Top 20 cele mai populare preparate românești

Fără coacere

Bucătăria românească este un amestec de influențe de la popoarele vecine, de la minoritățile naționale sau de la cei care ne-au stăpânit de-a lungul istoriei. Au rezultat preparate delicioase, emblematice pentru gastronomia noastră, foarte apreciate de turiștii care vin în vizită. Descoperă și tu un top cu 20 cele mai populare preparate românești. Iată ce povești ascund în spatele lor.

Cristina Catană
Publicat: 1 decembrie 2023, 07:00
Cele mai populare preparate românești sunt cele care se pregătesc cu ocazia sărbătorilor / Shutterstock

Ciorbele, tocănițele, sarmalele, plăcintele sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale românești. Gastronomia țării noastre este bogată și extrem de variată. Fiecare zonă a țării are specificul său tradițional.

Publicația TasteAtlas a făcut un top al celor mai populare românești. Iată care sunt acestea.

Citește și

Cele mai populare preparate românești

Preperatele românești sunt pline de gust și de savoare. Chiar dacă multe preparate au influnețe și de la vecini, gustul lor este unul aparte. Preparatele românești variază în funcție de sezon, sărbători și mai ales zona geografică. Descoperă mai jos câteva dintre cele mai iubite preparate de la noi din țară.

Tort Joffre

Joffre este un tort bogat cu multă ciocolată, inventat în București, în 1920, de cofetarii de la Casa Capșa. A fost făcut în cinstea Mareșalului francez Joffre care a fost oaspetele hotelului în acel an.

Tortul Joffre este unul dintre deserturile inventate în România / Shutterstock

Forma tortului seamănă cu cea a mareșalului al cărui nume îl poartă.

Mămăliguță cu brânză și smântână

Mămăliguța cu brânză și smântână sau MBS cum este numită în jargon este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare atât de către copii, cât și de către adulți.

Mămăliguța cu brânză și smântână poate fi aperitiv sau fel principal / Shutterstock

Mămăliga fierbinte este amestecată cu smântână grasă și brânză telemea răzuită sau mărunțită. Uneori se pune și ou ochi sau fiert, dar nu este o regulă.

Ciorbă de oase

Ciorba de oase este o ciorbă tradițională în România. Se face din oase de porc care se fierb până carnea se desprinde după ele.

Ciorba de oase se servește cu ardei iute / Shutterstock

Apoi, se scot din oală și alături de carne se mai pun legume, în general rădăcinoase. Ciorbei se mai pune suc de roșii, boș sau zeamă de varză și leuștean.

Caltaboș

Caltaboșul se face în general în perioada sărbătorilor de iarnă. Este un cârnat făcut din ficat de porc, carne și orez. Pentru că se face de cele mai multe ori în casă, nu există o rețetă unică.

Caltaboșul se servește cu muștar sau cu murături / Shutterstock

Fiecare îl face așa cum a învățat în familie de la bunici sau părinți. În unele zone se pun și alte organe de porc tocate, usturoi, foaie de dafin, ceapă caramelizată. Este printre singurele tipuri de cârnați care se fierbe.

Stufat

Stufatul este o tocăniță de carne de miel cu multă ceapă și usturoi verde, pastă de tomate, ulei și condimente. Se face primăvara, mai ales în timpul Paștelui.

Stufatul se servește în perioada Paștelui / Shutterstock

Stufatul se prepară în mai toate țările din Balcani.

Supă de pui cu găluște

Supa de pui cu găluște este mâncarea copilăriei multora dintre noi. Este foarte ușoară, cu multe legume tăiate în cuburi mai mari, carne de pui și găluște moi și pufoase din griș de gâu și ou.

Supa de pui cu găluște este perfectă pentru mesele în familie / Shutterstock

Deasupra i se presară pătrunjel verde tocat. Se servește mai ales în timpul sezonului rece, la masa de prânz.

Salată orientală

Salată orientală este o salată simplă, din cartofi fierți în coajă, măsline, ouă și ceapă asezonate cu o vinegretă din ulei, oțet și sare.

Salata orientală poate avea și castraveți murați / Shutterstock

În unele zone i se mai adaugă și castraveți murați, iar în vinegretă se pune șu muștar. Varianta de post nu conține ou și este preparată mai ales în timpul postului Crăciunului.

Ciorbă de fasole cu afumătură

Ciorba de fasole cu afumătură este una dintre cele mai populare tipuri de ciorbă mai ales în perioada rece.

Ciorba de fasole cu afumătură se poate servi și cu murături în saramură / Shutterstock

Se face în multe case și se servește cu murături, salată de ceapă roșie sau chiar mămăligă tare. Uneori în loc de farfurie este adusă în pâine.

Pomana porcului

Nu există o rețetă pentru pomana porcului. Este mai degrabă un ritual care se săvârșește după ce este tăiat porcul de Ignat. Bucăți de carne de porc și organe sunt prăjite în ulei și sunt servite cu mămăligă și usturoiu.

Pomana porcului este o tradiție veche de sute de ani / Shutterstock

Alături se află un pahar de țuică fiartă sau un vin roșu din gospodăria celui care a tăiat porcul. Restaurantele o servesc tot timpul anului, dar gustul pe care îl are când carnea este proaspătă nu poate fi egalat de nimic.

Salată de icre

Salata de icre se face de obicei în România din icre de crap de știucă.

Salata de icre se sevește pe pâine prăjită / Shutterstock

Deși se poate cumpăra și de la supermarket, în multe familii se face în casă. Icrele sunt amestecate cu ulei, pâine sau pesmet, suc de lămâie și apă minerală până se formează o emulsie. Se servesc cu pâine, alături de un pahar de țuică sau altă tărie.

Salata de boeuf

Salata de boeuf este preparatul care nu lipsește de pe masa de Revelion, de Crăciun sau cu orice ocazie mai deosebită.

Salata boeuf se servește la mese festive / Shutterstock

Se face în casă din morcovi și cartofi fierți, carne de vită fiartă, castraveți sau gogoșari murați, toate tocate mărunt și amestecate cu maioneză. Se decorează cu albuș de ou, gogoșar fiert și frunze de pătrunjel.

Piftie

Piftia sau răcitură cum se mai numește în unele zone din România este de fapt carne în aspuc cu mult usturoi și condimente.

Piftia se face în sezonul rece / Shutterstock

Se face de obicei de porc în perioada sărbătorilor de iarnă, dar mai sunt persoane care fac și din carne de pui și de curcan.

Tochitură Moldovenească

Tochitură Moldovenească este o mâncare tradițională românească cu originea în Moldova, după cum îi spune chiar numele.

Tochitura se servește cu murături / Shutterstock

Tochitura se face din cârnați, carne de porc, bacon, ceapă, usturoi, condimente, vin alb și uneori și sos de roșii. Se servește cu mămăligă, brânză razuită și ou ochi.

Drob de miel

Drobul de miel este un preparat care se face în casă așa încât ingredientele pot varia în fucție de preferințele fiecărei familii.

Drobul de miel nu lipsește de pe masa de Paște / Shutterstock

La bază are carne de miel, organe de miel, orez, ouă fierte, condimente și verdețuri. Totul se îmbracă în prapur și se coace la cuptor. Este un preparat specific Paștelui.

Pentru cei care nu apreciază carnea de miel există dorbul de pui.

Sarmale

Sarmalele sunt originale din Turcia, dar au fost adaptate la bucătăria românească și acum sunt un preparat de bază. De obicei se prepară cu ocazia sărbătorilor de iarbă sau de Paște, însă nu este o regulă. Rețeta originală de carne tocată de porc amestecată cu orez și condimente și rulată în foi de varză murată a căpătat diverse variante.

Sarmalele se mănâncă cu smântână, mămăligă și ardei iute / Shutterstock

Se fac sarmale din foi de viță sau din alte frunze mai mari. Umpluturile sunt atât de diverse încât poți să găsești sarmale de post doar cu orez (și aici există variante cu sau fără stafide), cu carne de pui sau de curcan, cu amestec de carne de vită și porc. Condimentele sunt și ele dintre cele mai diverse, în funcție de preferințele celui care le gătește.

Jumări

Jumările se fac în sezonul rece, înainte de Crăciun. Jumările sunt făcute din bucăți de carne de porc cu grăsime prăjite până aproape se topesc.

Jumările se păstrează în untură pentru iarnă / Shutterstock

Se pun la conservat în untură pentru iarnă sau se servesc imediat. Se folosesc pentru alte preparate—varză călită, de exemplu, sau se mănâncă ca aperitiv.  

Zacuscă

Zacuscă este o tocăniță de legume care se pune la conservat pentru iarnă. Se face de obicei din vinete, ardei copt, ceapă, roșii și condimente. În balcani există preparate similare: ljutenica, ajvar, pinđur, or kyopolou.

Cel mai adesea zacusca este făcută din vinete coapte / Shutterstock

Zacusca se mai poate face din fasole, din ciuperci sau chiar din pește.

Ciorbă de burtă

Ciorbă de burtă este o ciorbă cremoasă, puțin acră, cu usturoi cu bucăți de burtă de vită. În unele variante are și legume ca țelină, păstrârnac, rădăcină de pătrunjel și ardei gras roșu.

Ciorba de burtă se servește cu smântână, oțet și ardei iute / Shutterstock

De obicei, se servește la restaurant pentru că nu mulți nu au răbdare să o facă acasă.

Cozonac

Cozonacul este, poate, desertul tradițional românesc. Se prepară în marea majoritate a cazurilor de Paște sau de Crăciun.

Cozonacul se pregătește pentru sărbătorile religioase / Shutterstock

Seamănă cu pâinea, însă în compoziția sa intră făină, lapte, ouă, zahăr, iar umplutura este un amestec de cacao, nuci, stafide și rahat.

Vecinii noștri bulgari au și ei rețete de cozonac, dar îl prepară doar de Paște.

Mititei

Micii sunt cea mai populară mâncare pe care o poți mânca pe stradă în România. se fac din carne tocată, condimente și usturoi și apoi se pregătesc pe grătar. Se servesc cu muștar și pâine și o bere rece alături.

Legenda spune că mititei au fost creați pentru că grataragiul a rămas fără mațe pentru cârnați / Shutterstock

Micii sunt de obicei gătiți în aer liber, la picnicuri sau la restaurantele de la marginea drumurilor.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Colivă. Rețetă tradițională din străbuni
Colivă. Rețetă tradițională din străbuni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă