Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare

Măslinele se consumă de mii de ani mai ales în spațiul Mării Mediterane. De fapt, arborele de măslin este cel mai vechi pom domesticit de om în urmă cu aproximativ 8000 de ani. Astăzi găsim în galantare zeci de tipuri de măsline. Î’i explicăm la ce se folosesc cele mai des întâlnite dintre ele.

mai multe tipuri de măsline pe o masă
În lume sunt câteva mii de tipuri de măsline/ Shuttersock

Măslinele se pot consuma la oricare dintre mesele zilei, la gustări, în sosuri, chiar și în băuturi. Le poți mânca murate, sub formă de pastă, simple sau cu diverse adaosuri. Nu trebuie să uiți că din măsline se obține unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din lume. Dacă ai în frigider câteva măsline poți să încropești rapid o masă.

Arborii de măslin cresc în zone calde, subtropicale, în special în apropierea mărilor, unde solul este ușor nisipos. Sunt originari din zona unde astăzi este Siria și din Asia Mică.

Asirienii sunt cei care au descoperit că sunt comestibile și că prin zdrobire se pot transforma în ulei. De atunci arborii au fost cultivați peste tot unde clima și solul au permis acest lucru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de măsline

Modul în care măslinii sunt culeși le determina aroma și calitatea fructelor. Cele mai bune măsline și cel mai bun ulei sunt obținute din culturile care sunt lăsate să ajungă la maturitate.

Nu toți producătorii fac acest lucru. Unii dintre ei aleg să folosească diverse mașinării pentru a scutura crengile măslinilor atunci când consideră că toate fructele s-au copt.

Numai că acest lucru nu este întotdeauna corect, pentru că fiecare măslină se coace în ritmul ei. Așa ajung să proceseze fie fructe necoapte, fie unele care au trecut de ceva vreme de maturitate.

Soiurile de măsline diferă în funcție de regiune, de climă, de modul în care au fost cultivate și maturate. Există sute de gusturi unice.

Kalamata

Kalamata sunt cele mai populare tipuri de măsline din Grecia. Se conservă în oțet de vin, vin roți sau în ulei de măsline. Se pot folosi pentru salate, la gătit sau simple.

Măslinele kalamata într-un bol
Măslinele kalamata sunt pefecte și în salate/ Shutterstock
  • Regiune: Grecia
  • Culoare: Mov închis
  • Gust: Bogat, cu note de fum, fructate

Castelvetrano

Castelvetrano sunt cele mai populare măsline consumate la gustare în Italia. Se potrivesc perfect cu brânză de capră și un pahar de vin alb.

Măslinele Castelvetrano puse într-un bol de lemn
Măslinele Castelvetrano sunt o gustare sănătoasă / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: Verde intens
  • Gust: Ușor, note untoase

Cerignola

Cerignola sunt măsline foarte mari care cresc în regiunea Puglia din Italia. Pentru că sunt aproape gigantice de obicei se servesc umplute cu usturoi, brânză, capere sau anșoa.

Măslinele cerignola puse într-un bol de lemn
Măslinele cerignola sunt foarte cărnoase / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: verde
  • Gust: Crocant, note untoase

Nyon

Nyon sunt măsline mici cultivate în sudul Franței. După cules sunt ținute în sare și apoi puse în saramură. Sunt delicioase cu ulei de măsline din Provence și ierburi aromatice, în special rozmarin și cimbru proaspete.

Măslinele nyon puse într-un bol mare
Măslinele nyon se condimentează cu ierburi aromatice / Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: negre
  • Gust: ușor amar

Niçoise

Măslinele Niçoise sunt un ingredient de bază în salata Niçoise, specifică rivierei franceze. Se pot consuma și simple, la gustare sau la micul-dejun.

Măslinele Niçoise puse într-un bol de metal
Măslinele Niçoise sunt populare la micul dejun/ Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: negre
  • Gust: blând

Liguria

Vei mai găsi măslinele liguria și sub denumirea de Taggiasca. Au dimensiuni mici și seamănă cu soiul Niçoise. Sunt conservate de obicei în saramură cu frunze de dafin, rozmarin și cimbru.

Măslinele liguria ținute în palme
Măslinele liguria se găsesc atât verzi, cât și negre / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: verzi și negre
  • Gust: bogat

Gaeta

Măslinele gaeta sunt mici, cultivate în regiunea Puglia. Se păstrează în sare sau în saramură. Se pot consuma cu paste alături de capere și semințe de pin sau simple, la o gustare.

Măslinele gaeta puse într-un bol de lemn
Măslinele gaeta au dimensiuni mici / Shutterstock
  • Regiune: Italia
  • Culoare: mov-maroniu
  • Gust: acru, cu note de citrice

Picholine

Măslinele picholine sunt foarte crocante. Au un aspect foarte plăcut și de aceea sunt alese pentru platouri aperitiv, dar se potrivesc la fel de bine și în risotto sau în tocănițe.

Măslinele picholine puse într-un bol de lemn
Măslinele picholine au pulpa destul de tare / Shutterstock
  • Regiune: Franța
  • Culoare: verde
  • Gust: ușor acru, cu note de nuci

Gordal

Gordal se traduce prin ”grasa”, iar acest nume li se potrivește perfect acestor măsline mari și cărnoase. Sunt cultivate în Andalusía și se servesc ca tapas alături de jamon și un pahar de Sherry.

Măslinele gordal puse într-un bol maro
Măslinele gordal sunt de obicei murate / Shutterstock
  • Regiune: Spania
  • Culoare: verde
  • Gust: bogat

Alfonso

Alfonso sunt considerate măslinele specifice din Chile, dar la început au fost cultivate în Peru. Sunt conservate în saramură, după care sunt macerate în vin roșu. Se servesc de obicei cu mezeluri.

Măslinele Alfonso puse pe un blat de lemn
Măslinele Alfonso se cultivă în Chile și în Peru / Shutterstock
  • Regiune: Chile
  • Culoare: mov intens
  • Gust: acru-amar

Mission

Mission sunt cele mai populare măsline din Statele Unite ale Americii. Se cultivă în California din anii 1700, iar cea mai mare parte a recoltei este folosită pentru a se extrage ulei.

Măslinele mission puse într-un bol transparent
Măslinele mission sunt specifice Americii de Nord / Shutterstock
  • Regiune: Statele Unite ale Americii
  • Culoare: negre
  • Gust: blând, ierbos

Manzanilla

Manzanilla au formă rotundă și sunt păstrate în saramură. Sunt ușor crocante și se servesc de obicei umplute cu pimientos  sau mărunțite și amestecate cu ulei de măsline și usturoi proaspăt.

Măslinele Manzanilla pe o farfurie albă
Măslinele Manzanilla sunt consumate de obicei picante / Shutterstock
  • Regiune: Spania
  • Culoare: verde
  • Gust: ușor afumat, cu note de migdale

Beldi

În Maroc se produc sute de tipuri de măsline, însă se exportă doar câteva cele mai populare sunt cele din soiul Beldi. Se consumă în salate, tocănițe tradiționale sau la gustări cu ulei de măsline și ardei iute.

Măslinele Beldi puse într-un bol alb
Măslinele sunt folosite des la mâncăruri gătite / Shutterstock
  • Regiune: Moroc
  • Culoare: negre
  • Gust: intens

Amfissa

Amfissa sunt măsline recoltate manual, motiv pentru care intră în categoria premium. Se maturează încet în saramură și de aceea au pulpa foarte moale. Se servesc în supe, tocănițe sau ca aperitiv cu brânzeturi sau mezeluri uscate.

Măslinele Amfissa puse într-un bol mare
Măslinele Amfissa sunt un aperitiv popular în Grecia / Shutterstock
  • Regiune: Grecia
  • Culoare: negre și verzi
  • Gust: blând, fructat

Culorile măslinelor: verzi, negre, mov

În general, cu cât măslinele sunt mai coapte, cu atât au o culoare mai închisă. De fapt, nici nu există măsline verzi. Ele sunt doar necoapte.

Lăsate în arbori vor deveni măsline negre, dar sunt culese la începutul sezonului de recoltă, în septembrie sau octombrie. Cele negre sunt culese în noiembrie și decembrie, uneori chiar în ianuarie.

După ce sunt culese măslinele sunt puse în diverse tipuri de saramură sau doar în apă. Metoda din urmă necesită cel mai lungă perioadă de timp și de aceea nu este folosită foarte des.

Cel mai des este folosită saramura cu apă și sare. Încearcă și rețeta de pate de măsline cu capere. Este simplă și rapidă.

O altă formă de conservare este păstrarea măslinelor în sare pentru o lună sau mai mult. În felul acesta sunt extrase umiditatea și gustul amar. La finalul procesului, sarea este curățată, iar măslinele sunt păstrate în ulei.

În Spania în mod special măslinele sunt păstrate într-o soluție alcalină, dar acest lucru duce la distrugerea unei părți din aromă. În Creta măslinele sunt uscate la soare .

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide