Totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Cum le poți integra în rețete delicioase

Kumquatul este o citrică de dimensiuni mici originară din Sud-Estul Chinei, dar de-a lungul timpului s-a răspândit și în spațiul mediteranean, în America de Sud, Australia sau Africa de Sud. Spre diferență de alte citrice, kumquatul se poate mânca și cu coajă. Are un gust dulce-amărui și se consumă atât crud, cât și în diverse preparate. Descoperă totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Află cum le poți integra în rețete delicioase.

Fructe kumquatservite într-un bol mare albastru
Kumquat au un gust ușor acrișor /Profimedia Images

Kumquat sunt citrice mici care cresc în climă caldă, în copaci cu înălțime mică. Originali din Asia de Est și aparținând aceleiași familii de fructe ca portocalele, lămâile și limele, kumquat se disting prin dimensiunile lor mici și coaja comestibilă. În funcție de soi, pot apărea încă din noiembrie și până în aprilie, dar maturitatea o ating în decembrie și ianuarie. 

Gustul fructului de kuamquat seamănă cu cel al portocalei, însă coaja este dulce și pulpa un pic amară, cu accente acre. Nivelul de aciditate variază în funcție de maturitatea și varietatea fructelor.

Există două tipuri principale de kumquat. Cea mai populară kumquat în formă ovală—Nagami, și are o aromă mai amară. Soiurile rotunde—Marumi, au fructe mai mari și o aromă mai blândă și mai dulce. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fructele de kumquatmpot savurate într-o varietate de moduri: confiate, murate, făcute piure, transformate în marmeladă sau lichior sau,pur și simplu, spălate și consumate întregi.

Citește și

Ce poți să gătești din fructe de kumquat

Cel mai des kumquat se consumă crude, gustare dulce-amăruie. 

Fructul este, de asemenea, feliat sau lăsat întreg și confiat pentru a fi folosit ulteior pentru a da un plus de gust deserturilor sau băuturilor. 

La fel ca și portocalele, și fructele de kumquat pot fi făcute piure sau suc. Nu trebuie curățate de coajă, dar este bine să strecori semințele mici.

Atunci când este supus unui tratament termic, fructul de kumquat își pierde din gustul amar, așa că foarte des este transformat în marmeladă, gem sau sosuri chutney. Sosul de kumquat poate fi folosit pentru a da o notă dulce și acidă cărnii prăjită sau la grătar. Descoperă mai multe și despre fructul paw-paw.

De unde poți cumpăra fructe de kumquat

În România poți cumpăra kumquat din supermarket, din zona fructelor exotice. De la piață ai mai puține șanse să pleci cu ele acasă, dar nu este neapărat imposibil.

Alege fructe de kumquat cu coaja strălucitoare, netedă, pe care le simți pline. Evită să cumperi fructe vânătăi, tăieturi sau pete de orice fel. Pentru că se poate se consuma și coaja ar fi bine să cumperi kumquat organice pentru a evita fructele stropite cu pesticide.

Cum se păstrează kumquat

Este bine să le consumi la scurt timp după ce le-ai cumpărat. Spre deosebire de alte fructe citrice, kumquat nu au o perioadă de valabilitate lungă. Acest lucru se datorează faptului că au cojile mult mai subțiri decât portocalele și lămâile. Descoperă cum se depozitează bananele corect.

Dacă trebuie să păstrezi kumquat timp de câteva zile, ține-le într-o pungă de hârtie la temperatura camerei sau într-o pungă de plastic în sertarul destinat fructelor din frigiderului. Ar putea rezista până la o săptămână.

Marmeladă de kumquat

Marmelada kumquat este delicioasă pentru micul dejun. Poți să încerci și rețeta simpă de marmeladă de gutui.

Marmeladă de kumquat servită într-un borcan transparent
Marmelada de kumquat este foarte parfumată / Shutterstock

Ingrediente

  • 34 de fructe de kumquat
  • 1 portocală
  • 6-7 căni de apă
  • 4-5 căni de zahăr
  • Zeama de la 2 lămâi

Mod de preparare

Se spală portocala și fructele de kumquat. Fructele de taie în fâșii subțiri, scoțând sâmburii. Se cântărește cantitatea de fructe rezultată împreună cu sucul lor. În felul acesta se poate calcula corect cantitatea de apă necesară.

Se pun fructele într-o oală și se adaugă 2 căni de apă pentru fiecare cană de fructe. Se acoperă și se lasă la temperatura camerei minimum 4 ore sau peste noapte.

Se strerilizează borcanele. Oala cu fructe și apă se pune pe foc și se aduce compoziția la punctul de fierbere pe foc mare.

Se reduce focul și se lasă să fiarbă timp de o oră. Apoi se măsoară cantitatea de compoziție rezultată. Se adaugă ¾ de cană de zahăr pentru fiecare cană de fructe fierte. Se adaugă și sucul de lămâie.

Se pune iar oala pe foc și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă continuu până când se dizolvă zahărul. Se fierbe la foc mare amestecând până când compoziția devine ca un jeleu. Apoi se stinge focul și se adună spuma formată.

Marmelada se pune în borcane. Se lasă cel puțin 1 cm între marmeladă și capac. Se sigilează capacele. Borcanele se fierb în apă pentru 5 minute.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Chefi la cuțite, lider de audiență. Marea finală e azi la ora 20:30. Urmează cea mai intensă cursă culinară a sezonului 16
Chefi la cuțite, lider de audiență. Marea finală e azi la ora 20:30. Urmează cea mai intensă cursă culinară a sezonului 16
Chefi la cuțite, lider de audiență. Marea finală e azi la ora 20:30. Urmează cea mai intensă cursă culinară a sezonului 16
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide