Totul despre bame. 3 idei de rețete delicioase

Bamele sunt un fruct, deși sunt consumate în majoritatea timpului ca legume. Sunt ideale pentru tocănițe și supe și sunt folosite cu precădere în bucătăriile din Africa și din America de Nord. Rețete cu bame vei găsi în orice parte a lumii, unele dintre ele mai simple, altele mai sofisticate. Descoperă totul despre bame. Iată cum se gătesc și cum pot fi integrate în dieta zilnică.

Bame într-o cutie de lemn și într-un borcan pentru a ilustra una dintre cele trei rețete cu bame
Bamele pot fi folosite atât proaspete, cât și conservate / Shutterstock

Bame este o păstaie cu semințe a plantei Abelmoschus esculentus. Datorită formei sale sunt numite și „degetele doamnei”. 

Originară din Etiopia, bamele au fost aduse în America de Nord de către sclavi și coloniști. Aici au fost integrate în bucătăria locală și au devenit cunoscute în întreaga lume.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre bame

Bamele cresc cel mai bine în climatele calde și umede. Cei mai mari producători sunt în India, Nigeria, Sudan, Pakistan, Ghana, Egipt, Benin, Arabia Saudită, Mexic și Camerun.

Sunt esențiale în bucătăriile din sudul Statelor Unite ale Americii, Caraibe și India. Totuși, nu tuturor le plac pentru că devin lipicioase și mătăsoase când sunt gătite. Din același motiv este și iubită de cei cărora nu le lipsește din meniu.

Păstăile au culoarea verde deschis și pot fi gătite întregi sau feliate, așa că prepararea este extrem de ușoară și poate fi gătită în atât de multe moduri. Bamele sunt folosite cel mai frecvent în supe și tocane. 

Conține mucilagiu, o substanță care acționează ca un agent de îngroșare natural atunci leguma este supusă tratamentului termic. În unele regiuni din Caraibe, bamele sunt prăjite, în timp ce în alte bucătării sunt murate, ceea ce este o modalitate de a-i da un gust mai interesant.

Află mai multe și despre rețeta de mâncare de fasole verde la borcan. Este ideală pentru zilele în care nu ai timp să gătești.

Înainte de a găti bamele trebuie să le clătești și să le usuci. Apoi pot fi tăiate în rondele, feliate pe lungime sau tăiate în diagonală. Desigur, se pot găti și întregi.

Dacă nu vrei să elibereze atât de  mult mucilagiu poți încerca câteva trucuri. Unii bucătari recomandă să le înmoi în oțet înainte de a le găti, dar asigură-te că le usuci bine după aceea. 

De asemenea, funcționează și gătirea la foc foarte mare, la grătar sau sotate. Poți să le prepari în aceste moduri înainte de a le adăuga la alte preparate.

Ce gust au bamele

Bamele au o aromă ușoară, aproape ierboasă, care le face unice. Uneori sunt comparate la gust cu vinetele sau fasolea verde, totuși în ceea ce privește textura nu au niciun corespondent.

Bamele sunt crocante atunci când sunt gătite rapid, dar devin fragede când sunt gătite lent.

Cum alegi bamele

Bamele proaspete ar trebui să fie ferme, dar nu tari. Caută păstăi de un verde clar, cu coajă fără pată. Dacă au o tentă mai pală nu ar trebui să fie o problemă, dar acest lucru înseamnă că nu sunt foarte proaspete. 

Cele mai bune șanse de a le găsi în piață sunt din mai până în septembrie când este sezonul lor. De asemenea, se mai găsesc și congelate. Descoperă mai multe și despre congelarea și decongelarea fructelor.

Cum se păstrează bamele

Bamele pot fi păstrate până la 4 zile în compartimentul pentru legume al frigiderului în pungi de hârtie. De asemenea, le poți ține și în plastic. Când vrei să le gătești scoate-le din frigider și lasă-le mai întâi să ajungă la temperatura camerei. Acest lucru va reduce cantitatea de umiditate eliberată de gătit.

Dacă ai mai multe bame proaspete decât poți consuma le poți congela. Mai întâi trebuie să le speli, să le pui la fiert în apă clocotită timp de câteva minute, apoi să le scoți într-o baie de apă cu gheață și să le congelezi rapid.

Iată 3 rețete cu bame. Sunt simplu de făcut și sunt ocazia perfectă de a-ți da seama dacă îți plac sau nu aceste legume.

Bame sotate cu ceapă și usturoi

Bamele sotate cu ceapă și usturoi pot fi un fel principal pentru vegetarieni, dar pot fi și o garnitură pentru preparate din carne.

O tigaie plină cu bame sotate alături de câteva felii de pâine
Bamele sotate se servesc calde, imediat ce sunt luate de pe foc / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg bame, cu tulpinile îndepărtate, tăiate felii
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1/2 ceapă, tocată
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • sare
  • piper

Mod e preparare

Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se călesc ceapa și usturoiul timp de 2 minute sau până când ceapa începe să se înmoaie. Se adaugă bamele și se mai lasă încă 2-3 minute. se asezonează cu sare și piper.

Gumbo de pui

Gumbo de pui este o tocană de bame și ardei verde, cu conținut scăzut de grăsimi, de inspirație creolă, cu cayenne, boia de ardei, chimen și cimbru.

Gumbo de pui într-un castronel mic alb
Gumbo de pui se servește cu pâine proaspătă și salată verde / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 500 g pulpe de pui fără piele, dezosate, tăiate în bucăți
  • 1 ceapă, tocată
  • 1 ardei verde, tocat
  • 3 tulpini de țelină, tocate mărunt
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • ¼ linguriță de piper cayenne
  • 1 linguriță de boia afumată
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 frunză de dafin
  • 1 lingură de făină
  • 400 g roșii tocate din conservă
  • 400 ml supă de pui
  • 100 g bame, tăiate în rondele de 2 cm
  • frunze de salvie tocate

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă carnea de pui și se gătește în loturi timp de aproximativ 5 minute pentru a se rumeni peste tot. Se scoate și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie se adaugă ceapa, ardeiul verde și țelina. Se pune capacul și se gătesc 5 minute, amestecând din când în când până se înmoaie puțin. Apoi se pun usturoiul, condimentele, cimbrul și frunza de dafin și se gătesc un minut.

Se aduce puiul înapoi în tigaie și se adaugă făina. Se pun roșiile și supa, se amestecă și se aduce la punctul de fierbere. Se lasă 5 minute, după care se pun bamele și salvia și se mai fierbe 10 minute. Se condimentează apoi și se servește.

Bame prăjite

Bamele prăjite sunt crocante la exterior și moi la interior. Servește-le cu orice sos dorești, de preferat unul pe bază de roșii sau iaurt. Noi îți propunem să le încerci cu sos tzatziki.

Bame prăjite alături de un sos de usturoi
Bamele prăjite sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 350 g bame proaspete tăiate în bucăți de 1 cm
  • sare
  • piper
  • 2 ouă mari
  • 60 g făină
  • 60 g mălai
  • 60 g pesmet panko
  • 1/4 linguriță de boia
  • 1/8-1/4 linguriță de pudră cayenne 
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Se asezonează bamele cu sare și piper.

Ouăle se pun într-un castron mic. Se combină făina, mălaiul, pesmetul panko, boiaua de ardei și pudra cayenne într-un alt castron mic și se amestecă.

Se pun bamele în amestecul de făină. Apoi se pun în ouă amestecând astfel încât să fie complet acoperite. Apoi se trec iar prin făină.

Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se prăjesc până când devin aurii și se  scot pe prosop de hârtie. Se servesc calde.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cerviche, tartar și carpaccio
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Manakish cu za'atar
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
16 decembrie, 05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
La 12 ani după dubla mastectomie, Angelina Jolie își arată cicatricile după operație. Pictorial emoționant
La 12 ani după dubla mastectomie, Angelina Jolie își arată cicatricile după operație. Pictorial emoționant
La 12 ani după dubla mastectomie, Angelina Jolie își arată cicatricile după operație. Pictorial emoționant
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
închide