Supă tarator. Cea mai delicioasă supă rece de castraveți
Ai auzit de delicioasa supă tarator? Dacă ai fost în vacanță în Bulgaria sau în Albania cu siguranță ai găsit-o în meniurile restarantelor și poate ai și încercat-o. În aceste două țări este un preparat tradițional, consumat de tineri și bătrâni deopotrivă.
În Bulgaria și în Albania supa tarator, supă rece cu iaurt și castraveți, este consumată ca aperitiv cu un pahar de mastic, ouzo sau rakia. Primăvara o găsești într-o variantă cu salată verde tocată mărunt în loc de castravete, iar iarna cu murături. Se poate servi în pahar sau în bol, ca supă sau ca aperitiv, uneori chiar ca fel principal.
Ingrediente
Mod de preparare
Se tăie castraveții cuburi și se pun într-un bol. De asemenea, se pot da pe răzătoare. Se bate iaurtul cu o furculiță până devine lichid și se toarnă peste castraveți. Se adaugă usturoiul zdrobit, nucile și mărarul tocat precum și sare și ulei după gust.
Dacă este nevoie, se adăugă puțină apă pentru a face supa cât de lichidă se dorește. Se pune la frigider să se răcească sau se pot adăuga cuburi de gheață.
Supa tarator are variante în țările Balcanice
Nu doar în Bulgaria și Albania supa de castraveți este un fel de mâncare foarte poplar. În toate țările din Balcani și în cele din Orientul Mijlociu există variante. In acestea iaurtul și castraveții sunt ingrediente principale, dar diferă codimentele și alte adaosuri care aduc texturi diferite.
În esență supa tarator seamănă cu sosul tzatiki, doar că are un ingredient care îi dă o textură deosebită: nuci. Iaurtul a apărut printre ingredientele supei relativ târziu, la jumătatea secolului trecut. Înainte avea la bază oțet și apă. Atunci când țăranii o luau la câmp se punea mai multă sare.
Poți face acasă la tine supă tarator fără prea mari pregătiri. Este extrem de ușor de gătit, într-un timp scurt ce nu depășește 10 minute. Nu ai nevoie nici de prea multe ustensile, nici măcar de aragaz sau cuptor. Află mai multe despre beneficiile sucului de spanac și castravete.
Ideal este să alegi castraveți cât mai proaspeți. Le poți curăța coaja, dar nu este indicat pentru că ea aduce nu doar fibre, ci și o textură mai crocantă. Iaurtul poate fi simplu, dar ar trebui să fie integral. Cel degresat poate fi prea apos.
Dacă vrei să aduci o notă mai deosebită supei poți să prăjești puțin nucile, apoi să le pisezi. Vor aduce un gust mai aparte, cu o notă de fum.