Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Pentru una dintre gustările zilei, rețeta de pate vegetal poate fi alegerea perfectă. Este o rețetă delicioasă și hrănitoare de pate de post din linte cu ciuperci și nuci.
Galerie foto
Pateul este de fapt o pastă preparată prin procesarea fină a anumitor ingrediente fierte, coapte sau preparate la tigaie. Este una dintre opțiunile cu care te poți răsfăța la micul dejun sau la una dintre gustările dintre mese. Poți prepara pate dintr-o mulțime de combinații de ingrediente, obținând gusturi și texturi diferite.
Cea mai populară rețetă de pate se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Dar, pentru perioadele de post ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente. Poți înlocui ficatul cu năut, cu ciuperci, cu măsline sau chiar cu o combinație din mai multe ingrediente.
Descoperă aici și rețeta clasică de pate din ficat de pui, cu baghete de pâine preparate în casă. Iar în rândurile de mai jos, îți oferim rețeta de pate vegetal, din linte cu ciuperci și nuci, gustos și sănătos.
Ingrediente
Mod de preparare
Poți prepara pateul din linte, folosind linte proaspătă, uscată sau din conservă. Iese la fel de gustos în toate variantele, dar avantajul celei din conservă este reducerea timpului de preparare a rețetei. Nu mai este nevoie să fierbi boabele de linte, doar să desfaci conserva și transferi conținutul într-o sită.
Descoperă și rețeta de hummus de năut și linte.
Cum prepari ingredientele pentru pate vegetal
După ce ai pus lintea la scurs, în sită, indiferent că ai optat pentru cea din conservă sau cea uscată, următorul pas constă în pregătirea ciupercilor. Și aici poți folosi ciuperci proaspete sau ciuperci din conservă. Însă ciupercile proaspete oferă un gust mai delicios pateului pentru că le vei găti la tigaie cu ceapă și usturoi. Nu necesită timp îndelungat de preparare, deci recomandarea este să le folosești pe cele proaspete.
Începe prin a curăța ceapa și usturoiul, apoi le toci mărunt și le pui la călit în 2-3 linguri de ulei de măsline. Adaugă și puțină sare peste ceapă și usturoi, pentru a le ajuta să se deshidrateze într-un timp mai scurt.
Curăță ciupercile de impurități și șterge bine atât pălăriile, cât și codițele ciupercilor cu prosoape de hârtie umezite. Apoi taie ciupercile cu codițe cu tot în felii mai subțiri.
Când ceapa este ușor călită și devine translucidă, adaugă o linguriță de zahăr și amestecă pentru a o carameliza. Amestecă intens până la dizolvarea completă a zahărului. Adaugă ciupercile și amestecă-le cu ceapa caramelizată. Lasă-le să se prepare, amestecându-le constant, până când se evaporă lichidul format. Presară și boiaua de ardei, adaugă sosul de soia și cimbrul. Mai lasă ingredientele să se prepare puțin, apoi stinge focul și lasă-le să se răcească.
Separă frunzele de pătrunjel de codițe, clătește-le, scurge-le bine și toacă-le mărunt. Mărunțește miezul de nucă, dar nu foarte fin.
Cum prepari pateul de post
Pentru a prepara deliciosul pate vegetal, pune lintea scursă în recipientul blenderului și adaugă peste ea nucile mărunțite și ciupercile cu tot cu lichidul din vas. Adaugă și frunzele de pătrunjel și procesează ingredientele până când se transformă într-o pastă densă, dar cremoasă. Asezonează pateul obținut cu sare și piper.
Dacă dorești ca textura pateului să fie fină, trece pateul prin sită. dorești un pate fin, poți trece pasta prin sită.
Depozitează-l în borcane mici de sticlă, pe care le închizi ermetic cu capacele aferente. Pune borcanele în frigider și te poți bucura de pateu la micul dejun, câteva zile la rând.
Dacă nu știi ce să mai gătești, din categoria rețetelor de post, gustoase și hrănitoare, îți recomandăm să încerci rețeta de mâncare de linte.
Galerie foto