Gazpacho, supă rece de roșii. Rețeta tradițională care a cucerit lumea

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Spaniolă

Supa Gazpacho este o supă rece de roșii, specifică în anumite regiuni din Spania. Este foarte populară în Andaluzia, unde este servită rece.

Pahare cu supă de roșii gazpacho
Supa gazpacho mai are încă două variante care sunt populare doar în Spania / Shutterstock

Gazpacho este astăzi un termen generic pentru o supă rece care are o bază de legume sau fructe sau ambele, care are condimente similare cu cea tradițională. Își are influențe din Grecia și Roma, dar și maure și arabe. Inițial supa a fost amestecată cu pâine veche, ulei de măsline și usturoi, cu ceva lichid, cum ar fi apă sau oțet, care erau bătute împreună într-un mojar. Se mai adăugau și diferite legume și migdale disponibile.

Totuși, originea denumirii supei gazpacho este greu de găsit. Sunt istorici care propun varianta unei proveniențe grecești, de la un cuvânt care denumea o cutie de colectare în biserică în care oamenii puneau monede de diferite forme, chiar și pâine.

Alții, pornind de faptul că Spania a fost sub dominație otomană între secolele al VIII-lea și al XV-lea, spun că gazpacho ar avea influențe arabe. Alte surse spun că provine dintr-un cuvânt ebraic ”Gazaz” care înseamnă rupere în bucăți mici. Un alt istoric, Janet Mendel, crede că probabil provine din vechiul cuvânt latin „Caspa” care înseamnă fragmente sau bucăți mici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun într-un blender roșiile, ardeiul, castraveții, ceapa și usturoiul. Se amestecă la viteză mare până se omogenizează, cel puțin 2 minute, făcând o pauză ocazională pentru a răzui părțile laterale cu o spatulă de silicon.

Cu motorul pornit, se adăugă oțetul și două lingurițe de sare. Se pune încet uleiul de măsline. Amestecul va deveni portocaliu aprins sau roz închis și va deveni neted și emulsionat, ca un dressing pentru salată. Dacă încă pare apos, se adaugă mai mult ulei de măsline până când textura devine cremoasă.

Se strecoară amestecul printr-o strecurătoare fină, împingând tot lichidul cu o spatulă sau cu spatele unei linguri. Se aruncă resturile solide rămase. Se transferă într-un ulcior mare (de preferință din sticlă) și se lasă la rece cel puțin 6 ore sau peste noapte.

Înainte de servire, se mai pun sare și oțet după gust. Dacă supa este foarte groasă, se pun câteva linguri de apă cu gheață. Se servește în pahare, peste gheață. Se pot adăuga și câteva picături de ulei de măsline deasupra.

Variante de bază ale supei Gazpacho

Tradus Ajoblanco înseamnă ”usturoi alb”. Este o supă populară în regiunea Granada și Malaga. Este o supă albă care are pâine, migdale, uneori struguri, ulei de măsline și bineînțeles pâine și usturoi.

Acest tip de gazpacho este popular în zona Córdoba din Spania și este mai fin și mai bogat. Este preparată din roșii, pâine, ulei, usturoi și oțet. În mod normal, roșiile sunt decojite și apoi pasate până devin piure, apoi amestecate cu celelalte ingrediente. Supa se servește rece și se ornează cu șuncă serrano spaniolă.

Gazpacho este popular în zona Sevilla din Spania. Este cea mai populară versiune în afara Spaniei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă de fasole verde cu morcovi în bol și în oală cu polonic, alături de un coș cu pâine și solnițe
Supă de fasole verde cu morcovi. Rețetă simplă și gustoasă
Supă de fasole verde cu morcovi. Rețetă simplă și gustoasă
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței în bol rustic
Galerie foto
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței. Confortul simplu al unei mese calde
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței. Confortul simplu al unei mese calde
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cârnați de porc de casă
05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
22 decembrie, 05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: Trebuie făcute reduceri. Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Horoscop zilnic 24 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 24 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 24 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
închide