Compoziția perfectă pentru găluște de griș pufoase

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Supa cu găluște este unul dintre cele mai reconfortante preparate. Este aproape un răsfăț, cu un gust bogat, cu un echilibru de nutrienți, cu găluște moi și pufoase care se topesc în gură și te ung pe suflet. Pentru unii nici nu mai contează cum sunt găluștele pentru că, în ansamblul său, supa le amintește de copilărie. Dacă totuși vrei să faci compoziția perfectă pentru găluște de griș pufoase, descoperă mai jos câteva sfaturi.

Compoziție de găluște de griș ilustrată cu ajutorul unei supe de găluște
Găluștele de griș trebuie lăsate să se odihnească înainte de a fi puse în supă / Shutterstock

Supele au fost dintotdeauna alimente reconfortante. Au străbătut timpul și culturile, adaptându-se gusturilor și ingredientelor locale. Una dintre cele mai iubite și apreciate variații ale acestui preparat culinar este supa cu găluști de griș. Cu găluștele pufoase și aromate care se topesc în gură, această supă a fost o prezență constantă în bucătăriile tradiționale de-a lungul istoriei.

Citește și

Deși găluștele există în bucătărie încă din antichitate, primele menționări ale supelor cu găluște de griș datează din perioada medievală. În secolele XIII-XIV, în zona Europei Centrale și de Est, oamenii au dezvoltat o varietate de rețete care implicau utilizarea grișului în combinație cu ouă și alte ingrediente pentru a crea găluște delicioase care erau adăugate în supă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fiecare regiune a dezvoltat propriile sale variații ale rețetelor, adăugând ingrediente locale sau adaptând metodele de gătit pentru a satisface preferințele culinare locale.

Ingrediente

Mod de preparare

Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu furculița, apoi se adaugă treptat grișul, câte o linguriță. Se amestecă după fiecare linguriță adăugată până când se încorporează.

La final se adaugă praful de sare și se mai amestecă puțin. După aceea, e lasă să se odihnească aproximativ 10 minute pentru ca grișul să absoarbă umiditatea din ou. Apoi se pun în supă.

6 secrete pentru cele mai pufoase găluște

Pentru a obține găluște de griș pufoase și delicioase trebuie să respecți câteva reguli.

Trebuie să respecți cantitatea de ingrediente din rețetă. Dacă compoziția este prea densă, găluștele pot deveni tari. Dacă este prea apoasă, găluștele pot să se destrame în supă.

Formează găluștele mici cu ajutorul unei linguri sau mâinilor ude. Găluștele mici se vor găti mai uniform și mai rapid, asigurând că vor fi pufoase în interior.

Asigură-te că supa sau apa în care fierbi găluștele este la punctul de fierbere înainte de a adăuga găluștele. Dacă supa fierbe prea tare, găluștele pot să se sfarâme.

Încearcă și câteva rețete ale celor mai bune supe din lume.

Amestecă găluștele în supă imediat după ce le-ai adăugat, pentru a evita lipirea lor de fundul cratiței și pentru a se găti uniform.

După ce ai adăugat ouăle în compoziție, lasă găluștele să se odihnească timp de aproximativ 5-10 minute. Acest lucru va ajuta compoziția să se lege mai bine și găluștele vor fi mai pufoase.

Folosește griș fin în detrimentul celui mai grunjos. Așa vei obține găluște pufoase.

De ce se întăresc găluștele

Găluștele de griș pot deveni tari dacă sunt expuse la aer pentru o perioadă prea lungă sau dacă le fierbi prea mult. Grișul, atunci când este fiert în lichid, îl absoarbe pentru a se umfla. Dacă sunt lăsate prea mult timp să stea în supă sau în apă fierbinte, găluștele pot continua să absoarbă lichid și se pot întări din cauza evaporării excesive a apei.

Dacă găluștele sunt fierte prea mult timp, proteinele din compoziție se pot coagula și compoziția se va întări. Aceasta poate duce la o textură tare sau cauciucată a găluștelor.

De asemenea, încearcă să nu pui prea multe găluște în același timp în oala cu supă. Acestea pot adera unele de altele și nu vor mai avea suficient spațiu pentru a se umfla în mod corespunzător.

Dacă folosești griș grosier în loc de cel fin, găluștele pot avea o textură mai densă și mai puțin pufoasă.

De ce se sfarâmă găluștele la fiert

Probabil că ți s-a întâmplat ca atunci când ai pus găluștele în supă să se împrăștie în toată oala. Găluștele se pot sfărâma la fiert din mai multe motive.

Unul dintre motive este că ai pus prea mult lichid sau ou, iar textura lor a fost prea moale. Găluștele nu au mai putut să își mențină forma în timpul fierberii. Respectă rețeta dacă nu vrei să se mai întâmple acest lucru.

Grișul și alte ingrediente ale compoziției pot continua să absoarbă lichidul din supă sau apă în timpul fierberii.

Dacă lași găluștele să fiarbă prea mult timp sau la foc prea mare, acestea pot absorbi prea mult lichid și se pot dezintegra. De asemenea, este important să le formezi corespunzător, cu o linguriță pentru a nu fi prea mari.

Descoperă și rețeta de supă de pui cu găluște.

Nu lăsa supa să fiarbă la foc foarte puternic, pentru că atunci când sunt supuse unei temperaturi prea mari se pot dezintegra mai ușor.

Pentru a evita ca găluștele să se sfărâme la fiert, asigură-te că compoziția are o consistență potrivită, formează găluștele cu grijă, și nu le fierbe la foc prea puternic sau prea mult timp. De asemenea, poți încerca să adaugi o cantitate mică de făină sau pesmet în compoziție, ceea ce poate ajuta la stabilizarea găluștelor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
murături asortate în saramură
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Mai multe borcane cu castraveți murați
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
închide