sunt deosebit de dulci.

Kadota

Aceste smochine au formă de lacrimă și sunt galben-verzui la exterior și roz-maronii la interior. Nu sunt la fel de dulci ca smochinele Mission și sunt utilizate în mod obișnuit pentru conservare.

Smochine Turkey

Fidele numelui lor, aceste smochine au pielea violet-maro și un interior roșu. Sunt mari și mai puțin aromate decât alte soiuri de smochine. Această varietate de fructe este denumită uneori și smochine spaniole negre.

Smochine Calimyrna

Aceste smochine sunt mari, cu coaja verde și pulpa roz, lucioasă. Aroma lor are o notă de nuci. Când sunt cultivate în California, se numesc Calimyrna, dar când sunt cultivate în Turcia, sunt cunoscute ca Smyrna.

Smochine Adriatice

Aceste smochine sunt de dimensiuni medii și au coaja galben-verzuie, care este uneori cu dungi. Interiorul lor este roz-roșu vibrant și tind să aibă o aromă mai puternică decât alte tipuri de smochine.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale smochinelor

Smochinele nu sunt doar gustoase, dar sunt și pline de nutrienți buni pentru tine.

Smochinele sunt o sursă bună de fibre și au fost folosite de mult timp ca remediu pentru ameliorarea problemelor sistemului digestiv. Un studiu a constatat că persoanele cu anumite tipuri de sindrom de colon iritabil au observat o reducere a simptomelor după ce au consumat smochine uscate de două ori pe zi timp de opt săptămâni. 

Smochinele sunt, de asemenea, pline de acizi fenolici și flavonoide, care sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceștia pot contribui la riscul de boli cronice și inflamații în organism. Smochinele cu coaja închisă la culoare și cele uscate sunt deosebit de bogate în acești antioxidanți.

În plus, smochinele sunt o sursă bună de magneziu, potasiu și calciu, care sunt minerale importante pentru susținerea sănătății oaselor.

Rețetă de roșii cu smochine și prosciutto

Salata de roșii cu smochine are o influență mediteraneană. Este sățioasă, aromată și poate fi chiar și o masă de prânz la birou, dacă îi adaugi o felie de pâine prăjită.

Amestecul de dulce cu sărat face deliciul acestei salate / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 ml oțet de sherry sau oțet de vin roșu
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru stropire
  • 16 smochine proaspete tocate
  • 450 g roșii cherry (roșii sau galbene) tăiate pe jumătate
  • rucola
  • sare
  • 60 g prosciutto feliat subțire.

Mod de preparare

Se amestecă oțetul, mierea și 1 lingură de ulei într-un castron mare pentru a se combina. Se adaugă smochinele, roșiile și rucola, se asezonează cu sare și se amestecă ușor.

Se transferă salata pe un platou. Se pune prosciutto de jur împrejur.

CELE MAI CITITE
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Friptură glazurată cu sos de merișoare
Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor
Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Porții de ruladă cu ness
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Galerie foto
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de țelină cu morcovi și maioneză pe felie de pâine
Galerie foto
Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase
Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase
borcan de dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
07:23
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
06:19
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
8 octombrie, 08:20
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Porție de tort Malakoff
8 octombrie, 06:28
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
7 octombrie, 08:40
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
7 octombrie, 06:36
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Kombucha pusă într-un borcan transparent
6 octombrie, 12:00
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
6 octombrie, 11:56
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
Românii, dependenţi de cash: doar 30% dintre tranzacţii sunt efectuate cu cardul, iar 4 din 10 oameni primesc încă bani lichizi la salariu
Românii, dependenţi de cash: doar 30% dintre tranzacţii sunt efectuate cu cardul, iar 4 din 10 oameni primesc încă bani lichizi la salariu
Românii, dependenţi de cash: doar 30% dintre tranzacţii sunt efectuate cu cardul, iar 4 din 10 oameni primesc încă bani lichizi la salariu
Cine e tânăra de 24 de ani care a declanşat un scandal uriaş, după ce a fost surprinsă în compania unui bărbat de 61 de ani
Cine e tânăra de 24 de ani care a declanşat un scandal uriaş, după ce a fost surprinsă în compania unui bărbat de 61 de ani
Cine e tânăra de 24 de ani care a declanşat un scandal uriaş, după ce a fost surprinsă în compania unui bărbat de 61 de ani
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Află câți ani au gemenii faimoasei Victoria Ruffo, protagonista din La Madrastra. Așa au crescut cei doi
Află câți ani au gemenii faimoasei Victoria Ruffo, protagonista din La Madrastra. Așa au crescut cei doi
Află câți ani au gemenii faimoasei Victoria Ruffo, protagonista din La Madrastra. Așa au crescut cei doi
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Taylor Swift a strălucit la meciul dintre Kansas City Chiefs și New Orleans Saints. Diva și-a susținut iubitul fotbalist, la două zile după ce acesta a împlinit 35 de ani
Taylor Swift a strălucit la meciul dintre Kansas City Chiefs și New Orleans Saints. Diva și-a susținut iubitul fotbalist, la două zile după ce acesta a împlinit 35 de ani
Taylor Swift a strălucit la meciul dintre Kansas City Chiefs și New Orleans Saints. Diva și-a susținut iubitul fotbalist, la două zile după ce acesta a împlinit 35 de ani
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
fresh
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească

Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească

Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească

Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult

Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
închide