Religieuse, desertul tradițional franțuzesc potrivit pentru mese delicioase

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Religieuse este o prăjitură clasică franțuzească, care a fost creată pentru prima dată în secolul al XIX-lea. Este numită „religieuse”, care se traduce prin călugăriță, datorită asemănării sale cu călugărițele.

religieuse servit pe un blat negru de bucătărie
În mod tradițional, religieuse are umplutură de vanilie / Shutterstock

Legenda spune că Regina Catherine de Medici a adus un bucătar italian—Pantanelli, în Franța în secolul al XVI-lea, iar el a inventat prajitura choux originală. Succesorul lui Pantanelli, Popelini, a avut ideea de a-l forma în bile mici, numite „popeline”.

De acolo, un alt bucătar celebru, Antonin Carême a schimbat numele din popelins în choux, cuvântul francez pentru varză, din cauza formei rotunde și umflate.

Religieuse a fost creat în jurul anului 1850 de un patiser parizian pe nume Frascati, folosind aluatul de choux perfecționat de Carême.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Până în 1929, desertul lui Frascati a devenit cunoscut sub numele de religieuse, deoarece cele două bucăți de choux suprapuse semănau cu o călugăriță catolică îmbrăcată în  hainele ei alb-negre.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru aluatul de choux se pun într-o cratiță apa și untul și se aduce compoziția la punctul de fierbere.

Cum prepari aluatul pentru rețeta religieuse

Apoi se adaugă făina și se amestecă energic până când aluatul se desprinde de marginile cratiței și formează o minge.

Se transferă aluatul într-un bol și se lasă să se răcească timp de câteva minute. Apoi se adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare, până când aluatul devine neted și lucios. Se pune aluatul într-un poș de patiserie cu o duză rotundă.

Cum formezi choux-urile pentru a fi coapte

Pe o tăviță acoperită cu hârtie de copt, se scot din poș bucăți de aluat pentru a forma choux-urile.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200°C timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când sunt aurii și crescute. Apoi se lasă să se răcească complet înainte de a le umple.

Prepară rapid crema pentru rețeta de religieuse

Pentru a face crema se pune laptele la fiert într-o cratiță. Într-un castron, se bate gălbenușurile cu zahărul până se obține o compoziție spumoasă. Se adaugă făina și amidonul de porumb și se amestecă bine. Se toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând încontinuu.

Se toarnă compoziția obținută înapoi în cratiță și se gătește la foc mic până când crema se îngroașă. Apoi se pune esența de vanilie și se lasă crema să se răcească complet.

Se umplu choux-urile cu cremă folosind un poș de patiserie. Apoi se așează pe un platou un choux mare, iar deasupra se pune un choux mai mic, pentru a forma aspectul de călugăriță.

Rețeta simplă pentru glazura prăjiturii religieuse

Se pregătește glazura topind ciocolata neagră și amestecând-o cu smântâna lichidă, la baie de aburi. Se lasă să se răcească timp de câteva minute. După aceea, se toarnă peste choux-uri și se lasă să se întărească puțin înainte de servire. Între cele două choux se pune frișcă.

Cum se servește prăjitura religieuse

Prăjitura religieuse este de obicei servită ca desert la ocazii speciale sau la evenimente festive, cum ar fi nunți, botezuri sau petreceri. Este, de asemenea, o alegere populară pentru a fi servită la brunch-uri sau la ceaiuri elegante.

Prăjitura religieuse poate fi servită întreagă sau în felii, în funcție de preferințele gazdei și de ocazia cu care este servită. Este, de obicei, însoțită de cafea sau ceai și este apreciată pentru aspectul său impresionant și pentru gustul său rafinat.

Variante ale prăjiturii religieuse

Prăjitura Religieuse tradițională constă din două choux-uri umplute și decorate, așezate una deasupra celeilalte. Ele sunt umplute cu cremă de vanilie sau ciocolată și decorate cu glazură de ciocolată sau de zahăr.

Există multe variante moderne ale acestui desert care includ arome și umpluturi diferite. Forma nu i s-a schimbat, pentru că este emblematică, însă gusturile sunt mult mai diverse. Vei găsi astăzi religieuse cu cafea, caramel, fructe de pădure sau alte arome delicioase.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cel mai bun punch
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
cele mai bune sarmale
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
cârnați de porc de casă
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Interviu Luca Zvaleni. Ce va face câștigătorul sezonului 16 Chefi la cuțite cu marele premiu: Am plănuit multe
Interviu Luca Zvaleni. Ce va face câștigătorul sezonului 16 Chefi la cuțite cu marele premiu: „Am plănuit multe”
Interviu Luca Zvaleni. Ce va face câștigătorul sezonului 16 Chefi la cuțite cu marele premiu: „Am plănuit multe”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide