Totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Cum le poți integra în rețete delicioase
Kumquatul este o citrică de dimensiuni mici originară din Sud-Estul Chinei, dar de-a lungul timpului s-a răspândit și în spațiul mediteranean, în America de Sud, Australia sau Africa de Sud. Spre diferență de alte citrice, kumquatul se poate mânca și cu coajă. Are un gust dulce-amărui și se consumă atât crud, cât și în diverse preparate. Descoperă totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Află cum le poți integra în rețete delicioase.
Kumquat sunt citrice mici care cresc în climă caldă, în copaci cu înălțime mică. Originali din Asia de Est și aparținând aceleiași familii de fructe ca portocalele, lămâile și limele, kumquat se disting prin dimensiunile lor mici și coaja comestibilă. În funcție de soi, pot apărea încă din noiembrie și până în aprilie, dar maturitatea o ating în decembrie și ianuarie.
Gustul fructului de kuamquat seamănă cu cel al portocalei, însă coaja este dulce și pulpa un pic amară, cu accente acre. Nivelul de aciditate variază în funcție de maturitatea și varietatea fructelor.
Există două tipuri principale de kumquat. Cea mai populară kumquat în formă ovală—Nagami, și are o aromă mai amară. Soiurile rotunde—Marumi, au fructe mai mari și o aromă mai blândă și mai dulce.
Fructele de kumquatmpot savurate într-o varietate de moduri: confiate, murate, făcute piure, transformate în marmeladă sau lichior sau,pur și simplu, spălate și consumate întregi.
Ce poți să gătești din fructe de kumquat
Cel mai des kumquat se consumă crude, gustare dulce-amăruie.
Fructul este, de asemenea, feliat sau lăsat întreg și confiat pentru a fi folosit ulteior pentru a da un plus de gust deserturilor sau băuturilor.
La fel ca și portocalele, și fructele de kumquat pot fi făcute piure sau suc. Nu trebuie curățate de coajă, dar este bine să strecori semințele mici.
Atunci când este supus unui tratament termic, fructul de kumquat își pierde din gustul amar, așa că foarte des este transformat în marmeladă, gem sau sosuri chutney. Sosul de kumquat poate fi folosit pentru a da o notă dulce și acidă cărnii prăjită sau la grătar. Descoperă mai multe și despre fructul paw-paw.
De unde poți cumpăra fructe de kumquat
În România poți cumpăra kumquat din supermarket, din zona fructelor exotice. De la piață ai mai puține șanse să pleci cu ele acasă, dar nu este neapărat imposibil.
Alege fructe de kumquat cu coaja strălucitoare, netedă, pe care le simți pline. Evită să cumperi fructe vânătăi, tăieturi sau pete de orice fel. Pentru că se poate se consuma și coaja ar fi bine să cumperi kumquat organice pentru a evita fructele stropite cu pesticide.
Cum se păstrează kumquat
Este bine să le consumi la scurt timp după ce le-ai cumpărat. Spre deosebire de alte fructe citrice, kumquat nu au o perioadă de valabilitate lungă. Acest lucru se datorează faptului că au cojile mult mai subțiri decât portocalele și lămâile. Descoperă cum se depozitează bananele corect.
Dacă trebuie să păstrezi kumquat timp de câteva zile, ține-le într-o pungă de hârtie la temperatura camerei sau într-o pungă de plastic în sertarul destinat fructelor din frigiderului. Ar putea rezista până la o săptămână.
Marmeladă de kumquat
Marmelada kumquat este delicioasă pentru micul dejun. Poți să încerci și rețeta simpă de marmeladă de gutui.
Ingrediente
- 34 de fructe de kumquat
- 1 portocală
- 6-7 căni de apă
- 4-5 căni de zahăr
- Zeama de la 2 lămâi
Mod de preparare
Se spală portocala și fructele de kumquat. Fructele de taie în fâșii subțiri, scoțând sâmburii. Se cântărește cantitatea de fructe rezultată împreună cu sucul lor. În felul acesta se poate calcula corect cantitatea de apă necesară.
Se pun fructele într-o oală și se adaugă 2 căni de apă pentru fiecare cană de fructe. Se acoperă și se lasă la temperatura camerei minimum 4 ore sau peste noapte.
Se strerilizează borcanele. Oala cu fructe și apă se pune pe foc și se aduce compoziția la punctul de fierbere pe foc mare.
Se reduce focul și se lasă să fiarbă timp de o oră. Apoi se măsoară cantitatea de compoziție rezultată. Se adaugă ¾ de cană de zahăr pentru fiecare cană de fructe fierte. Se adaugă și sucul de lămâie.
Se pune iar oala pe foc și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă continuu până când se dizolvă zahărul. Se fierbe la foc mare amestecând până când compoziția devine ca un jeleu. Apoi se stinge focul și se adună spuma formată.
Marmelada se pune în borcane. Se lasă cel puțin 1 cm între marmeladă și capac. Se sigilează capacele. Borcanele se fierb în apă pentru 5 minute.