Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare

Măslinele se consumă de mii de ani mai ales în spațiul Mării Mediterane. De fapt, arborele de măslin este cel mai vechi pom domesticit de om în urmă cu aproximativ 8000 de ani. Astăzi găsim în galantare zeci de tipuri de măsline. Î’i explicăm la ce se folosesc cele mai des întâlnite dintre ele.

mai multe tipuri de măsline pe o masă
În lume sunt câteva mii de tipuri de măsline/ Shuttersock

Măslinele se pot consuma la oricare dintre mesele zilei, la gustări, în sosuri, chiar și în băuturi. Le poți mânca murate, sub formă de pastă, simple sau cu diverse adaosuri. Nu trebuie să uiți că din măsline se obține unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din lume. Dacă ai în frigider câteva măsline poți să încropești rapid o masă.

Arborii de măslin cresc în zone calde, subtropicale, în special în apropierea mărilor, unde solul este ușor nisipos. Sunt originari din zona unde astăzi este Siria și din Asia Mică.

Asirienii sunt cei care au descoperit că sunt comestibile și că prin zdrobire se pot transforma în ulei. De atunci arborii au fost cultivați peste tot unde clima și solul au permis acest lucru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de măsline

Modul în care măslinii sunt culeși le determina aroma și calitatea fructelor. Cele mai bune măsline și cel mai bun ulei sunt obținute din culturile care sunt lăsate să ajungă la maturitate.

Nu toți producătorii fac acest lucru. Unii dintre ei aleg să folosească diverse mașinării pentru a scutura crengile măslinilor atunci când consideră că toate fructele s-au copt.

Numai că acest lucru nu este întotdeauna corect, pentru că fiecare măslină se coace în ritmul ei. Așa ajung să proceseze fie fructe necoapte, fie unele care au trecut de ceva vreme de maturitate.

Soiurile de măsline diferă în funcție de regiune, de climă, de modul în care au fost cultivate și maturate. Există sute de gusturi unice.

Kalamata

Kalamata sunt cele mai populare tipuri de măsline din Grecia. Se conservă în oțet de vin, vin roți sau în ulei de măsline. Se pot folosi pentru salate, la gătit sau simple.

Măslinele kalamata într-un bol
Măslinele kalamata sunt pefecte și în salate/ Shutterstock
  • Regiune: Grecia
  • Culoare: Mov închis
  • Gust: Bogat, cu note de fum, fructate

Castelvetrano

Castelvetrano sunt cele mai populare măsline consumate la gustare în Italia. Se potrivesc perfect cu brânză de capră și un pahar de vin alb.

Măslinele Castelvetrano puse într-un bol de lemn
Măslinele Castelvetrano sunt o gustare sănătoasă / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: Verde intens
  • Gust: Ușor, note untoase

Cerignola

Cerignola sunt măsline foarte mari care cresc în regiunea Puglia din Italia. Pentru că sunt aproape gigantice de obicei se servesc umplute cu usturoi, brânză, capere sau anșoa.

Măslinele cerignola puse într-un bol de lemn
Măslinele cerignola sunt foarte cărnoase / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: verde
  • Gust: Crocant, note untoase

Nyon

Nyon sunt măsline mici cultivate în sudul Franței. După cules sunt ținute în sare și apoi puse în saramură. Sunt delicioase cu ulei de măsline din Provence și ierburi aromatice, în special rozmarin și cimbru proaspete.

Măslinele nyon puse într-un bol mare
Măslinele nyon se condimentează cu ierburi aromatice / Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: negre
  • Gust: ușor amar

Niçoise

Măslinele Niçoise sunt un ingredient de bază în salata Niçoise, specifică rivierei franceze. Se pot consuma și simple, la gustare sau la micul-dejun.

Măslinele Niçoise puse într-un bol de metal
Măslinele Niçoise sunt populare la micul dejun/ Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: negre
  • Gust: blând

Liguria

Vei mai găsi măslinele liguria și sub denumirea de Taggiasca. Au dimensiuni mici și seamănă cu soiul Niçoise. Sunt conservate de obicei în saramură cu frunze de dafin, rozmarin și cimbru.

Măslinele liguria ținute în palme
Măslinele liguria se găsesc atât verzi, cât și negre / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: verzi și negre
  • Gust: bogat

Gaeta

Măslinele gaeta sunt mici, cultivate în regiunea Puglia. Se păstrează în sare sau în saramură. Se pot consuma cu paste alături de capere și semințe de pin sau simple, la o gustare.

Măslinele gaeta puse într-un bol de lemn
Măslinele gaeta au dimensiuni mici / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: mov-maroniu
  • Gust: acru, cu note de citrice

Picholine

Măslinele picholine sunt foarte crocante. Au un aspect foarte plăcut și de aceea sunt alese pentru platouri aperitiv, dar se potrivesc la fel de bine și în risotto sau în tocănițe.

Măslinele picholine puse într-un bol de lemn
Măslinele picholine au pulpa destul de tare / Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: verde
  • Gust: ușor acru, cu note de nuci

Gordal

Gordal se traduce prin ”grasa”, iar acest nume li se potrivește perfect acestor măsline mari și cărnoase. Sunt cultivate în Andalusía și se servesc ca tapas alături de jamon și un pahar de Sherry.

Măslinele gordal puse într-un bol maro
Măslinele gordal sunt de obicei murate / Shutterstock
  • Regiune: Spania
  • Culoare: verde
  • Gust: bogat

Alfonso

Alfonso sunt considerate măslinele specifice din Chile, dar la început au fost cultivate în Peru. Sunt conservate în saramură, după care sunt macerate în vin roșu. Se servesc de obicei cu mezeluri.

Măslinele Alfonso puse pe un blat de lemn
Măslinele Alfonso se cultivă în Chile și în Peru / Shutterstock
  • Regiune: Chile
  • Culoare: mov intens
  • Gust: acru-amar

Mission

Mission sunt cele mai populare măsline din Statele Unite ale Americii. Se cultivă în California din anii 1700, iar cea mai mare parte a recoltei este folosită pentru a se extrage ulei.

Măslinele mission puse într-un bol transparent
Măslinele mission sunt specifice Americii de Nord / Shutterstock
  • Regiune: Statele Unite ale Americii
  • Culoare: negre
  • Gust: blând, ierbos

Manzanilla

Manzanilla au formă rotundă și sunt păstrate în saramură. Sunt ușor crocante și se servesc de obicei umplute cu pimientos  sau mărunțite și amestecate cu ulei de măsline și usturoi proaspăt.

Măslinele Manzanilla pe o farfurie albă
Măslinele Manzanilla sunt consumate de obicei picante / Shutterstock
  • Regiune: Spania
  • Culoare: verde
  • Gust: ușor afumat, cu note de migdale

Beldi

În Maroc se produc sute de tipuri de măsline, însă se exportă doar câteva cele mai populare sunt cele din soiul Beldi. Se consumă în salate, tocănițe tradiționale sau la gustări cu ulei de măsline și ardei iute.

Măslinele Beldi puse într-un bol alb
Măslinele sunt folosite des la mâncăruri gătite / Shutterstock
  • Regiune: Moroc
  • Culoare: negre
  • Gust: intens

Amfissa

Amfissa sunt măsline recoltate manual, motiv pentru care intră în categoria premium. Se maturează încet în saramură și de aceea au pulpa foarte moale. Se servesc în supe, tocănițe sau ca aperitiv cu brânzeturi sau mezeluri uscate.

Măslinele Amfissa puse într-un bol mare
Măslinele Amfissa sunt un aperitiv popular în Grecia / Shutterstock
  • Regiune: Grecia
  • Culoare: negre și verzi
  • Gust: blând, fructat

Culorile măslinelor: verzi, negre, mov

În general, cu cât măslinele sunt mai coapte, cu atât au o culoare mai închisă. De fapt, nici nu există măsline verzi. Ele sunt doar necoapte.

Lăsate în arbori vor deveni măsline negre, dar sunt culese la începutul sezonului de recoltă, în septembrie sau octombrie. Cele negre sunt culese în noiembrie și decembrie, uneori chiar în ianuarie.

După ce sunt culese măslinele sunt puse în diverse tipuri de saramură sau doar în apă. Metoda din urmă necesită cel mai lungă perioadă de timp și de aceea nu este folosită foarte des.

Cel mai des este folosită saramura cu apă și sare. Încearcă și rețeta de pate de măsline cu capere. Este simplă și rapidă.

O altă formă de conservare este păstrarea măslinelor în sare pentru o lună sau mai mult. În felul acesta sunt extrase umiditatea și gustul amar. La finalul procesului, sarea este curățată, iar măslinele sunt păstrate în ulei.

În Spania în mod special măslinele sunt păstrate într-o soluție alcalină, dar acest lucru duce la distrugerea unei părți din aromă. În Creta măslinele sunt uscate la soare .

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de cartofi cu ton și măsline umplute cu ardei în farfurie neagră așezată pe două ștergare
Galerie foto
Salată de cartofi cu ton și măsline umplute cu ardei
Salată de cartofi cu ton și măsline umplute cu ardei
Pateu de măsline cu capere într-un vas rustic, metalic și pe o felie de pâine
Galerie foto
Pate de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Pate de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: Aleg să plece în străinătate!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide