Totul despre bame. 3 idei de rețete delicioase

Bamele sunt un fruct, deși sunt consumate în majoritatea timpului ca legume. Sunt ideale pentru tocănițe și supe și sunt folosite cu precădere în bucătăriile din Africa și din America de Nord. Rețete cu bame vei găsi în orice parte a lumii, unele dintre ele mai simple, altele mai sofisticate. Descoperă totul despre bame. Iată cum se gătesc și cum pot fi integrate în dieta zilnică.

Bame într-o cutie de lemn și într-un borcan pentru a ilustra una dintre cele trei rețete cu bame
Bamele pot fi folosite atât proaspete, cât și conservate / Shutterstock

Bame este o păstaie cu semințe a plantei Abelmoschus esculentus. Datorită formei sale sunt numite și „degetele doamnei”. 

Originară din Etiopia, bamele au fost aduse în America de Nord de către sclavi și coloniști. Aici au fost integrate în bucătăria locală și au devenit cunoscute în întreaga lume.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre bame

Bamele cresc cel mai bine în climatele calde și umede. Cei mai mari producători sunt în India, Nigeria, Sudan, Pakistan, Ghana, Egipt, Benin, Arabia Saudită, Mexic și Camerun.

Sunt esențiale în bucătăriile din sudul Statelor Unite ale Americii, Caraibe și India. Totuși, nu tuturor le plac pentru că devin lipicioase și mătăsoase când sunt gătite. Din același motiv este și iubită de cei cărora nu le lipsește din meniu.

Păstăile au culoarea verde deschis și pot fi gătite întregi sau feliate, așa că prepararea este extrem de ușoară și poate fi gătită în atât de multe moduri. Bamele sunt folosite cel mai frecvent în supe și tocane. 

Conține mucilagiu, o substanță care acționează ca un agent de îngroșare natural atunci leguma este supusă tratamentului termic. În unele regiuni din Caraibe, bamele sunt prăjite, în timp ce în alte bucătării sunt murate, ceea ce este o modalitate de a-i da un gust mai interesant.

Află mai multe și despre rețeta de mâncare de fasole verde la borcan. Este ideală pentru zilele în care nu ai timp să gătești.

Înainte de a găti bamele trebuie să le clătești și să le usuci. Apoi pot fi tăiate în rondele, feliate pe lungime sau tăiate în diagonală. Desigur, se pot găti și întregi.

Dacă nu vrei să elibereze atât de  mult mucilagiu poți încerca câteva trucuri. Unii bucătari recomandă să le înmoi în oțet înainte de a le găti, dar asigură-te că le usuci bine după aceea. 

De asemenea, funcționează și gătirea la foc foarte mare, la grătar sau sotate. Poți să le prepari în aceste moduri înainte de a le adăuga la alte preparate.

Ce gust au bamele

Bamele au o aromă ușoară, aproape ierboasă, care le face unice. Uneori sunt comparate la gust cu vinetele sau fasolea verde, totuși în ceea ce privește textura nu au niciun corespondent.

Bamele sunt crocante atunci când sunt gătite rapid, dar devin fragede când sunt gătite lent.

Cum alegi bamele

Bamele proaspete ar trebui să fie ferme, dar nu tari. Caută păstăi de un verde clar, cu coajă fără pată. Dacă au o tentă mai pală nu ar trebui să fie o problemă, dar acest lucru înseamnă că nu sunt foarte proaspete. 

Cele mai bune șanse de a le găsi în piață sunt din mai până în septembrie când este sezonul lor. De asemenea, se mai găsesc și congelate. Descoperă mai multe și despre congelarea și decongelarea fructelor.

Cum se păstrează bamele

Bamele pot fi păstrate până la 4 zile în compartimentul pentru legume al frigiderului în pungi de hârtie. De asemenea, le poți ține și în plastic. Când vrei să le gătești scoate-le din frigider și lasă-le mai întâi să ajungă la temperatura camerei. Acest lucru va reduce cantitatea de umiditate eliberată de gătit.

Dacă ai mai multe bame proaspete decât poți consuma le poți congela. Mai întâi trebuie să le speli, să le pui la fiert în apă clocotită timp de câteva minute, apoi să le scoți într-o baie de apă cu gheață și să le congelezi rapid.

Iată 3 rețete cu bame. Sunt simplu de făcut și sunt ocazia perfectă de a-ți da seama dacă îți plac sau nu aceste legume.

Bame sotate cu ceapă și usturoi

Bamele sotate cu ceapă și usturoi pot fi un fel principal pentru vegetarieni, dar pot fi și o garnitură pentru preparate din carne.

O tigaie plină cu bame sotate alături de câteva felii de pâine
Bamele sotate se servesc calde, imediat ce sunt luate de pe foc / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg bame, cu tulpinile îndepărtate, tăiate felii
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1/2 ceapă, tocată
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • sare
  • piper

Mod e preparare

Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se călesc ceapa și usturoiul timp de 2 minute sau până când ceapa începe să se înmoaie. Se adaugă bamele și se mai lasă încă 2-3 minute. se asezonează cu sare și piper.

Gumbo de pui

Gumbo de pui este o tocană de bame și ardei verde, cu conținut scăzut de grăsimi, de inspirație creolă, cu cayenne, boia de ardei, chimen și cimbru.

Gumbo de pui într-un castronel mic alb
Gumbo de pui se servește cu pâine proaspătă și salată verde / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 500 g pulpe de pui fără piele, dezosate, tăiate în bucăți
  • 1 ceapă, tocată
  • 1 ardei verde, tocat
  • 3 tulpini de țelină, tocate mărunt
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • ¼ linguriță de piper cayenne
  • 1 linguriță de boia afumată
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 frunză de dafin
  • 1 lingură de făină
  • 400 g roșii tocate din conservă
  • 400 ml supă de pui
  • 100 g bame, tăiate în rondele de 2 cm
  • frunze de salvie tocate

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă carnea de pui și se gătește în loturi timp de aproximativ 5 minute pentru a se rumeni peste tot. Se scoate și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie se adaugă ceapa, ardeiul verde și țelina. Se pune capacul și se gătesc 5 minute, amestecând din când în când până se înmoaie puțin. Apoi se pun usturoiul, condimentele, cimbrul și frunza de dafin și se gătesc un minut.

Se aduce puiul înapoi în tigaie și se adaugă făina. Se pun roșiile și supa, se amestecă și se aduce la punctul de fierbere. Se lasă 5 minute, după care se pun bamele și salvia și se mai fierbe 10 minute. Se condimentează apoi și se servește.

Bame prăjite

Bamele prăjite sunt crocante la exterior și moi la interior. Servește-le cu orice sos dorești, de preferat unul pe bază de roșii sau iaurt. Noi îți propunem să le încerci cu sos tzatziki.

Bame prăjite alături de un sos de usturoi
Bamele prăjite sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 350 g bame proaspete tăiate în bucăți de 1 cm
  • sare
  • piper
  • 2 ouă mari
  • 60 g făină
  • 60 g mălai
  • 60 g pesmet panko
  • 1/4 linguriță de boia
  • 1/8-1/4 linguriță de pudră cayenne 
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Se asezonează bamele cu sare și piper.

Ouăle se pun într-un castron mic. Se combină făina, mălaiul, pesmetul panko, boiaua de ardei și pudra cayenne într-un alt castron mic și se amestecă.

Se pun bamele în amestecul de făină. Apoi se pun în ouă amestecând astfel încât să fie complet acoperite. Apoi se trec iar prin făină.

Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se prăjesc până când devin aurii și se  scot pe prosop de hârtie. Se servesc calde.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. Cum să coste 40 de lei?
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide