Cum te afectează excesul de zahăr. Top 5 afecțiuni pe care le provoacă
De la simpla marinadă până la untul de arahide, consumi zahăr din cele mai neașteptate produse. Dacă mai ai poftă și de un snack sau de un produs semipreparat, atunci cantitatea de zahăr crește exponențial. De aceea este bine să știi cum te afectează excesul de zahăr. Am făcut pentru tine un top al principalelor 5 afecțiuni pe care le provoacă consumul de zahăr adăugat.
Multe studii au arătat că principala cauză a obezității și a diabetului de tip II este consumul mare de zahăr. O mâncare sănătoasă, fără zahăr și cu un conținut limitat de sare este simplu de preparat. Astfel de preparate sunt recomandate de specialiștii în nutriție pentru dieta zilnică.
Cum te afectează excesul de zahăr
Îți prezentăm mai jos câteva probleme care pot să apară în organism atunci când consumi zahăr în cantități mari. Nimeni nu spune să renunți complet la micile plăceri ale vieții. Recomandarea nutriționiștilor este ca totul să fie legat de moderație, scrie harvard.edu.com.
Un fruct care reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul ori obezitatea este zmeura. Află de aici care sunt beneficiile ei.
Contribuie la creșterea în greutate
Riscul de a deveni obez este în continuă creștere în toată lumea. Băuturile dulci sunt cele care au cel mai mare aport de zahăr din dieta zilnică. Ele au unul dintre cele mai nocive ingrediente: fructoza. Este substanța care crește senzația de foame mai mult decât glucoza. De aceea ai mereu impresia că îți este foame. Cu cât consumi mai multă fructoză, cu atât ai mai puțină leptină în organism. Leptina este hormonul care dă semnalul că te-ai săturat atunci când mănânci. Fără el mănânci fără limite și tot nu te saturi.
Poți dezvolta boli de inimă
Consumul mare de zahăr a fost asociat cu creșterea riscului de a dezvolta multe boli, printre ele numărându-se și cele cardiace. La persoanele cu o dietă bogată în zaharuri s-a observat o creștere a numărului de trigliceride, a zahărului din sânge și a presiunii sângelui.
De asemenea, consumul mărit de zahăr, mai ales cel din băuturile răcăritoare, este în strânsă legătură cu ateroscleroza.
Crește riscul de a face diabet de tip II
În ultimii 30 de ani s-a dublat numărul persoanelor care suferă de diabet, pe plan mondial. Deși sunt mai multe cauze care pot declanșa diabetul, principalul factor este excesul de zahăr. Mai mult, consumul prea mare de zahăr inhibă insulina produsă de organism. Insulina este produsă de pancreas și este cea care reglează nivelurile de zahăr din organism. Obezitatea este principalul factor care poate declanșa diabetul.
Accelerează ritmul de îmbătrânire a pielii
Ridurile sunt un semn natural de îmbătrânire. Ele apar la un moment dat, indiferent de starea ta de sănătate. O dietă săracă în vitamine poate să accelereze ritmul de producere a ridurilor. Alimentația care conține multe produse ce au zahăr în componență duce la accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii. Acesta distruge colagenul și elastina pielii, proteine care ajută menținerea elasticității pielii.
Crește riscul de a face depresie
În timp ce o dietă sănătoasă poate să-ți crească starea de bine, o dietă bogată în zahăr și în mâncare procesată poate duce la apariția depresiei. Studiile au arătat că persoanele care fac exces de zahăr au un risc mai mare de a confrunta cu depresie decât cele care au o dietă sănătoasă.
Modalități prin care poți reduce consumul de zahăr
Acum că știi cât de nociv este excesul de zahăr, îți oferim câteva modalități prin care poți reduce consumul de zahăr și zaharuri. Pentru început, consumă fructele proaspete în loc de sucuri în care ești tentată să adaugi zahăr sau miere.
Înlocuiește sucurile dulci și băuturile energizante cu apă sau cu băuturi care nu conțin zahăr. Bea cafeaua neagră sau folosește îndulcitori naturali. Consumă iaurt natural în care pui fructe proaspete, în loc să cumperi iaurt cu diferite arome sau coloranți artificiali.
Înlocuiește bomboanele cu amestecuri de fructe, alune și nuci sau chiar cu câteva bucăți de ciocolată neagră. La salate folosește ulei de măsline și oțet în loc de dressing-uri gata preparate, cumpărate din magazin.
Înlocuiește bolul de cereale cu lapte pe care-l mănânci dimineața cu o omletă proaspătă sau cu un bol cu fulgi de ovăz cu unt de arahide și fructe proaspete.