Paw-paw, fructul uitat și redescoperit al Americii

Asimina sau paw-paw este un copac mic de foioase originar din estul Statelor Unite și Canada care produce un fruct mare, de culoare verde gălbui până la maro. Fructul paw-paw este dulce, cu o combinație interesantă de gusturi, de banană și citrice, cu note de bere nefiltrată.  

Fructul paw-paw tăiat în două jumătăți egale
Paw-paw este arborele tropical care crește în cea mai nordică zonă / Shutterstock

Copacii paw-paw sunt cei mai mari pomi fructiferi comestibili originari din America de Nord. Produc fructe verzui-negricioase, de obicei lungi de 7-14 cm. Pulpa este galbenă, cu nuanțe de la pal până la galben strălucitor, cu semințe lucioase, maro închis. 

Paw-paw face parte din aceeași familie ca și mărul cu solzi, cherimoya, sopa dulce, graviola și ylang-ylang.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Paw-paw, o istorie de milioane de ani

Paw-paw cresc de la Marele Lacuri până în zona Floridei. Cele mai timpurii dovezi sunt ale culturii asimina își au originea în Epoca Miocenului, cu aproximativ 23 până la 5,3 milioane de ani în urmă, în ceea ce este acum Colorado. De-a lungul timpului, clima a avut perioade de încălzire, extinzând gama zonelor tropicale la nord și, prin extensie, asimina. 

În plus, oamenii de știință au emis ipoteza că paw-paw au fost dispersate spre nord de megafaună, cum ar fi mastodonții, mamuții și leneșii, pisicile cu dinți de sabie și castorii giganți.

În 1541, expediția conchistadorului Hernando de Soto a observat nativii americani care creșteau și mâncau fructe de asimina în Valea fluviului Mississippi. Au notat acest lucru în documentele expediției, dar au tăiat copacii pentru a face loc altor culturi.

Totuși, au păstrat câțiva pentru că paw-paw erau singurele fructe proaspete disponibile în apropierea taberei lor. De fapt, există orașe numite Paw Paw în statele Michigan, Virginia de Vest, Kentucky și Oklahoma. Descoperă mai multe și despre fructul yuzu.

Industrializarea a distrus pădurile de asimina

Cu cât Statele Unite ale Americii au devenit mai industrializate, cu atât paw-paw au fost mai puțin consumate. În ultimii ani oamenii au început să redescopere acest fruct și a început să fie cultivat din nou. Mai mult, au apărut festivaluri care îi sunt destinate unde se vând deserturi din paw-paw sau alte produse culinare în care acest fruct este vedetă.

Revenirea fructului asimina nu este ușoară. Nu este foarte rezistent, așa încât marii agricultori nu se prea încumetă să investească în livezi mari pentru că ar avea pierderi financiare. Mai mulți academicieni și horticultori fac cercetări pentru a vedea dacă acest lucru s-ar putea schimba.

Unde poți găsi paw-paw

În România fructele de paw-paw se găsesc destul de rar în raionul de fructe exotice din supermarket. Dacă le cumperi trebuie să știi că nu rezistă mai mult de 2-3 zile la temperatura camerei, iar la frigider aproximativ o săptămână dacă sunt complet coapte și trei dacă sunt mai crude. Dacă sunt foarte coapte au un gust neplăcut.

Pulpa fructelor asimina este foarte cremoasă și nu poate fi tăiată cuburi sau felii. Cel mai simplu este să muști din fruct și să scuipi semințele. Totuși, dacă nu vei să faci acest lucru taie paw-paw pe jumătate și stoarce pulpa într-o strecurătoare pusă deasupra unui castron

Pulpa rezultată se poate congela până la 6 luni. Păstrată proaspătă trebuie stropită cu suc de lămâie și acoperită bine cu folie alimentară pentru că oxidează foarte repede. Află mai multe despre beneficiile consumului de fructul dragonului.

Cum se consumă fructele asimina

În SUA se consumă fructele proaspete, dar este foarte populară și berea artizanală cu aromă de pawpaw.

Dacă vrei să prepari ceva cu asimina nu trebuie să îl expui la tratament termic pentru că aromele sale sunt foarte volatile. Ideale sunt deserturile reci, sosurile și smoothieurile, budincile, ca adaos în iaurt sau în panna cotta.

Există o singură excepție de la recomandarea de a evita tratamentul termic. Paw-paw este perfect în prăjituri coapte sau în alte aluaturi.

Beneficii nutriționale ale paw-paw

Potrivit proiectului de cercetare Paw-paw al Universității de Stat din Kentucky, 100 de grame de fructe coapte de asimina cu coajă oferă

  • Calorii : 80
  • Proteine : 1,2 grame
  • Grăsimi : 1,2 grame
  • Carbohidrați : 18,8 grame
  • Fibre : 2,6 grame
  • Vitamina C : 20% din valoarea zilnică recomandată (DV)
  • Riboflavină : 7% din DV
  • Potasiu : 7% din DV
  • Magneziu : 27% din DV
  • Mangan : 113% din DV
  • Fier : 39% din DV

Budincă de paw-paw

Budinca de paw-paw se prepară rapid și poate fi un desert delicios. Este ideală în perioada zilelor calde de vară.

Budincă de paw-paw servită în pahare albe
Budinca de paw-paw se poate decora și cu bezele / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 ml smântână lichidă
  • 250 g pulpă de paw-paw
  • 1 ou și 3 gălbenușuri
  • 170 g zahăr
  • ½ linguriță de  extract de vanilie
  • 1 linguriță de suc proaspăt de lămâie 
  • 5 linguri amidon de porumb
  • 100 g unt nesărat
  • 200 g smântână
  • 1 lingură de zahăr pudră plus mai mult pentru ornat
  • 1 praf mic de sare

Mod de preparare

Se amestecă bine ouăle, gălbenușurile, zahărul, amidonul de porumb și vanilia, apoi se adaugă smântâna lichidă într-o cratiță și se fierbe la foc mediu. Se amestecă continuu până când amestecul se îngroașă vizibil.

Se ia de pe foc și se mai amestecă pentru a nu rămâne cocoloașe, adăugând în același timp untul. Amestecul ar trebui să devină foarte gros. Dacă este prea gros se trece printr-o strecurătoare sau se bate cu telul. Pe foc, se amestecă piureul de paw-par, apoi se transferă într-un castron pentru a se răci. Se pune folie de plastic deasupra pentru a preveni formarea unei coaje. Se pune budinca la frigider până se servește.

Pentru a servi budinca, se bate frișca și lingura de zahăr pudră până se întărește. Se pune budinca în patru recipiente, lăsând deasupra spațiu pentru frișcă. Se acoperă budinca cu frișcă și se netezește cu o spatulă de patiserie. Se cerne puțin zahăr pudră. Se poate garnisi cu frunze de mentă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Ciprian Ciucu: Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide