Legume la borcan în saramură, pentru iarnă
Dacă dorești să te bucuri și în sezonul rece de gustul delicios al legumelor de grădină, nu ezita să le conservi și la borcane, pe lângă cele pe care le pui la congelator. Îți oferim în acest scop o rețetă de legume la borcan în saramură, pentru iarnă.
Galerie foto
Poți conserva în același mod, dar în borcane diferite păstăi de fasole, mazăre, morcovi și dovlecei. Le conservi în saramură pentru a le putea folosi mai târziu în toate tipurile de preparate. Le poți folosi la supe și la ciorbe, la mâncăruri scăzute, dar și la salate sau la diferite aperitive. Doar le scurgi de saramură și le adaugi în preparatul respectiv. Poți folosi chiar și saramura la anumite preparate.
Chiar dacă găsești o parte dintre aceste legume și în sezonul rece, pe piață, gustul lor va fi diferit de gustul legumelor de vară, crescute natural, în grădină. Nu ezita să profiți de sezonul legumelor de grădină pentru a le conserva. Pune câteva pachete de legume și la congelator, pentru că se conservă perfect și în acest mod.
Descoperă aici și cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora. În continuare vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Legume la borcan în saramură.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pe care va trebui să-l faci pentru a conserva legumele la borcan este să pregătești borcanele. Spală bine borcanele și capacele aferente, clătește-le bine și sterilizează-le. Apoi te poți ocupa și de pregătirea legumelor.
Cum pui legume la borcan în saramură
Cantitățile legumelor nu sunt relevante pentru rețetă. Important este să să ții cont de proporția de sare în funcție de capacitatea borcanului.
Spală bine toate legumele și pune-le la scurs. Pentru a conserva păstăi de fasole în saramură, acestora li se îndepărtează vârfurile, iar dacă sunt de dimensiuni mai mari, se rup în bucăți mai mici, apoi se îndeasă bine în borcanele sterilizate.
Dovleceii se toacă în cuburi sau în bucăți mai lunci. Nu li se îndepărtează coaja decât dacă sunt mai maturi. Tot dacă sunt maturi li se îndepărtează și semințele.
Boabele de mazăre se sortează, pentru a le alege pe cele mai sănătoase. Se pot pune și morcovi în borcanele cu mazăre, curățați și tocați în bucăți mai mici. Curăță și morcovii și optează pentru cei mai mici și de mărimi aproximativ egale.
Umple cu aceste legume, dar separat, 3/4 din capacitatea borcanelor. Punem în fiecare borcan câte o linguriță de sare pentru murături. Apoi completează cu apă până la gâtul borcanelor.
Închide bine capacele borcanelor și așază borcanele în cratițe. Pune la baza acestora câte un ștergar de bucătărie curat. Apoi umple cratițele cu apă până la gâtul borcanelor. Este recomandat să folosești borcane de aceeași dimensiune.
Punem cratițele cu borcanele pe flacăra aragazului și fierbe-le timp de 30 de minute din momentul în care începe apa să fiarbă. După stingerea focului, lasă borcanele în apa fierbinte din cratițe, până când se răcesc complet. Le scurgi de apă, le ștergi și le etichetezi, apoi le treci în cămară.
În sezonul rece te vei bucura din plin de aceste legume la borcan în saramură, folosindu-le la mâncărurile preferate.
Dacă mai dorești și alte rețete de conserve pentru iarnă, mai poți pregăti și rețeta de mâncare de fasole verde la borcan, pentru iarnă.
Galerie foto