Smochinele. Totul despre unele dintre cele mai vechi fructe de pe pământ

Smochinul este un arbust care face parte din specia Ficus, originar din partea de sud-vest a Asiei. Astăzi, majoritatea smochinelor din lume sunt cultivate în Grecia, Portugalia, Turcia, Spania și California. Vârful sezonului este toamna, când smochinele sunt dulci și parfumate. Deși în stare proaspătă se găsesc destul de puțin timp, smochinele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Publicat: 21 august 2022, 06:03 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 15:47
smochine întregi și bucăți tăiate pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Poți să consumi smochine în combinație cu aproape orice / Shutterstock

Smochinul comestibil este din punct de vedere tehnic o siconie (o masă de flori inversate) al smochinului comun (Ficus carica). Fiecare floare conține o sămânță, acoperită de o păstaie comestibilă în formă de pară, care este adesea considerată „fructul”. Culoarea depinde de varietate, inclusiv alb, verde, roșu și negru-violet. 

Smochinele au fost cultivate de secole în Orientul Mijlociu. Cultivarea s-a răspândit locurile cu climă caldă și uscată din întreaga lume, iar astăzi Grecia, Portugalia, Turcia și Spania sunt cei mai mari producători.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În mod tradițional, smochinele erau folosite ca îndulcitor pentru deserturi înainte de utilizarea zahărului. Pot fi consumate întregi, coapte, prăjite sau la grătar. 

Smochinele uscate sunt comune pentru că fructele sunt atât de delicate, încât nu există altă modalitate a le păstra pentru perioade mai mari de timp. Datorită sezonului lor scurt și a naturii fragile, smochinele proaspete sunt scumpe. Cele conservate, uscate și congelate sunt considerabil mai accesibile.

Originea și istoria smochinelor

Se crede că smochinele provin din Asia de Vest. Au ajuns în regiunea mediteraneană și, în consecință, în restul lumii, prin migrația umană. Dovezile arheologice arată că smochinele au fost cultivate și consumate încă din anul 5000 î.Hr. Unii cercetători cred că smochinele au fost una dintre primele plante care au fost domesticite de oameni.

De-a lungul istoriei, smochinele au fost folosite și ca simbol al păcii, prosperității și fertilității. Fructul a fost o parte importantă a vieții antice grecești și romane și continuă să joace un rol simbolic în anumite religii, cum ar fi creștinismul, islamul, hinduismul, iudaismul și budismul. Budiștii, de exemplu, cred că Buddha a găsit iluminarea stând sub un smochin.

Cum gătești cu smochine

Întreaga smochină este comestibilă, așa că trebuie spălată înainte de o mânca. Smochina poate fi lăsat întreg sau tăiat în jumătăți sau sferturi și mâncat ca atare, tocat, măcinată, făcut piure sau fiartă. Din smochine se pot face siropuri și gemuri și sunt adesea folosite ca topping pentru iaurt, înghețată și salate.

Smochinele uscate sunt o alternativă convenabilă la cele proaspete și pot fi folosite ca înlocuitor în multe rețete. O jumătate de kilogram de smochine uscate este echivalentul a trei căni de smochine proaspete tocate. Dacă smochinele uscate devin prea tari, se pot înmuia în apă pentru a le hidrata.

Smochinele pot fi asociate cu o varietate de alimente sărate. Sunt perfecte pe platourile de brânzeturi albastre și maturate sărate. De asemenea, se potrivesc perfect cu usturoiul, măslinele și caperele, citricele precum lămâia sau portocala sau cu mezeluri precum pancetta, bacon și șuncă. 

De asemenea, sunt delicioase cu oțet aromat (balsamic sau sherry), nuci de orice fel, produse lactate bogate (smântână, mascarpone) și condimente (scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară și anason stelat).

Ce gust au smochinele

Smochinele proaspete au un gust dulce, de miere și o textură moale și pufoasă, cu semințe vizibile care îi conferă o textură crocantă. Smochinele uscate au o dulceață concentrată și o textură ușor gumoasă.

Este puțin probabil să găsești smochine proaspete perfecte. Căută-le pe cele care sunt încă pline, care cedează ușor la presiune. Atâta timp cât nu se scurge din ele niciun lichid, smochinele ușor crăpate sunt perfecte. Dacă au coaja puțin zbârcită nu înseamnă decât că sunt suficient coapte și că aroma lor a ajuns la maturitate. Dacă coaja este lucioasă înseamnă că au fost culese înainte să se coacă. Se vor mai înmuia puțin dacă sunt lăsate la soare timp de o zi, dar smochinele nu se coc odată culese.

Cum depozitezi smochinele

Ideal este să mănânci smochinele proaspete într-o zi sau două de la cumpărare. Se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, cu mult aer. Se vor păstra puțin mai mult în frigider, dar răcirea le diminuează aroma. 

Pentru a le conserva, smochine întregi trebuie congelate pe o tavă, puse într-un singur strat, apoi se transferă în pungi de congelare. Smochinele congelate sunt bune timp de trei până la șase luni, deși vor fi mai moi odată dezghețate. 

Smochinele uscate trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un recipient etanș într-un loc răcoros și întunecat timp de până la o lună la temperatura camerei. De asemenea, pot fi puse la frigider timp de șase luni până la un an. 

Cele mai comune soiuri de smochine

Există sute de tipuri de smochine, care variază în funcție de culoare și dimensiune, dar în ceea ce privește gustul, există doar diferențe subtile între soiuri. 

Black Mission

Numite după misionarii franciscani spanioli care i-au adus în California în anii 1700, aceste smochine au exteriorul mov închis și interiorul roz intens. Sunt cunoscute pentru faptul că sunt deosebit de dulci.

Kadota

Aceste smochine au formă de lacrimă și sunt galben-verzui la exterior și roz-maronii la interior. Nu sunt la fel de dulci ca smochinele Mission și sunt utilizate în mod obișnuit pentru conservare.

Smochine Turkey

Fidele numelui lor, aceste smochine au pielea violet-maro și un interior roșu. Sunt mari și mai puțin aromate decât alte soiuri de smochine. Această varietate de fructe este denumită uneori și smochine spaniole negre.

Smochine Calimyrna

Aceste smochine sunt mari, cu coaja verde și pulpa roz, lucioasă. Aroma lor are o notă de nuci. Când sunt cultivate în California, se numesc Calimyrna, dar când sunt cultivate în Turcia, sunt cunoscute ca Smyrna.

Smochine Adriatice

Aceste smochine sunt de dimensiuni medii și au coaja galben-verzuie, care este uneori cu dungi. Interiorul lor este roz-roșu vibrant și tind să aibă o aromă mai puternică decât alte tipuri de smochine.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale smochinelor

Smochinele nu sunt doar gustoase, dar sunt și pline de nutrienți buni pentru tine.

Smochinele sunt o sursă bună de fibre și au fost folosite de mult timp ca remediu pentru ameliorarea problemelor sistemului digestiv. Un studiu a constatat că persoanele cu anumite tipuri de sindrom de colon iritabil au observat o reducere a simptomelor după ce au consumat smochine uscate de două ori pe zi timp de opt săptămâni. 

Smochinele sunt, de asemenea, pline de acizi fenolici și flavonoide, care sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceștia pot contribui la riscul de boli cronice și inflamații în organism. Smochinele cu coaja închisă la culoare și cele uscate sunt deosebit de bogate în acești antioxidanți.

În plus, smochinele sunt o sursă bună de magneziu, potasiu și calciu, care sunt minerale importante pentru susținerea sănătății oaselor.

Rețetă de roșii cu smochine și prosciutto

Salata de roșii cu smochine are o influență mediteraneană. Este sățioasă, aromată și poate fi chiar și o masă de prânz la birou, dacă îi adaugi o felie de pâine prăjită.

Amestecul de dulce cu sărat face deliciul acestei salate / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 ml oțet de sherry sau oțet de vin roșu
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru stropire
  • 16 smochine proaspete tocate
  • 450 g roșii cherry (roșii sau galbene) tăiate pe jumătate
  • rucola
  • sare
  • 60 g prosciutto feliat subțire.

Mod de preparare

Se amestecă oțetul, mierea și 1 lingură de ulei într-un castron mare pentru a se combina. Se adaugă smochinele, roșiile și rucola, se asezonează cu sare și se amestecă ușor.

Se transferă salata pe un platou. Se pune prosciutto de jur împrejur.

CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui
Galerie foto
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească
Dulceață de smochine fără zahăr, pusă în două borcane
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Galerie foto
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide