Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Dacă îți place pateul de pui sau pateurile vegetale, încearcă și rețeta de pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Te va cuceri gustul delicios al pateului precum și textura cremoasă, dar și combinația cu jeleul de merișoare.
Galerie foto
Pateul este ideal pentru micul dejun, dar și pentru platourile cu aperitive festive. Poate fi servit pe felii de pâine prăjită, pe biscuiți sărați, în cupe de ardei sau de roșii, dar și în coșulețe crocante din aluat fraged. Ouăle umplute cu pate sunt printre cele mai populare aperitive de pe un platou festiv.
Poți prepara pate atât din ficat de pasăre cât și din ficat de vită sau de porc. Mai poți prepara pate și din legume sau alte ingrediente vegetale. Este la fel de gustos, dar și sănătos.
Una dintre rețetele de pate vegetal pe care ți-o recomandăm s-o încerci, este rețeta de pate de post din linte cu ciuperci și nuci. Iar în continuare îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu deliciosul pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti ingredientele pentru prepararea pateului. Ficatul de gâscă trebuie curățat de grăsimi, tendoane și de pielițe. Apoi se ține în lapte rece timp de 30 de minute pentru a se coagula sângele din interior.
În acest interval de timp rumenește fulgii de migdale, într-o tigaie antiaderentă. Nu necesită timp îndelungat de rumenire ci doar atât cât să devină ușor crocanți.
Cum prepari pate de gâscă cu merișoare
Scurge ficatul de gâscă din laptele în care a stat, apoi tamponează-l cu prosoape de hârtie. Așază o tigaie antiaderentă pe flacăra aragazului și pune 50 gr de unt în ea. După topirea untului adaugă ficatul de gâscă și rumenește-l bine pe toate părțile.
Apoi toarnă lichiorul peste ficat și fierbe ficatul în sosul format până când se pătrunde bine și se evaporă alcoolul.
Asezonează-l spre final de fierbere cu sare și piper, după propriul gust.
Adaugă 50 gr de unt în bolul robotului, iar peste acesta adaugă ficatul bine rumenit, împreună cu sosul din tigaie. Mai adaugă și merișoarele deshidratate, dar și fulgii de migdale. Pornește robotul și pasează bine toate ingredientele, până când se transformă într-o pastă omogenă cu textura cremoasă.
Gustă pateul și potrivește-i gustul cu sare și piper. Apoi pune-l într-un bol de servire sau în borcane de sticlă. Uniformizează-i frumos suprafața pentru a-l glazura cu jeleu.
Cum prepari jeleul de merișoare
Mai întâi pune gelatina într-un bol și adaugă apă peste ea, atât cât să fie bine acoperită. Las-o la hidratat. Pune dulceața de merișoare într-o crăticioară și adaugă lichiorul peste ea. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și încălzește bine dulceața, amestecând pentru omogenizare. După ce devine mai fluidă trece-o printr-o sită, pentru a deveni foarte fină.
Scurge gelatina hidratată și adaug-o în sosul de merișoare fierbinte. Amestecă intens pentru a se dizolva bine gelatina și a se omogeniza jeleul. Apoi întinde jeleul uniform, deasupra pateului de gâscă. Pune deliciosul pate de gâscă cu merișoare la rece până când jeleul devine ferm.
Pateul de gâscă glazurat cu jeleu poate fi păstrat până la 2 săptămâni la frigider, în vase închise ermetic.
Dacă vrei să încerci un pate de pește și nu ai idee pe care să-l alegi, îți recomandăm o rețetă de pate de somon afumat cu hrean, sănătos și delicios.
Galerie foto