Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară

De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când această metodă a fost disponibilă. Descoperă și tu top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Află ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară.

compoturi de fructe pe un fundal alb
Cele mai bune fructe pentru compot sunt cele care își păstrează textura / Shutterstock

Unele dintre ele se păstrează mai bine, altele își pierd textura, dar și gustul. Iată ce compoturi de fructe poți cumpăra din magazin și pe care să le eviți.

Compoturile de fructe sunt o variantă excelentă de a te bucura de aroma fructelor preferate și când acestea nu mai sunt disponibile proaspete în magazin.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Top 6 cele mai bune compoturi de fructe

Poți să le faci în casă, dacă ai timp, sau le poți cumpăra din magazin atunci când pur și simplu îți este poftă sau ai nevoie de ele pentru un desert.

Trebuie să știi că nu toate fructele rezistă la fel de bine în compot. Specialiștii de la TastingTable au făcut un top al celor mai bune compoturi de fructe pe care le poți cumpăra, dar și al celor pe care ar fi mai bine să le eviți.

Pere

Perele conservate sunt unul dintre cele mai bune fructe pentru conservare. Se înmoaie și capătă o textură asemănătoare cu cea a perelor coapte, aproape cremoasă. Se potrivesc foarte bine ca ingredient în deserturi, cu iaurt sau se pot consuma ca atare mai ales că își păstrează aroma.

Piersici

Piersicile sunt unul dintre cele mai populare fructe conservate în principal pentru că sezonul lor este foarte scurt. În acest fel te poți bucura de gustul lor tot timpul anului.

Același lucru este valabil și pentru nectarine sau caise. Pentru că se găsesc o perioadă scurtă de timp proaspete și prețul lor este de obicei destul de piperat, așa că este mai avantajos să le cumperi conservate.

Piersicile congelate nu rezistă la fel de bine ca piersicile din compot, deoarece la dezghețare își vor pierde din textură. Cele din compot se pot folosi pentru prăjituri, plăcinte, în iaurt sau se pot mânca simple ca o gustare.

Litchi

Fructele de lichii sunt sezoniere și, de obicei, scumpe atunci când ajung în raftul magazinelor noastre din țările de origine China sau Malaezia.

Când îți este poftă poți cumpăra un borcan de compot și te vei bucura de același gust și de aceeași textură ca a fructelor proaspete.

În general nu se folosește foarte mult zahăr la compotul de litchi motiv pentru care sunt un ingredient minunat în cocktailuri și alte băuturi.

Când sunt proaspete litchiile sunt delicioase, dar trebuie curățate de coajă, ceea ce nu este întotdeauna plăcut. Când ai la îndemână compotul totul devine mai simplu.

Jackfruit

Jackfruit este un fruct comun în țările asiatice, în special în Filipine, Indonezia, Malaezia și Bangladesh. În stare proaspăt îl vei găsi rar sau deloc în Europa sau în alte zone ale lumii.

Dacă l-ai gustat în țările de origine și ți-a plăcut și vrei să te bucuri de el și acasă nu îți rămâne decât să cauți varianta lui conservată.

Textura jackfruit conservat seamănă cu cea a cărnii, așa că de multe ori îl vei găsi în produse vegane ce imită preparate ca pulled pork sau pulled beef. Pentru că are o aromă neutră se potrivește bine cu o mulțime de condimente pe care le absoarbe în întregime.

Ananas

Deși ananasul proaspăt nu este atât de exotic pe cât era în urmă cu câteva decenii, rămâne un fruct relativ scump. În plus, este destul de greu de curățat și, dacă nu ai îndemânare, vei arunca multă pulpă de fruct.

Ananasul în conservă este cea mai convenabilă modalitate de a te bucura de acest fruct foarte aromat. Își păstrează textura chiar și în compot și poate fi folosit pentru deserturi sau alte preparate gătite.

Mandarine

Mandarinele sunt citrice incredibil de suculente, fragede și dulci, pline de vitamina C. Mandarinele în compot își păstrează textura și gustul motiv pentru care se potrivesc în salate, în smoothie-uri, în iaurt, ca topping de înghețată.

Ce fel de compoturi de fructe e recomandat să eviți

Unele fructe nu își păstrează deloc textura când sunt conservate, altele nici gustul nu îl mai au la fel de parfumat ca atunci când sunt proaspete.

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt unele dintre fructele cel mai dificil de păstrat fructe de păstrat în forma lor originală prin conservare, deoarece tind să-și piardă textura. Deși pot fi conservate atunci când ating maturitatea, nu vor mai avea aproape nimic din varianta lor proaspătă.

Fructele conservate sunt o opțiune bună pentru a coace plăcinte sau umpluturi de prăjituri. Cea mai bună alegere sunt cele congelate față de cele în compot sau în altă formă. În plus, prin congelare, își păstrează valoarea nutrițională și nu conțin zahăr sau aditivi alimentari.

Mere

Merele se află pe lista celor mai proaste conserve de fructe, deoarece nu au o foarte mare utilitate. Sunt folosite în general pentru a face plăcintă cu mere sau alte produse de copt care conțin umplutură moale cu mere.

Merele sunt unul dintre cele mai răspândite fructe în multe țări și sunt de obicei disponibile pe tot parcursul anului, așa că de obicei sunt consumate proaspete.

De asemenea, sunt fructe cu un preț relativ mic, așa că nu există cu adevărat niciun motiv să cumperi mere conservate.

În plus, merele nu au o aromă puternică, iar prin conservare se pierde și aceasta. Mai mult, merele conservate sunt aproape întotdeauna curățate de coajă, ceea ce înseamnă că nu se pierd aproape toate vitaminele, cum ar fi A, C și K.

Cireșe Maraschino

Cireșele originale maraschino erau o modalitate de conservare a cireșelor Morello în Croația, folosind un lichior preparat din acestea.

Versiunea pe care o găsim în mod obișnuit în magazinele alimentare astăzi este cu totul diferită. Deși s-ar putea să-ți placă să savurezi cireșele maraschino într-un cocktail sau deasupra unei înghețate, vestea proastă este că nu sunt chiar cele mai bune ingrediente.

Ca să se ajungă la culoarea lor puternică le-a fost îndepărtată cea naturală, fiind înmuiate în clorură de calciu și dioxid de sulf.

Cu alte cuvinte, au fost albite. Apoi au fost vopsite artificial și scufundate în sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. De fapt, sunt mai mult niște bomboane decât niște fructe conservate.

Cocktail de fructe

Dacă alegi să cumperi un compot cu cocktail de fructe pentru că îți este poftă de o salată răcoritoare și dulce atunci mai bine treci pe la piață și cumpără un măr, o pară sau orice alt fruct mai găsești. Cu siguranță vei obține un preparat mai gustos și mai hrănitor.

Nu necesită nici foarte mult timp și vei putea să faci combinațiile preferate. În plus, nu va avea zahăr adăugat și nici aditivi alimentari care îți pot pune în pericol sănătatea.

Bananele

Bananele sunt unul dintre cele mai iubite fructe din lume. Deși sunt considerate fructe exotice, sunt disponibile pe tot parcursul anului. Bananele proaspete nu numai că sunt foarte ușor de mâncat și de savurat, dar se înmoaie și destul de repede. Când sunt foarte coapte pot fi folosite pentru diverse prăjituri sau creme.

Nu vei găsi compot de banane, dar de obicei sunt congelate. Problema este că este un fruct cu pulpa moale, banana conservată va fi și mai moale și va avea o textură aproape neplăcută.

Struguri

Strugurii nu ar trebui cumpărați sub formă de conservă pentru că, de cele mai multe ori, se găsesc în stare proaspătă pe tot parcursul anului. De asemenea, nu necesită preparare specială, trebuind doar spălați înainte de consum.

Strugurii conservați sunt adesea destul de moi și nu își păstrează textura. În plus, compotul de struguri conține de obicei o cantitate mare de zahăr, dar pierde beneficiile nutriționale ale fructelor proaspete.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
fructele din compot
Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Conserve de iarnă pregătită deupă niște reguli simple de igienă
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, una secționată, alături de căpșuni
05:41
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
Supă cremă de mazăre de post pusă într-un bol
05:26
Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post
Șuncă fiartă în zeamă de varză, decorată cu boia și feliată
05:19
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
12 decembrie, 06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
12 decembrie, 06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
12 decembrie, 05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. ANM a emis prognoza meteo până pe 13 ianuarie 2025
Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. ANM a emis prognoza meteo până pe 13 ianuarie 2025
Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. ANM a emis prognoza meteo până pe 13 ianuarie 2025
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Taylor Swift și-a încheiat turneul Eras Tour. Cântăreața este epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare”
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare”
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
fresh
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
închide