Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Pentru una dintre gustările zilei, rețeta de pate vegetal poate fi alegerea perfectă. Este o rețetă delicioasă și hrănitoare de pate de post din linte cu ciuperci și nuci.

Borcan cu pate vegetal, alături de un bol cu linte
Galerie foto

Galerie foto

Nucile se toacă mai grosier pentru un efect crocant / Shutterstock

Pateul este de fapt o pastă preparată prin procesarea fină a anumitor ingrediente fierte, coapte sau preparate la tigaie. Este una dintre opțiunile cu care te poți răsfăța la micul dejun sau la una dintre gustările dintre mese. Poți prepara pate dintr-o mulțime de combinații de ingrediente, obținând gusturi și texturi diferite.

Citește și

Cea mai populară rețetă de pate se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Dar, pentru perioadele de post ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente. Poți înlocui ficatul cu năut, cu ciuperci, cu măsline sau chiar cu o combinație din mai multe ingrediente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și rețeta clasică de pate din ficat de pui, cu baghete de pâine preparate în casă. Iar în rândurile de mai jos, îți oferim rețeta de pate vegetal, din linte cu ciuperci și nuci, gustos și sănătos.

Ingrediente

Mod de preparare

Poți prepara pateul din linte, folosind linte proaspătă, uscată sau din conservă. Iese la fel de gustos în toate variantele, dar avantajul celei din conservă este reducerea timpului de preparare a rețetei. Nu mai este nevoie să fierbi boabele de linte, doar să desfaci conserva și transferi conținutul într-o sită.

Descoperă și rețeta de hummus de năut și linte.

Cum prepari ingredientele pentru pate vegetal

După ce ai pus lintea la scurs, în sită, indiferent că ai optat pentru cea din conservă sau cea uscată, următorul pas constă în pregătirea ciupercilor. Și aici poți folosi ciuperci proaspete sau ciuperci din conservă. Însă ciupercile proaspete oferă un gust mai delicios pateului pentru că le vei găti la tigaie cu ceapă și usturoi. Nu necesită timp îndelungat de preparare, deci recomandarea este să le folosești pe cele proaspete.

Începe prin a curăța ceapa și usturoiul, apoi le toci mărunt și le pui la călit în 2-3 linguri de ulei de măsline. Adaugă și puțină sare peste ceapă și usturoi, pentru a le ajuta să se deshidrateze într-un timp mai scurt.

Curăță ciupercile de impurități și șterge bine atât pălăriile, cât și codițele ciupercilor cu prosoape de hârtie umezite. Apoi taie ciupercile cu codițe cu tot în felii mai subțiri.

Când ceapa este ușor călită și devine translucidă, adaugă o linguriță de zahăr și amestecă pentru a o carameliza. Amestecă intens până la dizolvarea completă a zahărului. Adaugă ciupercile și amestecă-le cu ceapa caramelizată. Lasă-le să se prepare, amestecându-le constant, până când se evaporă lichidul format. Presară și boiaua de ardei, adaugă sosul de soia și cimbrul. Mai lasă ingredientele să se prepare puțin, apoi stinge focul și lasă-le să se răcească.

Separă frunzele de pătrunjel de codițe, clătește-le, scurge-le bine și toacă-le mărunt. Mărunțește miezul de nucă, dar nu foarte fin.

Cum prepari pateul de post

Pentru a prepara deliciosul pate vegetal, pune lintea scursă în recipientul blenderului și adaugă peste ea nucile mărunțite și ciupercile cu tot cu lichidul din vas. Adaugă și frunzele de pătrunjel și procesează ingredientele până când se transformă într-o pastă densă, dar cremoasă. Asezonează pateul obținut cu sare și piper.

Dacă dorești ca textura pateului să fie fină, trece pateul prin sită. dorești un pate fin, poți trece pasta prin sită.

Depozitează-l în borcane mici de sticlă, pe care le închizi ermetic cu capacele aferente. Pune borcanele în frigider și te poți bucura de pateu la micul dejun, câteva zile la rând.

Dacă nu știi ce să mai gătești, din categoria rețetelor de post, gustoase și hrănitoare, îți recomandăm să încerci rețeta de mâncare de linte.

Citește și
Borcan cu pate vegetal, alături de un bol cu linte, felii de pâine și nuci
Galerie foto

Galerie foto

Ciuperci cu ceapă și usturoi în tigaie
Borcan cu pate vegetal, alături de un bol cu linte
+21
CELE MAI CITITE
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Ce este leasingul operațional și de ce este mai bine să închiriezi o mașină, nu să fii proprietar
Ce este leasingul operațional și de ce este mai bine să închiriezi o mașină, nu să fii proprietar
Ce este leasingul operațional și de ce este mai bine să închiriezi o mașină, nu să fii proprietar
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Avertizare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și precipitații mixte. Până când este valabilă alerta ANM
Avertizare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și precipitații mixte. Până când este valabilă alerta ANM
Avertizare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și precipitații mixte. Până când este valabilă alerta ANM
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta Hips Dont Lie. Piesa a împlinit 20 de ani 
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”. Piesa a împlinit 20 de ani 
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”. Piesa a împlinit 20 de ani 
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
fresh
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
închide