Religieuse, desertul tradițional franțuzesc potrivit pentru mese delicioase

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Religieuse este o prăjitură clasică franțuzească, care a fost creată pentru prima dată în secolul al XIX-lea. Este numită „religieuse”, care se traduce prin călugăriță, datorită asemănării sale cu călugărițele.

religieuse servit pe un blat negru de bucătărie
În mod tradițional, religieuse are umplutură de vanilie / Shutterstock

Legenda spune că Regina Catherine de Medici a adus un bucătar italian—Pantanelli, în Franța în secolul al XVI-lea, iar el a inventat prajitura choux originală. Succesorul lui Pantanelli, Popelini, a avut ideea de a-l forma în bile mici, numite „popeline”.

De acolo, un alt bucătar celebru, Antonin Carême a schimbat numele din popelins în choux, cuvântul francez pentru varză, din cauza formei rotunde și umflate.

Religieuse a fost creat în jurul anului 1850 de un patiser parizian pe nume Frascati, folosind aluatul de choux perfecționat de Carême.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Până în 1929, desertul lui Frascati a devenit cunoscut sub numele de religieuse, deoarece cele două bucăți de choux suprapuse semănau cu o călugăriță catolică îmbrăcată în  hainele ei alb-negre.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru aluatul de choux se pun într-o cratiță apa și untul și se aduce compoziția la punctul de fierbere.

Cum prepari aluatul pentru rețeta religieuse

Apoi se adaugă făina și se amestecă energic până când aluatul se desprinde de marginile cratiței și formează o minge.

Se transferă aluatul într-un bol și se lasă să se răcească timp de câteva minute. Apoi se adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare, până când aluatul devine neted și lucios. Se pune aluatul într-un poș de patiserie cu o duză rotundă.

Cum formezi choux-urile pentru a fi coapte

Pe o tăviță acoperită cu hârtie de copt, se scot din poș bucăți de aluat pentru a forma choux-urile.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200°C timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când sunt aurii și crescute. Apoi se lasă să se răcească complet înainte de a le umple.

Prepară rapid crema pentru rețeta de religieuse

Pentru a face crema se pune laptele la fiert într-o cratiță. Într-un castron, se bate gălbenușurile cu zahărul până se obține o compoziție spumoasă. Se adaugă făina și amidonul de porumb și se amestecă bine. Se toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând încontinuu.

Se toarnă compoziția obținută înapoi în cratiță și se gătește la foc mic până când crema se îngroașă. Apoi se pune esența de vanilie și se lasă crema să se răcească complet.

Se umplu choux-urile cu cremă folosind un poș de patiserie. Apoi se așează pe un platou un choux mare, iar deasupra se pune un choux mai mic, pentru a forma aspectul de călugăriță.

Rețeta simplă pentru glazura prăjiturii religieuse

Se pregătește glazura topind ciocolata neagră și amestecând-o cu smântâna lichidă, la baie de aburi. Se lasă să se răcească timp de câteva minute. După aceea, se toarnă peste choux-uri și se lasă să se întărească puțin înainte de servire. Între cele două choux se pune frișcă.

Cum se servește prăjitura religieuse

Prăjitura religieuse este de obicei servită ca desert la ocazii speciale sau la evenimente festive, cum ar fi nunți, botezuri sau petreceri. Este, de asemenea, o alegere populară pentru a fi servită la brunch-uri sau la ceaiuri elegante.

Prăjitura religieuse poate fi servită întreagă sau în felii, în funcție de preferințele gazdei și de ocazia cu care este servită. Este, de obicei, însoțită de cafea sau ceai și este apreciată pentru aspectul său impresionant și pentru gustul său rafinat.

Variante ale prăjiturii religieuse

Prăjitura Religieuse tradițională constă din două choux-uri umplute și decorate, așezate una deasupra celeilalte. Ele sunt umplute cu cremă de vanilie sau ciocolată și decorate cu glazură de ciocolată sau de zahăr.

Există multe variante moderne ale acestui desert care includ arome și umpluturi diferite. Forma nu i s-a schimbat, pentru că este emblematică, însă gusturile sunt mult mai diverse. Vei găsi astăzi religieuse cu cafea, caramel, fructe de pădure sau alte arome delicioase.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
linte roșie rețete
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta în bol, alături de o rodie secționată, furculițe, o sosieră și un pahar
06:51
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
ceapă roșie murată
05:18
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Tartă cu legume spiralate porționată
05:06
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
5 noiembrie, 06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
5 noiembrie, 05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
5 noiembrie, 05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Pui cu iaurt la cuptor. Rețetă inspirată din bucătăria mediteraneeană
Pui cu iaurt la cuptor. Rețetă inspirată din bucătăria mediteraneeană
Pui cu iaurt la cuptor. Rețetă inspirată din bucătăria mediteraneeană
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. Am plătit 34 de euro pe 12 produse
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. "Am plătit 34 de euro pe 12 produse"
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. "Am plătit 34 de euro pe 12 produse"
Rămasă fără ajutorul lui Gigi Becali, se pregăteşte să spele vase pentru 1.200 de lei pe lună
Rămasă fără ajutorul lui Gigi Becali, se pregăteşte să spele vase pentru 1.200 de lei pe lună
Rămasă fără ajutorul lui Gigi Becali, se pregăteşte să spele vase pentru 1.200 de lei pe lună
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
fresh
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă

Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
închide