Smochinele. Totul despre unele dintre cele mai vechi fructe de pe pământ

Smochinul este un arbust care face parte din specia Ficus, originar din partea de sud-vest a Asiei. Astăzi, majoritatea smochinelor din lume sunt cultivate în Grecia, Portugalia, Turcia, Spania și California. Vârful sezonului este toamna, când smochinele sunt dulci și parfumate. Deși în stare proaspătă se găsesc destul de puțin timp, smochinele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Publicat: 21 august 2022, 06:03 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 15:47
smochine întregi și bucăți tăiate pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Poți să consumi smochine în combinație cu aproape orice / Shutterstock

Smochinul comestibil este din punct de vedere tehnic o siconie (o masă de flori inversate) al smochinului comun (Ficus carica). Fiecare floare conține o sămânță, acoperită de o păstaie comestibilă în formă de pară, care este adesea considerată „fructul”. Culoarea depinde de varietate, inclusiv alb, verde, roșu și negru-violet. 

Smochinele au fost cultivate de secole în Orientul Mijlociu. Cultivarea s-a răspândit locurile cu climă caldă și uscată din întreaga lume, iar astăzi Grecia, Portugalia, Turcia și Spania sunt cei mai mari producători.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În mod tradițional, smochinele erau folosite ca îndulcitor pentru deserturi înainte de utilizarea zahărului. Pot fi consumate întregi, coapte, prăjite sau la grătar. 

Smochinele uscate sunt comune pentru că fructele sunt atât de delicate, încât nu există altă modalitate a le păstra pentru perioade mai mari de timp. Datorită sezonului lor scurt și a naturii fragile, smochinele proaspete sunt scumpe. Cele conservate, uscate și congelate sunt considerabil mai accesibile.

Originea și istoria smochinelor

Se crede că smochinele provin din Asia de Vest. Au ajuns în regiunea mediteraneană și, în consecință, în restul lumii, prin migrația umană. Dovezile arheologice arată că smochinele au fost cultivate și consumate încă din anul 5000 î.Hr. Unii cercetători cred că smochinele au fost una dintre primele plante care au fost domesticite de oameni.

De-a lungul istoriei, smochinele au fost folosite și ca simbol al păcii, prosperității și fertilității. Fructul a fost o parte importantă a vieții antice grecești și romane și continuă să joace un rol simbolic în anumite religii, cum ar fi creștinismul, islamul, hinduismul, iudaismul și budismul. Budiștii, de exemplu, cred că Buddha a găsit iluminarea stând sub un smochin.

Cum gătești cu smochine

Întreaga smochină este comestibilă, așa că trebuie spălată înainte de o mânca. Smochina poate fi lăsat întreg sau tăiat în jumătăți sau sferturi și mâncat ca atare, tocat, măcinată, făcut piure sau fiartă. Din smochine se pot face siropuri și gemuri și sunt adesea folosite ca topping pentru iaurt, înghețată și salate.

Smochinele uscate sunt o alternativă convenabilă la cele proaspete și pot fi folosite ca înlocuitor în multe rețete. O jumătate de kilogram de smochine uscate este echivalentul a trei căni de smochine proaspete tocate. Dacă smochinele uscate devin prea tari, se pot înmuia în apă pentru a le hidrata.

Smochinele pot fi asociate cu o varietate de alimente sărate. Sunt perfecte pe platourile de brânzeturi albastre și maturate sărate. De asemenea, se potrivesc perfect cu usturoiul, măslinele și caperele, citricele precum lămâia sau portocala sau cu mezeluri precum pancetta, bacon și șuncă. 

De asemenea, sunt delicioase cu oțet aromat (balsamic sau sherry), nuci de orice fel, produse lactate bogate (smântână, mascarpone) și condimente (scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară și anason stelat).

Ce gust au smochinele

Smochinele proaspete au un gust dulce, de miere și o textură moale și pufoasă, cu semințe vizibile care îi conferă o textură crocantă. Smochinele uscate au o dulceață concentrată și o textură ușor gumoasă.

Este puțin probabil să găsești smochine proaspete perfecte. Căută-le pe cele care sunt încă pline, care cedează ușor la presiune. Atâta timp cât nu se scurge din ele niciun lichid, smochinele ușor crăpate sunt perfecte. Dacă au coaja puțin zbârcită nu înseamnă decât că sunt suficient coapte și că aroma lor a ajuns la maturitate. Dacă coaja este lucioasă înseamnă că au fost culese înainte să se coacă. Se vor mai înmuia puțin dacă sunt lăsate la soare timp de o zi, dar smochinele nu se coc odată culese.

Cum depozitezi smochinele

Ideal este să mănânci smochinele proaspete într-o zi sau două de la cumpărare. Se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, cu mult aer. Se vor păstra puțin mai mult în frigider, dar răcirea le diminuează aroma. 

Pentru a le conserva, smochine întregi trebuie congelate pe o tavă, puse într-un singur strat, apoi se transferă în pungi de congelare. Smochinele congelate sunt bune timp de trei până la șase luni, deși vor fi mai moi odată dezghețate. 

Smochinele uscate trebuie păstrate în ambalajul original sau într-un recipient etanș într-un loc răcoros și întunecat timp de până la o lună la temperatura camerei. De asemenea, pot fi puse la frigider timp de șase luni până la un an. 

Cele mai comune soiuri de smochine

Există sute de tipuri de smochine, care variază în funcție de culoare și dimensiune, dar în ceea ce privește gustul, există doar diferențe subtile între soiuri. 

Black Mission

Numite după misionarii franciscani spanioli care i-au adus în California în anii 1700, aceste smochine au exteriorul mov închis și interiorul roz intens. Sunt cunoscute pentru faptul că sunt deosebit de dulci.

Kadota

Aceste smochine au formă de lacrimă și sunt galben-verzui la exterior și roz-maronii la interior. Nu sunt la fel de dulci ca smochinele Mission și sunt utilizate în mod obișnuit pentru conservare.

Smochine Turkey

Fidele numelui lor, aceste smochine au pielea violet-maro și un interior roșu. Sunt mari și mai puțin aromate decât alte soiuri de smochine. Această varietate de fructe este denumită uneori și smochine spaniole negre.

Smochine Calimyrna

Aceste smochine sunt mari, cu coaja verde și pulpa roz, lucioasă. Aroma lor are o notă de nuci. Când sunt cultivate în California, se numesc Calimyrna, dar când sunt cultivate în Turcia, sunt cunoscute ca Smyrna.

Smochine Adriatice

Aceste smochine sunt de dimensiuni medii și au coaja galben-verzuie, care este uneori cu dungi. Interiorul lor este roz-roșu vibrant și tind să aibă o aromă mai puternică decât alte tipuri de smochine.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale smochinelor

Smochinele nu sunt doar gustoase, dar sunt și pline de nutrienți buni pentru tine.

Smochinele sunt o sursă bună de fibre și au fost folosite de mult timp ca remediu pentru ameliorarea problemelor sistemului digestiv. Un studiu a constatat că persoanele cu anumite tipuri de sindrom de colon iritabil au observat o reducere a simptomelor după ce au consumat smochine uscate de două ori pe zi timp de opt săptămâni. 

Smochinele sunt, de asemenea, pline de acizi fenolici și flavonoide, care sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceștia pot contribui la riscul de boli cronice și inflamații în organism. Smochinele cu coaja închisă la culoare și cele uscate sunt deosebit de bogate în acești antioxidanți.

În plus, smochinele sunt o sursă bună de magneziu, potasiu și calciu, care sunt minerale importante pentru susținerea sănătății oaselor.

Rețetă de roșii cu smochine și prosciutto

Salata de roșii cu smochine are o influență mediteraneană. Este sățioasă, aromată și poate fi chiar și o masă de prânz la birou, dacă îi adaugi o felie de pâine prăjită.

Amestecul de dulce cu sărat face deliciul acestei salate / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 ml oțet de sherry sau oțet de vin roșu
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru stropire
  • 16 smochine proaspete tocate
  • 450 g roșii cherry (roșii sau galbene) tăiate pe jumătate
  • rucola
  • sare
  • 60 g prosciutto feliat subțire.

Mod de preparare

Se amestecă oțetul, mierea și 1 lingură de ulei într-un castron mare pentru a se combina. Se adaugă smochinele, roșiile și rucola, se asezonează cu sare și se amestecă ușor.

Se transferă salata pe un platou. Se pune prosciutto de jur împrejur.

CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
femeie care mănâncă salate sub 400 de calorii
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: Este ceva incredibil!
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
fresh
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
închide