Compoziția perfectă pentru găluște de griș pufoase
Supa cu găluște este unul dintre cele mai reconfortante preparate. Este aproape un răsfăț, cu un gust bogat, cu un echilibru de nutrienți, cu găluște moi și pufoase care se topesc în gură și te ung pe suflet. Pentru unii nici nu mai contează cum sunt găluștele pentru că, în ansamblul său, supa le amintește de copilărie. Dacă totuși vrei să faci compoziția perfectă pentru găluște de griș pufoase, descoperă mai jos câteva sfaturi.
Supele au fost dintotdeauna alimente reconfortante. Au străbătut timpul și culturile, adaptându-se gusturilor și ingredientelor locale. Una dintre cele mai iubite și apreciate variații ale acestui preparat culinar este supa cu găluști de griș. Cu găluștele pufoase și aromate care se topesc în gură, această supă a fost o prezență constantă în bucătăriile tradiționale de-a lungul istoriei.
Deși găluștele există în bucătărie încă din antichitate, primele menționări ale supelor cu găluște de griș datează din perioada medievală. În secolele XIII-XIV, în zona Europei Centrale și de Est, oamenii au dezvoltat o varietate de rețete care implicau utilizarea grișului în combinație cu ouă și alte ingrediente pentru a crea găluște delicioase care erau adăugate în supă.
Fiecare regiune a dezvoltat propriile sale variații ale rețetelor, adăugând ingrediente locale sau adaptând metodele de gătit pentru a satisface preferințele culinare locale.
Ingrediente
Mod de preparare
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu furculița, apoi se adaugă treptat grișul, câte o linguriță. Se amestecă după fiecare linguriță adăugată până când se încorporează.
La final se adaugă praful de sare și se mai amestecă puțin. După aceea, e lasă să se odihnească aproximativ 10 minute pentru ca grișul să absoarbă umiditatea din ou. Apoi se pun în supă.
6 secrete pentru cele mai pufoase găluște
Pentru a obține găluște de griș pufoase și delicioase trebuie să respecți câteva reguli.
Trebuie să respecți cantitatea de ingrediente din rețetă. Dacă compoziția este prea densă, găluștele pot deveni tari. Dacă este prea apoasă, găluștele pot să se destrame în supă.
Formează găluștele mici cu ajutorul unei linguri sau mâinilor ude. Găluștele mici se vor găti mai uniform și mai rapid, asigurând că vor fi pufoase în interior.
Asigură-te că supa sau apa în care fierbi găluștele este la punctul de fierbere înainte de a adăuga găluștele. Dacă supa fierbe prea tare, găluștele pot să se sfarâme.
Încearcă și câteva rețete ale celor mai bune supe din lume.
Amestecă găluștele în supă imediat după ce le-ai adăugat, pentru a evita lipirea lor de fundul cratiței și pentru a se găti uniform.
După ce ai adăugat ouăle în compoziție, lasă găluștele să se odihnească timp de aproximativ 5-10 minute. Acest lucru va ajuta compoziția să se lege mai bine și găluștele vor fi mai pufoase.
Folosește griș fin în detrimentul celui mai grunjos. Așa vei obține găluște pufoase.
De ce se întăresc găluștele
Găluștele de griș pot deveni tari dacă sunt expuse la aer pentru o perioadă prea lungă sau dacă le fierbi prea mult. Grișul, atunci când este fiert în lichid, îl absoarbe pentru a se umfla. Dacă sunt lăsate prea mult timp să stea în supă sau în apă fierbinte, găluștele pot continua să absoarbă lichid și se pot întări din cauza evaporării excesive a apei.
Dacă găluștele sunt fierte prea mult timp, proteinele din compoziție se pot coagula și compoziția se va întări. Aceasta poate duce la o textură tare sau cauciucată a găluștelor.
De asemenea, încearcă să nu pui prea multe găluște în același timp în oala cu supă. Acestea pot adera unele de altele și nu vor mai avea suficient spațiu pentru a se umfla în mod corespunzător.
Dacă folosești griș grosier în loc de cel fin, găluștele pot avea o textură mai densă și mai puțin pufoasă.
De ce se sfarâmă găluștele la fiert
Probabil că ți s-a întâmplat ca atunci când ai pus găluștele în supă să se împrăștie în toată oala. Găluștele se pot sfărâma la fiert din mai multe motive.
Unul dintre motive este că ai pus prea mult lichid sau ou, iar textura lor a fost prea moale. Găluștele nu au mai putut să își mențină forma în timpul fierberii. Respectă rețeta dacă nu vrei să se mai întâmple acest lucru.
Grișul și alte ingrediente ale compoziției pot continua să absoarbă lichidul din supă sau apă în timpul fierberii.
Dacă lași găluștele să fiarbă prea mult timp sau la foc prea mare, acestea pot absorbi prea mult lichid și se pot dezintegra. De asemenea, este important să le formezi corespunzător, cu o linguriță pentru a nu fi prea mari.
Descoperă și rețeta de supă de pui cu găluște.
Nu lăsa supa să fiarbă la foc foarte puternic, pentru că atunci când sunt supuse unei temperaturi prea mari se pot dezintegra mai ușor.
Pentru a evita ca găluștele să se sfărâme la fiert, asigură-te că compoziția are o consistență potrivită, formează găluștele cu grijă, și nu le fierbe la foc prea puternic sau prea mult timp. De asemenea, poți încerca să adaugi o cantitate mică de făină sau pesmet în compoziție, ceea ce poate ajuta la stabilizarea găluștelor.