Cum să prepari cina în 15 minute. 8 rețete din care să te inspiri
Poți face cina în 15 minute fără prea mari bătăi de cap și fără să faci rabat de la gust. Cea mai simplă și mai savuroasă soluție este să combini proteinele de origine animală cu legume. Nu doar că vei obține preparate delicioase, dar vei avea și o cină ușoară. Uite cum poți să prepari cina în 15 minute.
Masa de seară ar trebui să fie ușoară, cu un aport caloric scăzut, fără prea mulți carbohidrați pentru ca somnul tău să fie de calitate.
Pentru a putea găti repede cina trebuie să fii destul de organizată și să îți faci un plan alimentar pe o săptămână astfel încât să ai la îndemână tot ceea ce ai nevoie.
Somon cu orzo și ciuperci
Pentru a face somon cu orzo și ciuperci vei avea nevoie de maximum 15 minute. Este un preparat cremos, foarte aromat și hrănitor. Încearcă și rețeta de somon cu broccoli.
Ingrediente
- 500 ml supă de pui
- 60 g smântână groasă
- 1 linguriță de praf de usturoi
- ½ linguriță de sare, împărțită
- ⅛ linguriță de piper măcinat plus ¼ de linguriță, împărțit
- 200 g ciuperci feliate
- 250 g orzo integral de grâu
- 500 g baby spanac
- 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin
- 4 fileuri de somon
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se amestecă supa de pui, smântâna, pudra de usturoi, ¼ de linguriță de sare și ⅛ de linguriță de piper într-o tigaie mare. Se adaugă ciupercile și orzo. Apoi se acoperă și se aduce la punctul de fierbere. Se pune spanacul, se reduce focul și se acoperă. Se lasă până când orzo este fiert, iar sosul s-a redus și s-a îngroșat, 10-12 minute.
Între timp, se ung cu ulei bucățile de somon pe ambele părți. Se presară cu sarea și piperul rămase. Se pun pe o foaie de copt și se dau la cuptor 8 – 10 minute. Se servește cu orzo.
Paste cu somon și lămâie
Ce poate fi mai rapid de gătit decât o porție de paste cu somon? Cele două ingrediente principale se gătesc în 10-12 minute, iar combinația dintre ele este absolut delicioasă.
Ingrediente
- 220 g paste
- 5 linguri de ulei de măsline
- 5 căței de usturoi tocați
- 1 linguriță de pastă de anșoa
- ¼ linguriță de paprika
- zeama de la 1 lămâie
- 2 fileuri de somon gătit la cuptor
- pătrunjel proaspăt tocat
- sare
- 2 linguri de pesmet
Mod de preparare
Se gătesc pastele potrivit indicațiilor de pe ambalaj. Se scurg, dar se păstrează 120 ml de apă din care au fiert.
E amestecă uleiul, usturoiu, pasta de anșoa, paprika, zeama de lămâie și se pun într-o tigaie. Se gătesc la foc mediu pentru 3 minute. Apoi se pune apa în care au fiert pastele, somonul, pastele, pătrunjelul și sarea. Se mai gătesc încă 2 minute, cât să se întrepătrundă aromele. Se servesc cu pesmet presărat deasupra.
Salată de fasole neagră și quinoa
Dacă vrei să ai o cină vegetariană atunci trebuie neapărat să gătești această salată hrănitoare. Este genul de preparat care poate fi o masă în sine, dar pe care îl poți folosi și drept garnitură.
Ingrediente
- 150 g fasole neagră din conservă, clătită
- 70 g quinoa fiartă
- 60 g hummus
- 1 lingură de suc de lămâie
- ¼ de avocado mediu, tăiat cubulețe
- 3 linguri de sos pico de gallo
- coriandru proaspăt tocat
Mod de preparare
Se amestecă fasolea și quinoa într-un castron. Humusul și sucul de lămâie se pun într-un castron mic și se subțiază cu apă până ajunge la consistența dorită. Apoi sosul se pune peste fasole și quinoa. Se adaugă avocado, pico de gallo și coriandru.
Salată grecească cu varză kale, quinoa și carne de pui
Amestecul de varză kale, quinoa și carne de pui este nu doar gustos, dar și foarte hrănitor. Este un preparat excelent pentru cină, dar și pentru masa de prânz.
Ingrediente
- 1 varză kale tocată
- 400 g carne de pui gătită și mărunțit
- 200 g quinoa fiartă
- 70 g ardei roșii copți la borcan felii
- 50 ml dressing de lămâie și miere
- 200 g brânză feta mărunțită
Mod de preparare
Se pun varza kale, carnea de pui, quinoa și ardeii copți într-un castron mare. Se adaugă dressingul și se amestecă până se omogenizează. Deasupra se presată brânză feta.
Salată de fasole albă și legume
Salata de fasole albă cu legume este un preparat atât de simplu, dar atât de delicios. Poți pune orice fel de legume vrei, nu doar castraveți și roșii. Încearcă și rețeta de icre de fasole.
Ingrediente
- 1 salată verde tocată
- 1 castravete tocat mărunt
- 150 g roșii cherry tăiate pe jumătate
- 70 g fasole albă conservată, clătită și scursă
- ½ avocado, tăiat cubulețe
- 1 lingură de oțet de vin roșu
- 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin
- ¼ linguriță de sare
- piper proaspăt măcinat după gust
Mod de preparare
Se amestecă salata cu castraveții și roșiile, apoi se pun fasolea și avocado. Se adaugă oțetul și uleiu și se asezonează cu sare și piper. Se amestecă astfel încât toate ingredientele să se combine bine. Se servește imediat.
Somon în stil asiatic
Somonul în stil asiatic se poate servi cu o salată verde alături, cu orez simplu sau cu legume trase la tigaie presărate cu semințe de susan.
Ingrediente
- 2 lămâi
- 2 limete
- 60 ml pastă miso
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de sirop de arțar
- ¼ linguriță de piper măcinat
- 1 praf de piper cayenne
- 4 fileuri de somon cu piele
Mod de preparare
Se poziționează grătarul în treimea superioară a cuptorului. Se pune hârtie de copt într-o tavă mai adâncă.
Se pun zeama de la jumătate de lămâie și de la jumătate de limetă într-un castron. Se amestecă, apoi se adaugă pasta miso, uleiul, siropul de arțar, piperul și cayenne. Se pune somonul, cu pielea în jos, pe tava pregătită. Deasupra se toarnă amestecul de miso și se așează felii din jumătatea de lămâie și de limetă rămase. Se dă tava la cuptor și se lasă 7-12 minute la 180°C. Se servește fierbinte.
Creveți cu dovlecei pentru cina în 15 minute
Dacă vrei o cină mai specială poți face acești creveți cu dovlecei care sunt cu adevărat savuroși. Rețeta se gătește în 15 minute și nu ai nevoie de prea multă experiență în bucătărie pentru a o pregăti.
Ingrediente
- 2 linguri de unt nesărat
- 3 linguri de ulei de măsline, împărțit
- 1 ceapă, tocată fin
- 2 căței de usturoi medii, tocați mărunt
- 2 linguri de vin alb
- 2 linguri de supă de pui
- 1 kg de creveți mari, curățați și decorticați
- ½ linguriță de piper negru
- 1 praf de sare
- 200 g roșii cherry multicolore
- 2 dovlecei
- 4 linguri de parmezan răzuit, împărțite
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare
Într-o tigaie se pun untul și 1 lingură de ulei și se dau la doc mediu până se topește untul, aproximativ 1 minut. Apoi, se pune ceapa și se amestecă din când în când timp de 3 minute, până când se înmoaie. Se adaugă usturoiul și se lasă 1 minut.
Apoi se pun vinul și supa de pui. Se lasă să fiarbă până când lichidul scade la jumătate, aproximativ 2 minute. Se pun creveții, piperul și jumătate de linguriță de sare și se lasă aproximativ 3 minute, întorcând creveții o dată la jumătatea timpului de gătire. Se transferă creveții pe o farfurie și se lasă deoparte. Se păstrează sosul în care au fiert.
În tigaie, peste sos se adaugă roșiile și restul de 2 linguri de ulei. Se gătesc la foc mediu până când roșiile se înmoaie, aproximativ 1 minut. Se adăugă dovlecelul cubulețe și se amestecă pentru a se întrepătrunde aromele. Se pun din nou creveții în tigaie și se amestecă constant, aproximativ 1 minut. Se ia de pe foc, se adaugă 2 linguri de parmezan și se amestecă.
Se împarte amestecul în mod egal în 4 boluri. Deasupra fiecăruia se presară pătrunjel și restul de 2 linguri de parmezan. Se servește imediat.
Tacos de pui cu sos barbeque
Pentru serile cu prietenii în care vrei să le pregătești cina în 15 minute poți încerca această rețetă de taco. Este, de asemenea, potrivită, dacă ai carne de pui rămasă de la altă masă și nu vrei să o arunci.
Ingrediente
- 70 g iaurt grecesc simplu fără grăsimi
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 lingură de oțet de cidru
- sare
- piper măcinat
- 1 linguriță de de sos iute
- 200 g varză roșie tocată
- 170 g piept de pui gătit tocat
- 70 g sos barbeque
- 8 tortilla de porumb
- coriandru proaspăt tocat
Mod de preparare
Se amestecă iaurtul, zahărul, sucul de lămâie, oțetul, sarea, piperul și sosul iute într-un castron mare. Se adaugă varza și se amestecă până când sunt omogenizate.
Se amestecă pieptul de pui cu sosul barbeque într-un castron de mărime medie și apoi se dă la microunde la putere mare până se încălzește, aproximativ 1 minut.
Se încălzește tortilla conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În mijlocul fiecărei tortilla se pun amestec de carne de pui și 3 linguri de salată de varză. Se ornează cu coriandru și se servește.