Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare

Măslinele se consumă de mii de ani mai ales în spațiul Mării Mediterane. De fapt, arborele de măslin este cel mai vechi pom domesticit de om în urmă cu aproximativ 8000 de ani. Astăzi găsim în galantare zeci de tipuri de măsline. Î’i explicăm la ce se folosesc cele mai des întâlnite dintre ele.

mai multe tipuri de măsline pe o masă
În lume sunt câteva mii de tipuri de măsline/ Shuttersock

Măslinele se pot consuma la oricare dintre mesele zilei, la gustări, în sosuri, chiar și în băuturi. Le poți mânca murate, sub formă de pastă, simple sau cu diverse adaosuri. Nu trebuie să uiți că din măsline se obține unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din lume. Dacă ai în frigider câteva măsline poți să încropești rapid o masă.

Arborii de măslin cresc în zone calde, subtropicale, în special în apropierea mărilor, unde solul este ușor nisipos. Sunt originari din zona unde astăzi este Siria și din Asia Mică.

Asirienii sunt cei care au descoperit că sunt comestibile și că prin zdrobire se pot transforma în ulei. De atunci arborii au fost cultivați peste tot unde clima și solul au permis acest lucru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de măsline

Modul în care măslinii sunt culeși le determina aroma și calitatea fructelor. Cele mai bune măsline și cel mai bun ulei sunt obținute din culturile care sunt lăsate să ajungă la maturitate.

Nu toți producătorii fac acest lucru. Unii dintre ei aleg să folosească diverse mașinării pentru a scutura crengile măslinilor atunci când consideră că toate fructele s-au copt.

Numai că acest lucru nu este întotdeauna corect, pentru că fiecare măslină se coace în ritmul ei. Așa ajung să proceseze fie fructe necoapte, fie unele care au trecut de ceva vreme de maturitate.

Soiurile de măsline diferă în funcție de regiune, de climă, de modul în care au fost cultivate și maturate. Există sute de gusturi unice.

Kalamata

Kalamata sunt cele mai populare tipuri de măsline din Grecia. Se conservă în oțet de vin, vin roți sau în ulei de măsline. Se pot folosi pentru salate, la gătit sau simple.

Măslinele kalamata într-un bol
Măslinele kalamata sunt pefecte și în salate/ Shutterstock
  • Regiune: Grecia
  • Culoare: Mov închis
  • Gust: Bogat, cu note de fum, fructate

Castelvetrano

Castelvetrano sunt cele mai populare măsline consumate la gustare în Italia. Se potrivesc perfect cu brânză de capră și un pahar de vin alb.

Măslinele Castelvetrano puse într-un bol de lemn
Măslinele Castelvetrano sunt o gustare sănătoasă / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: Verde intens
  • Gust: Ușor, note untoase

Cerignola

Cerignola sunt măsline foarte mari care cresc în regiunea Puglia din Italia. Pentru că sunt aproape gigantice de obicei se servesc umplute cu usturoi, brânză, capere sau anșoa.

Măslinele cerignola puse într-un bol de lemn
Măslinele cerignola sunt foarte cărnoase / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: verde
  • Gust: Crocant, note untoase

Nyon

Nyon sunt măsline mici cultivate în sudul Franței. După cules sunt ținute în sare și apoi puse în saramură. Sunt delicioase cu ulei de măsline din Provence și ierburi aromatice, în special rozmarin și cimbru proaspete.

Măslinele nyon puse într-un bol mare
Măslinele nyon se condimentează cu ierburi aromatice / Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: negre
  • Gust: ușor amar

Niçoise

Măslinele Niçoise sunt un ingredient de bază în salata Niçoise, specifică rivierei franceze. Se pot consuma și simple, la gustare sau la micul-dejun.

Măslinele Niçoise puse într-un bol de metal
Măslinele Niçoise sunt populare la micul dejun/ Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: negre
  • Gust: blând

Liguria

Vei mai găsi măslinele liguria și sub denumirea de Taggiasca. Au dimensiuni mici și seamănă cu soiul Niçoise. Sunt conservate de obicei în saramură cu frunze de dafin, rozmarin și cimbru.

Măslinele liguria ținute în palme
Măslinele liguria se găsesc atât verzi, cât și negre / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: verzi și negre
  • Gust: bogat

Gaeta

Măslinele gaeta sunt mici, cultivate în regiunea Puglia. Se păstrează în sare sau în saramură. Se pot consuma cu paste alături de capere și semințe de pin sau simple, la o gustare.

Măslinele gaeta puse într-un bol de lemn
Măslinele gaeta au dimensiuni mici / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: mov-maroniu
  • Gust: acru, cu note de citrice

Picholine

Măslinele picholine sunt foarte crocante. Au un aspect foarte plăcut și de aceea sunt alese pentru platouri aperitiv, dar se potrivesc la fel de bine și în risotto sau în tocănițe.

Măslinele picholine puse într-un bol de lemn
Măslinele picholine au pulpa destul de tare / Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: verde
  • Gust: ușor acru, cu note de nuci

Gordal

Gordal se traduce prin ”grasa”, iar acest nume li se potrivește perfect acestor măsline mari și cărnoase. Sunt cultivate în Andalusía și se servesc ca tapas alături de jamon și un pahar de Sherry.

Măslinele gordal puse într-un bol maro
Măslinele gordal sunt de obicei murate / Shutterstock
  • Regiune: Spania
  • Culoare: verde
  • Gust: bogat

Alfonso

Alfonso sunt considerate măslinele specifice din Chile, dar la început au fost cultivate în Peru. Sunt conservate în saramură, după care sunt macerate în vin roșu. Se servesc de obicei cu mezeluri.

Măslinele Alfonso puse pe un blat de lemn
Măslinele Alfonso se cultivă în Chile și în Peru / Shutterstock
  • Regiune: Chile
  • Culoare: mov intens
  • Gust: acru-amar

Mission

Mission sunt cele mai populare măsline din Statele Unite ale Americii. Se cultivă în California din anii 1700, iar cea mai mare parte a recoltei este folosită pentru a se extrage ulei.

Măslinele mission puse într-un bol transparent
Măslinele mission sunt specifice Americii de Nord / Shutterstock
  • Regiune: Statele Unite ale Americii
  • Culoare: negre
  • Gust: blând, ierbos

Manzanilla

Manzanilla au formă rotundă și sunt păstrate în saramură. Sunt ușor crocante și se servesc de obicei umplute cu pimientos  sau mărunțite și amestecate cu ulei de măsline și usturoi proaspăt.

Măslinele Manzanilla pe o farfurie albă
Măslinele Manzanilla sunt consumate de obicei picante / Shutterstock
  • Regiune: Spania
  • Culoare: verde
  • Gust: ușor afumat, cu note de migdale

Beldi

În Maroc se produc sute de tipuri de măsline, însă se exportă doar câteva cele mai populare sunt cele din soiul Beldi. Se consumă în salate, tocănițe tradiționale sau la gustări cu ulei de măsline și ardei iute.

Măslinele Beldi puse într-un bol alb
Măslinele sunt folosite des la mâncăruri gătite / Shutterstock
  • Regiune: Moroc
  • Culoare: negre
  • Gust: intens

Amfissa

Amfissa sunt măsline recoltate manual, motiv pentru care intră în categoria premium. Se maturează încet în saramură și de aceea au pulpa foarte moale. Se servesc în supe, tocănițe sau ca aperitiv cu brânzeturi sau mezeluri uscate.

Măslinele Amfissa puse într-un bol mare
Măslinele Amfissa sunt un aperitiv popular în Grecia / Shutterstock
  • Regiune: Grecia
  • Culoare: negre și verzi
  • Gust: blând, fructat

Culorile măslinelor: verzi, negre, mov

În general, cu cât măslinele sunt mai coapte, cu atât au o culoare mai închisă. De fapt, nici nu există măsline verzi. Ele sunt doar necoapte.

Lăsate în arbori vor deveni măsline negre, dar sunt culese la începutul sezonului de recoltă, în septembrie sau octombrie. Cele negre sunt culese în noiembrie și decembrie, uneori chiar în ianuarie.

După ce sunt culese măslinele sunt puse în diverse tipuri de saramură sau doar în apă. Metoda din urmă necesită cel mai lungă perioadă de timp și de aceea nu este folosită foarte des.

Cel mai des este folosită saramura cu apă și sare. Încearcă și rețeta de pate de măsline cu capere. Este simplă și rapidă.

O altă formă de conservare este păstrarea măslinelor în sare pentru o lună sau mai mult. În felul acesta sunt extrase umiditatea și gustul amar. La finalul procesului, sarea este curățată, iar măslinele sunt păstrate în ulei.

În Spania în mod special măslinele sunt păstrate într-o soluție alcalină, dar acest lucru duce la distrugerea unei părți din aromă. În Creta măslinele sunt uscate la soare .

Citește și
CELE MAI CITITE
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
piure de mazăre într-un bol
Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat
Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de cartofi cu ton și măsline umplute cu ardei în farfurie neagră așezată pe două ștergare
Galerie foto
Salată de cartofi cu ton și măsline umplute cu ardei
Salată de cartofi cu ton și măsline umplute cu ardei
Pateu de măsline cu capere într-un vas rustic, metalic și pe o felie de pâine
Galerie foto
Pate de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Pate de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, una secționată, alături de căpșuni
05:41
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
Supă cremă de mazăre de post pusă într-un bol
05:26
Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post
Șuncă fiartă în zeamă de varză, decorată cu boia și feliată
05:19
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
12 decembrie, 06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
12 decembrie, 06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
12 decembrie, 05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Cum poți face un cadou de Crăciun cu 0 lei cheltuială: Mi se pare superb!
Cum poți face un cadou de Crăciun cu 0 lei cheltuială: "Mi se pare superb!"
Cum poți face un cadou de Crăciun cu 0 lei cheltuială: "Mi se pare superb!"
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Taylor Swift și-a încheiat turneul Eras Tour. Cântăreața este epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare”
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare”
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
fresh
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști

Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională

Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională

Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești

Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești

Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci

Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
închide