Totul despre guava, fructul minune din America de Sud

Guavele sunt fructe tropicale cu coajă verde-gălbuie, care cresc pe copaci. Sunt originare din America Centrală și extrem de populare printre iubitorii de fructe exotice. În zona lor, ele sunt considerate remediu tradițional pentru o serie de afecțiuni ale organismului. Cercetările demonstrează că într-adevăr acestea influențează în mod pozitiv organismul.

Publicat: 24 iulie 2022, 08:19
Fructe guava într-un coș, fie întregi, fie tăiate pe jumătate
Galerie foto

Galerie foto

Guava este un remediu tradițional în America Centrală și de Sud / Shutterstock

Numele latin pentru arborele de guava comun este Psidium guajava. Fructele au o aromă unică, dulce și aproape universal plăcută. De cele mai multe ori aceasta este asociată cu o combinație între o căpșună și o pară. 

Totul despre guava: cele mai comune soiuri

Dulceața fructelor guava depinde de soiul consumat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lemon guava are aromă de lămâie. Este un fruct destul de dulce și mic, dar cu un miros și o aromă foarte puternice. Mai este cunoscut și sub numele de Apple Guava, fiind cea mai comună varietate. Tropical Pink are coaja galbenă și pulpa roz. Este ușor dulce, cu un miros puternic. Tropical White are coaja albicioasă și este galbenă la interior. Pentru că este foarte dulce, este folosită cel mai des pentru deserturi. Galben tropical are coaja alb-crem și pulpa portocalie. Această guava, care este moderat dulce și conține mult mai mult lichid decât alte soiuri. Red Malaysian este dulce cu coajă roșie și pulpă roz. Acest tip este uneori folosit ca decor.

Citește și

Cum să alegi o guava coaptă

Când guava se coace, aceasta trece de la verde închis la o culoare galben-verde mai deschisă. Alege întotdeauna fructele gălbui și asigură-te că nu au pete și nu sunt lovite. 

Poți cumpăra guave tari, verzi pentru ca mai apoi să le lași să se coacă la temperatura camerei. Dacă le pui într-o pungă de hârtie cu o banană sau un măr alături se vor coace mai repede. Guavele pot fi tratate cu ceară comestibilă pentru a le întârzia procesul de coacere, așa că este recomandat să le clătești în cazul în care vrei să le accelerezi coacerea. 

Cum se păstrează

Dacă ai cumpărat o guava care este încă destul de fermă, păstreaz-o la temperatura camerei, însă ferită de lumina soarelui. Se va coace în câteva zile.

Dacă coaja cedează ușor la presiune și miroase puternic și fructat înseamnă că este coaptă. Fie o poți mânca imediat, fie o poți pune la frigider într-o pungă de plastic sau de hârtie bine închisă. Acest lucru o va proteja de alte fructe care pot încuraja coacerea.

Dacă nu vrei să mănânci guava imediat, o poți congela, însă nu este un proces tocmai simplu. Mai întâi trebuie să cureți fructele, apoi să le scufunzi complet într-un amestec de apă plată și sirop de zahăr. Apoi, guava se pune într-un într-un recipient închis ermetic, cu tot cu sirop. Se congelează așa și poate fi consumată în decurs de un an.

Cum să consumi guava

Întreaga guava este comestibilă, așa că spăl-o bine înainte de a o pregăti. Taie fructele ca pe un pepene galben: pe mijloc, apoi în felii. Poate fi consumată în foarte multe feluri, însă cel mai des se mănâncă proaspătă, simplă.

Agua fresca, o băutură pe bază de fructe care include adesea guava, este extrem de populară în țările din America Latină. Aici din guava se fac bomboane, gustări uscate, deserturi și sosuri pentru carne.

Datorită conținutului său ridicat de pectină, guava este potrivită în special pentru prepararea jeleurilor, dulcețurilor și marmeladelor.

Beneficiile pentru sănătate

Oamenii folosesc ceaiul din frunze de guava ca tratament pentru probleme digestive în multe țări, inclusiv în India și China. În alte țări precum Mexic, oamenii au folosit în mod tradițional pulpa fructelor pentru a vindeca rănile.

Informații nutriționale

Guava conține vitamina A și potasiu, potrivit Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA).  

100 de grame (g) de fructe de guava crude conțin:

  • 68 de calorii;
  • 14,32 g carbohidrați;
  • 8,92 g zaharuri;
  • 0,95 g de grăsime;
  • 5,4 g de fibre alimentare;
  • 417 mg de potasiu;
  • 228,3 mg de vitamina C;
  • 624 de unități internaționale de vitamina A.

Mai multe studii de mici dimensiuni efectuate pe cobai au sugerat faptul că anumiți compuși din extractul de frunze de guava pot avea un efect pozitiv asupra sănătății ameliorând crampele menstruale, diareea, gripa, diabetul de tip 2 și cancerul. Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie să efectueze studii suplimentare pe oameni pentru a confirma și a înțelege mai bine aceste descoperiri.

Smoothie de căpșuni și guava

Bucură-te de acest delicios smoothie tropical cu căpșuni și guava, care este vegan și nu are adaos de zaharuri.

Poți adăuga câteva picături de stevia dacă vrei un smoothie mai dulce / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cană căpșuni proaspete tăiate în sferturi;
  • ½ cană guava tocată (fără semințe);
  • ½ cană cuburi de mango congelate;
  • ¾ cană de lapte de nucă de cocos neîndulcit.

Mod de preparare

Toate ingredientele se pun într-un blender și se amestecă până se omogenizează. Amestecul obținut se toarnă în pahar și se servește cu cuburi de gheață.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
închide