Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Această supă concentrată de legume este o bază esențială în bucătărie, folosită pentru a intensifica gustul altor preparate. Printre acestea se numără diferite supe sau ciorbe, risotto, tocănițe, sosuri, mâncăruri de legume sau carne.

Supă concentrată de legume în cană metalică
Supa concentrată de legume este o bază esențială în bucătărie, folosită pentru a intensifica gustul preparatelor / Shutterstock

Această supă este o variantă vegetală a fondului clasic, dar preparată fără oase sau grăsimi animale. Prin fierbere îndelungată, legumele eliberează aromele lor intense sau subtile, transformând apa simplă într-un lichid auriu, plin de savoare.

Citește și

Supa rezultată este limpede, intens parfumată, cu nuanțe dulci de morcov, note ierboase de țelină, profunzime de praz sau ceapă și o ușoară amărăciune echilibrată de la frunze de dafin și ierburi. Este ideală pentru cei care doresc o alternativă vegetală, dar bogată în gust, și poate fi păstrată la frigider sau congelator pentru utilizări ulterioare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de cuburi din supă concentrată de pui. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu supă concentrată de legume.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi te vei ocupa de curățarea legumelor și tocarea lor în bucăți mai mici. Opțional, poți rumeni ușor legumele. Poți sota ceapa, morcovul, țelina și prazul timp de 2–3 minute în puțin ulei, pentru a le intensifica gustul.

Alternativ, le poți coace 15–20 de minute în cuptor, la 200°C, pentru o supă cu gust mai intens, ușor caramelizat.

Descoperă și cum să faci legume la grătar.

Cum prepari supă concentrată de legume

După ce ai pregătit toate legumele pune-le împreună cu condimentele într-o oală mare. Adaugă peste ele și cei 2 litri de apă rece.

Așază oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și lasă supa să ajungă la punctul de fierbere. Apoi redu intensitatea focului și fierbe supa la foc mic timp de 1½–2 ore. Fierbe supa fără capac, ca lichidul să se reducă puțin și să se concentreze.

Strecoară supa printr-o sită fină sau tifon. Presară puțină sare, doar dacă vrei supa sărată. Poate fi preparată și fără sare și adaugi atnci când o folosești.

Poți păstra supa de legume concentrată la frigider timp de 4–5 zile, în borcan cu capac sau sticlă bine închisă.

De asemeni o poți păstra la congelator timp de 3–4 luni, în pungi sau tăvițe de cuburi de gheață. Acestea sunt perfecte pentru porții mici.

Poți utiliza această supă concentrată de legume ca bază pentru supe-cremă (mazăre, dovleac, roșii, etc.).

Descoperă și o rețetă de supă cremă de roșii coapte, cu usturoi și crutoane aromate.

Este ideală de folosit la rețetele de risotto sau cele de pilaf.

Merge foarte bine și pentru a fierbe în ea legume sau paste.

De asemeni poate fi folosită în tocănițe sau curry-uri, în sosuri vegane (de roșii, de vin, etc.).

Rețeta poate fi adaptată și pentru multifuncțională/slow cooker, conservare la borcan sau o variantă foarte concentrată (reducție) pentru stoc de cuburi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu lămâie și zmeură porționată pe farfurie și pe platou, alături de lămâi și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval
Trifles cu zmeură și cremă de brânză în pahare
Trifles cu zmeură și cremă de brânză. Un spectacol de culoare și savoare
Trifles cu zmeură și cremă de brânză. Un spectacol de culoare și savoare
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură porționată
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură. Un desert fructat și elegant
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură. Un desert fructat și elegant
plăcintă de pește, așezată într-un ramekin, alături de boabe de mazăre și o furculiță
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gem de coacăze cu mure în borcan și în linguriță
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Jeleu de coacăze roșii în borcan și în linguriță
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
aste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
06:17
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
05:41
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar, una pe farfurie și trei pe un grătar
8 august, 06:05
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie pe un platou de lemn, cu roșii cherry coapte
8 august, 05:38
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie
Clafoutis cu caise în tavă ceramică, alături de caise proaspete
7 august, 06:26
Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc în vas negru
7 august, 05:56
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios
File de somon preparat la airfryer
6 august, 16:35
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste (P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
Gem de coacăze cu mure în borcan și în linguriță
6 august, 07:36
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cele mai respectate zodii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Cele mai respectate zodii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Cele mai respectate zodii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Trump a anunţat că se va întâlni cu Vladimir Putin pe 15 august, în Alaska / Kremlinul a confirmat summitul
Trump a anunţat că se va întâlni cu Vladimir Putin pe 15 august, în Alaska / Kremlinul a confirmat summitul
Trump a anunţat că se va întâlni cu Vladimir Putin pe 15 august, în Alaska / Kremlinul a confirmat summitul
Ce s-a putut întâmpla între Ilie Năstase şi soţia lui, Ioana, după ce aceasta a depus actele pentru divorţ!
Ce s-a putut întâmpla între Ilie Năstase şi soţia lui, Ioana, după ce aceasta a depus actele pentru divorţ!
Ce s-a putut întâmpla între Ilie Năstase şi soţia lui, Ioana, după ce aceasta a depus actele pentru divorţ!
Antena 1 lansează The Ticket, cel mai nou show de divertisment al toamnei. Premiera: sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 20:00
Antena 1 lansează The Ticket, cel mai nou show de divertisment al toamnei. Premiera: sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 20:00
Antena 1 lansează The Ticket, cel mai nou show de divertisment al toamnei. Premiera: sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 20:00
Serenay Sarikaya și Mert Demir au zburat separat în vacanța spre Franța. Ce se întâmplă între cei doi
Serenay Sarikaya și Mert Demir au zburat separat în vacanța spre Franța. Ce se întâmplă între cei doi
Serenay Sarikaya și Mert Demir au zburat separat în vacanța spre Franța. Ce se întâmplă între cei doi
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Pateuri triunghiulare cu caise
Pateuri triunghiulare cu caise
Pateuri triunghiulare cu caise
Cinci alimente care ajută lactația. Cum să te hrănești ca proaspătă mămică, potrivit specialiștilor
Cinci alimente care ajută lactația. Cum să te hrănești ca proaspătă mămică, potrivit specialiștilor
Cinci alimente care ajută lactația. Cum să te hrănești ca proaspătă mămică, potrivit specialiștilor
Louis Tomlinson și Zara McDermott și-au oficializat relația. Diva a postat o imagine adorabilă pe Instagram
Louis Tomlinson și Zara McDermott și-au oficializat relația. Diva a postat o imagine adorabilă pe Instagram
Louis Tomlinson și Zara McDermott și-au oficializat relația. Diva a postat o imagine adorabilă pe Instagram
Ce vitamine nu se iau împreună. Vitamina A în doze mari poate reduce efectele vitaminei D
Ce vitamine nu se iau împreună. Vitamina A în doze mari poate reduce efectele vitaminei D
Ce vitamine nu se iau împreună. Vitamina A în doze mari poate reduce efectele vitaminei D
fresh
Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat

Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat

Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat

Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios

Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios

Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc

Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc

Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie

Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie

Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară

Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
închide