Ghebe la congelator pentru iarnă, perfecte pentru preparate delicioase
Dacă îți plac preparatele cu ghebe și vrei să te bucuri de acestea și după ce nu le mai găsești proaspete pe piață, îți recomandăm să pui câteva pachete cu ghebe la congelator pentru iarnă.
Galerie foto
Ghebele sunt ciuperci de pădure cu multiple proprietăți benefice asupra sănătății organismului. Gătite corect, ghebele își pot păstra aceste proprietăți și pot deveni un adevărat elixir pentru sănătate. Dar și congelate își păstrează atât gustul cât și proprietățile, dacă metoda de congelare este una corectă.
Din ghebe poți pregăti o mulțime de rețete culinare, una mai delicioasă decât alta. Cea mai simplă este rețeta de ghebe cu usturoi la tigaie. Este rețeta cu care poți începe sezonul de toamnă al ghebelor. Apoi poți prepara diferite tocănițe, aperitive sau zacuscă de ghebe. Pentru a te bucura de toate aceste rețete și mai târziu urmărește mai jos pașii necesari congelării ghebelor.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ghebelor care necesită puțină răbdare pentru etapa de curățare. Ghebele sunt ciuperci de pădure care cresc în grupuri mari, având aceeași rădăcină, dar tulpini separate. Pălăriile ghebelor au raze mici la interior care adună între ele tot felul de impurități în timpul dezvoltării. Este important ca acestea să fie bine curățate înainte de folosire. Tulpinile ghebelor mai mari nu se folosesc pentru că sunt aspre, cu textură lemnoasă. Dacă ghebele sun micuțe, se pot folosi și tulpinile acestora, după ce se îndepărtează partea care a stat în pământ.
Este indicat să separi pălăriile ghebelor de tulpini și să le clătești bine în apă rece, înainte de a le congela.
Pași necesari pentru a pune ghebe la congelator pentru iarnă
După ce ai spălat bine ghebele și le-ai lăsat la scurs, poți așeza pe flacăra aragazului o oală cu mai multă apă. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă o lingură cu sare grunjoasă. Amestecă până când sarea se dizolvă și lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere. Adaugă o parte din ghebe, atâtea câte încap în așa fel să fie acoperite de apă. Lasă ghebele să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute. Mai presează-le cu o spumieră din când în când, în apă, pentru că au tendința să se ridice la suprafața apei.
Scurge prima serie de ghebe și adaugă altele. Procedează în același mod până când termini toată cantitatea de ghebe. Lasă ghebele în site la scurs și la răcit, înainte de a le pune la congelator. Dacă pălăriile ghebelor sunt mai mari, toacă-le în bucăți mai mici.
Pune ghebele reci în pungi de plastic și încearcă să le împachetezi așa încât să nu rămână foarte mult aer în pungi. Dacă deții un aparat pentru vidat, munca îți este ușurată, iar congelarea se va face în condiții perfecte. Poți folosi caserole cu capac, dacă spațiul din congelator îți permite.
Nu uita să etichetezi pungile cu ghebe înainte de a le da la congelator. Și pentru că este sezonul conservelor, cu siguranță te gândești să pui și vinete coapte la congelator. Dacă te temi că nu vei avea spațiu suficient pentru toate, îți recomandăm o rețetă de vinete coapte la borcan pentru iarnă.
Galerie foto