Religieuse, desertul tradițional franțuzesc potrivit pentru mese delicioase

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Religieuse este o prăjitură clasică franțuzească, care a fost creată pentru prima dată în secolul al XIX-lea. Este numită „religieuse”, care se traduce prin călugăriță, datorită asemănării sale cu călugărițele.

religieuse servit pe un blat negru de bucătărie
În mod tradițional, religieuse are umplutură de vanilie / Shutterstock

Legenda spune că Regina Catherine de Medici a adus un bucătar italian—Pantanelli, în Franța în secolul al XVI-lea, iar el a inventat prajitura choux originală. Succesorul lui Pantanelli, Popelini, a avut ideea de a-l forma în bile mici, numite „popeline”.

De acolo, un alt bucătar celebru, Antonin Carême a schimbat numele din popelins în choux, cuvântul francez pentru varză, din cauza formei rotunde și umflate.

Religieuse a fost creat în jurul anului 1850 de un patiser parizian pe nume Frascati, folosind aluatul de choux perfecționat de Carême.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Până în 1929, desertul lui Frascati a devenit cunoscut sub numele de religieuse, deoarece cele două bucăți de choux suprapuse semănau cu o călugăriță catolică îmbrăcată în  hainele ei alb-negre.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru aluatul de choux se pun într-o cratiță apa și untul și se aduce compoziția la punctul de fierbere.

Cum prepari aluatul pentru rețeta religieuse

Apoi se adaugă făina și se amestecă energic până când aluatul se desprinde de marginile cratiței și formează o minge.

Se transferă aluatul într-un bol și se lasă să se răcească timp de câteva minute. Apoi se adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare, până când aluatul devine neted și lucios. Se pune aluatul într-un poș de patiserie cu o duză rotundă.

Cum formezi choux-urile pentru a fi coapte

Pe o tăviță acoperită cu hârtie de copt, se scot din poș bucăți de aluat pentru a forma choux-urile.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200°C timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când sunt aurii și crescute. Apoi se lasă să se răcească complet înainte de a le umple.

Prepară rapid crema pentru rețeta de religieuse

Pentru a face crema se pune laptele la fiert într-o cratiță. Într-un castron, se bate gălbenușurile cu zahărul până se obține o compoziție spumoasă. Se adaugă făina și amidonul de porumb și se amestecă bine. Se toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând încontinuu.

Se toarnă compoziția obținută înapoi în cratiță și se gătește la foc mic până când crema se îngroașă. Apoi se pune esența de vanilie și se lasă crema să se răcească complet.

Se umplu choux-urile cu cremă folosind un poș de patiserie. Apoi se așează pe un platou un choux mare, iar deasupra se pune un choux mai mic, pentru a forma aspectul de călugăriță.

Rețeta simplă pentru glazura prăjiturii religieuse

Se pregătește glazura topind ciocolata neagră și amestecând-o cu smântâna lichidă, la baie de aburi. Se lasă să se răcească timp de câteva minute. După aceea, se toarnă peste choux-uri și se lasă să se întărească puțin înainte de servire. Între cele două choux se pune frișcă.

Cum se servește prăjitura religieuse

Prăjitura religieuse este de obicei servită ca desert la ocazii speciale sau la evenimente festive, cum ar fi nunți, botezuri sau petreceri. Este, de asemenea, o alegere populară pentru a fi servită la brunch-uri sau la ceaiuri elegante.

Prăjitura religieuse poate fi servită întreagă sau în felii, în funcție de preferințele gazdei și de ocazia cu care este servită. Este, de obicei, însoțită de cafea sau ceai și este apreciată pentru aspectul său impresionant și pentru gustul său rafinat.

Variante ale prăjiturii religieuse

Prăjitura Religieuse tradițională constă din două choux-uri umplute și decorate, așezate una deasupra celeilalte. Ele sunt umplute cu cremă de vanilie sau ciocolată și decorate cu glazură de ciocolată sau de zahăr.

Există multe variante moderne ale acestui desert care includ arome și umpluturi diferite. Forma nu i s-a schimbat, pentru că este emblematică, însă gusturile sunt mult mai diverse. Vei găsi astăzi religieuse cu cafea, caramel, fructe de pădure sau alte arome delicioase.

Citește și
CELE MAI CITITE
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Paste carbonara fără smântână
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Budincă de banane cu afine și semințe de chia în pahar cu linguriță
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
chiftele kibbeh puse pe o farfurie albă
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
Salată de sfeclă roșie crudă pusă într-un bol alb
Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect
Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect
Pljeskavica servită alături de legum și o lipie
Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi
Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
06:51
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
chiftele kibbeh puse pe o farfurie albă
06:08
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
04:10
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Salată de sfeclă roșie crudă pusă într-un bol alb
15 martie, 06:32
Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
15 martie, 05:10
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Hummus cu spanac în bol alb, alături de felii de pâine
15 martie, 04:28
Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare
Pljeskavica servită alături de legum și o lipie
14 martie, 07:34
Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi Pljeskavica. Cum să faci acasă chiftele ca la sârbi
Hummus cu usturoi copt în bol, alături de lipii și usturoi proaspăt
14 martie, 05:58
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Oferta avantajoasă prin care Petre şi-a luat două centrale termice şi un aer condiţionat: Nici n-o simt, nici n-o văd
Oferta avantajoasă prin care Petre şi-a luat două centrale termice şi un aer condiţionat: "Nici n-o simt, nici n-o văd"
Oferta avantajoasă prin care Petre şi-a luat două centrale termice şi un aer condiţionat: "Nici n-o simt, nici n-o văd"
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: Stați puțin!
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: „Stați puțin!”
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: „Stați puțin!”
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: „Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume”
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: „Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume”
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
fresh
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil

Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil

Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil

Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare

Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare

Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect

Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect

Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu

Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
închide