Compoziția perfectă pentru găluște de griș pufoase

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Supa cu găluște este unul dintre cele mai reconfortante preparate. Este aproape un răsfăț, cu un gust bogat, cu un echilibru de nutrienți, cu găluște moi și pufoase care se topesc în gură și te ung pe suflet. Pentru unii nici nu mai contează cum sunt găluștele pentru că, în ansamblul său, supa le amintește de copilărie. Dacă totuși vrei să faci compoziția perfectă pentru găluște de griș pufoase, descoperă mai jos câteva sfaturi.

Compoziție de găluște de griș ilustrată cu ajutorul unei supe de găluște
Găluștele de griș trebuie lăsate să se odihnească înainte de a fi puse în supă / Shutterstock

Supele au fost dintotdeauna alimente reconfortante. Au străbătut timpul și culturile, adaptându-se gusturilor și ingredientelor locale. Una dintre cele mai iubite și apreciate variații ale acestui preparat culinar este supa cu găluști de griș. Cu găluștele pufoase și aromate care se topesc în gură, această supă a fost o prezență constantă în bucătăriile tradiționale de-a lungul istoriei.

Citește și

Deși găluștele există în bucătărie încă din antichitate, primele menționări ale supelor cu găluște de griș datează din perioada medievală. În secolele XIII-XIV, în zona Europei Centrale și de Est, oamenii au dezvoltat o varietate de rețete care implicau utilizarea grișului în combinație cu ouă și alte ingrediente pentru a crea găluște delicioase care erau adăugate în supă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fiecare regiune a dezvoltat propriile sale variații ale rețetelor, adăugând ingrediente locale sau adaptând metodele de gătit pentru a satisface preferințele culinare locale.

Ingrediente

Mod de preparare

Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu furculița, apoi se adaugă treptat grișul, câte o linguriță. Se amestecă după fiecare linguriță adăugată până când se încorporează.

La final se adaugă praful de sare și se mai amestecă puțin. După aceea, e lasă să se odihnească aproximativ 10 minute pentru ca grișul să absoarbă umiditatea din ou. Apoi se pun în supă.

6 secrete pentru cele mai pufoase găluște

Pentru a obține găluște de griș pufoase și delicioase trebuie să respecți câteva reguli.

Trebuie să respecți cantitatea de ingrediente din rețetă. Dacă compoziția este prea densă, găluștele pot deveni tari. Dacă este prea apoasă, găluștele pot să se destrame în supă.

Formează găluștele mici cu ajutorul unei linguri sau mâinilor ude. Găluștele mici se vor găti mai uniform și mai rapid, asigurând că vor fi pufoase în interior.

Asigură-te că supa sau apa în care fierbi găluștele este la punctul de fierbere înainte de a adăuga găluștele. Dacă supa fierbe prea tare, găluștele pot să se sfarâme.

Încearcă și câteva rețete ale celor mai bune supe din lume.

Amestecă găluștele în supă imediat după ce le-ai adăugat, pentru a evita lipirea lor de fundul cratiței și pentru a se găti uniform.

După ce ai adăugat ouăle în compoziție, lasă găluștele să se odihnească timp de aproximativ 5-10 minute. Acest lucru va ajuta compoziția să se lege mai bine și găluștele vor fi mai pufoase.

Folosește griș fin în detrimentul celui mai grunjos. Așa vei obține găluște pufoase.

De ce se întăresc găluștele

Găluștele de griș pot deveni tari dacă sunt expuse la aer pentru o perioadă prea lungă sau dacă le fierbi prea mult. Grișul, atunci când este fiert în lichid, îl absoarbe pentru a se umfla. Dacă sunt lăsate prea mult timp să stea în supă sau în apă fierbinte, găluștele pot continua să absoarbă lichid și se pot întări din cauza evaporării excesive a apei.

Dacă găluștele sunt fierte prea mult timp, proteinele din compoziție se pot coagula și compoziția se va întări. Aceasta poate duce la o textură tare sau cauciucată a găluștelor.

De asemenea, încearcă să nu pui prea multe găluște în același timp în oala cu supă. Acestea pot adera unele de altele și nu vor mai avea suficient spațiu pentru a se umfla în mod corespunzător.

Dacă folosești griș grosier în loc de cel fin, găluștele pot avea o textură mai densă și mai puțin pufoasă.

De ce se sfarâmă găluștele la fiert

Probabil că ți s-a întâmplat ca atunci când ai pus găluștele în supă să se împrăștie în toată oala. Găluștele se pot sfărâma la fiert din mai multe motive.

Unul dintre motive este că ai pus prea mult lichid sau ou, iar textura lor a fost prea moale. Găluștele nu au mai putut să își mențină forma în timpul fierberii. Respectă rețeta dacă nu vrei să se mai întâmple acest lucru.

Grișul și alte ingrediente ale compoziției pot continua să absoarbă lichidul din supă sau apă în timpul fierberii.

Dacă lași găluștele să fiarbă prea mult timp sau la foc prea mare, acestea pot absorbi prea mult lichid și se pot dezintegra. De asemenea, este important să le formezi corespunzător, cu o linguriță pentru a nu fi prea mari.

Descoperă și rețeta de supă de pui cu găluște.

Nu lăsa supa să fiarbă la foc foarte puternic, pentru că atunci când sunt supuse unei temperaturi prea mari se pot dezintegra mai ușor.

Pentru a evita ca găluștele să se sfărâme la fiert, asigură-te că compoziția are o consistență potrivită, formează găluștele cu grijă, și nu le fierbe la foc prea puternic sau prea mult timp. De asemenea, poți încerca să adaugi o cantitate mică de făină sau pesmet în compoziție, ceea ce poate ajuta la stabilizarea găluștelor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
27 noiembrie, 06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
închide