Sos tzatziki. Rețeta pe care o poți face la tine acasă
Când spui tzatziki spui Grecia și invers. Nu există persoană care să fi fost la vreo tavernă grecească și să nu fi cerut măcar odată celebrul sos de iaurt cu castraveți. Te invităm să descoperi rețeta simplă și ușoară de sos tzatziki.
Tzatziki este pentru unii sos, pentru alții salată. Nici nu contează cât timp este delicios și răcoritor. Îl poți întinde pe o bucată de pita, îl poți pune peste caracatiță la grătar, la fel de bine cum se potrivește și cu niște banali cartofi prăjiți. Îl găsești în gyros, merge cu carne de miel, de vită, de porc, de pui, cu pește, cu legume pe grătar.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală castraveții și se dă prin răzătoare. Se folosește tot castravetele inclusiv coaja. Se presară puțină sare și se lasă îmtr-o strecurătoare aproximativ 30 de minute. Se stoarce apoi cu mâna ca să nu mai rămână niciun pic de apă. Încearcă și rețeta clasică de sos.
Se curăță și se zdrobesc cățeii de usturoi. Se spală, se usucă și se toacă mărunt frunzele de mentă.
Se adăugă toate ingredientele în iaurt, se amestecă bine. Se pune într-un bol acoperit, se dă la frigider aproximativ o oră înainte de servire.
Sos tzatziki din India până în Grecia
Este dificil de stabilit originea sosului tzatziki. Potrivit unor istorici, prima variantă a fost făcută în India, unde încă există un fel de mâncare foarte asemănător, numit sos raita. A ajuns în Grecia, prin rutele comerciale antice, trecând prin Persia. Chiar și numele mâncării provine de la cuvântul persan zhazha, care înseamnă amestec de ierburi.
Potrivit altor istorici, numele derivă dintr-un fel de mâncare turcesc foarte asemănător, cacık. Cu toate acestea, spre deosebire de tzatziki, la cacik se adaugă apă și, prin urmare, este mult diluat.
De asemenea, in cacik castravetele tocat nu este obligatoriu. Există diferite versiuni care conțin diferite tipuri de ierburi sau legume, cum ar fi mărar, ridichi. Descoperă și o rețetă de cartofi la air fryer. Pot fi serviți cu sosul delicios de tzatziki.
Cacik s-a răspândit în Balcani și Orientul Mijlociu odată cu cuceririle otomane. Astăzi, există multe feluri de mâncare similare cu tzatziki în tot Orientul Mijlociu, Balcani și chiar Cipru.
În țările din Peninsula Balcanică se numește tartor și este deosebit de popular în bucătăria bulgară și albaneză. Este adesea servit acolo ca o supă răcoritoare rece, mai ales în lunile de vară.