Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară

De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când această metodă a fost disponibilă. Descoperă și tu top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Află ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară.

compoturi de fructe pe un fundal alb
Cele mai bune fructe pentru compot sunt cele care își păstrează textura / Shutterstock

Unele dintre ele se păstrează mai bine, altele își pierd textura, dar și gustul. Iată ce compoturi de fructe poți cumpăra din magazin și pe care să le eviți.

Compoturile de fructe sunt o variantă excelentă de a te bucura de aroma fructelor preferate și când acestea nu mai sunt disponibile proaspete în magazin.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Top 6 cele mai bune compoturi de fructe

Poți să le faci în casă, dacă ai timp, sau le poți cumpăra din magazin atunci când pur și simplu îți este poftă sau ai nevoie de ele pentru un desert.

Trebuie să știi că nu toate fructele rezistă la fel de bine în compot. Specialiștii de la TastingTable au făcut un top al celor mai bune compoturi de fructe pe care le poți cumpăra, dar și al celor pe care ar fi mai bine să le eviți.

Pere

Perele conservate sunt unul dintre cele mai bune fructe pentru conservare. Se înmoaie și capătă o textură asemănătoare cu cea a perelor coapte, aproape cremoasă. Se potrivesc foarte bine ca ingredient în deserturi, cu iaurt sau se pot consuma ca atare mai ales că își păstrează aroma.

Piersici

Piersicile sunt unul dintre cele mai populare fructe conservate în principal pentru că sezonul lor este foarte scurt. În acest fel te poți bucura de gustul lor tot timpul anului.

Același lucru este valabil și pentru nectarine sau caise. Pentru că se găsesc o perioadă scurtă de timp proaspete și prețul lor este de obicei destul de piperat, așa că este mai avantajos să le cumperi conservate.

Piersicile congelate nu rezistă la fel de bine ca piersicile din compot, deoarece la dezghețare își vor pierde din textură. Cele din compot se pot folosi pentru prăjituri, plăcinte, în iaurt sau se pot mânca simple ca o gustare.

Litchi

Fructele de lichii sunt sezoniere și, de obicei, scumpe atunci când ajung în raftul magazinelor noastre din țările de origine China sau Malaezia.

Când îți este poftă poți cumpăra un borcan de compot și te vei bucura de același gust și de aceeași textură ca a fructelor proaspete.

În general nu se folosește foarte mult zahăr la compotul de litchi motiv pentru care sunt un ingredient minunat în cocktailuri și alte băuturi.

Când sunt proaspete litchiile sunt delicioase, dar trebuie curățate de coajă, ceea ce nu este întotdeauna plăcut. Când ai la îndemână compotul totul devine mai simplu.

Jackfruit

Jackfruit este un fruct comun în țările asiatice, în special în Filipine, Indonezia, Malaezia și Bangladesh. În stare proaspăt îl vei găsi rar sau deloc în Europa sau în alte zone ale lumii.

Dacă l-ai gustat în țările de origine și ți-a plăcut și vrei să te bucuri de el și acasă nu îți rămâne decât să cauți varianta lui conservată.

Textura jackfruit conservat seamănă cu cea a cărnii, așa că de multe ori îl vei găsi în produse vegane ce imită preparate ca pulled pork sau pulled beef. Pentru că are o aromă neutră se potrivește bine cu o mulțime de condimente pe care le absoarbe în întregime.

Ananas

Deși ananasul proaspăt nu este atât de exotic pe cât era în urmă cu câteva decenii, rămâne un fruct relativ scump. În plus, este destul de greu de curățat și, dacă nu ai îndemânare, vei arunca multă pulpă de fruct.

Ananasul în conservă este cea mai convenabilă modalitate de a te bucura de acest fruct foarte aromat. Își păstrează textura chiar și în compot și poate fi folosit pentru deserturi sau alte preparate gătite.

Mandarine

Mandarinele sunt citrice incredibil de suculente, fragede și dulci, pline de vitamina C. Mandarinele în compot își păstrează textura și gustul motiv pentru care se potrivesc în salate, în smoothie-uri, în iaurt, ca topping de înghețată.

Ce fel de compoturi de fructe e recomandat să eviți

Unele fructe nu își păstrează deloc textura când sunt conservate, altele nici gustul nu îl mai au la fel de parfumat ca atunci când sunt proaspete.

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt unele dintre fructele cel mai dificil de păstrat fructe de păstrat în forma lor originală prin conservare, deoarece tind să-și piardă textura. Deși pot fi conservate atunci când ating maturitatea, nu vor mai avea aproape nimic din varianta lor proaspătă.

Fructele conservate sunt o opțiune bună pentru a coace plăcinte sau umpluturi de prăjituri. Cea mai bună alegere sunt cele congelate față de cele în compot sau în altă formă. În plus, prin congelare, își păstrează valoarea nutrițională și nu conțin zahăr sau aditivi alimentari.

Mere

Merele se află pe lista celor mai proaste conserve de fructe, deoarece nu au o foarte mare utilitate. Sunt folosite în general pentru a face plăcintă cu mere sau alte produse de copt care conțin umplutură moale cu mere.

Merele sunt unul dintre cele mai răspândite fructe în multe țări și sunt de obicei disponibile pe tot parcursul anului, așa că de obicei sunt consumate proaspete.

De asemenea, sunt fructe cu un preț relativ mic, așa că nu există cu adevărat niciun motiv să cumperi mere conservate.

În plus, merele nu au o aromă puternică, iar prin conservare se pierde și aceasta. Mai mult, merele conservate sunt aproape întotdeauna curățate de coajă, ceea ce înseamnă că nu se pierd aproape toate vitaminele, cum ar fi A, C și K.

Cireșe Maraschino

Cireșele originale maraschino erau o modalitate de conservare a cireșelor Morello în Croația, folosind un lichior preparat din acestea.

Versiunea pe care o găsim în mod obișnuit în magazinele alimentare astăzi este cu totul diferită. Deși s-ar putea să-ți placă să savurezi cireșele maraschino într-un cocktail sau deasupra unei înghețate, vestea proastă este că nu sunt chiar cele mai bune ingrediente.

Ca să se ajungă la culoarea lor puternică le-a fost îndepărtată cea naturală, fiind înmuiate în clorură de calciu și dioxid de sulf.

Cu alte cuvinte, au fost albite. Apoi au fost vopsite artificial și scufundate în sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. De fapt, sunt mai mult niște bomboane decât niște fructe conservate.

Cocktail de fructe

Dacă alegi să cumperi un compot cu cocktail de fructe pentru că îți este poftă de o salată răcoritoare și dulce atunci mai bine treci pe la piață și cumpără un măr, o pară sau orice alt fruct mai găsești. Cu siguranță vei obține un preparat mai gustos și mai hrănitor.

Nu necesită nici foarte mult timp și vei putea să faci combinațiile preferate. În plus, nu va avea zahăr adăugat și nici aditivi alimentari care îți pot pune în pericol sănătatea.

Bananele

Bananele sunt unul dintre cele mai iubite fructe din lume. Deși sunt considerate fructe exotice, sunt disponibile pe tot parcursul anului. Bananele proaspete nu numai că sunt foarte ușor de mâncat și de savurat, dar se înmoaie și destul de repede. Când sunt foarte coapte pot fi folosite pentru diverse prăjituri sau creme.

Nu vei găsi compot de banane, dar de obicei sunt congelate. Problema este că este un fruct cu pulpa moale, banana conservată va fi și mai moale și va avea o textură aproape neplăcută.

Struguri

Strugurii nu ar trebui cumpărați sub formă de conservă pentru că, de cele mai multe ori, se găsesc în stare proaspătă pe tot parcursul anului. De asemenea, nu necesită preparare specială, trebuind doar spălați înainte de consum.

Strugurii conservați sunt adesea destul de moi și nu își păstrează textura. În plus, compotul de struguri conține de obicei o cantitate mare de zahăr, dar pierde beneficiile nutriționale ale fructelor proaspete.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
fructele din compot
Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Conserve de iarnă pregătită deupă niște reguli simple de igienă
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Economia României creşte cu 0,2%, cea a Bulgariei cu 3%. Explicaţia lui Iancu Guda: Poate să urmeze un haos
Economia României creşte cu 0,2%, cea a Bulgariei cu 3%. Explicaţia lui Iancu Guda: "Poate să urmeze un haos"
Economia României creşte cu 0,2%, cea a Bulgariei cu 3%. Explicaţia lui Iancu Guda: "Poate să urmeze un haos"
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide