Compoziția perfectă pentru găluște de griș pufoase

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Supa cu găluște este unul dintre cele mai reconfortante preparate. Este aproape un răsfăț, cu un gust bogat, cu un echilibru de nutrienți, cu găluște moi și pufoase care se topesc în gură și te ung pe suflet. Pentru unii nici nu mai contează cum sunt găluștele pentru că, în ansamblul său, supa le amintește de copilărie. Dacă totuși vrei să faci compoziția perfectă pentru găluște de griș pufoase, descoperă mai jos câteva sfaturi.

Compoziție de găluște de griș ilustrată cu ajutorul unei supe de găluște
Găluștele de griș trebuie lăsate să se odihnească înainte de a fi puse în supă / Shutterstock

Supele au fost dintotdeauna alimente reconfortante. Au străbătut timpul și culturile, adaptându-se gusturilor și ingredientelor locale. Una dintre cele mai iubite și apreciate variații ale acestui preparat culinar este supa cu găluști de griș. Cu găluștele pufoase și aromate care se topesc în gură, această supă a fost o prezență constantă în bucătăriile tradiționale de-a lungul istoriei.

Citește și

Deși găluștele există în bucătărie încă din antichitate, primele menționări ale supelor cu găluște de griș datează din perioada medievală. În secolele XIII-XIV, în zona Europei Centrale și de Est, oamenii au dezvoltat o varietate de rețete care implicau utilizarea grișului în combinație cu ouă și alte ingrediente pentru a crea găluște delicioase care erau adăugate în supă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fiecare regiune a dezvoltat propriile sale variații ale rețetelor, adăugând ingrediente locale sau adaptând metodele de gătit pentru a satisface preferințele culinare locale.

Ingrediente

Mod de preparare

Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu furculița, apoi se adaugă treptat grișul, câte o linguriță. Se amestecă după fiecare linguriță adăugată până când se încorporează.

La final se adaugă praful de sare și se mai amestecă puțin. După aceea, e lasă să se odihnească aproximativ 10 minute pentru ca grișul să absoarbă umiditatea din ou. Apoi se pun în supă.

6 secrete pentru cele mai pufoase găluște

Pentru a obține găluște de griș pufoase și delicioase trebuie să respecți câteva reguli.

Trebuie să respecți cantitatea de ingrediente din rețetă. Dacă compoziția este prea densă, găluștele pot deveni tari. Dacă este prea apoasă, găluștele pot să se destrame în supă.

Formează găluștele mici cu ajutorul unei linguri sau mâinilor ude. Găluștele mici se vor găti mai uniform și mai rapid, asigurând că vor fi pufoase în interior.

Asigură-te că supa sau apa în care fierbi găluștele este la punctul de fierbere înainte de a adăuga găluștele. Dacă supa fierbe prea tare, găluștele pot să se sfarâme.

Încearcă și câteva rețete ale celor mai bune supe din lume.

Amestecă găluștele în supă imediat după ce le-ai adăugat, pentru a evita lipirea lor de fundul cratiței și pentru a se găti uniform.

După ce ai adăugat ouăle în compoziție, lasă găluștele să se odihnească timp de aproximativ 5-10 minute. Acest lucru va ajuta compoziția să se lege mai bine și găluștele vor fi mai pufoase.

Folosește griș fin în detrimentul celui mai grunjos. Așa vei obține găluște pufoase.

De ce se întăresc găluștele

Găluștele de griș pot deveni tari dacă sunt expuse la aer pentru o perioadă prea lungă sau dacă le fierbi prea mult. Grișul, atunci când este fiert în lichid, îl absoarbe pentru a se umfla. Dacă sunt lăsate prea mult timp să stea în supă sau în apă fierbinte, găluștele pot continua să absoarbă lichid și se pot întări din cauza evaporării excesive a apei.

Dacă găluștele sunt fierte prea mult timp, proteinele din compoziție se pot coagula și compoziția se va întări. Aceasta poate duce la o textură tare sau cauciucată a găluștelor.

De asemenea, încearcă să nu pui prea multe găluște în același timp în oala cu supă. Acestea pot adera unele de altele și nu vor mai avea suficient spațiu pentru a se umfla în mod corespunzător.

Dacă folosești griș grosier în loc de cel fin, găluștele pot avea o textură mai densă și mai puțin pufoasă.

De ce se sfarâmă găluștele la fiert

Probabil că ți s-a întâmplat ca atunci când ai pus găluștele în supă să se împrăștie în toată oala. Găluștele se pot sfărâma la fiert din mai multe motive.

Unul dintre motive este că ai pus prea mult lichid sau ou, iar textura lor a fost prea moale. Găluștele nu au mai putut să își mențină forma în timpul fierberii. Respectă rețeta dacă nu vrei să se mai întâmple acest lucru.

Grișul și alte ingrediente ale compoziției pot continua să absoarbă lichidul din supă sau apă în timpul fierberii.

Dacă lași găluștele să fiarbă prea mult timp sau la foc prea mare, acestea pot absorbi prea mult lichid și se pot dezintegra. De asemenea, este important să le formezi corespunzător, cu o linguriță pentru a nu fi prea mari.

Descoperă și rețeta de supă de pui cu găluște.

Nu lăsa supa să fiarbă la foc foarte puternic, pentru că atunci când sunt supuse unei temperaturi prea mari se pot dezintegra mai ușor.

Pentru a evita ca găluștele să se sfărâme la fiert, asigură-te că compoziția are o consistență potrivită, formează găluștele cu grijă, și nu le fierbe la foc prea puternic sau prea mult timp. De asemenea, poți încerca să adaugi o cantitate mică de făină sau pesmet în compoziție, ceea ce poate ajuta la stabilizarea găluștelor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale, gata de servit
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
bomboane pentru masa de Paște
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
Cartofi și morcovi la cuptor puși alături de carnea de miel
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic pe un platou verde
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Ciorbă de miel cu lobodă în bol alb cu lingură și pătrunjel verde
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Porție de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu gnocchi
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...
Parteneri
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
fresh
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
închide